Kasiu, a moja biała aksamitka prawie się rozwinęła brakuje tylko kilku ciepłych dni dobrze, że druga paczkę nasion zostawiłam na wiosnę dzisiaj zebrałam nasiona z brązowych i pomarańczowych niskich
Nagrobki całkiem inne niż u nas. Każdy z pomników pełnił funkcję informacyjną o tym kto w danym grobie spoczywa, sprawiał wrażenie skromnego dodatku do całości. Miałam wrażenie że każdy z nich to małe dzieło sztuki.
Tu akurat na drugim planie widać ekipę zajmującą się pielęgnacją prezentowanego grobu
Danusiu mam trawy Variegatus'a nie było , ale był Cabaret... też bardzo ładna i nie mogłam jej nie kupić
Jeszcze nie wsadzona, proszę popatrz jak to wyglada...z góry jest mało widoczna zrobiłam też zdjęcie z dołu
Niemieckie cmentarze wyglądają zupełnie inaczej niż u nas. Często przypominają parki. W miasteczku, w którym mieszkałam, wiosną chodziłam oglądać pięknie kwitnące duże rododendrony.
Wśród architektów krajobrazu jest grupa specjalistów zajmujących się projektowaniem zieleni na grobach. No i są ludzie zajmujący się pielęgnacją zieleni.
Na wielkich wystawach ogrodniczych, które przez wiele miesięcy prezentują się w różnych miastach są specjalne prezentacje poświęcone zieleni na cmentarzach. Miałam okazję oglądać taką wystawę w Schwerinie w 2009 r.