Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:46, 29 mar 2015

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Reniu ,śliczna wiosna ,u mnie możesz zobaczyć miniaturki ,bo już kwitną pozdrawiam

Byłam u Ciebie w tym samym czasie, co Ty u mnie Zabawne

Wspaniałe masz rozsady, zdrowe, żywozielone, piękny wynik. Moje dopiero kiełkują.

Co do róż i popiołu - trochę popiołu nie zaszkodzi, zawsze obsypuję nim róże przy tarasie na zimę i kwitną wspaniale. Tak jak piszesz Reniu - w popiele drzewnym jest fosfor i potas, a on jest niezbędny dla dobrego kwitnienia. Dodatek popiołu nie zmieni drastycznie odczynku ziemi, w końcu róże nie będa rosły w popiele.

Nie dziękuję, żeby czasem nie zwiędło
Co do popiołu - umiar jest potrzebny, jak ze wszystkim. Kiedyś podsypałam popiołem z ogniska moją pierwsszą różę pnącą i widziałam, że raczej jej to dobrze posłużyło. Może byłoby inaczej jakbym podsypywałam popiołem zbyt często.

Wiesz co, kupiłam w ub roku trawkę nn podobną do stipy ale to stipa napewno nie była. Z dwóch jedna przezimowała w pom.gospodarczym i to młode zielone co się wybija jest łudząco podobne do Twoich siewek. Jeśli się nie mylę to będzie coś na wzór ostnicy, też dość dekoracyjna

To ja zgłupiałam całkiem... Myślałam, że ostnica i stipa to jedno i to samo.
Ja się zastanawiam, czy to nie jakiś owies zielony czy cos w tym stylu, bo nasiona mi własnie owies przypominały...
Typografia ogrodu 21:32, 29 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Ja bym stawiała na turzyce. Troszkę nieobiektywnie, ale z autopsji. Szałwia jednak jest niska. Stipa ją "zje" w jeden sezon...

Dokladnie...też mam polączenie szalwi z turzyca.
Lecę docztać dalej...
Ogród u stóp klasztoru 21:02, 29 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Niesamowotą masz te stipę.
Alinko gdzie kupiwałaś piwonie Top BRASS ? Czy zakwitła Ci od razu czy długo czekałaś? Wczoraj ją własnie posadziłam

Marzena Top Brass kupowałam w tamtym roku z innymi piwoniami ,ale nie polecam ci sprzedawcy bo straszne mikrusy dostałam . za 20-25 zł . jeden kieł . na kwiaty więc pewno sobie poczekam .ale z tego co zobaczyłam na rabacie wszystkie pięknie wschodzą . dam im papu w tym roku porządne . już się miksturka z gołębiego guano szykuje . dla nich i dla róż . wszystkim polecam teraz zakupy na Waja com. już tu pisałam parę razy ,jak moja koleżanka w tamtym roku zakupiła tam piwonie i nie dość że już jej kwitły w tym samym roku to jeszcze podzieliła karpę na dwie duże sadzony ..opłaca się choć drogo .

Gabriela napisał(a)
Ślicznie Ci wyszły płotki. A ta stipa taka, że Anglicy by zazdrościli.

Gabriela -a wiesz że ta róża to być może Laion rose ...coś mi świta że kupowałam taką różę ....jesteś kochana .
to też rabatowa jest ....moja głowa nie uczesana ...ach
a płotki to mój obiekt uwielbienia . spełniłam sobie marzenia od dwóch lat .
stipa zagościła u mnie w 2010 i tak już została . rozsiewa się niemiłosiernie . nawet ją mam w kuwetkach teraz z ostróżkami ale cóż ...od nadmiaru głowa mnie nigdy nie boli

babka napisał(a)
Jak pięknie u Ciebie ! Stipy naprawdę powalające... a ja się właśnie gryzę czy zastąpić je jakimiś carexsami. Zerknij może do mnie proszę, doradź ?

Ola już odpowiedziałam u ciebie . stipa bardziej strzelista niż carexy .mniej miejsca zajmie na szerokość nić one i z lawendą się lepiej zmieści . carexy maja większe czupryny

agata19762 napisał(a)
Alinko czaderskie masz te trawy !!!!!
moja - Twoja rozplenica fajnie się rozrosła....
a kocimiętka odbija ładnie

buziaki

Agata , nawet nie wiesz jak mi miło . zawsze jak obdarowuje rośliną to ona najpierw dostaje reprymendę że ma rosnąć ,żeby mnie nikt nie oskarżył że mam złą rękę ...widocznie posłuchały i rosną.
pelargonia twoja też w końcu udało się rozmnożyć i mam cztery sadzonki + mateczną

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:44, 29 mar 2015

Do góry
Ola a jaka jest szerokość gazonu .
-fortuna potrzebuje ok. 60 cm .szerokości
-lawenda potrzebuje ok 30 cm . szerokości -1 szt.
-stipa potrzebuje ok. 2-30 cm szerokości- 1 szt.
- carex frosted curls potrzebuje ok. 3- 40 cm szerokości -1 szt.

jak masz problem z mrozami u siebie to zamień sobie na frosted curls .
mam tylko obiekcje jak sie lawenda zachowa przy czuprynie carexa .
stipa bardziej strzelista . przewiesza sie w końcowej fazie kwitnienia ,ale i tak mniejsza objętość czupryny jak frosted curls i nie zakryje lawendy a carexy owszem mogą .
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:40, 29 mar 2015

Do góry
Lawenda zakupiona
Z sadzeniem trzeba będzie się wstrzymać bo prognozy mało optymistyczne a ja na dodatek się rozchorowałam. Ale i tak się cieszę, że i u mnie cokolwiek drgnie
Z pomysłami na gazon zatoczyłam ładne kółko i wróciłam do punktu wyjścia czyli do propozycji Alinki
Na docelowy projekt muszę poczekać i zdobyć lub wyhodować duży egzemplarz oliwnika. Pomysł jest, przesadzić wszystko zawsze można

Póki co zastanawiam się nad wyborem trawek które chciałabym przemieszać między różami i lawendą. Idealna byłaby stipa ale jej jednoroczność trochę mnie wstrzymuje przed zakupem.
Myślę o:
carex amazon mist
carex montana
carex foresteg cufls

Proporcje nie do końca udane, w najszerszym miejscu gazonu będa trzy rzędy lawendy

1- róże The Fairy
2- Lawenda
3- Trawki ... ??

Uwagi i sugestie mile widziane
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 18:25, 29 mar 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Pytanie za 100 punktów do tych co się znają. Czy to siewki ostnicy?
Wysiewałam ostnicę, ale Ci co się znają mówią, że to nie ona. Więc co???

Dodam że nasiona były podłużne, ostro zakończone, powiedziałabym nawet że klujace, wielkości ok 1 cm. Wzeszly po kilku dniach, bez przechladzania w lodówce. Dziwne, nie?

Wiesz co, kupiłam w ub roku trawkę nn podobną do stipy ale to stipa napewno nie była. Z dwóch jedna przezimowała w pom.gospodarczym i to młode zielone co się wybija jest łudząco podobne do Twoich siewek. Jeśli się nie mylę to będzie coś na wzór ostnicy, też dość dekoracyjna
Ogród u stóp klasztoru 17:11, 29 mar 2015

Do góry
Ślicznie Ci wyszły płotki. A ta stipa taka, że Anglicy by zazdrościli.
Życie w wiejskim ogrodzie 16:52, 29 mar 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Moja stipa wygląda nędznie a twoja kipi wigorem

Moja na początku też była miernotą a teraz można ją spokojnie jeszcze raz podzielić Daj jej czas a na pewno pozytywnie Cię zaskoczy

Życie w wiejskim ogrodzie 16:39, 29 mar 2015

Do góry
Moja stipa wygląda nędznie a twoja kipi wigorem
Życie w wiejskim ogrodzie 15:35, 29 mar 2015

Do góry
Obiecywałem więc pokarzę Wam mój parapet W tym sezonie dominują trawy ozdobne głównie jednoroczne W tamtym tygodniu wszystkie zostały podzielone na mniejsze kępki i przeniesione do doniczek O pikowaniu pojedynczych siewek przy takiej ilości nie było mowy ze względu na brak miejsca Ta wyższa to Stipa ta niższa to Dmuszek i koktajlowe też załapały się na fotce

Kosolkowa Pasja 22:51, 28 mar 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

kupowałam. Nasiona były duże, podłużne o ostrych końcach i wzeszły bez stratyfikcji dosłownie dwa dni po w wysianiu.

A to dziwne, co? Ciekawe co wyrośnie.. A ja widziałaś- kupiłam w doniczce ostnice która myślałam że jest stipa a podobno nie.. Ot, takie niespodzianki
Ogródek Iwony 21:39, 28 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasiu, dla ciebie zajączek:

Zajączek cudny i bardzo ładne "świąteczne" okno. Twoja stipa powala - normalnie gigant!
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:41, 28 mar 2015

Do góry
Moje parapetowe przedszkole.
Osteo, stipa, ryż ozdobny

papryka Rokita
Prawie - jak ogród 19:28, 28 mar 2015

Do góry
Mirella, akurat ta kulka tujowa została zakupiona, ale żeby ją utrzymać w formie i tak muszę ją mocno ciąć. Po przywiezieniu tej kulki do domu zorientowałam się, że mam identyczne tuje. A że były podobnej wysokości, to je sama uformowałam. Teraz dopiero sie zagęszczają, bo cięcie było w zeszłym roku wiosną. Od razu je też przesadziłam i wszystkie zabiegi przetrwały.
Też tnę sekatorem
Stipa to roślina w naszym klimacie z reguły nie zimująca, ale z racji braku zimy, tym razem przetrwała. Choroba stipowa ogarnęła całe forum, więc pewnie już gdzieś natknęłaś się na siewki stipy
Prawie - jak ogród 16:43, 28 mar 2015

Do góry
Ale będzie cudnie na tej rabacie, jak stipa bujnie! Fryzura u tujki perfekcyjna
Mirkowy ogród (początki) 11:08, 28 mar 2015

Do góry
Sadzonkowo werbena,stipa i rozplenica z Miłko
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 09:14, 28 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)
może i tak

ale jak tu im wierzyć

na opakowaniu petunii piszą żeby pikować a w książce napisanej przez naukowca piszą żeby nie pikować bo uszkadza im się system korzeniowy

moja stipa dobrze rośnie i ma już 8 listków

za to będę wymieniać ziemię pod lwie paszcze bo nie rosną a to ta sama ziemia, z jednego worka

z petunią nie miałam do czynienia, ale chyba bym bardziej wierzyła naukowcom
ale predzej czy póżniej rośliny trzeba będzie porozsadzać uważając bardziej na system korzeniowy
Kosolkowa Pasja 08:48, 28 mar 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Reniu to moja stipa. Pokłada się

Olu, przepikuj tę stipę i na słoneczny parapet. Jak najwięcej słoneczka.
Nie martw się o swoje siewki, wyrosną ładnie.
pozdrawiam
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:38, 28 mar 2015

Do góry
może i tak

ale jak tu im wierzyć

na opakowaniu petunii piszą żeby pikować a w książce napisanej przez naukowca piszą żeby nie pikować bo uszkadza im się system korzeniowy

moja stipa dobrze rośnie i ma już 8 listków

za to będę wymieniać ziemię pod lwie paszcze bo nie rosną a to ta sama ziemia, z jednego worka
Kosolkowa Pasja 07:48, 28 mar 2015

Do góry
Reniu to moja stipa. Pokłada się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies