Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 11:52, 25 lut 2022

Do góry

Posadziłam tujom w nogach 11 host niespidzianek.
Sadzonki zrobione z 3 szt dostanych od ogrodnika. Zabraklo mi do konca rzędu 3 szt.
Mam w innym miejscu swoje akurat 3 to chyba przesadze.

Włóknine rozciełam nożem od tuji do tujki po środku i potem wyjelam 2 pasy. Poszlo szybciej niż sie spodziewalam. W niektorych miejscach był nawóz nierozpuszczony z zeszlego roku.
Korzenie na wierzchu.

Dosypie kory troche i będzie git.

Za to teraz jestem mądrzejsza.

U mnie w mieście panika za paliwem.

Chyba pojade zatankować do pełna.
Ogrodowe wariacje 11:41, 25 lut 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Hakonechloa zapomniana przeze mnie, że była w garażu

Moje tak dobrze nie mają...garaż nieogrzewany im pozostał,no i zima pod chmurką
Ogród prawie wymarzony … 11:08, 25 lut 2022

Do góry
A tu moje harkuro. Zdjęcie z ubiegłego lata po silnym wiosennym cięciu do połowy płotu.

Dwa sezony temu- przed tym cięciem- opanowała je zbiorowa choroba- brązowiałay i gubiły liscie. Opryski pomogły i podcięcie też.
Ogród prawie wymarzony … 10:58, 25 lut 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
No to dziekuje baradzo . jeszcze mam kalinę z białymi kulami ale tej nie ruszam-pięknie kwitnie i pięknie rośnie.

Piękna ta Kalina ja nie mam żadnej jeszcze, ale krzewuszki mam, 9 sztuk i też nie wiem gdzie je wkomponować
Ogród prawie wymarzony … 10:52, 25 lut 2022

Do góry
No to dziekuje baradzo . jeszcze mam kalinę z białymi kulami ale tej nie ruszam-pięknie kwitnie i pięknie rośnie.

Ogrodowe wariacje 10:51, 25 lut 2022

Do góry
Hakonechloa zapomniana przeze mnie, że była w garażu

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:41, 25 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Podajmy sobie ręce

Tak, trzemieliny są wytrzymałe, ale... to takie małe pypcie w stosunku do tego dużego domu Jeśli już to lepiej spróbować iść w cisy jako wykrzykniki. Ja cały czas jestem za kosodrzewinami, ale już takimi w większym rozmiarze, takie ładne poduchy

https://www.pinterest.de/pin/252272016613480035/

Teraz jeszcze wpadło mi do głowy, że zamiast cisów lub kosodrzewin mogłyby tam też pasować miłorzęby Np. Troll. Mamy w szkółce takie niskie, na "pniu" 15 cm. Na pewno w PL też są. Też robią ładne poduchy.

Są Trole w Polsce, widziałam też nie są tanie, mąż się ze mnie śmiał, że takie pyrtki i tyle kasy a miłorzęby kocham mam jednego, kolumnowego w moim pseudo japońskim ogródku to te patyczki.

O taki piękny był, ciekawe czy przeżył zimę.

Te poduchy z sosny są bardzo fajne, takie miękkie
Ogród prawie wymarzony … 10:30, 25 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Najlepiej po kwitnieniu Ile mają lat? Pierwsze 3-4 lata po posadzeniu lepiej nie ciąć, żeby kalina miała czas na ukorzenienie i ogarnięcie się w nowym miejscu
Jeśli za jakiś czas kalina będzie za duża, to warto wyciąć jej całkowicie parę najstarszych gałęzi albo je przyciąć o połowę w marcu. Takie cięcie najlepiej zrobić patrząc na krzew od środka, nie od zewnątrz

Pieć lat na pewno. Tu rok 2018 -ich drugi sezon

A tu obecnie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:17, 25 lut 2022

Do góry

Doradzi mi ktoś co posadzić wzdłuż płotu obok tego płaczącego drzewka?
Jedyne co mi do głowy przychodzi to tuje..
Sąsiadów ogródek jest prawie o metr wyżej, zaczyna się na wysokości murka.
Drzewko to szczepiony grujecznik japoński, praktycznie nie rośnie w górę a mam go już kilka lat.
Przesadzanie starszych drzew iglastych 10:17, 25 lut 2022

Do góry
Moi drodzy, mam prośbę o pomoc co prawda nie w kwestii przesadzenia ale pomocy dla starego świerka. Piszę w imieniu przyjaciółki, która została poszkodowana przez ostatnie burze.
Przewróciło jej stary świerk (wyrwało z korzeniem) i jest duże prawdopodobieństwo, że będzie trzeba usunąć jeszcze drugi, który wyraźnie jest przechylony na ogrodzenie i ziemia wkoło pnia znacznie się wybrzuszyła (nie do końca to widać bo zadarnia ten fragment barwinek).
Może coś doradzicie, co można zrobić, aby nie usuwać drzewa? Pień ma około 50 cm śr
Z jednej strony 10 metrów dalej jest dom a z drugiej parking i droga wewnętrzna.
Ten drugi świerk też jest duży bo wystaje ponad dach domu.
Jakaś firma oceniła, że zakotwiczenie takiego drzewa tak żeby była gwarancja że nie poleci na samochody lub dom to jest około 5000 zł
Drzewo rośnie przy płocie (na niego się pochyla) i dość blisko domu.
Macie jakieś rady? Szkoda drzewa

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 08:48, 25 lut 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ja jestem początkująca.
I nie mam doświadczenia.

Mówie to bo wcale nie musisz mnie sluchac.
Ale na takim areale nie rób rabat przy murach.
Zrób od strony płotu rabary szerokie po 2.5 m i zostanie ci ścieżka trawiasta ok 1,5 m.
Pisalas ze masz tam 4 m chyba.
Jedna szeroka rabata lepsza niz 2 chude.
Dziewczyny mi to na początku mówiły ale sie uparłam i zrobiłam bukową 1 m . A teraz poszerzalam i mam 2 m.
I dalej to cienko wygląda.
Te sosny wkomponuj jako wyższy punkt w rabate. Urosną przecież. Po lewej stronie masz duzo drzew liściastych to zabierz jakies 3 szt czerwone na front i mie musisz kupowac tych co planowalas.
A sosny mozesz ustrzykiwac przyrosty to będą wolniej rosły i bedą gęściejsze.
Dzialka nieduża i kiedys te drzewa cie zacienią mocno.
Tak sądze.

Lidziu ja bardzo chętnie posłucham Też jestem początkująca i cieszę się, że ktoś chce się ze mną wymieniać doświadczeniami i opiniami.
Co do tej rabaty przy murze, wymyśliłam, żeby tam posadzić rośliny i poszerzyć rabatę przy ogrodzeniu i żeby środkiem była ścieżka. Jest trochę problem żeby ją poszerzyć aż na 2,5 ponieważ mniej więcej na środku tego trawniczka idą rury gazowe, a z tego co gdzieś doczytałam na rurach gazowych nie powinno się nic sadzić Nie wiem czy tylko jakiś dużych roślin czy żadnych w ogóle, w końcu te rury są jakieś kilkadziesiąt cm pod ziemią. Wiem, że szerokie rabaty to jest to co daje efekt no ale z miejscem słabo
Tych drzew wcale nie ma tak dużo po tej lewej stronie, 3 buczki i 3 wiśnie, brzozy w narożniku mają zrobić parawan. No i wszystkie drzewa, może poza grabami, to drzewa do raczej niewielkich ogrodów.
Z tymi sosnami to mam taki problem, że właśnie nie wiem jak i gdzie je wkomponować One po 10 latach osiągają ponoć 2m więc to raczej małe, wolno rosnące drzewka.
Znalazłam zdjęcie gdzie mniej więcej widać umiejscowienie skrzynki z gazem, może w sumie i dałoby się tą rabatę o jakiejś fajnej szerokości uzyskać.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 07:35, 25 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Jeśli chcesz posadzić tam wykrzykniki cisowe, tak jak pisze Asia, to zrezygnuj wtedy z buksów.

Gaura jest dość nieuczesana, choć wygląda bardzo ładnie, zwłaszcza w drugiej połowie lata. Werbeny nie radzę
Jeszcze proponuję Penstemon digitalis Huskers Red albo Dark Towers. Ma ciemne liście i pięknie wygląda nawet zimą.

Tak samo jak przy buksach nie jestem pewna, czy tak gorące stanowisko spodoba się cisom. Nie sadziłabym ich na pewno przy samym brzegu rabaty. Tzn. ja jako ja bym ich tam nie sadziła w ogóle i poszła w kosodrzewiny Mniej roboty z podlewaniem Ale wiesz, nie wiem, jaki klimat panuje u Ciebie. U mnie tam gdzie jest kostka, przed domem, mam latem prawie 50 stopni w czasie upałów.

Tu mi sie podoba chociaz zwolennikiem iglaków nie jestem.
A może po srodku sliwa pissardi a dookoła niej rozchodniki przemieszane z trawami? Może jakies inne drzewko niezbyt wysoko szczepione a dołem mieszanka bylinowo-trawiasta?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 07:32, 25 lut 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

My chyba też, zwłaszcza w upalne dni żyjemy w tropikach Pokażę Wam coś, przed domem moja sąsiadka ma posadzone hortensje, strona tak samo jak u mnie od południa, podlewane tylko deszczem i takie zrosły na tej patelni.

Piękne hortensje. moje na rabacie frontowej tez cały dzień w słonecznym skwarze i żyją
Podlewane deszczem-też mam taką sąsiadkę. Nie podlewa NIGDY roślin -twierdzi ,ze natura da rade sama i powiem wam ,że rośliny ma w super kondycji. Mnie sumienie męczy -jak trzeba leję wodę
Ogrodowe przebudzenie 23:26, 24 lut 2022

Do góry
Roślinki sadziliśmy w połowie maja, a już miesiąc później efekt był fajny (dla mnie - nowicjuszki)

Wymarzyłam sobie róże i clematisy na wysokim ogrodzeniu (dwa clematisy, które wsadziłam nie przeżyły starcia z moimi pieskami), a przed nimi hortensje, byliny i trawy. Wyszło jak wyszło, misz-masz totalny W wiosennym amoku kupowałam wszystko, co mi wpadło w ręce W tym roku planuję tę rabatę ujednolicić.

Niestety od sierpnia nie byłam w stanie zajmować się ogrodem w pełni i mam świadomość, że część z tych roślin nie przetrwała zimy. Część nie wygląda też tak dobrze, jak zakładałam (przez brak pielęgnacji na początku), ale jestem dobrej myśli i już mam plany na przeróbki i dosadzenia
Ogrodowe przebudzenie 22:55, 24 lut 2022

Do góry
Ogród nie jest duży, ale powiedziałabym, że trudny Na połowie działki, od strony południowej, rosną kilkunastoletnie (albo i lepiej ) świerki, które rzucają sporo cienia na cały teren. Pod nimi założyłam rabatę cienistą, na której nie dzieje się (jeszcze) nic ciekawego, co mogłabym pokazać.

Po drugiej stronie mam dosyć dużą rabatę, którą założyłam w zeszłym roku. Usunęliśmy cały szpaler starych tui, a w ich miejsce powstała rabata i stanął domek narzędziowy.

Tak to wyglądało:

A tak było w zeszłym roku, kilka miesięcy po założeniu rabaty:

Już wtedy byłam zachwycona efektem, ale teraz wiem, że popełniłam mnóstwo błędów i rabata jest do przerobienia, praktycznie w całości
Mam już na nią plan, nawet zrobiłam kilka projektów, które później tu wrzucę.

Nie mam za wiele zdjęć z zeszłego roku, ale postaram się dodać jeszcze kilka kadrów.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:12, 24 lut 2022

Do góry

Mam i ja

Obyśmy my i następne pokolenia mogły cieszyć się życiem i ogrodami w pokoju ...
Glina i zielsko 21:46, 24 lut 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

To dobra wiadomośc. Zrobilam 9 sadzonek a potrzebuje 14/15. Albo dokupie albo poczekam aż podrosną i znów podzielę.
Chce je wsadzić pod tujkami przy ścieżce z tarasu do ogrodu głównego.

Włóknina jest sprzed ogrodowiska.
Nie krzyczcie - wyjme jak tylko pogoda pozwoli.

Będziemy krzyczeć, jak pogoda się poprawi, a Ty tego nie wyjmiesz .
A nie możesz zlecić tego mężowi? Dopisz mu na listę, pewnie chłopak się nudzi .
Ogród w Klein Kottorz 20:36, 24 lut 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 20:27, 24 lut 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 20:18, 24 lut 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies