Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Lawenda - Lavandula 13:54, 31 mar 2011

Do góry
pokaże Wam mój projekt na ten rok: Oczywiście będzie to tylko jednostronne nasadzenie
z lawendą. Będę robił sadzonki zielne i dopiero w kolejnym roku uzyskam taki efekt ale warto
poczekać U mnie na beznadziejnej gliniastej ziemi lawenda rośnie najlepiej ze wszystkich
innych roślin Czym najlepiej obsypać lawendę aby nie zarastała chwastami?

foto: FlowerCloseUps
Ogród Sylwii od początku :) 22:42, 30 mar 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Aldona, Sylwia nie da rady patrzec na te pustki więc spodziewaj sie zaraz relacji z nasadzen

Też bym nie czekała Z pewnością nasadzenia będą szybko. Sylwia ma już projekt, więc wszystkie działania są zaplanowane. Będę zaglądać tutaj często
Ogródek Aldony 09:31, 30 mar 2011

Do góry

Ten projekt wydaje mi się podobny

Ogród minimalistyczny 08:08, 30 mar 2011

Do góry
Gardena to system dla amatorów samodzielnego montażu sposobem "domowym", mnie nie wypada stosować takich. Używam profesjonalnego sprzętu. Jeśli chodzi o Gardenę to oni mają inne złączki inne przekroje, jak zaczniesz z Gardeną to już potem tylko Gardena. Różne drobnostki dużo potem kosztują, a nie można dać zamienników.

Jeśli chodzi o rury to stosujemy PE, sprzedaje je Budmech, Irryga.
Do średniej wielkości ogrodu potrzeba około 500 m rur, ale żeby wiedzieć jak położyć rurociąg, trzeba zrobić projekt nawadniania. Samo położenie rury - co masz na myśli?

Ogródek Aldony 20:33, 29 mar 2011

Do góry
Aldona tak sobie na to patrzę i myśle.... (projekt nowych rabat) A czy nie byłoby dobrze "pociągnąc" język rabaty 6 bardziej na trawę, wydłużyc rabatę 5 tak by powstało "wejście" między 5 a 6. Wykorzystać pergole, która tam jest i postawić w tym wejściu.... Zrobi się kącik warzywno, owocowy (bo zakładam, że te drzewa i krzewy to owocowe)
Rabate nr 5 wybrzuszyłabym tam gdzie wybrzusza się ścieżka do altany i po lewej stronie ścieżki dowaliłabym kolejną rabatę
Ogród coli 12:06, 28 mar 2011

Do góry
Karolino - domek narzędziowy nie będzie widoczny bo otacza go z każdej strony żywopłot Jak radzi Danusia, można też tam posadzić drzewo. Zrobiłam z tego taki "atrakcyjny" kącik roboczy. Pergole mozna obsadzić różami (kochaja słońce) .

Jak rysowałam ten projekt to cały czas zastanawiałam się gdzie są schody od tarasu hahahha A jak podniesiecie teren to nie "wejdzie" on na schody? Rady dwie ;D wyrzucić częśc schodów (no bo po co aż tyle ) albo będę cos kombinować. Najlepiej bedzie jak cykniesz fotkę dokładną tarasowi i wtedy pomyślimy.

Ahhh co to tych studzienek.... Najlepiej weż kawal sznurka, wydrukuj projekt i zobacz "na żywca" jak to wyjdzie
Ogród coli 09:49, 28 mar 2011

Do góry
Półokrągła rabatka jak najbardziej pasuje, domek jest wysłonięty żywopłotem, można przed nim posadzić także drzewo, żeby zasłaniał dach. Coś pisałaś że domek nie może być z tamtej strony?
Trzeba by teraz "ubrać " ten projekt w większe okazy - szkielet ogrodu.
Ogród minimalistyczny 00:17, 26 mar 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
a jak się coś zepsuje, to będą pamiętać gdzie kopać?))

Jasne, mamy oddzielny projekt instalacji, wszystko co do centymetra, każda sekcja w innym kolorze.
U nas porządek musi być. Zawsze wiemy na czym stoimy
Ogród minimalistyczny 22:29, 25 mar 2011

Do góry
Zaprojektowałam niedawno ogród z dwóch gatunków roślin. Jest to cis i bukszpan. Inspiracją do stworzenia tego ogrodu było otocznie hotelu Anouska w Londynie. Bardzo lubię takie projekty, ale realizuję je dość rzadko, bo to bardzo specyficzny projekt.

Zobaczcie sam i- potrójny żywopłot, kule z bukszpanu w żwirze i prostokątny staw - lustro ogrodu.

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 10:10, 24 mar 2011

Do góry
Dobry projekt to połowa sukcesu, czeka Cię dużo pracy, ale na pewno się uda, nie będziesz działała po omacku. Powodzenia.
Kubusiowo 22:26, 23 mar 2011

Do góry
Bogda ja bym już dawno miała projekt tylko w zeszłym roku na działce byłam RAZ! (winowajca - Kubuś) Nie mam wszystkich potrzebnych wymiarów... trzeba przecież nanieść drzewa, studnie, skarpy, podjazdy dla aut, no po prostu wszystko muszę pomierzyć dokładnie ...ale w głowie mam już wszystko poukładane gdzie i co Myślę, żeby od strony wsi posiac łąkę kwietną, na którą wychodziłoby się z lasu (nie umiem tego opisać o co mi chodzi ), tylko nie wiem czy to się wszystko da tam upchnąć - bo przecież wąsko jest....

Geniu dom jest z bala Dół wykończony jest płytą karton-gips, a góra boazeria + płyta.

Jolu - ogród będzie powstawał bardzoooooo długo Jednak mnie to nie przeszkadza, jak to mówią "spiesz się powoli" W pierwszej kolejności chcę wygospodarować miejsce dla synka do zabawy i koniecznie na ognisko.

Aniu - dom budowaliśmy od zera z bali. Niestety powinien stanąć w kilka miesięcy a do tej pory jest niewykończony. Trafiła nam się okropna firma. Problemy z nimi będa się pewnie ciągnęły latami... Teść przez to wszystko stracił cały zapał....

Zbyszku - tfu tfu "nie" dziękuję Ciesze się, że nas odwiedziłeś
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:28, 23 mar 2011

Do góry
Dzięki dzięki, a kondyszkę to sobie wyrabiam właśnie w ogródku, lecz zapał do roboty mam duży i nie czuję zmęczenia jak pracuję w ogrodzie - wręcz przeciwnie. Jutro także korę przywiozę. Dla mnie znakiem jest że kończyć trzeba jest właśnie koniec dnia, kiedy się już zaczyna "szarówka". Projekt w sumie był mój, lecz wszyscy tutaj zgromadzeni bardzo mi pomogli, to oni są inspiracją do tworzenia mojego dzieła. A efektu końcowego także nie mogę się doczekać, lecz jeszcze muszą być byliny no i trawnik oczywiście zieloniutki
Kubusiowo 17:34, 22 mar 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Kasiu jak dajesz radę z dwójką? Ja jednego Kubusia ogarnąć nie mogę! Zaglądaj do mnie często, będzie mi bardzooo miło Ja u Ciebie też byłam nie raz, tylko śladu nie zostawiłam Podoba mi sie projekt, który zaproponowała Ci Danusia. Szczególnie pieknie będzie wyglądał ten barokowy warzywnik! To moje marzenie (niestety nie do spełnienia na teraz - trza przecież przy tym chodzić) I super pomysł z tymi "trzema warstwami" - chodzi mi o trawę, trawę niekoszoną i łąkę kwietną. Danuś i mnie prponowała łąkę ale jakos nie byłam przekonana. A jednak, teraz mam w planach ogromniastą łąkę zrobić Taka łąka to sam urok!

Wiesz Gosiu nie zawsze jest łatwo, każde ma swoje pomysły, często bardzo ekstremalne. Przy małej różnicy wieku znajdują jednak wspólny język i ładnie się bawią.... a po chwili bitwa. Wesoło u nas. 2 lata to fajna różnica. Wyszłam z pampersów dziewczęcych to weszłam w chłopięce a teraz już nie są mi potrzebne żadne.
Danusia narysowała mi fajny projekcik. Wiem jednak, że wszystkiego nie zrobię w jeden rok. Barokowy warzywnik też mnie zachwycił.
Ty też masz smykałkę do tworzenia. Widziałam co namalowałaś Eli. Fajnie to wyglądało.
Zaglądaj też do mnie będzie mi bardzo miło, a ja pokibicuję Tobie.
Topiary z bukszpanu i cisa 23:14, 21 mar 2011

Do góry
No właśnie chciałam zrobić taki eksperyment ale jak mówisz, że tak się robi to super Można troszkę przyoszczędzić Będziemy robić tą rabate u teściowej, której projekt Ci przesłałam i zastanawiałam się jak tu troszku ująć z kosztów Zreszta nie wyjdzie trudno - przynajmniej jakies doświadczenie zdobędę
Kubusiowo 21:58, 21 mar 2011

Do góry
Kasiu jak dajesz radę z dwójką? Ja jednego Kubusia ogarnąć nie mogę! Zaglądaj do mnie często, będzie mi bardzooo miło Ja u Ciebie też byłam nie raz, tylko śladu nie zostawiłam Podoba mi sie projekt, który zaproponowała Ci Danusia. Szczególnie pieknie będzie wyglądał ten barokowy warzywnik! To moje marzenie (niestety nie do spełnienia na teraz - trza przecież przy tym chodzić) I super pomysł z tymi "trzema warstwami" - chodzi mi o trawę, trawę niekoszoną i łąkę kwietną. Danuś i mnie prponowała łąkę ale jakos nie byłam przekonana. A jednak, teraz mam w planach ogromniastą łąkę zrobić Taka łąka to sam urok!
Ogród na skraju sadu 20:50, 19 mar 2011

Do góry
Moja papierówka nie choruje, ale wymaga odmłodzenia. Danusiu, czy w ten piękny projekt, który mi rozrysowałaś mogę wcisnąć placyk obsadzony miskantem olbrzymim, o którym mówiła Maja w swoim programie? Czy raczej nie będzie to ładnie wyglądało. Pytałam o to we wcześniejszym poście ale nikt mi nic nie poradził.
Troszkę marudzę, ale poczytałam o miejscu na ognisko, o którym pisała Marta i też mam na takie cacko ochotę. Tylko gdzie to wcisnąć, żeby nie popsuć tego co mi narysowałaś???
Rabata my Garden Michael 07:42, 19 mar 2011

Do góry
Michael napisał(a)
Oczywiście pewne rośliny jeszcze są nie naniesione na projekcie ... ale niebawem uzupełni... gdyż nawet to nie jest cały ogród tylko jego 1/3
Jak już będę wiedział na 100% jak będzie wyglądał to pokaże cały projekt jaki mam abyście mogli obejrzeć i jak co skomentować

Rośliny na projekcie jeszcze nie ponazywane ale jak już będzie całość to wszystko już będzie wiadome...

Danusiu jak uważasz ma to jakiś sens ?[/quote

No co Ty nie ma nazw roślin a to że iglaki to się można domyślać bo wiem że je uwielbiasz ..... hehehe ja zresztą też
"ten rządek iglaków to żywopłot" - to są thuje 'Smaragd' ?
Rabata my Garden Michael 22:21, 18 mar 2011

Do góry
Oczywiście pewne rośliny jeszcze są nie naniesione na projekcie ... ale niebawem uzupełni... gdyż nawet to nie jest cały ogród tylko jego 1/3
Jak już będę wiedział na 100% jak będzie wyglądał to pokaże cały projekt jaki mam abyście mogli obejrzeć i jak co skomentować

Rośliny na projekcie jeszcze nie ponazywane ale jak już będzie całość to wszystko już będzie wiadome...

Danusiu jak uważasz ma to jakiś sens ?
Rabata my Garden Michael 17:04, 18 mar 2011

Do góry
Michael napisał(a)
Jak dokończę to wstawię projekt całości ogrodu mam nadzieję, że mnie nie zabijecie...

... a czemu mamy Cie zabić????
Rabata my Garden Michael 16:51, 18 mar 2011

Do góry
Jak dokończę to wstawię projekt całości ogrodu mam nadzieję, że mnie nie zabijecie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies