Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:23, 21 wrz 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ania, czy w Twoim nowym ogrodzie przeważają teraz róże? Pisałaś u kogoś, że przebudowujesz swój ogród, zdradź trochę. Pozdrawiam.

Gabrysiu za mocno powiedziane, że przebudowuję zmieniam niektórym roślinom nasadzenia, bo na początku trochę na wariata sadziłam tzn., gdzie było miejsce
Gabrysiu czy ta niebieska to szałwia?
Kosolkowa Pasja 15:25, 21 wrz 2014

Do góry
Czytałam o przyginaniu pędów, Ania Monte też mi o tym wspominała. ALe nie wiem jak to się da tak przy szerokiej pergoli? :/ Róże które mam już na mojej pierwszej pergoli "prowadziłam" tak jak się sama poprowadziła czyli bez żadnych reguł.
U CIebie zimniej niż u nas z reguły.. Ale okopczykujesz.. Myślisz ze to nie wystarczy? Marzy mi się zamówić jeszcze w tym roku, żeby od wiosny się bujnęła Ale musze przeliczyć.. Znalazłam po 22zł z gołym korzeniem, w październiku sprzedaż. Jak gdzieś zobaczysz lepszą cene daj znać Ja potrzebuje chyba 8 szt.. Musze przeliczyć, zbaczyc jakie odstępy powinny byc. U mnie ma być przy tarasie, ma tworzyc ściankę. Planuję dołozyć jakieś pnącze. Za nią mam małą rabatkę, ale jeszcze nie wiem co na niej będzie. Pewnie bylinki i moze jakieś 3 niewielkie ciemnoróżowe róże A przed, od str tarasu może szałwia? Wiosną przebiśniegi.
Na rabacie wczorajszej zostawiłam miejsce na 3 gatunki róż jeszcze. Pomponellę 3szt, Eden Rose 1szt i albo Heritage, albo Geoff Hamilton albo Quinn of Sweden 3szt.
Poza tym tak jak już pisałam potrzebuję jeszcze po 10 krzewów The Fairy i Artemis pod dom. Tak więc przeliczając, ponieważ nie mam osiołka który złotem robi, muszę zakupy rozłożyć na teraz i na wiosnę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:12, 21 wrz 2014

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)
Hej Sebek Tak szukam u Ciebie, czy Ty masz może różę pienną, bo potrzebuję się 'zainspirować' co dać jej w nóżki. Btw przesadziłam ją dziś w inne miejsce, ciekawe, czy się przyjmie... Róża jest biała, myslałam może o kombinacji lawendy i carexa jakiegoś plus obwódka żurawkowa, ale cały czas mi coś nie gra. Podsadzenie ma być małe, max 1mx1m. Jakbyś miał jakiegoś pomysła, to chętnie, chętnie. Z góry dziękuję.

Ana art ma pienne róźe, ja jeszcze podsyłam jeden z artykułów
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej

Jeśli chcesz iść w prostotę to wystarczą 4 carexy Frosted Curls plus może jakieś niskie jezowki? Albo szałwia
Ogród na glinie 22:49, 20 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To fajnie, lawendzie dobrze u ciebie. U mnie zaczyna znowu szałwia kwitnąć, Latem ją przesadzałam i mocno przycięłam, teraz zakwita ponownie

zobaczymy jak ta lawenda przetrwa okresy deszczowe, wtedy będzie można stwierdzi czy jej u mnie dobrze

a u Ciebie będzie kolorowa jesień
Ogródek Iwony 22:42, 20 wrz 2014

Do góry
A zapomniałam pokazać, że szałwia zaczyna znowu kwitnąć. Latem była przesadzana i przycięta

Ogród na glinie 22:39, 20 wrz 2014

Do góry
To fajnie, lawendzie dobrze u ciebie. U mnie zaczyna znowu szałwia kwitnąć, Latem ją przesadzałam i mocno przycięłam, teraz zakwita ponownie
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 13:55, 20 wrz 2014

Do góry
Ostróżki i szałwia Ostróki z 4 kupionych jako białe - 2 okazały się niebieskie, ale tutaj ich nie widać, są na prawo na dalszej części tej rabaty, ups... i co teraz? Trzeba przesadzić Białe zostaną, niebieskie pójdą w różankę, która jest właśnie w "remoncie" , ale to w kolejnej odsłonie , a tu gdzie trawki będę sadzić białe tulipany i czarne, już czekają na ostatnim zdjęciu szałwia. Drugi raz kwitną i ostrózki i szałwia, trzeba przynać że szałwia dopiero teraz dała czadu

Żywopłotki cisowe. 23:07, 19 wrz 2014

Do góry
Ostrogowiec z siewu i znalazł się jeden biały. Poluję na nasionka.
Po lewej nie zdąży zakwitnąć ożanka, po prawej kłosowiec już przekwitający.

Szałwia jednoroczna, czy zdążę zebrać nasionka.

Trawka Rubra, szkoda że nie zimuje.

To będą trawki do rozpoznania, ja jeszcze sama nie określę jakie.

Ogródek Iwony 10:14, 18 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Śliczne zdjęcie z zawilcami w "deszczu"
Lubię, kiedy pokazujesz, jak zmieniał się ogród i za każdym razem piękniej

Agnieszko, ta rabatka przy tarasie i oknie w czerwcu, gdy kwitły margaretki, kosacce i szałwia, też mi się podobała, ale tam było wiecznie sucho, a woda ściekała, musiałam ją przerobic, choc mam wątpliwości, czy na lepsze. Na pewno jest inaczej. Czasami trzeba dostosowac się do warunków panujących w ogrodzie i nic na to nie poradzimy na dłużej
Borówcowy raj 21:59, 17 wrz 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)

Jagodo, normalnie tnę, choć M. mówi, że mam rękę Nożycorękiego . Szałwia była późno sadzona, a lawenda rośnie razem z chorymi bukszpanami. Rozumiecie to? Lawenda, która uwielbia ciepło. U mnie wilgoć, a ona wypiera bukszpany, wszystko im zasłania i zdrowa jest. Dziwne.

Wyjątek podkręca regułę

A z bukszpanami dobrze kombinujesz... Ale może warto im zrobić oprysk prewencyjny i wtedy przesadzić? Ryzyko zachorowania reszty powinno się zmniejszyć...
Borówcowy raj 21:55, 17 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Nie mogę się napatrzeć na Twoje Danici. Monika, one idealnie wyglądają, jak Ty to robisz?

Mnie ani szałwia, ani lawenda nie kwitnie powtórnie.

Jagodo, normalnie tnę, choć M. mówi, że mam rękę Nożycorękiego . Szałwia była późno sadzona, a lawenda rośnie razem z chorymi bukszpanami. Rozumiecie to? Lawenda, która uwielbia ciepło. U mnie wilgoć, a ona wypiera bukszpany, wszystko im zasłania i zdrowa jest. Dziwne.
Borówcowy raj 21:21, 17 wrz 2014

Do góry
Nie mogę się napatrzeć na Twoje Danici. Monika, one idealnie wyglądają, jak Ty to robisz?

Mnie ani szałwia, ani lawenda nie kwitnie powtórnie.
Zabawa w zielone 11:27, 17 wrz 2014

Do góry
Bukszpany z szałwią to bardzo udany duet, zobacz w tym wątku przedostatni post, wstawiłam tam swoje zdjęcie. Uwielbiam to połączenie

salvia-szałwia
Moje ukochane miejsce na ziemi 09:45, 17 wrz 2014

Do góry
szałwia niby jednoroczna jeszcze kwitnie

Coton Manor Garden - Anglia 23:45, 16 wrz 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
To była szałwia Agnieszko, u nas ta odmiana nie zimuje. To białe - nie pamiętam, jakoś trochę chabrowato wygląda.

Scabiosa to białe. Można dać gaurę Lindheimera w zamian.
Coton Manor Garden - Anglia 23:36, 16 wrz 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Szałwia? Ups... Gabrysiu, a możesz podpowiedzieć bliżej jaka to szałwia? Można wysiewać jako jednoroczną?

szałwia szkarłatna
można wysiewać ja wysiewałamtylko bardzo wysoka wyrosła i ta wysokościa mnie denerwuje, bo nie siedzi tam gdzie powinna w tym wzrostem
Coton Manor Garden - Anglia 23:18, 16 wrz 2014

Do góry
Szałwia? Ups... Gabrysiu, a możesz podpowiedzieć bliżej jaka to szałwia? Można wysiewać jako jednoroczną?
Coton Manor Garden - Anglia 23:16, 16 wrz 2014

Do góry
To była szałwia Agnieszko, u nas ta odmiana nie zimuje.
To białe - nie pamiętam, jakoś trochę chabrowato wygląda.
Borówcowy raj 21:46, 16 wrz 2014

Do góry
Tegoroczna szałwia i jej drugie kwitnienie.

Zabawa w zielone 11:02, 16 wrz 2014

Do góry
Ach marzy mi sie jak u Ani z zielonego wzgórza szałwia bukszpany coś wysokiego ,tulipany hosty , ...Prosze was o pomoc jezeli ktoś z was mógłby mi pomóc...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies