Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:46, 27 maj 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jest bardzo ładna i pszczoły i różne bączki ją kochają jak tą zwykłą łąkowąZaraz do Ciebie lecę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:45, 27 maj 2020

Do góry
Witam

Guzik prawda, że zła organizacja pracy. Jak się ma dużo różnych duperelkow w ogrodzie. Mam na myśli rośliny, rabaty i trawnik to się tak ma trzeba robić non stop ja tak mam. Chociażbym napisała kilka grafików prac zawsze coś wpadnie nieoczekiwanego i już człowiek ma do tyłu. Można postawić na minimalizm wtedy raz w tygodniu robimy.
Oczywiście jest różnica obrobić 10 arów a 40 arów.

Sylwia wstawiłam orliki z twoich nasion spójrz u mnie.

To też prawda Ale minimalizm nie w mojej naturze i nudzi mi się szybko
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:32, 27 maj 2020

Do góry
Efka posadz jeszcze bluszcz zimozielony co 70 cm i zasłoni szybko. Jeszcze jakieś drzewka do formowania albo trawy np , Memory które są wysokie prawie 2,5 m.

Też mam.maty, ale moje to od wiatru.

Pozdrawiam
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:26, 27 maj 2020

Do góry
Witam

Wtrace się odnośnie drzew. Najlepiej wejdź na jakąś dobrą szkółkę z krzewami i drzewami gdzie mają dobre opisy i sama zdecyduj co byś chciała posadzić co ci się podoba zrób listę i pokaż wtedy pewnie wiele z nas ma jakieś drzewa i poleci jak się sprawują.
Klony są piękne a szczególnie te najzwyklejsze które się ładnie przebarwiają w jesieni mam ich kilka i znowu dokupiłem. Klony mają duże liście i łatwo sprzątać. Trzeba wziąć pod uwagę na rabatach liście do sprzątania.

Kupując drzewo zawsze sprawdzam jak się przebarwia jesienią bo to cały urok w liściach.

Pozdrawiam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:11, 27 maj 2020

Do góry
Też jestem za tradycja, ale kiedy to nastąpi sam najwyższy o tym wie bo raczej z polskiego podwórka na którym panuje bałagan organizacyjny to nie można liczyć. Jak jesteś dociekliwym obserwatorem sama wiesz co się dzieje.
Wg mojego nosa to pewnie pójdziemy później niż w czerwcu nikt się nie podłoży wymyślimy większości.

Też mam ostróżki, ale w tym roku wyjątkowo wypasione i wysokie co niektóre już mają zalążki kwiatów. Jestem ciekawa jak będą kwitly. Będę obserwować twoje. Ostróżki to jeden z ulubionych moich kwiatów. Suszę i wstawiam do wazonu przypominają lato zima. Nie zmieniają koloru.

Pogoda u nas dosyć ładna lekki wiatr i słoneczko świeci. Zjem śniadanie i do pracy.

Pozdrawiam
W Dolinie Muminków 08:59, 27 maj 2020

Do góry
Witam Basiu

Masz problem z stopami też go mialam..kup jedna sadzonkę ale nie rozsadzają posadz ja na jakimś podwyższeniu aby nie było zastoju wody
Woda musi z łatwością spływać aby korzenie nie gniły szczególnie zimą.
Jak chcesz mieć więcej to posiej w lutym i zrób rozsadę większe kępki w maju po przymrozkach wysadz tak jak napisałam wyżej na podwyższeniach.
Może nie będą tak wypasione jak kupione ale w następnym roku już będą kwitly.
Po przycięciu wypuszcza nowe źdźbła i będą ładne. Zadz raczej w średniej ziemi więcej piasku niż ciężkiej ziemi.

Masz piękne cisy może wiesz jak się nazywają.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 08:47, 27 maj 2020

Do góry
Dzięki Haniu

Dopiero co wstałam i przesyłam fotki jeszcze wczoraj

Niektóre już mają liście brązowe te w cieniu kwitną ładnie i długo
Może się powtarzam już nie wiem co pokazywalam

Ptasi gaj 01:09, 27 maj 2020

Do góry
Dla Sylwii

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 01:03, 27 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
W drugiej też się coś zaczyna

Jak ta koniczyna pięknie wygląda na kwietnej łączce. U nas na sąsiednim osiedli wysiana sporo jej w łączce. jestem na działce ale jak tylko będę to zrobię fotkę jak teraz kwitnie.
Wstswie zaraz Sylwia u siebie z przed tygodnia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:58, 27 maj 2020

Do góry
Witam

Guzik prawda, że zła organizacja pracy. Jak się ma dużo różnych duperelkow w ogrodzie. Mam na myśli rośliny, rabaty i trawnik to się tak ma trzeba robić non stop ja tak mam. Chociażbym napisała kilka grafików prac zawsze coś wpadnie nieoczekiwanego i już człowiek ma do tyłu. Można postawić na minimalizm wtedy raz w tygodniu robimy.
Oczywiście jest różnica obrobić 10 arów a 40 arów.

Sylwia wstawiłam orliki z twoich nasion spójrz u mnie.

Ptasi gaj 00:49, 27 maj 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 00:41, 27 maj 2020

Do góry
Palcy u rąk nie czuje, ale jeszcze coś wstawię. Dzisiaj znowu pielenie w żwirze jutro jeszcze pod oknami. Najgorsza rozgwiazdnica to jest cholerstwo nawet mróz jej nie bierze.
Dzisiaj zobaczyłam że mi wyrastają mieczyki których jesienią nie wykopałam. Jeszcze czekam na dalie kolnierzykowe które też nie wykopywalam. Mszyce wszędzie pełno nie wiem co to będzie.

Sezon 2017 u Hanusi 00:24, 27 maj 2020

Do góry

I niezawodna azalia pontyjska

Piękna jest długo Haniu ja masz że taka wielka. Muszę się zainteresować.

Piszesz, że lodówkę robisz. Mam kosodrzewinę może też zrobię na zimę jak znalazł. Zrywasz młode pędy zasypujesz cukrem i później zalewasz wódka lub spirytusem. Np słoik litrowy kosodrzewiny to ile cukru i ile alkoholu bo się nie znam na miksturach a chętnie bym zrobila.
Sezon 2017 u Hanusi 00:07, 27 maj 2020

Do góry
Haniu piękny wiersz

Moja mama już nie zyje, ale często wspominam. Jakoś najbardziej utkwiło mi w pamięci dziecięce lata jak musiała ciężko pracować w polu i aby nas nakarmić. Nie miała zbyt dużo czasu bo ciągle robota i robota. Była bardzo pracowita. Za wszystkich myślała. Ach ....

Haniu jeżówki i monardy w jednym czasie kwitną i pełno motyli mam. Jeszcze mam posadzone krzaki długie kiście mają skleroza wyleciało mi z głowy. Taniec motyli na całego odchodzi.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.
Żywopłotki cisowe. 23:53, 26 maj 2020

Do góry
Haniu pisze tutaj.

Tyle mszycy to ja przez 6 lat nie miałam co w tym roku. Wszędzie jest na rozach, klonach, bukach biała, na sosnach czarna
Nie wiem skąd one wyłażą. Też pryskam bo liście poskrecane trzeba pryskać.
Mrozu nie było i wylęgają się.
Jeszcze meszek ani komarów nie majak to zacznie wyłazić to dopiero będzie.

Ja też codziennie siedzę po kilka godzin i końca nie widać. To najgorszy okres wszystko z ziemi wychodzi naraz.

Tego czego nie wykopałam jesienią to zaczyna wychodzić z ziemi.
Poszłam dzisiaj skopać jedno miejsce po daliach myślę posadze kocimiętki jakie moje zdziwienie zapomniałam wykopać mieczyki a one teraz wyrastają.
Haniu popatrz a może nie potrzebnie wykopane zostały dalie muszę obserwować bo też zostawiłam kołnierzyków te z siewu wiosennego.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:16, 26 maj 2020

Do góry
CD

Rozdziały się po całej rabacie, ale tylko 3 teraz tak kwitną przezimowały
Memory ok 60 cm ale trochę podmarzla

Stopa. Po prawej kokardą bordowa i jezowki

Tak się wysial amarantus (brązowe roślinki)

Ptasi gaj 15:03, 26 maj 2020

Do góry
Modrzew

Przepiękny buk chyba zaczął przyrastac bo stal w miejscu od paru lat

Ptasi gaj 12:00, 26 maj 2020

Do góry
Witam

Wczoraj u nas ładnie popadało. Przeszły 3 razy burzę ale spokojne więc trochę ziemia nasiąkła więc się cieszę tydzień bez podlewania. Specjalnie nic nie zrobiłam bo jedna chmura odeszła druga nadchodziła.

Pogoda niby ciepło, ale wietrznie + 17 stopni jedna z cieplejszych 8 stopni.
Może będzie coraz to lepiej.

Rodzynek i powojnik Anabelle

Przepiękne koloru igliwia poniższych świerków fota tego nie oddaje

Winogrona nawiązują kwiaty

Trzmieliny bardzo kwitna ma małe kwiatuszki fota w słońcu prześwietlona. Mam pod nimi bardzo dużo siewek trzeba by było po wsadzać do doniczek nie mam na to czasu. I wiąz ladnie wygląda teraz, ale jesienią takie bure liście najlepiej bym go schowała w jakiś kat.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:32, 26 maj 2020

Do góry

Co ty z przyczepą pojechałyscie tyle tego i jakie dorodne. Hania ma luz.
Też chciałabym pojechać może za tydzień odwlekam aby więcej zobaczyć rośliny już dorodne.
Jak byłam raz u Ewy z ogrodu za grosik koniec lipca upał jak cholera przypakowala mi tyle wszystkiego, że robilam z tym 2 dni. Z tymi kwiatami jak syn otworzył bagażnik to motyle się zleciały z osiedla.
Jestem zadowolona z gaury białej i Jeżowek te najpopularniejsze posadziłam w jednym miejscu i mam motyli od groma. Jeszcze irysy ale te rosną też w kupię i każdy ma inny kolor.

Nie bez przyczepy ale cały samochód był zapakowany . Już wszystkie pięknie się przyjęły teraz czekam na kwiaty.
Ogrodowe wariacje 22:21, 25 maj 2020

Do góry
Witam ponownie na ogrodowisku

Poszłaś w nowoczesność. Na focie gdzie tuje i hortensje ibid brzegu trawnika to rozplenice? Czy zachowałam dosyć duży odstęp na focie tego nie widać bo i limelingi i rozplenice po jakimś czasie są bardzo duże.
Jeszcze zobaczę rozplenice jakie ma rozmiary.

Poza tym bardzo ładnie.
Zrób sobie adres pod którym będzie cię można szukać bo tak to od Przypadku zagladaja do ciebie. Zajrzałam bo jesteś nowa i trzeba dać wsparcie.

Pozdrawiam

Dziękuję za odwiedziny Podpowiedz proszę jak zrobić sobie ten adres, założyłam wątek i jak piszę w wątkach mam linka ze swoim ogrodem a co powinnam jeszcze zrobić.

Jeśli chodzi o rozplenice to jest odmiana hameln gold, nie widziałam jej w wersji "dojrzałej" ale ponoć rośnie dużo mniejsza od normalnej. Są posadzone na przemian z kulkami danica. Miały być bukszpany, ale będzie mniej do cięcia Jedna hortka jest wieksza od pozostałych, ponieważ była posadzona rok temu. Dałam ją w miejscu, gdzie od pewnej godziny jest cień, a pozostałe mają stale słonko. Ciekawa jestem efektu w pełni sezonu...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies