Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

barbara_kraj... 18:42, 02 mar 2012

wanda7 napisał(a)
Basiu, problem niestety w tym, że Basudin wycofano z handlu, bo coś tam było w składzie bardzo szkodliwego dla środowiska.
Ta zafajdana Ostępka jest z rodzaju muchówek. Larwy zimują w ziemi i gdzieś pod koniec maja wylatują i składają jaja na liliach. Larwa rozwiją się w pąkach, a potem spada na ziemię... i tak w kółko.
Ja stosowałam BIO 50, środek systemiczny, który zatruwa całą roślinę i te larwy powinny też od tego paść. Poza tym wczesną wiosną podlewałam ziemię czymś tam, żeby je w ziemi unieszkodliwić. No i nie wiem, w sumie może było ich mniej, ale jednak były.
Najlepiej byłoby znać dokładny dzień wylotu muchówek i wtedy oprsykać. Ale go niestety nie znamy

Zostaje obserwować pąki i zarażone obrywać i palić!
Gabriela 18:44, 02 mar 2012

wanda7 napisał(a)

Co to jest Wando?
wanda7 21:54, 02 mar 2012

Laurowiśnio, ta cytrynowa lilia to White Tiger
Haniu, dziękuję i także ciebie pozdrawiam.
Agnieszko, to jest jakaś dalia i już nawet nie pamiętam nazwy
Magdo, zawilce są ogromnie ekspansywne, zarosłyby ci całą rabatę. Może to i dobrze, że ci się nie przyjęły. Co do orlików, to ja kupiłam na początku gotowe sadzonki, a potem same się rozsiewały. I powiem ci, że nie słyszałam, jakoby trzeba je było przemrażać. Myślę, że jeśli nie piszą na opakowaniu, to nie trzeba.
Viva, no tak, ja już działam w ogrodzie. A dzisiaj nawet formowałam swojego starego jałowca. Też na szczescie mieliśmy słońce
Celinko, uważaj z tymi zawilcami. Bardzo szybko się rozłażą po całym ogrodzie.
Gabrielo, ten kwiatek to po prostu dalia. Zakwitła tylko jednym kwiatem paskowanym jak zebra i tyle jej widziałam. Marniutkie toto było.
Basiu, niestety tylko to nam pozostaje. Obserwacja i eksterminacja.
magdala 21:57, 02 mar 2012

A widzisz -czyli Tobie same się rozsiały latem ,a potem naturalnie przemroziły zimą
A jak ja kupię nasiona zebrane latem ,to pewnie muszę sama je przemrozić...
ircia 21:57, 02 mar 2012

Wandziu, śliczny i niespotykany karmnik, który wyjątkowo pasuje do Twojego wyjątkowego ogrodu
wanda7 22:03, 02 mar 2012

Magda, ale przecież mnóstwo innych roślin także się same rozsiewa. Dziewanny, nagietki, nasturcje, kosmosy, naparstnice itd, a wcale się nie przemraża ich nasion przez siewem. Ja tylko o pierwiosnkach słyszałam, że wymagają stratyfikacji, a o innych nie.

Irciu, wstyd się przyznać, ale ten karmnik wisi tylko dla ozdoby, bo nie wsypałam nic do środka. Ciągle się przymierzam i zapominam. Ale teraz to i tak zima się skończyła i ptaszki mają co jeść.
magdala 22:07, 02 mar 2012

W nasionach to ja nie jestem mocna -dlatego pytam
Na wszelki wypadek -przemrożę. Lawenda już dwa tygodnie siedzi w lodówce
Dwa lata temu też tak ją mroziłam i potem kiełkowała jak szalona -z jednej paczki miałam
dwadzieścia parę sadzonek!
ircia 22:07, 02 mar 2012

wanda7 napisał(a)

Irciu, wstyd się przyznać, ale ten karmnik wisi tylko dla ozdoby, bo nie wsypałam nic do środka. Ciągle się przymierzam i zapominam. Ale teraz to i tak zima się skończyła i ptaszki mają co jeść.

No cóż Wandziu, za rok znów zima
justi 22:09, 02 mar 2012

Ale dziwna ta dalia, jak nie dalia może jakaś krzyżówka się zrobiła. Wygląda pięknie, jakoś tak egzotycznie.
wanda7 22:32, 02 mar 2012

Magda, to faktycznie mnie zachęciłaś tą swoją lawendą. W takim razie lecę jutro kupic nasiona i też wsadzę do lodówki, bo lawendy to chciałabym mieć duuuużo

Irciu, daj spokój! A kysz, nie wspominaj nawet, że zima znów nadejdzie

Justynko, jak fajnie, że zajrzałaś. Ta dalia miała nawet w nazwie coś z zebry. Była inna niż wszystkie, ale już tylko fotka po niej została. Ale nie żałuję, bo w ogóle dałam sobie z daliami spokój. To wykopywanie, przechowywanie, wysadzanie. W końcu znudziło mi się i oddałam karpy w dobre ręce.