Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój ogród 17:22, 11 sie 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Mój obalały pośladek pozwolił mi nareszczie usiąść i zajrzeć na ogrodowisko. Na szczęście nie jest tak gorąco i moje rośliny może nie wyschną na wiór.
te floksy i jeszcze inne będą przeniesione w inne miejsce. Pod płot gdzie pójdą mogą osiągać sobie jakie chcą wysokośći.

Zawsze czekam na ten moment kiedy zakwitną te rudbekie. Z trawami tworzą całkiem zgrany duet. Zrobiła się już całkiem spora kępa.

W tej malwie się zakochałam. Ma srebrne liście, jest byliną i piękne nieduże kwiaty.
I co najważniejsze mimo że jest wysoka - nie pokłada się.

Szałwia trójbarwna w moich ogrodowych kolorach wyglądała ślicznie i dorodnie. Czy taka będzie jak pojadę?

Jeżówki coraz dorodniejsze. Są jeszcze białe. Te z kapersów maja pąki, czekam jakie będą miały kolory, bo to zawsze zagadka.

I na koniec iglaki. One też mają kolory, oto dowód

przepiękne rośliny i pięknie sfotografowane.....pozdrawiam Bożenko

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:27, 10 sie 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Tak, znam tą inspirację właśnie dzięki Magnolii. Marzenie, prawda?
A z szałwii jesteś zadowolona? Wiem, że ciut cię zawiodła po pierwszym kwitnieniu. Ja też mam zestawioną szałwię z frosted/amazon (nikt nie jest pewny co mam , kupowałam jako amazon, ale ta ponoć u nas nie zimuje, a moja ma dwie zimy za sobą). Ja korzystałam z inspiracji u Kwiatka Holandii. Tam była zestawiona z kosodrzewiną.

szałwię ciachnęam bezlitośnie i zanim zebrała się w sobie, wyglądała jak chwast - suchy i brzydki. Ale wiesz co... schowana w tych trawkach nie bolała mnie bardzo... Limki zaczęły, odwróciły uwagę, a szałwia teraz tłoczy po raz drugi i to całkiem obficie. Tak więc... efekt jest. Dwa razy w sezonie. Wybaczam więc wygląd po goleniu
Starorzecze na górce 22:37, 09 sie 2014

Do góry
Teraz lecą powtórki z rozrywki:

gailardia ogrodowa i kłosiec zdaje się Nectar Apricot (miał być: Black Adder):

Jedna z siewek liliowca w kocimiętce:

Tradycyjne zdjęcie przywrotnika ostroklapowego (alchemilla mollis:

Hortki, tu: vanila fraise zaczyna a szałwia kończy:

Diamond rouge jakaś marna:

Taki busz hortkowy:

Mój ogród 14:38, 09 sie 2014

Do góry
Szałwia trójbarwna śliczna a widoczki bardzo ładne, szczególnie ten drugi. Pozdrawiam i odpoczywaj na działce
Kosolkowa Pasja 20:23, 08 sie 2014

Do góry
Szałwia ładnie puszcza nowe listki

Ogródek Iwony 17:15, 08 sie 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Iwonko,
planik wygląda całkiem fajnie
Tak patrzę na to murowane przęsło i myślę że fajnie by na jego tle wyglądały róże. Ja tu widzę coś ciemniejszego ale jednocześnie pasującego do białych floksów bo rozumiem, że one tu zostają.
Fajnie by się komponowała z bielą róża Novalis tylko czy ona nie będzie słabo widoczna na tle muru.
Możesz dosadzić Iwonko naparstnice i ostróżki.
A z przodu szałwia i turzyce.
Bardzo ciekawe zestawienia roślin znajdziesz tu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63267&start=42

Dziękuję Josaiu za opinię. Pomyślę nad tym murkiem Choć fajnie by wyglądałą róża w mocnym różu, tak jak floksy różowe. Oglądnęłam polecaną Novalis. W wątku , który poleciłaś, piękne jest to zestawienie, ale bardziej sprawdzi się na tle zieleni niż kremowego muru. Tu coś mocniejszego trzeba.
Na forum ma ją w ogrodzie Anita (znalazłam wpisują nazwę róży) https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=399
William Shakespeare 2000 byłby chyba lepszy i twój Red Leonardo da Vinci. Co o tym sądzisz? Tylko żebym znowu za dużo ich nie posadziła, bo mam tendencję do przesadzania z ilością. (Obiadu też nie umiem ugotować dla 4 osób Zawsze gotowałam wielkie gary i teraz mam kłopot )
W szkółce ostatnio widziałam różę Bonica, pięknie kwitła, ale też jest blada, więc nie wiem.
Mój M tak się zna na kolorach, że nawet o New Dawn powiedział, że jest biała. On najlepiej wszystkie czerwone by kupił.
Ogródek Iwony 15:57, 08 sie 2014

Do góry
Iwonko,
planik wygląda całkiem fajnie
Tak patrzę na to murowane przęsło i myślę że fajnie by na jego tle wyglądały róże. Ja tu widzę coś ciemniejszego ale jednocześnie pasującego do białych floksów bo rozumiem, że one tu zostają.
Fajnie by się komponowała z bielą róża Novalis tylko czy ona nie będzie słabo widoczna na tle muru.
Możesz dosadzić Iwonko naparstnice i ostróżki.
A z przodu szałwia i turzyce.
Bardzo ciekawe zestawienia roślin znajdziesz tu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63267&start=42
Mój ogród 12:36, 08 sie 2014

Do góry

Szałwia trójbarwna w moich ogrodowych kolorach wyglądała ślicznie i dorodnie. Czy taka będzie jak pojadę?

Nieustannie mnie zachwyca, chyba dużo lepiej mi się podoba od tych zwykłych czy co rok ją wysiewasz, czy jak?

Moje ukochane miejsce na ziemi 10:49, 08 sie 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)

Agatko, to na ostatnim zdjeciu z hortensja to jest przetacznik czy cos inne?

Dorotko to szałwia ...podobno jednoroczna
piękna jest ...

Moje ukochane miejsce na ziemi 07:25, 08 sie 2014

Do góry
szałwia po raz drugi w pełni rozkwitu
zwabia wszelkie bzyczki...

Ogródkowy chaos u monitki 22:42, 06 sie 2014

Do góry
Bociuś taka ulewa to zbawienie po suszy która nas nawiedziła. Może i u Ciebie popada

Tess, dziękuję To srebrzyste to najzwyklejsza szałwia lekarska - potwór Musze ją ograniczać bo zagłusza mi inne rośliny ale szkoda mi jej wyrzucić bo bardzo długo zdobi

Eda dziękuję, ja też lubię ten zakątek

Ewcia

Joluś dzięki za miarę jesteśmy tego samego wzrostu
Ja sklerotyk jestem, wiem ale to chyba nie ja pytałam o ML Chociaż dobrze wiedzieć bo moje niższe trzeba będzie dać im papu
Mój ogród 21:38, 06 sie 2014

Do góry
Mój obalały pośladek pozwolił mi nareszczie usiąść i zajrzeć na ogrodowisko. Na szczęście nie jest tak gorąco i moje rośliny może nie wyschną na wiór.
te floksy i jeszcze inne będą przeniesione w inne miejsce. Pod płot gdzie pójdą mogą osiągać sobie jakie chcą wysokośći.

Zawsze czekam na ten moment kiedy zakwitną te rudbekie. Z trawami tworzą całkiem zgrany duet. Zrobiła się już całkiem spora kępa.

W tej malwie się zakochałam. Ma srebrne liście, jest byliną i piękne nieduże kwiaty.
I co najważniejsze mimo że jest wysoka - nie pokłada się.

Jeżówki coraz dorodniejsze. Są jeszcze białe. Te z kapersów maja pąki, czekam jakie będą miały kolory, bo to zawsze zagadka.

I na koniec iglaki. One też mają kolory, oto dowód

Kosolkowa Pasja 23:12, 05 sie 2014

Do góry
Taki wstępny zarys rabaty przy domu wg Garden Composera - żeby zobaczyć jak to wyjdzie w programie, jak on pokazuje roślinki. Szałwia wyższa niż rzeczywisty marcus. Róże slabo tu widoczne. Bukszpanu wcale nie widać . Czegoś brakuje.. Poza tym nie wiem czy mnie te wizualizacje nie zniechęca Takie są trochę dziwne Od przodu - kocimiętka, szałwia, róże jakieś białe (bo artemis nie było tutaj) i fairy, ostróżka i z tyłu gdzieś bukszpan.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:35, 05 sie 2014

Do góry
tabliczkaznapisem_ucze_sie napisał(a)

Wzdycham sobie tylko i marzę, ze moje Lime Maluchy za rok bedą tez takie cudne.
Choć rabata z szałwia i platanem tez piękna...

Marta, ja też wierzę, że moje Lime Maluchy za rok będę podobne
Jak mówisz, że marzysz .. to mi się historyjka dzisiejsza przypomina,
jak mi Kolega w pracy tłumaczył, czym się różnią kobiety i mężczyźni.

Kobiety - MARZĄ
A mężczyźni - MAJĄ PLAN

Ogród wśród pól i wiatrów 21:07, 05 sie 2014

Do góry
jolka napisał(a)
No i nie mogłam się oprzeć.. W roli głównej - Limelight

Wzdycham sobie tylko i marzę, ze moje Lime Maluchy za rok bedą tez takie cudne.
Choć rabata z szałwia i platanem tez piękna...
Przymiotno ogrodowe (Erigeron) 13:23, 05 sie 2014

Do góry
Wygląda fajnie ja jednak wolę krem może limonkę szałwia widoczna na zdjęciu też superowo , ale szukam dalej podoba mi się lekkość pozostałych kwiatów .
Kwiaty z ogródka Marty :) 19:53, 04 sie 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Dużo się dzieje i ogród pięknieje. A szałwia tradycyjnie wymiata !

nówki fajnie, że się rozrasta, ale najbardziej czekam na kolejną wiosnę jestem ciekawa jaka będzie i tak snuję sobie plany na zagospodarowanie jednej rabatki, teraz cebulowe trzeba wybrać
Kwiaty z ogródka Marty :) 08:51, 04 sie 2014

Do góry
Dużo się dzieje i ogród pięknieje. A szałwia tradycyjnie wymiata !
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 22:17, 03 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
I gratuluję zakupów! Też bym znów chciała Ale szałwia trochę mnie oskubała z kasy, a tu zaraz rok szkolny i wyprawki czas najwyższy nabyć!
Spokojnej nocki!

spokojnej nocki,niech Ci sie śnią roslinki
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 22:12, 03 sie 2014

Do góry
I gratuluję zakupów! Też bym znów chciała Ale szałwia trochę mnie oskubała z kasy, a tu zaraz rok szkolny i wyprawki czas najwyższy nabyć!
Spokojnej nocki!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies