Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:51, 11 sie 2020

Do góry
Witam Halinko

Jestem i przeszłam parę stron pięknie wszystko kwitnie u ciebie.
Masz dużo jeżówek i to takie ładne. Ja swoje od Hani już posadziłam, ale co będzie w przyszłym roku to sam najwyższy wie.

Masz też ładne mieczyki ten żółty ładny. Nie tniesz do wazonu?
Moje mieczyki dopiero wypuszczają kwiatostany. Ty wiesz, że cebule przezimowały w ziemi. Nie zdążyłam wysadzić jesienią. Poszłam wiosną posiać nasiona w to miejsce a tu niespodzianka kły na wysokość 10 cm wyrosły i dużo drobnicy.
Muszę w tym roku wyciągnąć i ogłowić.

Halinko przyjadę do ciebie, pewnie gdzieś po 20 sierpnia, mam dla ciebie też coś.

Pozdrawiam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:33, 11 sie 2020

Do góry
Anusia napisał(a)

Ela Frombork jest bardzo klimatyczny, gdzie się nie odwrócisz jakaś baszta, stare kościoły oraz budynki. Uwielbiam takie klimaty.
Tak o taki efekt jak piszesz zabiegam. To pierwszy sezon gdy werbena u mnie przezimowała. Z każdym sezonem uczę się czegoś nowego.
Wam też życzę udanego wypoczynku. Buziaki :*

Aniu werbena przezimowała w tym roku jak wiesz mrozu nawet -1 u nas nie było. Werbena to samosiejka tylko trzeba uważać wiosną aby jej nie wypielić o 2 tygodnie trzeba później pielić uważaj ja tak sobie powyrywałam sporo roślin.
U mnie teraz rosną wszędzie. Jeszcze teraz siejki wychodzą.

Już wróciłam byłam też na wsi popatrzyłam i podlałam. Po dwóch tygodniach spora różnica we wzrostach chwastów. Jadę jutro, trzeba zakasać rekawy i pielić aby się nasiona nie wysypały ze chwastów. Najgorszy chwast to lisi ogon czarny kwitnie prawie przy ziemi i ma tysiące nasion.
Skalniak muszę oczyścić jeszcze te upały. Trzeba wstać o 5 rano a w dzień spać. U nas jeszcze komary gryzą. Nad morzem ich nie było.

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 22:54, 11 sie 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

O lawendzie myślałam bo by mi też tu pasowała. Traw już jest sporo, zobaczymy co się utrzyma. Gaury nie znam. Mus poczytać o niej.

Gaura piękna jest jak fontanna. Dam fotkę mojej. Mam ją od 4 lat i zimuje u mnie bez problemów też się rozsiewa więc mam już swoje sadzonki.

Perowska też ładna, ale jakbym miała wypierać gaura ładniejsza, gdyż się nie łamie i nie wylega. Perowska jednk u mnie wysoka i się przechyla w różne strony i muszę ją podwiązywać.

Mam też gaurę różową pierwszy rok też ładna. Ale biała ładniejsza. Zobaczę jak będzie wyglądała w przyszłym roku wtedy dopiero powinna pokazać swój urok.
Anna i Ogród 22:43, 11 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

Myślę że więcej ażurowych hortek już nie będę sadzić.
Himalaja chyba ma dużo tych kwiatów. Co? To jest na plus no bardzie widoczne. Im mniej tym bardziej liście widać.

Dziękuję za pochwałę.

Aniu jeszcze raz odnośnie ażurowych hortek.
Na początku też nie za bardzo byłam zadowolona z ażurów. Kupiłam przez przypadek, hortensja to hortensja, ale jaka nie ważne a że wyszła ażurowa no cóż wyrzucać nie będę.
Jednak hortki ażurowe czym starsze tym są ładniejsze, gęściejsze i pięknie się przebarwiają.

Więc poczekaj na pewno będą się podobały może przesadz w inne miejsce.
Anna i Ogród 22:32, 11 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Zastanawiam się czy już mnie denerwuje to że mam tak naćtukane jeżówki na tej tylnej rabacie. Tu różowe, tu pomarańczowe, tu żółte i znowu różowe. Czy czasem nie powinnam wsadzić je wszystkie w jednym miejscu tak jak miało być pierwotnie.

Nie możesz dać wszystkich jeżówek razem. Powstanie jedna plama w kilku kolorach. Jeżówki dobrze wyglądają właśnie jak są posadzone z innymi roślinami niskimi trawami, tam masz tawuły może zmienić kolory. Ta fotka jest trochę blada i nie widać wyraźnie kolorów.
Moje też posadziłam byle gdzie w przyszłym roku będzie już widać jak posadziłam. Gorzej jak trzeba będzie wysadzać.

Tak jest dobrze.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:38, 11 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja odnośnie wirusa, Aż boje się pisać aby nie zapeszyc. Staram się chodzić i moja rodzina z maseczka. Wróciłam z nad morza tam dopiero jest lekkomyślność. Może nie na plaży bo tam trzymają się rygorow,ale w mieście w jadłodajniach,lodziarniach. Gdzie tam dezynfekcja niektóre lokale nawet płynów do dezynfekcji nie mają. Zachowywanie odstępów to tylko w rozporządzeniach u ministra

Stado tępaków przyjeżdża i świat do nich należy. Tam sanepidu nie ma.
Nigdy nie wyjdziemy z tego wirusa. Oglądałam film z Włoch odnośnie wirusa, uważam, że każdy powinien go zobaczyć może zmieni zdanie czy wirus jest.

We wrześniu się zaszczepie przeciw grypie.

Pozdrawiam i zdrowia życzę wszystkim

W sercu Mazur podobnie. Ludzie żyją wakacjami. W restauracjach co prawda obsługa nosiła maseczki ale dezynfekcji stolika po każdym kliencie nie doszukałam się.
Ja przeciw grypie szczepię się już piąty rok z rzędu. Widzę zdecydowaną różnicę w znoszeniu infekcji w sezonie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:32, 11 sie 2020

Do góry
Ja odnośnie wirusa, Aż boje się pisać aby nie zapeszyc. Staram się chodzić i moja rodzina z maseczka. Wróciłam z nad morza tam dopiero jest lekkomyślność. Może nie na plaży bo tam trzymają się rygorow,ale w mieście w jadłodajniach,lodziarniach. Gdzie tam dezynfekcja niektóre lokale nawet płynów do dezynfekcji nie mają. Zachowywanie odstępów to tylko w rozporządzeniach u ministra

Nigdy nie wyjdziemy z tego wirusa. Oglądałam film z Włoch odnośnie wirusa, uważam, że każdy powinien go zobaczyć może zmieni zdanie czy wirus jest.

Elu ja najpierw obstawiałam 2 lata, ze potrwa bo na szczepionke nadzieję miałam, teraz obstawiam minimum 5 o ile nie na zawsze już. Szczepionki moga nie zadziałać bo skoro ktoś przechorował w kwietniu i jest chory ponownie pomimo przeciwciał w organizmie to już w szczepionke też nie wierzę, że zadziała....
Ludzie na urlopach wyłączają chyba całkiem myślenie, takie mam wrażenie widząc fotki na Fb
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 00:36, 11 sie 2020

Do góry
Przeczytałam u Sylwii o barwinku.
Ja bym dużo dała aby się go pozbyc. Z 3 doniczek mam go teraz wszędzie i rozrasta się na potęgę i zagłusza inne rośliny.
Barwinek kwitnie wiosna. Teraz raczej nie zakwitnie.

Pozdrawiam

Dziękuję Ci Elu za informację. W zasadzie to podobały mi się jego zielone zwisające pędy. Ładnie wygląda w doniczkach na parapecie.
Czyli należy go trzymać w ryzach
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 00:34, 11 sie 2020

Do góry
Przeczytałam u Sylwii o barwinku.
Ja bym dużo dała aby się go pozbyc. Z 3 doniczek mam go teraz wszędzie i rozrasta się na potęgę i zagłusza inne rośliny.
Barwinek kwitnie wiosna. Teraz raczej nie zakwitnie.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:29, 11 sie 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:41, 10 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pelargonia kwiat doniczkowy niezawodny. U mnie przynajmniej doskonale rośnie mają mnóstwo kwiatów. Najlepiej rosną i kwitną w drugim roku. Muszą przezimować jeden rok jesienią ścięte i wiosna. Latem nie przerwanie bujnie kwitną.
Danusiu masz ładna kolekcje, piekne liście dwukolorowe.
Poza tym wystrój szklarenki bardzo ładny. Idę jeszcze dalej ogladac dawno nie byłam
Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:48, 09 sie 2020

Do góry
Nie jest taki zimny Bałtyk co dzień jeden stopień przybywa. Zaraz idę na plażę mam kawałek powietrze stoi nie ma wiatru.
Ptasi gaj 09:35, 09 sie 2020

Do góry
Dzisiaj bardzo ciepło tylko morze chłodziło

Bardzo duże owoce róż jak rzodkiewki.

[/quote
Fajnie Ci.
pozdrawiam
Ptasi gaj 21:04, 08 sie 2020

Do góry
Dzisiaj bardzo ciepło tylko morze chłodziło

Bardzo duże owoce róż jak rzodkiewki.

Ptasi gaj 11:18, 06 sie 2020

Do góry
Fota z balkonu powietrze stoi. Zaraz wychodzę nie ma pośpiechu bo i miejsca dużo o to chodzi.

Ptasi gaj 21:02, 05 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Super. Patrząc na ten budynek wcześniej myślałam że gdzieś za granicą jesteś a to Polska.

Aniu u nas są super domy wczasowe i hotele. Tylko mieć pieniądze.
Ptasi gaj 16:10, 05 sie 2020

Do góry
Jestem teraz na plaży na środkowym wybrzeżu w Rogowie

Taka plaża szer ok 200 metrów bardzo czysta, lekka bryza

Ptasi gaj 11:15, 05 sie 2020

Do góry
Jestem tutaj piękna pogoda wczaraj i dziś

Ogród zapachów u Jasi 15:28, 04 sie 2020

Do góry
Witam Jasiu

Pięknie to wszystko wygląda

Pozdrawiam

Ogrody bylinowe już tak mają, że czarują kolorami .
Pozdrawiam cieplutko

Kwiaty we włosach 21:58, 03 sie 2020

Do góry

Witam Gosiu

Czy to jest aster? Bo mam zamiar go kupić i chciałabym wiedzieć czy jesteś z niego zadowolona.

Jestem na wypoczynku i tak zaglądam co się dzieje

Pozdrawiam

Elu to rozchodnik, dużo mi się namnożył na rabatach.
Udanego wypoczynku i uważaj na siebie.Ja urlop po 17 sierpnia.Pozdrawiam cieplutko i deszczowo, bo u nas dziś cały dzień pada.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies