Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:59, 27 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

hej Gosiu
U Was nie ma słabych dni ogrodzie. Pięknie jest, nawet z uwiądem i rdzą czy przypalonymi liśćmi.

mogę wtrącić trzy grosiki?- na fotce powyżej , pod donicami Twojego M brakuje mi czegoś niskiego, co wypełni przestzreń miedzy gabionem a tarasem. Może kostrzea Pic Carlit, albo jakiś carex....
A może się czepiam...
Księżycowy... 11:56, 27 lip 2016

Do góry
No nie ma za bardzo gdzie upchnąć tej 4 kaliny... chyba że na bylinówkę Aga wciśnie, albo posadzi za drewutnią No i ciąć trzeba potem będzie, nie wiem jaką odmianę tej

Tawułki jeśli dobrze widzę na rysunku to są od frontu... chyba o tych mowa...

Pszczółka ma rację w narożnikach zawsze dobrze wyglądają drzewa, choćby kolumnowe. Jeśli nie zasłaniałoby sadu i warzywniaka to może jednak magnolia Lub 4 szt tulipanowców kolumnowych

A dla zrównoważenie form - można miskantami

No to teraz musisz sobie zaplanować resztę, bo nie wiem do końca czy o to Ci chodziło

Księżycowy... 11:14, 27 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Czy ten rysunek jest nadal aktualny? Siedzę i dumam nad tym. Na całej długości będziesz miała żywopłot grabowy, trochę szkoda zasłaniać go kaliną bo wiesz jak ona rośnie - tworzy się gęsty, jednorodny szpaler. Więc byłby żywopłot i szpaler.
A gdyby ją rozdzielić na bylinówkę?
Nie jest wysoka więc światła nie powinna zabierać nasadzeniom z sadu.
Tam gdzie bordowe kropki to kalina, na hortensjowej posadziłabym więc magnolię ( kropki szare) ale tylko w jednej odmianie i tylko białą, do tego cały szpaler hortek ( kropki limonkowe) rabata piękna i mało obsługowa. Dosadzać potem możesz co chcesz tam czy trawy czy cebulowe.

A na bylinowych możesz trzymać się kolorów - kaliny wiosną białe, cebulowe białe i niebieskie, peonie białe, czosnki, ostróżki, bodziszek wspaniały, kwiaty letnie jakie chcesz, jesienią trawy z powiewającymi pióropuszami
Tylko musisz to zrobić powtarzalne trzy razy tak jak masz wydzielone miejsca na bylinówki. Ja bym tak zrobiła... tak myślę

Tylko nie mają tu zastosowania żółte kule z tawuły. Pójdą na bylinową? Gabrysia ma tawuły takie w bylinowej i fajnie to wygląda.

Tylko ta czerwona kropka na magnoliowej jest zgrzytem, sztuczne nawiązanie (pokrój kaliny a pokrój hortensji są tak inne. Oraz: jak kalina będzie kwitnąć, to hortensja obok będzie tylko kulką i nie zrównoważy rozmiaru kaliny). Tam pasuje drzewo. Albo magnolia albo jakieś smukłe wysokie w typie klona polnego (liście zielone błyszczące) lub ambrowca wąskokolumnowego. Ale piszę o drzewie, nie znając jednak uwarunkowań bliższych obok - tak na podstawie planiku. Wiem tylko, że czasami drzewa ładnie wypełniają rogi - tak jest często w projektach Danusiowych.

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 10:25, 27 lip 2016

Do góry
Witam wszystkich Mam problem z magnolią gwiażdzistą w maju zostały posadzone w moim ogrodzie dwie takie magnolie i jedna z nich choruje znacznie bardziej niż ta druga. Wszystko do tej pory było ok i z daleka wyglądają na zdrowe,ale zauważyłam najpierw,że młode listki od razu żółkną a teraz to już i te starsze :żółkną, mają takie brązowe odbarwienia i niektóre tak jakby się zwijają i czuć pod palcem lekkie zgrubienia szczególnie te na samych końcach. Wyczytałam tu na forum,że magnolia nie lubi włókniny, więc ją dzisiaj usunęłam i podsypałam korą, bo u mnie są kamyczki.Hmmm ;/ po zdjęciu włókniny zauważyłam ,że górna częśc korzeni jest na wierzchu a korzenie są jasne takie kremowe(czy to normalne?)Ale to chyba nie ma znaczenia bo w donicy tez tak była.Podlałam nawozem do kwaśnolubnych,napowietrzyłam .Przedwczoraj spryskałam Topsinem od grzyba ,ale czy to na pewno to ? Szkoda by ich było bo są już duże ,mają ponad 180cm Co to może być ? a w jaki sposób można sprawdzić ph gleby? może coś nie tak jest?rośliny sadziła mi pani od ogrodów,więc powinnam ufać że skład ziemi jest ok ale czy na pewno ? z drugiej strony powinna wiedzieć ,ze magnolia może się przyduszać pod włókniną i kamykami Pani Danusiu! Ratunku !za 1,5 tyg ruszam na urlop i aż się boję co zastanę jak wrócę

Ogród z łezką II 17:43, 26 lip 2016

Do góry
Będzie mi kwitła sasanka Aaaa...i żółta magnolia ma ze 3 pąki, nie mam zdjęcia...

I podarowane dalie. Od Irenki i Mariolki

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:00, 25 lip 2016

Do góry
judaszowiec w tym roku śmignął cudnie

i magnolia w liatrach
Ogród wśród pól i wiatrów 22:51, 25 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ta trawka z lasu to nie będzie kosmatka owłosiona?
Zobacz tą moją - zidentyfikowała mu Magnolia i jakoś Twoja mi się podobna wydaje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=892

A te kwiatki z rowu to krwawnica pospolita, ja też mam w pobliżu jej skupisko i też myślałam czy by jej na bylinową rabatę nie zaadoptować.

http://sezonowo24.pl/sklep/dla-ogrodu/krwawnica-pospolita-robin-lythrum-salicaria-sadzonka-p1

Fryzjer z Ciebie pierwszorzędny.
Nie wierzę, że to piszę, żółte jeżówki są cudne

Hmm, hmm... może i faktycznie ta moja leśna trawa przypomina kosmatkę. Muszę jeszcze sprawdzić te meszki, o których Iwonka pisała A krwawanicę bezbłędnie zidentyfikowałaś, na 100% to ona I popatrz - po 12 zł ją sprzedają a ja mam takie gratisy w rowach Jak mi się jakaś nawinie łatwo dostępna to sobie przyniosę do ogrodu.

Fryzjer..uff!! Dobrze, że już po robocie A jeżówki wszystkie piękne są, te żółto złote również
Choć moją faworytką na tę chwilę jest green eyes i biała tradycyjna
Ogród wśród pól i wiatrów 22:31, 25 lip 2016

Do góry
ta trawka z lasu to nie będzie kosmatka owłosiona?
Zobacz tą moją - zidentyfikowała mu Magnolia i jakoś Twoja mi się podobna wydaje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=892

A te kwiatki z rowu to krwawnica pospolita, ja też mam w pobliżu jej skupisko i też myślałam czy by jej na bylinową rabatę nie zaadoptować.

http://sezonowo24.pl/sklep/dla-ogrodu/krwawnica-pospolita-robin-lythrum-salicaria-sadzonka-p1

Fryzjer z Ciebie pierwszorzędny.
Nie wierzę, że to piszę, żółte jeżówki są cudne
Miejsko & sielsko 21:19, 25 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
jej, aleś Ty śliczna!
Bardzo się cieszę z Twojego powodu bardzo!

Martuś, dziękuje dziękuje !!!
całusek za wszystkie dobre słowa!!!!

a to piękności...

Miejsko & sielsko 15:42, 25 lip 2016

Do góry
jej, aleś Ty śliczna!
Bardzo się cieszę z Twojego powodu bardzo!
Ogród do odnowy 20:55, 23 lip 2016

Do góry
Jeśli jej nie cięłaś to może być mała, ma wiotkie gałązki? Na wiosnę możesz mocno dziabnąć na 20cm. Najwyżej przez jeden sezon nie będzie kwitnąć ale się bardzo wzmocni. Moja stara ma co koło 160, a nowa strong anabella nie wiem czy 1m osiągnęła?

Magnolia zielona była po 145, ale nawet za połowę nie potrzebuję żadnej wiosennej ozdoby - to tak na dzisiaj

Współczuję zabaw, też co weekend mam wieś tańczy i śpiewa. Okno wychodzi mi właśnie na wesoły ogródek. Schować się nie ma jak przy ciepłych nocach. Nie potrafię spać przy zamkniętym oknie, nawet zimą Ale i tak jest lepiej bo nie piją tyle co w ubiegłym roku i choć pijackich awantur nie ma - to taka koza.

Trudno o dźwiękoszczelne zabezpieczenie. W przestrzeni głos rozchodzi się niekontrolowanie... i często trafia nie tam gdzie trzeba
Moja glebo terapia 23:59, 22 lip 2016

Do góry
A wczoraj wyżyłam się na biednej glicynii mam nadzieje że przeżyje moje szaleństwa sektorowe

z trudem została ściągnięta z rynny z tarasu i wyciągnięta spod dachu z tego co było została może 1/3 nie wiem czy trochę nie przesadziłam. Ale cięłam zgodnie z przepisem za 6 oczkiem mam cichą nadzieje że któreś się udało i może zakwitnie na wiosnę. Nawet m... się zaangażował wwiercił haki w ścianę i sznur naciągnął.
Mówiłam że ma ostatnią szanse jak nie zakwitnie na wiosnę to się pożegnamy ale teraz sobie myślę, że po tej sekatorowej rzezi to dam jej jeszcze szansę się ogarnąć.
Po glicynii pod sekator poszła magnolia

a cis cudak kiedyś miał postrzyżyny, cięta wczoraj byłam na krzaczki

Atacama pod lasem 19:50, 22 lip 2016

Do góry
chagall napisał(a)
Magnolia złapała znowu grzyba lub grzyb złapał magnolię - sama nie wiem
W zeszłym roku było to samo - grzybieje i zaczyna kwitnąć.
Opryskałam ją Score - skoro przeciw grzybowi, to może pomoże.

Skoro się powtarza ten problem - w przyszłym roku spróbuj pryskać wcześniej - zapobiegawczo.
Nie znam score - ja używam topsin, ale nie twierdzę, że jest lepszy. Najczęściej jest polecany dla roślin ozdobnych.

Pozdrawiam jeszcze raz
Atacama pod lasem 16:35, 22 lip 2016

Do góry
Magnolia złapała znowu grzyba lub grzyb złapał magnolię - sama nie wiem
W zeszłym roku było to samo - grzybieje i zaczyna kwitnąć.
Opryskałam ją Score - skoro przeciw grzybowi, to może pomoże.
Typografia ogrodu 13:39, 22 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

hehehe jak mi magnolia robiła projekt i pokazała mi ze zaprojektowała u mnei jezówki to ja zbrukłam że to babcine kwitki i nie chcę, ale ona jednak nei dała mi za wygraną i rposiła bym się im przypatrzyła pare chwil. Zaufałam jej ik kocham jezówkli
dobrze ze posluchalas
Typografia ogrodu 10:43, 22 lip 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Ja np nie lubiłam jeżówek - dziś to nie do pomyslenia żebym ich w ogodzie nie miała (a mam juz chyba 6-7 odmian...)
nie za bardzo podobały mi sie jarzmianki (SZOK !!!)i zawilce.

Do tej pory ne mam serca do liliowców.... ale zobaczymy....

hehehe jak mi magnolia robiła projekt i pokazała mi ze zaprojektowała u mnei jezówki to ja zbrukłam że to babcine kwitki i nie chcę, ale ona jednak nei dała mi za wygraną i rposiła bym się im przypatrzyła pare chwil. Zaufałam jej ik kocham jezówkli
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:36, 21 lip 2016

Do góry
No to teraz trochę objaśnień do malunku:

Ponumerowałam sobie planowane rabaty. Oczywiście dookoła ogrodu przy płocie są wydzielone 10,11,12,13,14,15,18.
Na dwunastce już rosną jałowce Blue Arrow, na trzynastce jałowce chińskie. Wynika to z tego, ze nie lubuę tui.
14 - planuje Miskanty Gracillimusy w rzędzie. Podobnie jak u Malkul - śliczne je ma .
15 - mam tam na przemian berberysy i trzmieliny na części przedniej. Z tyłu domu rosną na niej maliny.
10 - nie mam jeszcze pomysłu, jak iglak, to tylko cisy albo jałowce. Ale osobiście wolałabym jakieś wysokie trawy przed nimi.
17 - będą chyba bukszpany i jakaś ładna trawa w żwirku

2 - lawenda, i będzie jej jeszcze więcej
7,8,9 - to teraz juz jedna długa rabata na skarpie. Najwięcej do myślenia. Obecnie rosną na szczycie cztery Świerki Alberta GLobe, jedyna tuja Teddy Bear, Ostnica Palmowa i Ognik.

6 - rabata pod oknem. Właśnie mi padła tam magnolia Ma tam być rabata kwiatowa z łubinem i mieczykami w roli głównej.

5 - jedyna moja gotowa rabata. Pęcherzyce i Ostnica Pony Tail (zdjęcie sprzed miesiaca)

11 i 16 jeszcze nie wiem. Na 11 rośnie SPartina oraz jakaś turzyca dzika jak diabli. Rośnie wszędzie.

Niebieskie na dole po lewej to będzie klepisko i palenisko na bogracz.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:03, 21 lip 2016

Do góry
Takie tam wiejskie

zobaczcie jak magnolka odzyla, po tym mrozowym porazeniu lisci wyrosly jej nowe listki i wyglada na to, ze super sobie dala rade. Moze tylko przyrosty miejsze, bo sie skupila na produkcji lisci.

a nowa hortensje, ta lilacine chce posadzic tu - w miejscu gdzie teraz stoi wanna, za stolem jest magnolia ta ze zdjecia powyzej.

Zamowiony plot jest do odebrania w sobote ciekawa jestem keidy M sie za niego wezmie.
Nowe życie 10:53, 21 lip 2016

Do góry
Ja tam się nie znam, ale czytałam, że magnolia nie lubi przesadzania.
Jak kwitnie na wiosnę, nie ryzykowałabym Bym się chyba zapłakała, jak bym zmarnowała taki duży okaz
Nowe życie 10:12, 21 lip 2016

Do góry
milka666 napisał(a)
a tak to miej więcej wygląda z góry. po środku rośnie magnolia ale będę chciała ją przesadzić.

Witaj Miłko - Mileno....masz piekne imię, zawsze chciałam tak dac na imie swojej córeczce...a tu urodził sie...synuś i tez jest na M - Mateusz, ale sentyment do imienia Milena mi pozostał...

To taka dygresja, a teraz do rzeczy
Fajny ogród sie zapowiada, juz jest fajnie bo dojrzałe juz tuje tworzą świetny ekran dla innych roslin. Widze ze nie jestes ogrodowoą-świeżynką, masz piekne kępy host, zurawek, berberysy, tawułki....
Dołozysz troche traw, roslin kwitnacych, tu przesadzisz , tam dosadzisz i będzie czadowo ...

Co do magnolii to mocno sie zastanów z tym przesadzaniem bo to roslina która nie lubi jak jej sie grzebie w korzeniach a więc i przesadzanie może odchorowac.
Pozdrawiam i bede obserwowac zmagania
Zaznaczam wątek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies