Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:25, 17 lis 2014

Eda, ja ją kupiłam dopiero w lipcu. Dokładnie 3 lipca ją sadziłąm
Teraz muszę im kołderki zrobić, moim czerwonym i różowym też. Mam nadzieję, że przezimują ładnie, bo mam teraz:
4 żółte Beroliny,
2 białe miniaturki NN
2 bladoróżowe pnące New Dawn
1 krzaczek Boniki różowej (cudnie kwitła)
1 różowa rabatowa NN (M się w jej kwiatku zakochał)
10 krzaczków czerwonej Montana (niezmordowanie kwitną cały czas )
2 bordowe róże, ale zapomniałam ich nazwy. Jutro sprawdzę i się poprawię.
Upssss Nie wiedziałam nawet, ze tak zaszalałam w tym roku.
Wieloszka 21:31, 17 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Wklejam dla Wieloszki:
Przymiotno (czerwiec), kosaćce (maj) i szałwia (pierwsze kwitnienie czerwiec, powtarza kwitnienie po cięciu):

Iwonko, a jaka to odmiana szałwii - taka wysoka i zdrowa?
Kosaćce od 2 lat u mnie nie zakwitły. Nacieszyłam oczy Twoimi
Iwk4 21:34, 17 lis 2014

Viola napisał(a)

Faktycznie, nostalgicznie się Iwonko u Ciebie zrobiło. Wybacz, ale ja dorzucę swoją cegiełkę. Mój tato zmarł jak ja byłam w ciąży. Po urodzeniu córki przyśniło mi się, że rozmawiam z tatą i mówię mu: "Tato, urodziła Ci się wnusia". A tato odpowiada: "Wiem przecież" Od tej pory, zawsze wydaje mi się, że ci, którzy odeszli są blisko nas i nas wspierają.
Sorki za takie wynurzenia, ale chyba to jest w sumie optymistyczne

Warto w to wierzyć.
Nam pozostaje się modlić za dusze naszych najbliższych. Oni nas wspierają i pomagają nam w trudnych chwilach. Wspomnienie o najbliższych jest bardzo ważne. Dla nas są kwiaty, dla nich modlitwa.
Moja mama też mnie uczyła, aby pamiętać o tych duszyczkach w czyśćcu zapomnianych. Nie za każdego modlą się najbliżsi.

Przepraszam, ze tu takie wynurzenia dotyczące wiary. Ale bez wiary nie ma po śmierci już nic ...
Więc niech każdy dla siebie weźmie cząstkę najbliższą jego sercu
Iwk4 21:40, 17 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

Iwonko, a jaka to odmiana szałwii - taka wysoka i zdrowa?
Kosaćce od 2 lat u mnie nie zakwitły. Nacieszyłam oczy Twoimi

Hej, witam Wieloszko, miło mi.
Niestety, nie pomogę ci nazwą. Jak kupowałam kilka lat temu, szałwia była szałwią i tyle. Potem porobiły się odmiany. Ja kupowałam kilka lat temu jeden krzaczek, na zasadzie: będzie pani zadowolona. Kwitnie pięknie i długo, ale w tym roku dwie sadzonki posadziłam na słońcu i 40 stopni to dla niej było w słońcu za dużo. Wyblakła i walczyła o przetrwanie. Te na fotkach rosną w części wschodnio-południowej (słońce przed południem), a druga mam słońce po południu. Ładnie się rozsiewa. Jeśli będę miała młode siewki, to dam ci znać. Jeśli będziesz zainteresowana
Kosaćce mnie w tym roku zauroczyły. Ale druga kępka, którą przesadzałam, słabiej kwitła. W tym roku robiłam na rabatach taką rewolucję, ze sama jestem ciekawa, czy kosaćce zakwitną w przyszłym roku.
eda 22:44, 17 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Eda, ja ją kupiłam dopiero w lipcu. Dokładnie 3 lipca ją sadziłąm
Teraz muszę im kołderki zrobić, moim czerwonym i różowym też. Mam nadzieję, że przezimują ładnie, bo mam teraz:
4 żółte Beroliny,
2 białe miniaturki NN
2 bladoróżowe pnące New Dawn
1 krzaczek Boniki różowej (cudnie kwitła)
1 różowa rabatowa NN (M się w jej kwiatku zakochał)
10 krzaczków czerwonej Montana (niezmordowanie kwitną cały czas )
2 bordowe róże, ale zapomniałam ich nazwy. Jutro sprawdzę i się poprawię.
Upssss Nie wiedziałam nawet, ze tak zaszalałam w tym roku.

Iwonka i znów u Ciebie czytam i łzy mam w ślipkach rozklejająca jestem ...taka mondra kobitka jesteś ....

a róży masz spooorą kolekcje ja to tak trochę tylko ale bardzo je polubiłam i chyba ogród bez nich to nie ogród musisz tak po jednej wstawić w jednym czasie pooglądałabym sobie tak w wolnej chwili wiesz ... lubię na nie patrzeć właściwie to ja warjatka ogrodowa jestem wszystkie kwiatuchy kocham
Ewkakonewka 22:51, 17 lis 2014

Ohoho sypnęłaś gruboooo
eda 22:54, 17 lis 2014

he he he wiankowa kobitko zdolne paluszki
Iwk4 23:01, 17 lis 2014

Już się robi. Zaraz szukam.
Najpierw moje czerwone Montany. Cudnie pachną, pięknie wyglądają w szpalerze, choć nie każdy lubi czerwień, powiedzmy, ze to ukochana rabatka e-Musia. Miały być różane, ale nie pasowałyby do reszty ogrodu, bo to trudny kolor, więc są czerwone:
eda 23:04, 17 lis 2014

cudne naprawdę i fajnie to zgrałaś co to to ciemno bordowe berberys ? super efekt
Iwk4 23:05, 17 lis 2014

Jutro zapraszam na różową rabatkę