Basen będzie rozkłdany z allegro, coś ok 2.50m na 5.50m,
będzie stał na placyku z kostki brukowej położonej na stałe.
Wokół będzie otoczony rabatami z miscantami gracimilus.
Może przed grackami cos jeszcze posadze bo rabata szer ma 2.5 m .
Rabate wysypie grubo drobnym kamykiem otoczakiem.
Te pompki i filtry bedą staly obok basenu na kamyku.
Mam tam podciągniety prąd.
Na foto widać rozrzucony gruz - to miejsce z wybraną ziemią pod budowe placyku.
Z basenu będzie widok na główną część ogrodu.
P.s. zdjęcie zrobione z wschodnio-południowego narożnika domu.
Hortensje są już gigantyczne - na zdjęciu nie widać ich wielkości, ale są już wyższe ode mnie. Niektóre wyrastają do 1,8 cm. Żywopłot z grabów tnę już na 2 metry.
Rośnie trochę nierównie, bo część rośnie przy kasztanowcu i ma trudniejsze warunki.
Jarząbki w tym roku też musiałam przyciąć, po przejściu wichury zniszczeń było co niemiara. W naszej gminie dachy zrywało i kładło drzewa jak zapałki.
Grujecznik daje radę, ale też przyrosty ma powolne.
możesz ew. tę najdłuższą gałązkę wyprostować - bambus w ziemię i przywiązujesz ją do niego w 2-3 miejscach. Będzie bardziej pionowo rósł a nie na boki.
Ewcia - postaram się być, obiecuję.
Sylwia - zaglądam do Ciebie regularnie, podziw miesza się u mnie z szacunkiem i współczuciem dla Ciebie... tyle pracy, tyle przeciwności a Ty wciąż do przodu....
Gruszka - nieustannie i bezwstydnie Cię podglądam, uwielbiam Twoje wynurzenia i szczere relacje jesteś obowiązkowym punktem programu jak tylko wchodzę na ogrodowisko
A tutaj widać linie rabat wokół jeziorka. Nie było to łatwe zrobić proste linie, kiedy jeziorko leci na skos.
Obecnie nasz ogród wygląda inaczej, bo jest ogród różany (prawy róg górny) i jest ogród wgłebiony z wodą, fontanną i trawnikiem. Tu widać że tylko kawałek trawnika jest położony.Potem dołożyliśmy już całość.
Odnośnie ciemiernikow już pisałam i o głowę zachodze dlaczego takie drogie. W ciągu 2 lat z nasiona może urosnąć dosyć ładny krzaczek. Są to samosiejki.
Nie jedna róża z górnej półki tyle nie kosztuje co ciemiernik w donicy.
Jeszcze znalazłam fotki trzcinnika Bea.... Bez kwiatostanow
A poniżej ostrowlosy mam jednego rodzynka będę go wiosna rozsadzała też ladny ostrokwiatowy overdam
Na wyżerkę przylatuje kto żyw Najwięcej sikor, wróbli, zięb, są i kosy, szczygły, kowaliki, o sójkach nie wspomnę. Ale są i dzwońce, coraz ich więcej. No i zauważyłam, że taki niepozorny dzwoniec rządzi Jak siądzie to będzie siedział, jak pies ogrodnika - nawet jak nie skubie ziarenek to innych odgania i dziobie