Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój 4 arowy azyl... 11:53, 18 sie 2014
Do góry
Basiu, zagościłam w Twojej pamięci na dobre? I z wzajemnością
Zastałaś w swoim ogrodzie kwitnące cynie, mam do nich sentyment, bo to moje pierwsze kwiaty, wysiane samodzielnie (wtedy równiutko, w rzędzie ). Niedawno miałam okazję zobaczyć ciekawe kompozycje z cyniami, niestety tylko na zdjeciach.
Białą gaurą zainspirowałaś mnie, posadzę między różowymi różami, szałwia przekwitła, będzie nowy kolor na rabacie.
Czytam, że różowa słabiej zimuje, ale jest sporo odmian...
Przyjemnego czasu z wnukami!
Wiejski ogródeczek po mojemu :) 11:38, 18 sie 2014

Do góry
Nie dobrze dla kwiatów, ale ja jestem identyczna .. albo siewki 3 tygodniowe lądują na podłodze bo koty musiały sprawdzić jak mi idzie, albo przesuszę siewki... Albo słabe nasiona i nie wschodzą, cały czas coś i ciągle pod górkę ale nie poddaję się!!!

Z bylin ... Do wysiania już

Białe*

Jastruń wielki 100 cm

Złocień polny 60 cm

Złocień maruna 60 cm

Różowe
Firletka wieńcowa 60 cm

Malwy... 120-180cm

Szczawik 20cm cebulkowe do zasadzenia w marcu

Lędzwian szerokolistny pnąca do 3 metrów

Floksy 70cm

Jednoroczne .. wysiew w marcu... Siejesz i cieszysz się kwiatami od czerwca/ lipca

Białe..

Ketmia południowa..

Smagliczka nadmorska

Fioletowe

Szałwia trójbarwna 60cm.. słabo mi rośnie w tym roku ale jest urocza.. ogólnie szałwie są fajne inne odmiany również

Powoje..

Różowe..

Ślazówka ogrodowa

Godecja wielkokwiatowa

Tytoń ozdobny

Kosmosy

I cynie masz miks kolorów do wyboru szał cyniowy u Babci..

Wszystkie rośliny bez problemu tylko siać, podlewać, rozsadzać i podlewać, podlewać, usuwać przekwitłe wtedy jednoroczne się mobilizują i wypuszczają nowe pąki usuwać chwasty, podlewać i cieszyć się kwiatami pozostaje też mam mało czasu w ogródeczku jestem gościem i rośliny jak widać dają sobie radę beze mnie

Buziaki

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:43, 17 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Bukszpan, lawenda i werbena.... oraz szałwia... jak nie kochać tych kolorów?

... a ja pytam jak nie kochać Twojego ogrodu.
Marzenko duża porcja pięknych zdjęć.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:19, 17 sie 2014

Do góry
Bukszpan, lawenda i werbena.... oraz szałwia... jak nie kochać tych kolorów?

Ogródek Iwony 12:57, 17 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na północnej stronie domu rośnie sobie nawłoć, jakieś żółte nie wiem, co i jarzębina. Są tam jeszcze szmaragdy, bergenia, szałwia omszona, forsycja, rudbekia, kany. Jedna rabatka trochę, jak w wiejskim ogródku.
Dla Kasi zdjęcia z jesiennej rabatki:

Trochę słoneczko podświetlało listki jarzębiny

Pięknie dziękuję za żółciutkie zdjęcia uwielbiam serce mi się raduje na Twoje zdjęcia
Rudbekie mam, forsycje też mam Kannę dostałam o pomarańczowych kwiatach, w przyszłym roku będzie bosko kolorowo
Wersja mini mini 11:12, 17 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Ale pieknei u Ciebie niby coraz "mniej" a dla mojego oka to "coraz więcej".

Ładne te fotele z IKEA ale jestem ciekawa jak oceniasz ywgode siedzenia na nich? ja się do niech przymierzałam ale srasznie mi było niewygodnie

Gosiu - teraz jest trochę inaczej Nie ma limek i Rh, są za to byliny (głównie szałwia w odmianach) róże i trawy. Teraz dopiero zaczęło mi się podobać to co mam za oknem

Do foteli robiłam dwa podejścia. Za pierwszym razem usiadłam, wstałam i powiedziałam - nie bierzemy.
Jednak "przeprosiłam" się z Ikeą i pojechałam jeszcze raz. Tym razem testowałam je wraz z chłopakami i doszłam do wniosku, że nie jest tak źle jak za pierwszym razem. Do ideału brakuje mi podparcia odcinka krzyżowego szarymi poduchami.
Ogródek Iwony 21:32, 16 sie 2014

Do góry
Na północnej stronie domu rośnie sobie nawłoć, jakieś żółte nie wiem, co i jarzębina. Są tam jeszcze szmaragdy, bergenia, szałwia omszona, forsycja, rudbekia, kany. Jedna rabatka trochę, jak w wiejskim ogródku.
Dla Kasi zdjęcia z jesiennej rabatki:

Trochę słoneczko podświetlało listki jarzębiny
Wersja mini mini 18:02, 16 sie 2014

Do góry
Pierwszy raz udało mi się zrobić wertykulację i rozsypać nawóz przed deszczem Trawa ładnie odbija. Na pierwszym planie kwitnąca sesleria jesienna z szałwią

Pachnące werbeny patagońskie

Fragmenty rabatki z kulkami

W przyszłym sezonie zwykłego czyśćca zastąpi odmiana Big Ears. Posadziłam ją z jednej strony rabaty (nieświadoma różnicy między odmianami) i jestem nią zachwycona. Piękne, wielkie puchate liście

No i się przełamałam - nie będzie ławeczki, są leżaczki z Ikea. W przyszłym sezonie rozpoczynam poszukiwania szarych poduch. Pozostaje jeszcze wyżwirowanie placyku pod fotelami.

ps. w donicach zrobiło się mega minimalistycznie - carex Irish Green. Żywa zieleń, do której dojdzie szałwia odmiana Wesuwe (fajne, zielone przyrosty). Jak carex nie przeżyje, to w przyszłym roku w donicach będzie sesleria jesienna i szałwia.
Ogród wśród pól i wiatrów 14:54, 16 sie 2014

Do góry
Hmm.. ciekawe czy szałwia zakwitnie po raz trzeci??
Zobaczyłam dziś, że już końcówki niebieskiego kwiecia zostały,
więc ciachnęłam równo. Zupełnie na intuicję.
Dostały jeszcze florowit. Może zdążą

Lariski powtórzyły kwitnienie, jest szał pąków i początki kwiecia.

I jeszcze obiecany widoczek z salonu, na zasnuty dziś chmurami Nowy Sącz

Miłego weekendowania
Moja bajka 14:26, 15 sie 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Zapisuję sobie do notesu szałwia omszona, może i ja zakupię w przyszłym roku. Zdjęcia cudowne.

Polecam gorąco, to roślinka nie do zdarcia, wdzięczna bardzo, kwitnie dłuuuugo i super się rozrasta. No i śliczna jest . Jest jeszcze odmiana biała, chyba Adrian się nazywa, czy jakoś tak.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 00:43, 15 sie 2014

Do góry
zrobiłam kilka małych zmian w "rondzie"

przed - rosły na brzegach hosty ale w połowie lata były już brzydkie i popalone

teraz są kulki danici i stipy pony tails trochę to wygląda żadko posadzone ale wiem, że urośnie szybko , a w środku jest jeszcze szałwia, która wiosną będzie dość duża
nie patrzymy na trawę w sobotę będzie koszenie i na krzywe paliki przy irdze piennej- już poprawione

Moja bajka 22:49, 14 sie 2014

Do góry
Zapisuję sobie do notesu szałwia omszona, może i ja zakupię w przyszłym roku. Zdjęcia cudowne.
Ogród Eli 22:07, 14 sie 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
A może trawki Red Baron? No albo faktycznie ta rozplenica. Sama nie wiem. Albo to i to

a wiesz , że pierwsza myśl to był Red Baron, potem szałwia niska, i na końcu jakaś trawka
Moja bajka 21:35, 14 sie 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

jesień po cichutku wkrada się do ogrodu. Ale za to z jakim wdziękiem

Ta szałwia omszona jest niesamowita. Kupiłam ją początkiem maja, a ona wciąż kwitnie . Genialna jest

U mnie ta szałwia słabo kwitnie Gdzie rośnie u Ciebie na słońcu, czy w cieniu?
Starorzecze na górce 23:10, 13 sie 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)
Teraz lecą powtórki z rozrywki:

gailardia ogrodowa i kłosiec zdaje się Nectar Apricot (miał być: Black Adder):

Jedna z siewek liliowca w kocimiętce:

Tradycyjne zdjęcie przywrotnika ostroklapowego (alchemilla mollis:

Hortki, tu: vanila fraise zaczyna a szałwia kończy:

Diamond rouge jakaś marna:

Taki busz hortkowy:

cos przesadzasz ze swoim ogrodem szczyt masz problem masz pieknie inaczej bo my jesteśmy inni
Moja bajka 22:21, 13 sie 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Ta szałwia omszona jest niesamowita. Kupiłam ją początkiem maja, a ona wciąż kwitnie . Genialna jest

Piękna jesień Kasiu u Ciebie

Pozdrawiam
Moja bajka 20:31, 13 sie 2014

Do góry

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 21:51, 12 sie 2014

Do góry
grembosia napisał(a)
Wiuniu, ależ pięknie przycięłaś Danici, a jaka piękna szałwia i donice- miodzio! Ogród nabiera rumieńców.

Widzę, że żywopłot grabowy nieźle wygląda, ja też się na taki skusiłam na tyłach działki, bo najpierw chciałam tam mur ceglany, potem chciałam dokupic przylegającą działkę, ale skończyło się na tym, że dopiero po trzech latach zdecydowałam się na żywopłot grabowy. Teraz to już nie miałam wyboru, bo działkę jednak kupił ktoś inny i niebawem zacznie się budowac... Ale nie żałuję, bo graby w szpalerze są cudne, będziemy miały szczelny płot cały rok.
I jeszcze, czytałam kiedyś o problemach z sąsiadem, nie zazdroszczę, bo znam to z autopsji... Najważniejsze, nauczyc się go nie widziec, ot traktowac jak powietrze...
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedzinki u mnie.

Dziękuję Grembosiu za miłe słowagrabiki rosną sobie całkiem dobrze tylko teraz przez tą pogodę chyba złapały jakiegoś grzyba więc zrobiłam oprysk, a sąsiad to taki cwaniak jak dziś wpadła cóka z mężem do nas i siedzieliśmy w ogrodzie psy dosłownie dały trzy szczeknięcia na kota po drugiej stronie pola naprzeciw naszego ogrodu, a ten zaraz głosniki w okno i puścił nagranie , my w śmiech , zawsze taka taśma leci ok 1 godziny , a dziś po kilku minutach wyłączył, patrzymy , a tu do nich jakiś samochód podjechał więc wyłączyli, a córka na głos: o sąsiadowi wstyd przed gośćmi za swoje zachowanie!
Pewnie się za słowa odegra dłuższym nagraniem ale ja go o...am z góry!
Jak nie umie żyć w zgodzie z innymi to jego sprawa ta złość do ludzi daje mu chyba sens życia...
Pozdrawiam serdecznie!
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:40, 12 sie 2014

Do góry
Wiuniu, ależ pięknie przycięłaś Danici, a jaka piękna szałwia i donice- miodzio! Ogród nabiera rumieńców.

Widzę, że żywopłot grabowy nieźle wygląda, ja też się na taki skusiłam na tyłach działki, bo najpierw chciałam tam mur ceglany, potem chciałam dokupic przylegającą działkę, ale skończyło się na tym, że dopiero po trzech latach zdecydowałam się na żywopłot grabowy. Teraz to już nie miałam wyboru, bo działkę jednak kupił ktoś inny i niebawem zacznie się budowac... Ale nie żałuję, bo graby w szpalerze są cudne, będziemy miały szczelny płot cały rok.
I jeszcze, czytałam kiedyś o problemach z sąsiadem, nie zazdroszczę, bo znam to z autopsji... Najważniejsze, nauczyc się go nie widziec, ot traktowac jak powietrze...
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedzinki u mnie.
Życie w wiejskim ogrodzie 22:04, 11 sie 2014

Do góry
I stało się Rzeczywistość jest brutalna Czas urlopu dobiegł końca i trzeba było dzisiaj wrócić do pracy Druga część urlopu we wrześniu

Ostatnio w głowie urodziła mi się myśl aby przerobić moje miszmaszowe rabaty na tematyczne pod względem kolorów

Rabata różowa która już jest z dodatkami bieli i fioletu ( przedogródek otoczony białym płotkiem)

-Róże Bonica, Swany
-lawenda
-Hortensje Renhy
-stipa

Rabata niebieska Prawa strona ogrodu z dodatkami różu bieli i żółtego

-szałwia omszona różowa, niebieska, biała
-krwawnica różowa
-bodziszki niebieski
-kocimięta
-lawenda
-liatra
-odętka
-przetacznik
-turzyce parę odmian
-czosnki skalne
-rudbekia
-budleja
-bergenia

Rabata czerwona lewa strona ogrodu z dodatkami żółtego

-róże Red Fairy
-żurawki
-przywrotnik
-carexy o żółtym i zielonym zabarwieniu
-szczawik
-języczka przewalskiego
-hortensje
-krwawnik
-rozchodnik

Większość roślin posiadam Część trzeba będzie przesadzić teraz lub na jesień Jeżdżę po szkółkach skupując co się da Resztę trzeba będzie zamówić
Gdybyście mieli jakieś pomysły to czekam na wasze sugestie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies