Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 20:27, 22 paź 2011

Do góry
Przemku - gardenie przechodzą u mnie szkołę przetrwania. Uczę się je hodować.
5 sztuk - stoi na stryszku zaraz przy oknie w chłodzie;
2 sztuki - stoją w salonie na parapecie i wyglądają kiepsko - jedna z nich była wcześniej w gruncie tak jak te na stryszku, a jedna najgorzej wyglądająca była cały czas w doniczce w domu.

fatalnie to wygląda
Sosnowo 20:22, 22 paź 2011

Do góry
Justi, niestety ta nowa trzmielina się nie przebarwiła, a szkoda, bo głównie z tego powodu ją kupiłam. Może w przyszłym roku pokaże swój jesienny urok.

Ewo, niestety jeszcze nie posadziłam tych zakupów . Mam w planie wiosną zabrać się za nowa rabatę i rośliny będą musiały poczekać na swoje docelowe miejsce, muszę je więc zadołować w jakimś zacisznym miejscu

Marzenko - w ogrodzie niewiele sie dzieje..., jednoroczne już uprzątnięte, kanny wykopane, trawa po ostatnim koszeniu. Posadziłam też trochę tulipanów, ale nie wiem co z nich wyjdzie , bo bardzo grasują nornice . Zastosowałam się do usłyszanej rady, żeby podczas sadzenia cebulek (wkładam po 10) dodać do dołka w woreczku śniadaniowym trutkę na nornice. Zobaczymy wiosną czy zdało to egzamin...

W tle glediczja trójcierniowa , która nawet jesienią wygląda bardzo ładnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:16, 22 paź 2011

Do góry
Dzisiejszy poranek był mroźny i bardzo mglisty, wcale nie zapowiadał że to będzie taki piękny dzień

Mój ogród - co dalej? 20:05, 22 paź 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Ewcia, sorki za głupie pytanie, ale powiedz z czego zrobione masz obrzeża?i jak dokładnie je robiłaś?
Moja działeczka - Grzesiu 20:04, 22 paź 2011

Do góry
Będą jednak tuje odmiana "Jantar"
Ale to chyba na wiosnę..dziękuję Wam za rady

Octawia Hill

My Girl

miniaturka nn

First Lady

Jajo jest baaardzo wytrzymałe...i ciągle cieszy

Żółta magnolia "Elizabeth" pięknie się przebarwia

Zmiany-niewielkie- pod wpływem Ogrodowiska
Danusiu to Twoja wina

A ta trawka to?

Kiełkujące liliowce z własnego siewu
Mój ogród - co dalej? 19:52, 22 paź 2011

Do góry

Uprzątnięta rabata z kwiatów jednorocznych.

Dzisiaj dosadziłam jeszcze takie krokusiki.
Ogródek Hanusi po zimie 19:41, 22 paź 2011

Do góry
Plany na dziś wykonane! Okna pomyte ,wnuk pod opiekę rodzicielki zwrócony.Jeszcze tylko ostatni spacer z psem i na dziś fajerant !
Miłego wieczoru i słonecznej niedzieli wszystkim!

Mój ogród - co dalej? 19:36, 22 paź 2011

Do góry
Przebarwiająca się na żółto kosówka, całą zimę jest jak słońce

Tawułki dostały kolorków

Borówki amerykańskie coraz ładniejsze

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:58, 22 paź 2011

Do góry
Pruskaogrodniczko dziękuję że zaglądasz. ja już widziałam ten ogród projektantki mody na tch zdjęciach z Danusiowego linka.
kaisog1 dzieki za tą wizualizacje , mam raczej słabą fantazję, sama zrobic tego nie umiem a to już daje jakiś pogląd. bardzo mnie ucieszyła Całus dla Ciebie.
Dziewczynki kochane (czytaj projektantki) BÓG ZAPŁAĆ. Poprawiłam wg zaleceń. Będę poprawiała do upadłego. Musi się udać

Ps. Prostokąt z konwalników wyszedł troszki krzywo, ale w realu będzie na 100% ok. (sama poprawiałam w Corelu i stąd takie krzywizny, bo zwykle robi małż)
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:36, 22 paź 2011

Do góry
W ogródku szaro, buro i ponuro, więc pobiegłam na stryszek.

wszystkie roślinki mają się nadzwyczaj dobrze

a oleander u Oli rozkwitł na nowo jaśniejszymi kwiatkami
O....! 18:05, 22 paź 2011

Do góry
klimaty 'około kominkowe' ... i nie tylko...

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 17:08, 22 paź 2011

Do góry
Jak powiada mój 4-letni synek jak się czegoś nie ma a bardzo się chce mieć to się wtedy to ma na "wyobraźni".
Więc zupełnie tak jak mój ogród, jeszcze go nie mam a bardzo chcę go mieć więc zakładam ogórd na wyobraźni
Oczywiście rzeczywisty ogród też będzie, ale troszkę jeszcze czasu na to potrzeba.
Oto zdjęcie miejsca w którym powstanie, najpierw dom no i w między czasie nasz ogród.
Oto pierwotny stan działki:

A to w trakcie i po nawiezieniu 100 wywrotek (18m3) ziemi zeby działkę zrównać z poziomem działki sąsiada:

a teraz widok działki z dołu:

no i uwieńczenie działi na jej końcu mamy taką oto sobie rzeczkę:

Ziemię nawoziliśmy w zeszłym roku więc obecnie troche porosła chwastami.

Ogród dla nas z mężem jest bardzo ważnym elementem domu, ma byc w nim przytulnie i wygodnie, to ma byćmiejsce naszego odpoczynku, zabaw, czasami zadumy.
Oczywiście zanim poznałam ogrodowisko moje wyobrażenie o ogrodzie ograniczało się do obsadzenia tujami wkoło ogrodzenia, jakieś tam krzaczki pośród trawy + taras i będzie ładnie. Nawet w tym celu 4 lata temu naszło mnie zeby posiać tuje szmaragd do małych doniczek, wysiałam z 200 nasion, urosło z tego z 30-35 tuj teraz rosną u babci, ale maja złe miejsce i wyglądają rozpaczliwie.(zdjęcia wkleje jak zrobię).
I jak wiadomo nic bardziej mylnego taki ogród to nie ogród, bo żeby było przytulnie i wygodnie trzeba wizji i pomysłów Danusi-Szefowej. Te zakątki ogrodowe, wyszukane kompozycje...
Poprostu dla mnie teraz bez ogrodowiska ani rusz z realizacją "rzeczywistego ogrdu"!
Działka pozwala naprawdę na dużo pomysłow, duży dąb który urzekł mnie od pierwszego wejrzenia (to jest działka od rodziców męża) ma juz wstępne przenaczenia będzie tam na nim, koło niego, pod nim - tego jeszcze nie wiemy, ale będzie domek "na drzewie" dla naszgo Filipa i plac zabaw.....

Narazie jednak moja pasja ogrodowa musi się ograniczać do mini szkółki jaką mam u mojej babci, i kilku doniczek z moimi eksperymentami
Ael ponieważ dzisiaj w końcu się odważyłam założyć mój wątek - dla uwieczenia ogrodowej manii kupiłam sobie 3 sadzonki traw ozdobnych: red barona który szalenie mi się podoba, kostrzewę popielatą (Festuca glauca) i Turzycę ceglastą "Prairie Fire" - a teraz do gruntu je (u babci oczywiści ) i jak sie troszke rozrosną to porozsadzam i będe miała jak znalazł do mojego ogrodu kilka dorodnych sadzonek.

Troche chaotycznie wszytko opisuję ale cóż.
W moim ogrodzie, narazie na wyobraźni, wyobrażam sobie głównie iglaki różnego rodzaju, krzewy, trawy- a to wszystko na rabatach głównie żwirowych, a w mniejszej ilości na rabatach korowanych i szyszkowanych. Drzewa liściaste narazie wykluczam ze względu na liści i brak czasu.

Z krzewów w babcinej mini szkólce mam z 8 sadzonek Mahoni, kilka lub kilkanaście sadzonek - zobaczymy po zimie berberysa thunbergii 'Atropurpurea', berebrysa Golden rocket, kilkanaście sadzonek piwoni chyba zwyczjnej owocowej, poszczepione różne tuje i jałowce ale co z tego sie przyjmie - niewiadomo,a no i oczywiści sadzonki bukszpana, sporo trzmielin, i próby stworzenia trzmieliny na pniu, kilka jałowców leśnych formowanych na formę pienną,
Dokumentacja fotograficzna po wizycie u babci
Spora część eksperymentalnych form piennych jest w doniczkach, już zadołowane w gruncie i przykryte suchymi liśćmi.

Nie wspomnę już o gałązkach pęcherznicy w słoiku w domu które mam nadzieję do wiosny ładnie wypuszczą korzonki. Oraz pewne okazy na balkonie:
bukszpany:

To są trzmieliny ze świerkiem Conica

żwirek w doniczkach to też dzięki poznaniu ogrodowiska
Wiem wiem to jest kropla w morzu potrzeb roślinnych, ale nawet ta namiastka cieszy mnie, a jak jeszcze uda mi sie faktycznie cos ładnego wyhodować to dopiero będę dumna. Chociaż mąż i tak mówi że nie będą tak dorodne te roślinki jak te z profesjonalnych szkółek, ale co mi tam własnoręcznie wyhodowane rośliny - bezcenne
Zresztą jak wiadomo budowa domu NA KREDYT wykańcza finansowo okropniaście, i zdecydowanie na początku tworzenia ogrodu wszystkie siły i finanse jakie uda mi sie uskrobać będę chciała preznaczyć na wyznaczenie i uformowanie rabat i zrobienie trawnika, a wiadomo nawiezienie ziemi, żwirek, ekobordy, kosta troszę kosztuje więc nie sądzę żeby zostało na rośliny, na kilka pewnie tak, ale jak już coś swojego będzie to te rabaty takie gołe nie będą.
No to na początek chyba wystarczy bo się opisałam....
trzeba teraz będzie uzupełnić post o niektóre zdjęcia i zaczynam przygodę w ogrodowisku .
Ogródek Hanusi po zimie 15:47, 22 paź 2011

Do góry
Haniu witam Cię serdecznie i śledząc Twoje grzybkowe watki z myślą o Tobie z jesiennego spacerku z mężem znalazłam takie cudo ) pozwolę sobie wstawić zdjęcie może Ci się spodoba )

Ściskam Cię i życzę miłego popołudnia )
Ogród Bożeny i Darka 15:43, 22 paź 2011

Do góry
Dzień dobry Witam Was Wszystkich kochani zaglądających do naszego ogrodu u nas pogoda przepiekna bo słoneczna narazie oprócz zakupów wyprzedażowych w OBI u nas nic się nadzwyczajnego nie wydarzyło ) jutro oczywiście zamierzamy pognać na nasz skrawek ziemi i się nim poopiekujemy wg zaleceń naszej Danusi ) ale to że się nie odzywałam to min korzystanie np. z jesiennej słonecznej pogody i spacer.
Ostatnio z mężem znaleźliźmy fajne kamienie do ogrodu ) no i "róże tej jesieni" ) taaaaak piękne sami oceńcie...

Haniu ja znalazłam takie grzyby fajne co??? pomimo że grzybiarze czują niedosyt w tym sezonie ja się na grzybach zupełnie nie znam postawiłam na artyzm ) i zabrałam do domu )

...i tak cieszyć będą oczy te jesienne zbiory do pierwszych dekoracji świątecznych )

Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłego popołudnia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:11, 22 paź 2011

Do góry
ewalm napisał(a)
no chyba już umiem

białe - gabiony
zielone - kostki z bukszpanu, niekoniecznie tylko sześciany
pod drzewami - prostokąt obsadzony konwalnikiem (lub kostrzewą, którą wczesniej malkul rozważała)
na wąskim pasku po prawej i obok gabionu po lewej ta sama trawa/turzyca, zależy co malkul wybierze z rozlicznych propozycji

To całkiem niezłe jest, tylko czy gabiony po prawej, albo jeszcze bardziej niesymetrycznie
Rododendronowy ogród. 09:27, 22 paź 2011

Do góry
Martek--jak Ci się podobają kąpiące się sójki to dla Ciebie jeszcze 4 zdjęcia.

Wszystkim dziękuję za miłe słowa o mojej wnusi. (wnuczka też mam).Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród. 09:09, 22 paź 2011

Do góry
Barbara-kraj __Przykrywanie włókniną pewnie ochroni borówki,ale siatkę zastosowałam tylko raz. Zaplątała się w nią sliczna sikorka modraszka i nie było łatwo pozbawic ją pęt z siatki. Więcej siatki nie zakładałam. Zresztą borówki dobrze owocują, cała rodzina się naje,zamrożę pół zamrażarki ( do ciast i na pierogi) i dla ptaków też starcza. Poniżej zdjęcia tej sikorki.

Ajuga reptans (Dąbrówka rozłogowa) 08:36, 22 paź 2011

Do góry
Też mam dąbrówkę i jest śliczna. A nawet się zastanawiałem czy nie pomieszać jej z pachysandrą i dać pod świerka .

Mój kawałek raju 01:00, 22 paź 2011

Do góry
Dobranoc
Miniaturowy ogródek 00:20, 22 paź 2011

Do góry

Podoba mi się ta kępa drzew w oddali, tylko od nas ją tak widać, wszyscy sąsiedzi mają widok na łyse pole.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies