Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

hanka_andrus 21:41, 28 sty 2012

Ode mnie wielu pięknych stron na tym forum i dużo zdrowia w ogrodzie!

popcorn 08:01, 29 sty 2012

Ale mi miło! Dziękuję, Dziewczyny!!!

Powiedzcie co zrobić z tym ciemiernikiem? Bo sama nie wiem...
hanka_andrus 08:09, 29 sty 2012

Pędzony był,na pewno nie zahartowany.Owinąć i do garażu ,albo gdzie chłodno i widno. Jak mróz odpuści , dopiero do ogrodu i też włókniną przykryć.Teraz chyba nie wytrzymałby takiego skoku temperatury.
zbigniew_gazda 08:18, 29 sty 2012

Karolinko - gratulacje setkowe również. Samych sukcesów życzę.

ircia 12:01, 29 sty 2012

popcarol napisał(a)
Witajcie, ale mi miło! Oby jeszcze trochę takich setek przed nami - żeby ogród się rozwijał czekamy na wiosnę!

u nas dzisiaj rano było minus 12... kupiłam sobie dzisiaj ciemiernik (5ty z kolei, Helleborus Niger). Śliczny, kwitnący.. wniosłam go do domu i stwierdziłam że głupota straszna, bo co niby mam z nim zrobić? W domu zmarnieje, w ziemię nie wsadzę bo zmarznięta na kość... i stoi owinięty w tekturę i folie, okutany, na tarasie - kwiatka nie widać, tylko jakiś pakunek... Moze jutro uda mi się wygrzebać dziurę w ziemi, zasypię ogrodniczą, ale też okrytego zostawię, bo zimno straszliwie... a on pewnie ze szklarni... głupota
pozdrawiam Was serdecznie

Ja też kupowałam ciemiernik o tej porze. Był oczywiście ze szklarni. Stał całą zimę w miszkaniu i pięknie kwitł. Wiosną przesadziłam do ogrodu i tam ma się dobrze już drugi sezon.

popcorn 13:07, 29 sty 2012

Witajcie, Zbyszku, Haniu, Irciu! Dziękuję
Stroi owinięty na tarasie tuż przy szybie, mrozi go... w garażu mam dość ciemno, tylko jedno małe okno, no i niewiele tam cieplej niż na dworze.. dalej nie wiem co zrobić - trochę się go boję teraz do domu brać, chyba że stopniowo (czyli jak? Skoro nie mam miejsca o "uśrednionej" temperaturze?)
Twój Irciu trochę inny, no i duży! Ten mój malutki, ale 2 duże kwiatki ma Twój ma ząbkowane liście.. piękny jest!
Hmm...
Gardenarium 13:11, 29 sty 2012

Karola, weź go do domu, Taki wydelikacony na tęgim mrozie zginie. Najwyżej już lepiej w ciepłym mieszkaniu, ale na świetle go trzymaj. Potem po przekwitnięciu do garażu i jakoś do wiosny wytrzyma.
Potem utniesz mu najwyżej liście i wysadzisz do gruntu, w dobrą ziemię.

Instagram Ogrodowiska
ircia 13:18, 29 sty 2012

popcarol napisał(a)
Witajcie, Zbyszku, Haniu, Irciu! Dziękuję

Twój Irciu trochę inny, no i duży! Ten mój malutki, ale 2 duże kwiatki ma Twój ma ząbkowane liście.. piękny jest!
Hmm...

duży, bo to już dwulatek No... trzeci rok mu idzie

popcorn 14:43, 29 sty 2012

Przyniosłam go do domu, zmarznięty biedaczek :/ Na razie jest w spiżarnik, bo tam parę stopni chłodniej niż w domu (nie ma ogrzewania). Zobaczymy, może przeżyje...
dzięki za rady
Może mój Irciu za 2-3 lata też taki urośnie. Chociaż po 2-3 lata mam pozostałe i żaden nie jest taki duży jak Twój.. mają po 3-4 liście, które im marzną w zimie i na wiosnę wypuszczają nowe... może za zimno na tym naszym wietrznym wzgórzu na nie??

pozdrówka!
Bogdzia 17:23, 29 sty 2012

To normalne ze zimą częśc a nawet i wszystkie liście zmarzną a potem wyrosną nowe i kwiaty.Danusia i Ircia dobrze radzą a wiosną wsadzisz w ogrodzie i będzie sobie rósł.