Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Podwórkowa rehabilitacja 21:09, 31 lip 2016

Do góry
Brzozy cuuuudneLustro bardzo mi się podoba
Do raju daleko - u Ewy 20:21, 31 lip 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Gdzie brzoza zaginęła?? Poszła sobie?

Gosiu, i to jest druga zmiana w ogrodzie Brak brzozy Na razie siedzi w donicy - bardzo mocno przycięta
Ogród wśród pól i wiatrów 08:40, 31 lip 2016

Do góry
Msazalka18 napisał(a)
Limki juz ładniutkie a jeżówki tez mają swój urok i w dodatku super kolory tez zastanawiałam się nad tymi pełnymi ale ze po deszczu się przewracają to nie pomyślałam Ale jakbym ładny kolor zobaczyła to bym kupiła bo zachorowałam na nie A teraz z innej beczki masz jakieś tulipany godne polecenia?

Wiesz, jeżówki w normalnych warunkach raczej stoją prosto. Przedwczoraj w nocy miałam naprawdę porządną ulewę z wiatrem (nawet mi przewodnik z jednej brzozy połamało). No a że kwiaty jeżówek wielkie i ciężkie, więc nasiąknęły wodą i poległy. Trzeba im wybaczyć

Jeśli chodzi o tulipany, to nie mam nic takiego, co by mi jakoś szczególnie utkwiło w pamięci. Tak sobie myślę, że chyba warto mieć queen of night... Szczerze mówiąc, nie przepadałam za tymi ciemnymi smutnymi tulipanami. Ale fakt jest taki, że kwitły ponad miesiąc, i nie było osoby, która by nie zwróciła na nie uwagi. Nawet panowie od kostki o nich gadali Tak czy inaczej wybór jest ogromny, na pewno znajdziesz coś dla siebie

Macham zielonym
Księżycowy... 19:45, 30 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Carex Ice Dance.

Bardzo dziękuję Danusiu. Zdjęcia brzozy też umieściłam na wątku choroby brzozy. Mam nadzieję, że ktoś mi coś podpowie.
Ogród w remoncie 09:22, 30 lip 2016

Do góry
Brzozy i głaz wyglądają bardzo urokliwie! Chyba jesteś zbyt surowa dla siebie. Zmiany są fajne bo wnoszą nowość i świeżość ale z tą ich koniecznością oczywistą, to chyba przesadzasz.
Pszczelarnia 22:50, 29 lip 2016

Do góry
No to feler.. westchnął seler... spod brzozy pasuje je w takim razie wyciągnąć.. do kajetu inspiracja zapisana.
U mnie upały to wszystko szybko przekwita.. dziewczyny pokazują róże, a u mnie ani jedna .. No i susza od wieków trwa.. nie podlewam bo:
a) brak czasu
c) brak chęci
c) brak kasy na wodę

Co przeżyje to będzie.. jedynie trawnik czasami dostanie z automatu.. ale to już jak mus..

A i kocimiętka kubańska ma die dobrze.. kwitnie jak szalona, jest tylko dość niska.. i słabo ja widac, ale za rok jak sie wybuja to będzie widoczna z za róż..
Zwiewam do spania bo muminkuję z młodszym, a pobudka o 5 rano ..
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:58, 29 lip 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Dziekuję Toszka!już dziś patrzę na to w innym świetle,ale wczoraj pół nocki mialam z głowy!Zywoplotu nie planuję,mój ogród to w zasadzie ta część o której wciąż pisze i znajduje się między dwoma budynkami,więc to i tak będzie klaustrofobiczne.Nie chcę się bardziej zasłaniać.Tam będę spedzać najwiecej czasu i chciałabym aby było geometrycznie,bo lubię porządek.W tej części nie planuję dużych drzew,jedynie coś na pniu.Podobają się nam brzozy i może powędrują na drugą stronę rowu.A tak ogólnie chcę się cieszyć ogrodem bo zawsze praca w nim sprawiala mi przyjemność a stresu mam dość w pracy/pewnie jak kazdy z nas/

I o to chodzi żeby ogród sprawiał Ci przyjemność a nie odwrotnie. Sylwia myślę, że musisz wypośrodkować sobie wszystkie rady i częściowo coś z nich wynieść a częściowo kierować się swoją intuicją i upodobaniami, w końcu ten ogród ma być dla Was...
Brzozy w ogrodzie są super!
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 15:19, 29 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Wreszcie będzie cię łatwo znaleźć i od razu będzie widać co się u ciebie dzieje.przeniesienie wątku to była dobra decyzja - tu się wspieramy i na bieżąco dyskutujemy nad rabatami, planami, wytyczaniem...etc, że nie wspomnę o innych przyziemnych sprawach

Plan musi być dokładny, w skali, z zaznaczeniem kierunków świata. Bez tego ani rusz, bo my nie znamy twojego ogrodu i jakaś podpowiedź/orientacja musi być

Budżet - to odrębna sprawa, zazwyczaj nie obca nikomu. Przy dobrym planie ogrodu/nasadzeń można budżet zaplanować - są rośliny które można rozmnożyć, ale są rosliny za które lepiej więcej zapłacić i nie mieć problemów z pionizowaniem np. drzew latami, lub tak jak np. w przypadku cisa czekaniem kilkanaście lat aż wreszcie urośnie i stworzy wymarzone tło/bryłę.

Danusia ci kubła wody (wbrew pozorom) nie wylała -za rok w innym świetle spojrzysz na jej rady.
Dodam od siebie, że w aktualnej chwili rozdrabniasz się i skupiasz na parterowych, niskich pierdułkach ogrodowych, zamiast zacząć od ram ogrodu - drzew, żywopłotu, większych krzewach.

Ja ze swojej strony w dalszym ciągu biję na alarm w kwestii podkładów kolejowych w ogrodzie - wszędzie na zachodzie jest prawny, bezwzględny zakaz używania ich w ogrodach. Do Polski przywożone są jako produkt do szczególnej utylizacji na którym naszym kosztem spryciarze zarabiają jeszcze
Podkłady długimi latami parują toksyną. Deszcz wypłukuje toksyny do gleby, w której dzięki właściwościom kapilarnym trucizna rozprowadzana jest po okolicy i do wód gruntowych. Podkłady masz blisko warzywniaka. Budynek gospodarczy nie jest w stanie odizolować oparów i gleby od rakotwórczej toksyny.
To twoja decyzja oczywiście, ale nie byłabym w porządku gdybym w tej kwestii nie wierciła dziury w brzuchu i nie biła na alarm.

Dziekuję Toszka!już dziś patrzę na to w innym świetle,ale wczoraj pół nocki mialam z głowy!Zywoplotu nie planuję,mój ogród to w zasadzie ta część o której wciąż pisze i znajduje się między dwoma budynkami,więc to i tak będzie klaustrofobiczne.Nie chcę się bardziej zasłaniać.Tam będę spedzać najwiecej czasu i chciałabym aby było geometrycznie,bo lubię porządek.W tej części nie planuję dużych drzew,jedynie coś na pniu.Podobają się nam brzozy i może powędrują na drugą stronę rowu.A tak ogólnie chcę się cieszyć ogrodem bo zawsze praca w nim sprawiala mi przyjemność a stresu mam dość w pracy/pewnie jak kazdy z nas/
Typografia ogrodu 07:52, 29 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
toć ona właśnie już zerwana i prawie skonczona tylko brzozy brakuje i kilku akcentów

pokazuj
Typografia ogrodu 07:49, 29 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a smialek nie mialbyc na nowa rabate ze zrywana darnia?
toć ona właśnie już zerwana i prawie skonczona tylko brzozy brakuje i kilku akcentów
Typografia ogrodu 20:38, 28 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Czy kazde? Raczej nie bo np wisnia kulista slabo by w takim zestawieniu wygladala ale graby,brzozy tak sie robi.

Haha no wiesz, nie posadziłabyś sobie trzech kulek w jednej dziurce? No nie mów
Typografia ogrodu 20:31, 28 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Asia a on z tych mało wymagających ten ginnala? Ja to mam trochę gliniasto, więc nie wiem czy by mu to służyło... Jeszcze mi po głowie chodzi jabloń Ola, ale to na 100% omijałaś szerokim łukiem, bo na różowo kwitnie

A te drzewka tak sadzone kilka w jednym miejscu to fajny pomysł. Każde można tak upchnąć?

Klona ginnala ma np Malkul i to wlasnie na glinie.on to raczej nawet mniej wymagajacy od ss. Polecala mi go Magnolia (pewnie znasz) i gdyby nie to ze nie znalazlam go w odpowiednim rozmiarze i pokroju i cenie to bym go miala.choc jednego i tak planuje tyle ze u mnie niedaleko ladne okazy byly za 260 zl.a przy 5 sztukach to juz trochę.

Jak na rozowo to omijalam

Czy kazde? Raczej nie bo np wisnia kulista slabo by w takim zestawieniu wygladala ale graby,brzozy tak sie robi.
Mój ogród pod lasem 08:18, 28 lip 2016

Do góry
Śliczna ta kudłata rabata Trzecie zdjęcie z hortensją i tym pniem brzozy w tle po prostu cudne!.
Brakuje mi więcej zdjęć z Twojego ogrodu.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:40, 26 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Linia kroplująca pod brzozy i po kłopocie. Wszystko urośnie, zwłaszcza turzyce 'Ice Dance'.

Witaj Danusiu
tak linie pomagają, ale w tym roku były włączone u mnei dwa razy, mam mokro.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:15, 26 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Linia kroplująca pod brzozy i po kłopocie. Wszystko urośnie, zwłaszcza turzyce 'Ice Dance'.

Dziękuję Danusi. Jeszcze linii kropkującej się nie doczekałam ale i na nią przyjdzie pora Ice Dance mam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:16, 26 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Danusiu a dlaczego "zwłaszcza"?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:08, 26 lip 2016

Do góry
Kulą w płot 22:50, 25 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
u mnie też już te gąsieniczki atakowały brzozy, po opryskaniu będzie z nimi spokój.
Z bukszpanami też mam ten sam problem, musze powycinać w tym tygodniu te chore gałązki i pryskać.

Czym pryskasz bukszpany? Poczytałam wątek o chorobach bukszpanów i widzę że to się zapowiada dłuższa batalia. Teraz studiuję wątek herbicydów i chyba się wezmę za te mikstury bo co rusz to jakiś problem do tej pory miewałam tylko mszyce:/
Kulą w płot 19:31, 24 lip 2016

Do góry
u mnie też już te gąsieniczki atakowały brzozy, po opryskaniu będzie z nimi spokój.
Z bukszpanami też mam ten sam problem, musze powycinać w tym tygodniu te chore gałązki i pryskać.
Czasem słońce czasem deszcz 07:02, 24 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czytam o żelazie. Bym musiała do rodka zastosować.

Co dokładnie Ewa kupiłaś z żelazem i gdzie?

Liatry u mnie dopiero zaczynają kwitnąć. Aż taka różnica?
Podobają mi się przy hortensjach.

to żelazo florovit płyn do stosowania dolistnego, w miejscowym sklepie ogrodniczym; też przy okazji leczenia brzozy zaczęłam lać pod rodki i na żółtego bukszpana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies