Ooo przedwiośnie i to zdecydowanie
Rabaty uprzątnięte w 80% . Muszę wcześnie bo krokusy juz duze i wychylają główki. W zeszłym roku czekałam do marca i bardzo je poniszczyłam.
Jutro cyknę więcej fotek
Jarzmianka pięknie się rozbujała u Ciebie, ale moje pytanie było o zadarniacza, bo właśnie skojarzyło
mi się z runianką?
Na tym pierwszym foto co zacytowałam
Nie wiem Madziu, ja w saloniku mam ogrzewanie, słabe ale wystarczające więc szleje
Zreszta dzis byli alpiniści i ścieli orzecha
Mam gorę roboty ze sprzątaniem
A eMuś sie wyżywał tnąc - akurat to lubi
Z orzecha zostało niewiele, ale bardzo już bylł schorowany, łamał się i stanowił zagrożenie dla budynków.
Jak nie przezyje będzie pięknym pomnikiem dla bluszcza
Jednak się dało Słonko przygrzało trochę i mogłam podziałać. W cieniu był lód i szron, ale w słońcu było nawet ciepło
Nie żebym się jakoś dramatycznie styrała , ale ze 3 godzinki działałam. Aż stępiłam sekator
Pocięłam trochę miskantów, skróciłam do ziemi powojnika bylinowego i przycięłam dwie budleje. Odsłoniłam irysy i krokusy. Jutro ma być odrobinę cieplej, więc ciąg dalszy nastąpi
I jeszcze księżyc Zobaczcie, jak w ciągu doby przybywa księżyca Pełnia w środę
Wyznaczyłam sobie dzisiaj miejsce pod łączkę krokusowo-narcyzową (ok 20mkw). W sezonie letnim chciałabym uzyskać efekt podobny do kwadratów cebulowych u Danusi, czyli niekoszona trawa aż do jesieni. Jednak, w trawę chcę wpleść trochę koloru w postaci kwiatów jednorocznych, takich jak Bupleurum rotundifolium, Agrostemma githago czy Saponaria vaccaria. Boję się wysiewać je bezpośrednio w trawie, żeby nie zostały zagluszone (zanim porządnie nabiorą masy). Dlatego wymyśliłam, że wysieję je osobno i już dorodniejsze sadzonki będę w trawę wsadzać. Kuszą mnie jeszcze promocje cebulowe, ale czy to już jednak nie za późno na krokusy i narcyze(myślałam jeszcze o czosnkach, ale nie za bardzo wysokich, raczej delikatnych)? Może lepiej cebule na ten sezon odpuścić i jesienią wsadzać?
Agatko chyba bym sie nie porywala na to, bo montaz masakra. Ale mam pomocnika ktorego prawie bardziej ode mnie to wszystko bawi, wiec korzystam
No i teraz zrywanie 18m2 darni... nie moge sie doczekac
Ale mocze wlasnie bob I groszek I jutro sieje do doniczek prosto w szklarni. Mam tam juz ukorzeniona na paletkach szalotke. Ktora zimowala na dworze. Teraz powinna zaczac rosnac na calego
Zamowilam tez dymke zwyklej cebuli, jak posadze w paletkach tez bedzie miala dluzszy sezon