Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Eksperyment ogrodowy Beaty 16:59, 25 paź 2011

Do góry
Na początek zanim zaprosze Was na jesienny spacer zapraszam na zaległe ciasto. Tort ze śrutami (jak to określił mój tata ) Ciasto z okazji rocznicy z M.
Jak przystało na fankę Ogrodowiska musiał być z motywem roślinnym
Pogaduchy skowronków 16:11, 25 paź 2011

Do góry
Pozdrowienia dla Bariego od galopującej Kropki dziś na spacerze o 13,30

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 15:59, 25 paź 2011

Do góry

Kompost po przesianiu

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:28, 25 paź 2011

Do góry
Zapomniałam dodać zdjęć, sorry.

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 15:00, 25 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ten pomysł z korą i żwirkiem wydaje mi się dziwny. Albo rabaty z korą albo ze żwirkiem,
Możesz stworzyć odrębne inne rabaty, wyspy ze żwirkiem np te przy tarasie, wydzielić powierzchnie wyżwirowane, a jak sobie dasz radę z mieszaniem się żwirku i kory?

Tak nie rób.

Ogród jest dość długi, trzeba z niektórymi rabatami wyjechać bardziej na środek np. z lewej strony, żeby nie było tak monotonnie i żeby nie było widać całego ogrodu od razu.

Masz racje Danusiu, popatrzyłam i faktycznie nir ma sensu takie mieszanie, odzielenie rabat chciałam zrobić albo kostka, albo poprze ekobordy,
no i patrząc na te rabaty to faktycznie troche takie długie jamniki.
Niestety ta cześc pólnocno wschodnia od garażu będzie musiała zostac wąsak bo ma tam być możliwośc przejazdu (niektóre przyłącza mamy na dole działki i w razie awarii musi byc jakiś dojazd), pozmieniałam troche wygląd rabat moze isć w tym kierunku?
Zastosowałam dwie podniesione rabaty, nie będą onie jakoś bardzo wysokie ale zawsze mozna je uwypuklic nasypaniem ziemi.. tak myślę

A i to mejsce na basen to narazie tak sobie tam jest, sami nie wiemy czy go wogóle chcemy, najprawdopodobniej skonczy sie tak że będzie tam miejsce na jakąś altankę, samotnię wśrod pięknych roślin, pod dębem. Bp [rzeciez rozkładany basem możemy rozłożyć wszędzie a taka samotnia to fajna sprawa, tylko że to będzie miejsce gdzie będą przebiegać rury z glikolem, i nie wiem co będzie tam można posadzić i to chyba będzie włąsnie to miejsce na działce za które będe mogła sie zabrać najpóźniej wiec jest czas na myslenie.
U Justyny 14:05, 25 paź 2011

Do góry
Gosia, mówisz - masz...

ta róża otwiera peletonik, dalej za nią będzie szpaler różany
Nietypowo :D Balkon... 13:35, 25 paź 2011

Do góry
O... obsadziłaś donice, a myślałam,że już w tym roku tego nie zrobisz..
Ale fajnie to wygląda , tylko chyba jeszcze kulki na pniu brakuje nie?

Cała kompozycja to odcienie zieleni i biel więc w żurawkach może jakiś kolor by się przydał?
Może taką- wypatrzoną u Danusi ale nie wiem jaka to odmiana ... Ale śliczna jest...

Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 11:29, 25 paź 2011

Do góry
Ja też mam problemy z perukowcami "Royal Purple" Grupa 7 szt. została posadzona w maju 2010r. w odstępach ok.3m, w podobnych warunkach glebowych, słonecznych itp. Wiosną tego roku wszystkie zostały przycięte w miarę jednakowo, żeby się zagęściły - wyobraźcie sobie, że 2 z nich przyrosły 3-krotnie, 2szt.-właściwie tylko wypuściły liście, a reszta (w środku, pomiędzy pozostałymi) - uschła. Tylko w inny sposób niż na zdjęciach powyżej - najpierw liście zwiędły, a potem równomiernie się zasuszyły (w lipcu, kiedy na pewno nie było to spowodowane suszą, bo lało). Nie mam pojęcia co to za choroba
Pominę już to, ze pąki pojawiły się w maju - zmroziło je, więc musiały zacząć od nowa, wypuściły liście w połowie czerwca. Zamiast pięknej czerwieni na rabatach długo było pusto i smutno.
Danusiu, czy odmiany pęcherznic, które polecasz wcześniej wypuszczają liście wiosną niż perukowce?
Bo jeśli tak, to z przyjemnością wysiudam perukowce za dom (tam gdzie Wieloch teraz zakłada trawnik - oj nie będzie zadowolony ) a zastąpię je pęcherznicami. Tylko poza "Diabolo" te inne ciężko trafić...
Tak wygląda ten mocno rozrośnięty:

A tu na dalszym planie niestety 2 szt. z listkami i obok na lewo 2 szt. uschnięte - z daleka to ledwo widać suche badyle:
Nadzieja na spełnienie marzeń 11:14, 25 paź 2011

Do góry
Sylwia, przepraszam Cię skarbie
naprawdę wczoraj wsiąkław Twój ogród i co chwile patrzyłamna swój watek czy ktos cos zaproponował.
Super pomysł ten co proponujesz i w takim razie zmieści mi sie jeszcze jedna po tej stronie.
Po drugiej stronie - lewa patrząc w strone ogrodzenia - na razie nie ma co liczyc (mówie o tym roku) bo obecnie leży tam ogromna góra piachu na ten mur nasz nieszczesny.
Na wiosne ostro ruszamy bo materiał jest

A teraz TARAM!!!

I ja mam swoją wisnię !!!! Jest piekna, i już sie zakochałam a pomysł Sylwii coraz bardziej mi sie podoba! To jeszcze w związku z tym powiedz w jakiej odległości od ogrodzenia ja wsadzić.
Szkoda, że nie miałam więcej kasy bo wisnie jeszcze były ale portfel pusty ...

Pani w szkółce powiedział aby jej korone okręcic żeby nie przemarzła zimą - nawet wspomniała o kapturkach,które poleca Danusia Jest wysoka i taka, jaka chciałam !

Oto bukszpany, po które przede wszystkim pojechałam

6 sztuk - jeden na pewno pójdzie na stożek, reszta kule.
Ale to formowanie to dopiero na wiosnę, tak?
Mam je w workach jutowych, nie wiem czy będę mieć tyle donic dużych bo chce je w tych donicach zadołowac na zimę.
I co, przykryć też kapturkiem?

A teraz coś, czego sie nie spodziewałam dostać

przepiekne cisy!!1 Normalnie zakochałam się od pierwszego wejrzenia i musiały byc moje.
Są dużo wyzsze od bukszapnów.
Nie wiem czy też można tak zadołować w donicy jak bukszpany?
Jesli nie to będę musiała znaleźć dla nich docelowe miejsce - nawet cos mi świta, ale poczekam co wy na to.

Aaaa, ale sie pozytywnie naładowałam w tej szkółce.
Dużo więcej towaru niz tu blizej mnie, chociaż 60 km trzeba było jechac.
Pani powiedziała, że moge dzwonic jesli mnie cos interesuje a ona mi tego samego dnia da odp czy będzie dostępne - to tak a propo wiosennych zakupów żurawek się podpytałam...
MagdoMisiowy ogród doniczkowy... 11:12, 25 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

wczoraj

Mój domek też z Ytonga, ciepły jest

Mój też z Ytonga. I też cieplutki. Bardzo jestem ciekawa ogrodu na dachu Gratuluje odwagi
Piękne masz rośliny
Nietypowo :D Balkon... 11:03, 25 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

to se pomalowałam przez 5 minut bo mnie naszło Chciałabym to wszystko podsadzić żurawkami ale w ogóle nie wiem czy to co bym chciała zmieści sie do tych planowanych skrzyń Najpierw namalowałam teraz będę mierzyć
W tym narożniku wystającym zwisałyby bielusieńkie petunie.... W skrzynkach na balustradzie byłyby białe przetkane fioletem plus zielistka(? - tak ta trawka się nazywa domowa ???)

Nie potrafię czytać ze zrozumieniem. Buu
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:59, 25 paź 2011

Do góry
Prawidłowy wygląd ziemi kompostowej.

Tulipanowiec - Liriodendron 10:35, 25 paź 2011

Do góry
Jesienne liście tulipanowca

Tulipanowiec - Liriodendron 10:33, 25 paź 2011

Do góry
Kwiaty tulipanowca na tkaninie

Ogrody i krajobrazy Ameryki 10:22, 25 paź 2011

Do góry
Jeszcze jedno zdjecie. Danusiu, jak widac hortensje i w Hameryce maja swoje miejsce

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:08, 25 paź 2011

Do góry
W listopadowym numerze Przepisu na ogród jest zapowiedź następnego numeru, w którym będą fotki i opis powstania naszego tarasu. Tu zajawka:

Oprócz tego że w nazwisku zamiast ł jest l (wrr... ale to ja mogłam tak napisać, często nie piszę polskich liter i mam nauczkę) ciekawa jestem jak zmienili mój tekst... okaże się za miesiąc 75 zł wydam na nowe rośliny oczywiście

"z egzotycznych gatunków drzew"... to tylko jeden gatunek DREWNA, bangkirai... mają tam jakąś korektę?...
Ogród Leny. 10:02, 25 paź 2011

Do góry

Witaj Leno, przeczytałam cały wątek. Ogród bardzo ładnie się prezentuje. Miła różnorodność roślin, materiałów i kształtów. I spotkania się odbywają!
A ta donica z bratkami piękna! Ja ją nazywam renesansową. Prześladuje mnie jej piękno i ostatnio wreszcie znalazłam w GS ogrodniczym małego miasteczka . W przyszłym roku posadzę w nich jakieś dekoracyjne warzywa.
Pozdrawiam serdecznie.
Mój kawałek raju 09:35, 25 paź 2011

Do góry
Jest piękna i taka delikatna,to będzie chyba moje następne "chciejstwo".
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:29, 25 paź 2011

Do góry
wiem ze pomysłow jeszce będzie sporo ale chce od czegos zacząc, zeby np. w miedzy czasei gromadzić sobie odpowiednie rosliny u babci a nie jak do tej pory przypadkowe.
Z dostępem do kamieni nie powinna mieć problemów w okolicy Kielc są kamieniołomy.
Danusiu w te rabaty z korą to myślałam taki misz masz jak naa tym zdjęciu tylko podokładać jakieś liściaste np. perukowce, berberysy, forsycje.
zapomniałam dodac zdjęcie :

Aaaa i jeszcze jeden pamysł miałamżeby rabaty organizować w podobnych barwach:
ta od frony na wprost domu: żółto pomaranczowo zielona,
z boku czerwienie, borda, biel, pod oknem jakaś surowość popielate, szare, biale.... nie wiem moze to zły pomsł.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:23, 25 paź 2011

Do góry
Tzn myslałam o takim układzie gdzie lisciaste byłyby na korze oczywiscie pomieszane z iglakami które w zime stanowiłyby jakieś tło, może faktycznie musze przemyslec czy to dobry uklad.
albo moze inaczej na zwirku nie sacdziłabym lisciastych a na korze to juz dowolność. stad żwirek.
w rogu przed kuchnia gdzie myslałam o takiej lekko podniesionej rabacie z murkiem i tam jakiś akcent, ciekawe drzewko.
Tylko jeszę jakieś tło: jakieś tuje może?? cyprysiki?? świerk Conica np 3 w rzędzie za perukowcem??

Możena by wtedy np. podzielić rabate w taki sposób:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies