Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 23:30, 27 mar 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Ja 12 sztuk kupiłam. 8xSwany, po 1: Winchester Cathedral, Ascot, Artemis i Pastella.
Edit: wypowiem się o ostnicy. Ja mam posianą i ma inne źdźbła, bo Twoja ma spłaszczone. Pytanie tylko, czy moja to jest ostnica, bo dostałam od kogoś.
O, ja mam bardziej takie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=467

Podczytuje tu i ówdzie i jestem u Ciebie w miarę na bieżąco, przynajmniej z różami. Pastellę też mam
Mocno obawiam się o tą pseudo-ostnicę, bo faktycznie inne źdźbła. Raczej ja ma "podrabianą" mimo że niby z oryginalnego opakowania siana. Ciekawe co z tego wyrośnie? Zastanawiam się czy warto na tą trawę marnować miejsce na parapecie?
babka 23:51, 27 mar 2015

świetny pomysł na rojniki, kalosze rządzą
W temacie róż - u Ciebie już rosną, ja nadal czekam.
W temacie sarenek to moze warto spróbować z tym pastuchem jak Mała Mi radzi. Na All. kiedyś oglądałam, nie było to takie drogie. Ja właśnie zakupiłam ogrodzenie bezprzewodowe na moje psy. Być może i rozwiąże to problem strat ale ja mam doła
Na siewkach się nie znam więc nie pomogę ale posiałam /jak kazałaś/ werbenę po tygodniowym chłodzeniu się w lodówce i musze Ci powiedzieć że w tydzień po wysianiu zaczęła wschodzić !! No chyba że to zielsko rośnie a nie werbena Się okaże
07_Rene 14:51, 29 mar 2015

Niedzielny obchód zrobiony Obudziła się hakone.

Tulipki i czosnki bujnęły po deszczu.

Jeszcze kilka dni i będą cieszyć narcyzy. To chyba miniaturki, bo jakieś takie małe

Czuć wiosnę!
renatamama3 14:53, 29 mar 2015

Reniu ,śliczna wiosna ,u mnie możesz zobaczyć miniaturki ,bo już kwitną pozdrawiam
Gabriela 15:06, 29 mar 2015

Wspaniałe masz rozsady, zdrowe, żywozielone, piękny wynik. Moje dopiero kiełkują.

Co do róż i popiołu - trochę popiołu nie zaszkodzi, zawsze obsypuję nim róże przy tarasie na zimę i kwitną wspaniale. Tak jak piszesz Reniu - w popiele drzewnym jest fosfor i potas, a on jest niezbędny dla dobrego kwitnienia. Dodatek popiołu nie zmieni drastycznie odczynku ziemi, w końcu róże nie będa rosły w popiele.
babka 18:25, 29 mar 2015

07_Rene napisał(a)
Pytanie za 100 punktów do tych co się znają. Czy to siewki ostnicy?
Wysiewałam ostnicę, ale Ci co się znają mówią, że to nie ona. Więc co???

Dodam że nasiona były podłużne, ostro zakończone, powiedziałabym nawet że klujace, wielkości ok 1 cm. Wzeszly po kilku dniach, bez przechladzania w lodówce. Dziwne, nie?

Wiesz co, kupiłam w ub roku trawkę nn podobną do stipy ale to stipa napewno nie była. Z dwóch jedna przezimowała w pom.gospodarczym i to młode zielone co się wybija jest łudząco podobne do Twoich siewek. Jeśli się nie mylę to będzie coś na wzór ostnicy, też dość dekoracyjna
07_Rene 21:46, 29 mar 2015

renatamama3 napisał(a)
Reniu ,śliczna wiosna ,u mnie możesz zobaczyć miniaturki ,bo już kwitną pozdrawiam

Byłam u Ciebie w tym samym czasie, co Ty u mnie Zabawne

Wspaniałe masz rozsady, zdrowe, żywozielone, piękny wynik. Moje dopiero kiełkują.

Co do róż i popiołu - trochę popiołu nie zaszkodzi, zawsze obsypuję nim róże przy tarasie na zimę i kwitną wspaniale. Tak jak piszesz Reniu - w popiele drzewnym jest fosfor i potas, a on jest niezbędny dla dobrego kwitnienia. Dodatek popiołu nie zmieni drastycznie odczynku ziemi, w końcu róże nie będa rosły w popiele.

Nie dziękuję, żeby czasem nie zwiędło
Co do popiołu - umiar jest potrzebny, jak ze wszystkim. Kiedyś podsypałam popiołem z ogniska moją pierwsszą różę pnącą i widziałam, że raczej jej to dobrze posłużyło. Może byłoby inaczej jakbym podsypywałam popiołem zbyt często.

Wiesz co, kupiłam w ub roku trawkę nn podobną do stipy ale to stipa napewno nie była. Z dwóch jedna przezimowała w pom.gospodarczym i to młode zielone co się wybija jest łudząco podobne do Twoich siewek. Jeśli się nie mylę to będzie coś na wzór ostnicy, też dość dekoracyjna

To ja zgłupiałam całkiem... Myślałam, że ostnica i stipa to jedno i to samo.
Ja się zastanawiam, czy to nie jakiś owies zielony czy cos w tym stylu, bo nasiona mi własnie owies przypominały...
kosolka 21:51, 29 mar 2015

07_Rene napisał(a)

To ja zgłupiałam całkiem... Myślałam, że ostnica i stipa to jedno i to samo.
Ja się zastanawiam, czy to nie jakiś owies zielony czy cos w tym stylu, bo nasiona mi własnie owies przypominały...

Reniu nie wiem czy czytałaś u mnie ostatnio, powiedziałam to samo zdanie o ostnicy i stipie Kupiłam ostnice myśląc że to stipa a dziewczyny mi pisały że to nie stipa
Rench 21:59, 29 mar 2015

Siewki zachwycające,groszek chyba zakwitnie jeszcze przed wysadzeniem ?
Muszę zrobić zbliżenie moim storczykom,fajnie wyszedł ten lew fruwający

Wiosna u Ciebie dużo bardziej zaawansowana niż u nas
babka 22:04, 29 mar 2015

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa