szałwię ciachnęam bezlitośnie i zanim zebrała się w sobie, wyglądała jak chwast - suchy i brzydki. Ale wiesz co... schowana w tych trawkach nie bolała mnie bardzo... Limki zaczęły, odwróciły uwagę, a szałwia teraz tłoczy po raz drugi i to całkiem obficie. Tak więc... efekt jest. Dwa razy w sezonie. Wybaczam więc wygląd po goleniu
Dziękuję Josaiu za opinię. Pomyślę nad tym murkiem Choć fajnie by wyglądałą róża w mocnym różu, tak jak floksy różowe. Oglądnęłam polecaną Novalis. W wątku , który poleciłaś, piękne jest to zestawienie, ale bardziej sprawdzi się na tle zieleni niż kremowego muru. Tu coś mocniejszego trzeba.
Na forum ma ją w ogrodzie Anita (znalazłam wpisują nazwę róży) https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=399 William Shakespeare 2000 byłby chyba lepszy i twój Red Leonardo da Vinci. Co o tym sądzisz? Tylko żebym znowu za dużo ich nie posadziła, bo mam tendencję do przesadzania z ilością. (Obiadu też nie umiem ugotować dla 4 osób Zawsze gotowałam wielkie gary i teraz mam kłopot )
W szkółce ostatnio widziałam różę Bonica, pięknie kwitła, ale też jest blada, więc nie wiem.
Mój M tak się zna na kolorach, że nawet o New Dawn powiedział, że jest biała. On najlepiej wszystkie czerwone by kupił.
Iwonko,
planik wygląda całkiem fajnie
Tak patrzę na to murowane przęsło i myślę że fajnie by na jego tle wyglądały róże. Ja tu widzę coś ciemniejszego ale jednocześnie pasującego do białych floksów bo rozumiem, że one tu zostają.
Fajnie by się komponowała z bielą róża Novalis tylko czy ona nie będzie słabo widoczna na tle muru.
Możesz dosadzić Iwonko naparstnice i ostróżki.
A z przodu szałwia i turzyce.
Bardzo ciekawe zestawienia roślin znajdziesz tu. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63267&start=42
Bociuś taka ulewa to zbawienie po suszy która nas nawiedziła. Może i u Ciebie popada
Tess, dziękuję To srebrzyste to najzwyklejsza szałwia lekarska - potwór Musze ją ograniczać bo zagłusza mi inne rośliny ale szkoda mi jej wyrzucić bo bardzo długo zdobi
Eda dziękuję, ja też lubię ten zakątek
Ewcia
Joluś dzięki za miarę jesteśmy tego samego wzrostu
Ja sklerotyk jestem, wiem ale to chyba nie ja pytałam o ML Chociaż dobrze wiedzieć bo moje niższe trzeba będzie dać im papu
Mój obalały pośladek pozwolił mi nareszczie usiąść i zajrzeć na ogrodowisko. Na szczęście nie jest tak gorąco i moje rośliny może nie wyschną na wiór.
te floksy i jeszcze inne będą przeniesione w inne miejsce. Pod płot gdzie pójdą mogą osiągać sobie jakie chcą wysokośći.
Zawsze czekam na ten moment kiedy zakwitną te rudbekie. Z trawami tworzą całkiem zgrany duet. Zrobiła się już całkiem spora kępa.
W tej malwie się zakochałam. Ma srebrne liście, jest byliną i piękne nieduże kwiaty.
I co najważniejsze mimo że jest wysoka - nie pokłada się.
Szałwia trójbarwna w moich ogrodowych kolorach wyglądała ślicznie i dorodnie. Czy taka będzie jak pojadę?
Jeżówki coraz dorodniejsze. Są jeszcze białe. Te z kapersów maja pąki, czekam jakie będą miały kolory, bo to zawsze zagadka.
I na koniec iglaki. One też mają kolory, oto dowód
Taki wstępny zarys rabaty przy domu wg Garden Composera - żeby zobaczyć jak to wyjdzie w programie, jak on pokazuje roślinki. Szałwia wyższa niż rzeczywisty marcus. Róże slabo tu widoczne. Bukszpanu wcale nie widać . Czegoś brakuje.. Poza tym nie wiem czy mnie te wizualizacje nie zniechęca Takie są trochę dziwne Od przodu - kocimiętka, szałwia, róże jakieś białe (bo artemis nie było tutaj) i fairy, ostróżka i z tyłu gdzieś bukszpan.
Marta, ja też wierzę, że moje Lime Maluchy za rok będę podobne
Jak mówisz, że marzysz .. to mi się historyjka dzisiejsza przypomina,
jak mi Kolega w pracy tłumaczył, czym się różnią kobiety i mężczyźni.
Wygląda fajnie ja jednak wolę krem może limonkę szałwia widoczna na zdjęciu też superowo , ale szukam dalej podoba mi się lekkość pozostałych kwiatów .
nówki fajnie, że się rozrasta, ale najbardziej czekam na kolejną wiosnę jestem ciekawa jaka będzie i tak snuję sobie plany na zagospodarowanie jednej rabatki, teraz cebulowe trzeba wybrać
I gratuluję zakupów! Też bym znów chciała Ale szałwia trochę mnie oskubała z kasy, a tu zaraz rok szkolny i wyprawki czas najwyższy nabyć!
Spokojnej nocki!