Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Tarnowie

Ogród w Tarnowie

wanda7 07:27, 27 sty 2012

Rysiu, przychodzę znowu z rana i mam pytanie, na które być może już kilka razy odpowiadałeś, ale zrób to jeszcze raz dla mnie (tym bardziej, że moje imię nie jest ci dalekie).
Jak i kiedy trzeba przycinać modrzew europejski pendula? Mam go od zeszłego roku. Czuprynka jeszcze przerzedzona, a chciałabym, żeby facet wyglądał przystojniej
Richie 00:15, 28 sty 2012

weronika77 napisał(a)
Richie witaj, i to u Ciebie. Spaceruję tu dość długo, czy mogłam z pieskiem? Czy Ty masz jakieś zwierzaczki?
Powiem krótko: ogród z klasą, i też z kasą. Projektant na początek, elektryk, pan od opylania, dużo klinkieru, japońskich budowli, kaskady,światło i jeszcze raz światło, donice, latarki,lustra, o roślinach nie wspomnę.
Musisz być pracoholikiem, estetą i pasjonatem. Romantykiem też, ławeczka, różana pergola...
Masz pięknie obwieszony koralami ognik (mój niech się wstydzi), a jaka magnolia, kloniki, powojniki.
Co to jest malwa chińska, albo obiela...muszę poczytać. Zadbany drugi ogród w zdrojach.
Twoje zdjęcia z Hortulusa powinny trafić na POLSKIE OGRODY.
Gratuluję ogrodu i wygranej w konkursie na Zielony Tarnów. Pozdrawiam!

Jest mi bardzo miło usłyszeć taką opinię od osoby posiadającej też zachwycający kolorowy ogród. Możesz z pieskiem jest uroczy.Ja miałem dwa duże psy i kota, poszły z dziećmi zostały ryby,jeże,zaskrońce, jaszczurki , wiewiórki i inne zwierzątka ogrodowe.
Malwa chińska to nie jest właściwa nazwa /jest to miniaturka malwy/
Obiela - Exochorda macrantha "The Bride" - krzew kwitnie w maju, białe kwiaty.
Dziękuję za odwiedziny i gratulacje
Richie 00:28, 28 sty 2012

wanda7 napisał(a)
Rysiu, przychodzę znowu z rana i mam pytanie, na które być może już kilka razy odpowiadałeś, ale zrób to jeszcze raz dla mnie (tym bardziej, że moje imię nie jest ci dalekie).
Jak i kiedy trzeba przycinać modrzew europejski pendula? Mam go od zeszłego roku. Czuprynka jeszcze przerzedzona, a chciałabym, żeby facet wyglądał przystojniej

Przycinaj przed ruszeniem wegetacji /luty-marzec/nawet o 1/2 odbije też z uśpionych oczek a w sezonie potraktuj kilka razy nawozem w płynie do iglaków.
aguniada 07:41, 28 sty 2012

Rysiu, witaj
odzywam się po raz pierwszy, chociaż zwiedzam Twój ogród już od jakiegoś czasu... pod jego adresem padło już ogromnie dużo słów podziwu, ale przyjmij je także ode mnie... stworzyłeś niesamowite miejsce, pełne pięknych roślin i niespotykanych rozwiązań, elementów małej i większej architektury... możesz być z siebie dumny... a jestem pod wrażeniem!
zimowe zdjęcia urokliwe, ale dla mnie najpiękniejsze te wiosenno-letnie... oby do wiosny!
wanda7 10:08, 28 sty 2012

Hello!
Udziel mi Rysiu proszę rady co do tych twoich skrzyń z powojnikami. Zamierzam mieć takie u siebie, również z powojnikami. Czy mógłbyś mi dokładnie powiedzieć, jakie tam zastosowałeś podłoże? Jaka ziemia? Jakiej firmy? Czy z jamimiś dodatkami? Czy trzeba wsypać dolomitu, a jeśli tak to ile na skrzynię o długości 160 i wysokości 50cm? Czy wsadzając powojniki nalezy od razu wsypać nawóz albo podlać nawozem? Twoje wskazówki będą bardzo cenne.
madlen 10:47, 29 sty 2012

Witam jaka roślina jest na 1 zdjęciu - ten żółty iglak
Sebek 10:52, 29 sty 2012

Zobacz na tą stronę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/377-ogrod-w-tarnowie?page=119

To modrzew europejski pendula.
madlen 10:57, 29 sty 2012

oj Sebku dziękuję
siaaska 11:20, 29 sty 2012

Richie napisał(a)
Aniu b.dziękuję za ten link, ja go nie znałem i już wiem, że mój bluszcz to H.helix "Goldchild"

Super że udało Ci się odnaleźć tą nazwę
Dziękuję
Richie 19:40, 29 sty 2012

wanda7 napisał(a)
Hello!
Udziel mi Rysiu proszę rady co do tych twoich skrzyń z powojnikami. Zamierzam mieć takie u siebie, również z powojnikami. Czy mógłbyś mi dokładnie powiedzieć, jakie tam zastosowałeś podłoże? Jaka ziemia? Jakiej firmy? Czy z jamimiś dodatkami? Czy trzeba wsypać dolomitu, a jeśli tak to ile na skrzynię o długości 160 i wysokości 50cm? Czy wsadzając powojniki nalezy od razu wsypać nawóz albo podlać nawozem? Twoje wskazówki będą bardzo cenne.

Wandziu, wszystkie moje powojniki rosną w gruncie. Rabata jest podwyższona i zabudowana, sprawia to wrażenie "skrzyń".
Powojniki z powodzeniem możesz uprawiać w skrzyni , która musi mieć otwory na dnie i drenaż ze żwirku. Na żwirek daj ziemię kompostową z odkwaszonym torfem lub dobrze rozłożonym obornikiem.
Dolomit lub kredę dodajemy tylko wtedy,gdy ziemia jest kwaśna /w gruncie/
Musisz za to pamiętać o częstym podlewaniu bo podłoże nie może przesnąć a nawozić dopiero w przyszłym roku /nowa dobra ziemia ma wszystkie składniki odżywcze/ Życzę udanych nasadzeń.