Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

W Kruklandii 22:59, 07 wrz 2016

Do góry
Brzozy porosły...jakieś takie poczochrane

Skromne jeżówki

Pszczelarnia 22:06, 07 wrz 2016

Do góry

Wracamy do tematu z 16. sierpnia 2016 roku: jakie drzewo, drzewa posadzić po wyciętej leszczynie?

1. Dlaczego drzewo (drzewa)?
Bo zasłoni widok na zabudowania za strumieniem i drogą (widoczne na zdjęciu).
Bo da potrzebny cień dla rabaty z funkiami, paprociami, kirengeszomą i świecznicami oraz choinie kanadyjskiej będącej żywopłotem. To jest sam zenit w tym miejscu.

2. Jakie drzewo?
Były propozycje (obok podaję moje komentarze do drzew):
1. Buk - nie może być, bo wtedy kiedy kwitnie kontekst drzewny dla tego miejsca (2 magnolie i 1 istniejąca prunus blisko, platan, grusza drobnoowocowa, jodła, 2 brzozy dalej), to buk jest smętnym drzewem z wiszącymi suchymi liśćmi. Jest to drzewo potężne, wyraziste.

2. Platan - niedaleko rośnie już jeden platan jako soliter i drugi byłby bez sensu, ponadto jest to wielkie drzewo alejowe o bardzo wyraźnie przemawiającej urodzie.

3. Grusza drobnolistna - wielkie alejowe drzewo o jajowatym pokroju, jedna grusza nie da tutaj poczucia ładu.A ta co ją mam rośnie za daleko dla stworzenia nawiązania i harmonii.

3. Drzewa, które mają żółty - cytrynowy kolor liści (glediczja, wiąz, miłorząb, klon, akacja) - nie mam żółtego w tej części ogrodu, nie mam żółtych drzew w ogóle.

4. Drzewo iglaste - byłoby zasłoną przeciwwietrzną ale czy ja mam serce do drzew iglastych (za wyjątkiem jodeł w nienadmiarze)? Ponadto zaborczy system drzew iglastych wykończy moje choiny, hortensje i świecznice oraz paprocie.

5. Oczar - jak kwitną magnolie on jest już tylko krzewem z przekwitłymi kwiatkami. Ponadto ma bardzo nieregularny pokrój podczas pierwszych kilku lat życia, jest wrażliwy na podmarzanie od wiatrów zimowych. Mam oczary w innym zaciszniejszym miejscu.

6. Morwa - to dla mnie drzewo użytkowe do sadu. Trzeba podejść i zerwać owoc.
7. Ambrowiec - mroźne wiatry i przeciągi go zetną. Właśnie jeden mi padł z suszy chyba.
8. Coś srebrzystego - wierzby, rokitniki. Kolor pasuje do borda i do bylin ale jak się mają te drzewa do magnolii? Byłyby to kolejne wyraźne w swojej estetyce i skojarzeniach drzewa (rokitnik - śródziemnomorze, wierzby płaczące mazurskie).
9. Grujecznik wielopniowy - fajny i w sam raz ale musiałabym ich 3 posadzić dla efektu. Czy nie przemarznie?

10. Jarząby - dość ich już mam, raczej.

11. Klony (Red Sunset i Esk Sunset) - to duże drzewa i wypiją wodę całą. Też już są w innej części ogrodu.

12. Klon palmowy - taki jak ma Gabrysia. Pasuje do magnolii i brzóz nawet. Może nie przemarznie?

13. Leszczyna 'Contorta' - oj, nie leszczyny już nie.

14. Dereń kousa - tak!. Na niego jest tam miejsce w takiej czarze z cisów i nawet kupiłam takiego zwykłego kousę. Ale nie załatwia nam pleców rabaty (przemarznie bez pleców).

15. Śliwa wiśniowa "Nigra" - bo jedna już jest, bo pasuje do bylin, bo nie trzeba nowych form i kolorów w "sielskim" ogrodzie.

16. Karagana syberyjska - miałam, jest u sąsiada na miedzy. To dość oryginalne drzewo.

Na co się zdecyduję?
1. Najłatwiej dokupić jeszcze 2 śliwy 'Nigry' od razu duże, szczepione z koroną rozbudowaną.
2. Trudniej kupić 3 grujeczniki od razu duże wielopniowe i liczyć się z efektem przemarznięcia na przeciągu.
3. Jeszcze trudniej kupić dużego klona japońskiego i zastanawiać się, kiedy przemarznie.

To byłyby moje typy na to miejsce.

Bardzo dziękuję za udział w dyskusji, za zdania, opisy, myśli i rady.

Aż trudno pomyśleć, że w 2012 r. zakładałam żywopłoty w tym miejscu (ten z choiny na zdjęciu już rośnie, cis przygotowany do sadzenia dalej za leszczyną).

Przedwiośnie ogrodu..:) 13:46, 07 wrz 2016

Do góry
Brzozy faktycznie przez sezon powiekszyły sie 2 razy jak były. i już pokazuje sie biała kora.Miskanty ML, super!!! ale Variegatus również.
Przedwiośnie ogrodu..:) 12:39, 07 wrz 2016

Do góry
Aniu, Herzogin mam od wiosny. teraz będzie kwitła 3 raz, jest piekna, zdrowa, ani razu nie pryskana, pięknie pachnie, będę musiała swojej zmienic stanowisko, gdyz mam ja w pobliżu brzozy, która szybko rośnie i przeszkadzac bedzie. mysle, że musi miec słońce. Na pewno warto.
Księżycowy... 09:58, 07 wrz 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Ogrodowe prezenty: coś dla eMusia (brzozy Doorenbos) i znalazło się coś dla mnie (grujecznik)

Oj będzie pięknie brzózki i derenie.
Ja swoje derenie posadzę na tle z jodeł, razem z trawami... zobaczymy czy to będzie znośnie wyglądać.
A brzózki i śliwy chcę podsadzić rozplenicami o ile mi nie wymarzną te co mam z wysiewu

Aga wiosną już będzie super... dobrze że masz plan i wiesz już co gdzie sadzić. Od razu inna praca i inne zadowolenie
Brzoza - Betula 06:48, 07 wrz 2016

Do góry
Nie odczuwa się tej uciążliwości, ale nie mam jej w swoim ogrodzie, muszę się przyjrzeć. A zwykłą brzozę i jej nasionka odczuwam, bo brzozy sąsiadki przerosły już moje świerki i to samo mam w swoim ogrodzie. Masakra.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:42, 06 wrz 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Reniu, zwróciłam uwagę, że masz palikowane brzozy? Dlaczego? Nie dadzą rady same Pytam, bo będę kupować

Jolu
Kilka dni temu zdjęliśmy paliki i ... brzozy dają sobie radę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:28, 06 wrz 2016

Do góry
Reniu, zwróciłam uwagę, że masz palikowane brzozy? Dlaczego? Nie dadzą rady same Pytam, bo będę kupować
Księżycowy... 19:04, 06 wrz 2016

Do góry
Ogrodowe prezenty: coś dla eMusia (brzozy Doorenbos) i znalazło się coś dla mnie (grujecznik)

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:16, 06 wrz 2016

Do góry
Agcia napisał(a)
Brzozy ładne ale rosną tak dziwnie.. ani nie na rabacie ani nie w trawniku. Blisko tego wrzosowiska-będzie się źle kosić. Pasuje Ci taki koncept?
A tę trawę to nie wiem co on za mieszankę siał, że takie zróżnicowanie..
I oby na dniach przyjechał bo ona jest za długa w wielu miejscach, zacienia dolne partie i jak ją skosi to będzie zażółcona i sztywna. Tak zasiać i sobie skosić to byś sama zrobiła. Jak już płacić to za coś..
Pozdrawiam ciepło

Brzozy to żaden koncept. Również pozostałość po zeszłorocznej próbie. Generalnie nigdy nie myślałam o drzewach w rabacie. Wydawało mi się, że z trawnika łatwiej wygrabić opadające liście.
Myślisz, że powinnam ją przesadzić na skarpę?
Ja to się boję przesadzać drzew.

Trawa uniwersalna. Ale ta jej różnorakość wynika nie z mieszanki, tylko chyba z tego, co tu oryginalnie rosło. Komosa, dziewanna i skrzyp
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:30, 05 wrz 2016

Do góry
Brzozy ładne ale rosną tak dziwnie.. ani nie na rabacie ani nie w trawniku. Blisko tego wrzosowiska-będzie się źle kosić. Pasuje Ci taki koncept?
A tę trawę to nie wiem co on za mieszankę siał, że takie zróżnicowanie..
I oby na dniach przyjechał bo ona jest za długa w wielu miejscach, zacienia dolne partie i jak ją skosi to będzie zażółcona i sztywna. Tak zasiać i sobie skosić to byś sama zrobiła. Jak już płacić to za coś..
Pozdrawiam ciepło

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:51, 05 wrz 2016

Do góry
ale widać te brzozy .....
Ogród - moje czwarte dziecko 10:14, 05 wrz 2016

Do góry
trochę to trwało, ale w końcu z Waszą pomocą powstała rabata pod oknem od frontu

Danusia iedys napisała, że zygzak pod oknem nie jest zły, mam nadzieję że o taki chodziło ....

teraz szlifuję kanty w ogrodzie

tutaj ujęcie miłorzębu pod rantem dachu, nie wiem czy da w tym miejscu rade, sprawdziłam - śnieg spadający z dachu go ominie, nie wiem tylko czy deszcz mu skapnie

w kilku miejscach brakuje Żurawek, ale akurat brakło, muszę dokupić

i zaczynam pracę za rabaty z tyłu, za radą Danusi doszło do zmiany kształtu rabat, na razie myślę o takich rozmieszczeniach roślin - pomysły podpatrzone w realizacjach ogrodowiska, własnych pomysłów brak
za to pomysł Danusi z kulami bukszpanowymi i kocimiętka powalił mnie na kolana

kusi mnie, by do pasa rozplenić i rozchodnika wstawić na brzegu rabaty brzozy

i nie wiem co dać za pasem Żurawek z iglakami na pniu, tam zaczyna się taki pas ciemny i wilgotny, teraz rośnie tam turzyca ptasie łapki i kiepsko jej idzie

proszę o wszelkie sugestie

pozdrawiam i dziękuję

Pogubiłam się po drodze... 09:21, 05 wrz 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
moje dzieciaki tez będą miały ubaw po pachy czekaj już to sobie wyobraziłam jak dzieciaki ziemniaki zbierają a my na miedzy z termosu kawkę popijamyale szkoda, dzisiaj nie da rady, leje strasznie, a już się cieszyłam na te ziemniaczki z ogniska na wiosnę muszę dobrze podciąć brzozy, ziemi już dotykają

Pyry z ogniska.... mniam

Amelko, ogród wymiziany jak na wizytację
Pogubiłam się po drodze... 09:15, 05 wrz 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Do kopania ziemniaków, to mogę ci moich rozrabiaków podesłać. Dla nich to największa frajda ryć w ziemi. Normalnie małe kreciki

Brzozowa masz cudną i stanowczo za rzadko ją pokazujesz
moje dzieciaki tez będą miały ubaw po pachy czekaj już to sobie wyobraziłam jak dzieciaki ziemniaki zbierają a my na miedzy z termosu kawkę popijamyale szkoda, dzisiaj nie da rady, leje strasznie, a już się cieszyłam na te ziemniaczki z ogniska na wiosnę muszę dobrze podciąć brzozy, ziemi już dotykają
Czyżykowy zakątek 18:10, 04 wrz 2016

Do góry
hindsight napisał(a)

A brzozy nie mają być przed tujami? Bo ja tak zrozumiałam. Jeśli tam, to będzie potrzebne podlewanie, bo tuje będą stały w miejscu.

Jeśli woda ze studni, to świetnie

Brzozy mają być 2m od tuji. Ogólnie rabata ma mieć 2,5m szerokości.
Pomiędzy tujami a brzozami będą rośliny (trawy, hortensje itp.) Chciałbym zrobić takie zakątki z różnymi nasadzeniami. Wspólnym elementem mają być brzozy i strzyżone bukszpany.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:21, 04 wrz 2016

Do góry
Bardzo proszę Was o identyfikację trawy za tujkami:
http://www.homesquare.pl/files/uploads/2014/06/Trawy_ozdobne.jpg

Mam nadzieję, że mogę wkleić tego linka.

I jeszcze inne pytanie - szukam drzewa o kulistej koronie, które można zestawić z brzozą himalajską. Po lewej stronie podjazdu lasek brzozowy, a po prawej chciałabym 3 kuliste drzewa w rzędzie przy tujach. Podsuniecie coś oprócz klonu?

Jak nic nie wymyślę, to po prostu będą tylko brzozy i śliwy wiśniowe.
Czyżykowy zakątek 15:15, 04 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
inaczej. jesli będziesz chciala koło nich rosliny potrzebujące dużo wody to pod brzozami musisz więcej lać. same brzozy sobie radzą tylko na tym co deszcz daje

A brzozy nie mają być przed tujami? Bo ja tak zrozumiałam. Jeśli tam, to będzie potrzebne podlewanie, bo tuje będą stały w miejscu.

Jeśli woda ze studni, to świetnie
Czyżykowy zakątek 14:57, 04 wrz 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
Domi, a wodę do podlewania masz ze studni, czy miejską? Bo brzozy dużo wody wyciągają, więc będzie trzeba dużo podlewać.

Wodę mam ze studni, więc z podlewaniem nie ma problemu.
Czyżykowy zakątek 14:33, 04 wrz 2016

Do góry
inaczej. jesli będziesz chciala koło nich rosliny potrzebujące dużo wody to pod brzozami musisz więcej lać. same brzozy sobie radzą tylko na tym co deszcz daje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies