Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:24, 26 cze 2011

Do góry
Wstałam rano, spałam tylko trzy godzinki, a potem walczyłam ze zdjęciami, a mam ich 12.500 sztuk. Ja zrobiłam 9.200 Witek 3.200. To strasznie długa robota. dopiero teraz od rana wgrałam...uffff...
Nic chyba nie pominęłam. Kasia była w międzyczasie. dobrze że nam ugotowały dziewczyny obiad na niedzielę, inaczej na głodniaka bym siedziała dziś. Dzięki Kasiu i Wiesiu.

Kochani nie wiem zupełnie, jak się ogarne z relacją, ale będę próbować.

Wczoraj po nocy zrobiłam fotki mojej walizki po otwarciu

Róże poukładane jak szprotki w puszce

Oto dowód, że kwiaty są nawet na różach

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:51, 26 cze 2011

Do góry
Taki mały off topic

Mamusia plotkuje, a synuś poznaje tajniki sztuki kulinarnej - grunt, to poznać teorię

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:31, 26 cze 2011

Do góry
Alinko - zdecydowalaś się na te bukszpany z all??

Sebek - tak mialo być?

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:21, 26 cze 2011

Do góry
gdzieś widziałam taki taras jak twój z różami okrywowymi , był piękny . ale ty masz dzieci ,to szkoda na razie ryzykować podrapania i ukłucia. aha juz sobie przypomniałam na stronie firmy rotaras wyszedł super . a z czego ty zrobiłaś te bajeranckie skrzynki . wiem ,że twoja robota , bo pisałaś A ten napis .....dajże kobieto jakieś instrukcje na takie cacko

[img]http://rosacwik-sklep.pl/pl/p/Gartnerfreude-/36[/img]
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:17, 26 cze 2011

Do góry
Sebciu - a ja nie będę tam miała za mało miejsca na takie połączenie? Bo na tej Danusiowej realizacji to hektary są

Czy zamiast czerwonego klonu palmowego za ciurkadełkiem może być klon palmowy Dissectum? Chyba będzie pasował kolorystycznie?

(zdjęcie ze strony http://arbustes-jardin.blogspot.com/2011/01/les-arbustes-feuillage-decoratif_2123.html
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:58, 26 cze 2011

Do góry
Ach, zapomniałam pochwalić się tarasem - teraz uwielbiam na nim przesiadywać, a wieczorami jest bajecznie i przytulnie. Jeszcze jak dojdą zasłony i dach z materiału (a'la pergotenda) to już będzie pełnia szczęścia

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:53, 26 cze 2011

Do góry
A to bukszpany w Bratysławie

kwiaciarnia czynna w niedzielę

kompozycja na stacji benzynowej
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:32, 26 cze 2011

Do góry
A no tak pominęłam kwestie cienia. a to ważne.
co do limelight , to własnie grandiflora jest jej odbiciem tylko troszkę różowym. podobna jest tez pinky winky, ale ta jest cały czas lekko różowa . masz tu fotki z tamtego roku ,kiedy je kupiłam . w tym roku są raz większe

pinky winky

limelight

grandiflora

. nie zrażaj się że takie marne , ale to były co dopiero kupione. dodam ,że wszystkie to krzewy
ok 1,2 m.-1,5m.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:32, 26 cze 2011

Do góry
Czytam sobie ten wątek od początku:
"to przesadź, bo jest ogromne i się rozrośnie, tamto zagłuszy, tu brak średniego piętra"
i myślę, czemu nie było tej stronki i tych porad 20 lat temu, jak rodzice zakładali ogród.
Ja mam teraz przed domem trzy 20 letnie iglaki: świerk kalifornijski, jakąś jodłę i świerk może i kłujący.
Drzewa same w sobie piękne, ale aż się boje myśleć co będzie jak będą dalej rosły w górę. Boję się, że któraś burza je przewali. Na razie musiałam rozwiązać problem nierosnącej pod nimi trawy i tak zrobił mi się mały lasek:

Pogaduchy skowronków 16:06, 26 cze 2011

Do góry
Piękna łączka rumiankowa. Mnie przy przeziębieniu przydałby się rumJanek. Może Zbyszku wiesz gdzie to można znależć. Po ostatnim ochłodzeniu jestem kichająca.
Zakwitła mi róża chińska - hibiskus, próbuję zrobić z niej drzewko.

Epifilium wystawiłam na taras i zaczyna kwitnienie

Pokażę nasz ogród 16:05, 26 cze 2011

Do góry
Niestety nie znam nazwy azalii . Jakoś wcześniej nie przywiązywałam wagi do nazw odmian, rozróżniam jako tako gatunki. Dopiero w tym roku zaczęłam zapisywać zdjęcia z nawą tego co kupuję (o ile wogóle jest oznaczone. Azalie pomarańczowe mam trzy . Każda ma inny kwiat, choć niemal identyczny kolor.
horensja :
Mój kawałek raju 15:56, 26 cze 2011

Do góry
co do tułacza pstrego to chce zakomunikować że jest niesamowicie ekspansywny. u mnie rósł jako okrywowa z czyśćcem wełnistym i wkradł się miedzy niego , przeszedł popod kamienne stopnie i zaatakował stanowisko ostnic . teraz go tępię z bluszcza ,który jest w innym miejscu , i ponoć zadusi wszystko. UWAŻAĆ.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:53, 26 cze 2011

Do góry
Dziś niedzielę spędzam tylko z synkiem (córcia i mąż nad morzem) i żeby zająć głowę i ręce ślęczę nad projektem patio i otoczenia, czyli całej południowo-wschodniej części ogrodu.

Wybrałam już w piątek część trawy z podjazdu i wysypałam tam kamyk (trawa była tam brzydka, sucha, mąż narzekał, że auto przeszkadza w koszeniu) (wiem wiem, te big-bagi średnio ladnie się prezentują, ale jak M ułoży kostkę to znikną )

w tym tygodniu chcemy z mężem zerwać całą darń pod planowane rabaty i patio - tylko muszę je jeszcze zaplanować. Korzystamy z faktu, że starsza latorośl zostanie tydzień z dziadkami (jak ja to wytrzymam????)...

"Cuś" takiego właśnie dziś obmyśliłam:

Tak wygląda teraz:

Slońce jest tam od rana, od południa cień zaczyna dawać dom (zdjęcie robione po 18).

Połączyłam ciurkadełko z patio brukowaną ścieżką (ciurkadełko ma być proste, kamienne na białym żwirku). Za ciurkadełkiem chciałabym posadzić klon - na początku był plan, żeby czerwony palmowy, ale kolor nie będzie mi chyba grał z pozostałymi nasadzeniami przy patio, gdzie planuję biel, niebiesko-fioletowy i blady róż.

Czy jest klon palmowy, ktory nie wybarwia się na czerwono? Wydaje mi się, że gdzieś taki jasnozielony widziałam...

Ciurkadełko i klon chcę objąć zawijaskiem z bukszpanu, a na brzegu rabaty posadzić żurawki citronelle, a to wszystko w szarym kamyku..
Dalej będzie juz rabata wysypana korą, nad nasadzeniami dumam...co by tam pasowało?

Koło patio będzie pienna róża otoczona lawendą, resztę rabaty wkoło patio chcę obsadzić kocimiętką, szałwią, złocieniami (moje dwa ocalone bladoróżowe tam zamieszkają), może czosnkiem ozdobnym i troszkę ziołami.
Za patio będzie pergola drewniana, a na niej powojnik (biały bądź bladoróżowy - jaki polecicie?) i zastanawiam się jeszcze czy nie pomieszać go z pnącą różą "New Dawn" lub bluszczem?

Za pergolą z drugiej strony chcę posadzić hortensję Annabelle lub Limelight, w osi patio drzewo - tu wielki problem, jednak opcję owocowego raczej odrzucimy, bo sporo przy nich roboty, a ja po powrocie do pracy czasu będę miała jeszcze mniej
Myślę nad robinią akacjową - ma taki ladny kulisty kształt...tylko podobno jest trujaca i trochę boję się o dzieci...zależy mi na regularnym pokroju...
Pod drzewem i na reszcie rabaty planuję małe hostowisko i jeszcze COŚ - ale co?? Bukszpan?

POMOŻECIE???

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:49, 26 cze 2011

Do góry
alinak napisał(a)
no wpaść do wody w Wenecji .....raczej nie bezpieczne.....dermatologicznie

Tak samo jak przejście przez Wenecję bocznymi uliczkami w nocy. Jak byłam w Wenecji to nasz przewodnik się zgubił i prowadził nas jakimiś ciemnymi, brudnymi zaułkami..... A ta woda faktycznie nie zachęca do zanurzania się w niej. Dlatego też rezygnuję z gondoli. Zresztą jak byłam w czasie wakacji to słono kosztowała ta przyjemność.
Róże w naszych ogrodach 15:38, 26 cze 2011

Do góry
u mnie podobnie wygląda ALBA ROSA, ale jest okrywowa.

Róże w naszych ogrodach 15:33, 26 cze 2011

Do góry
Prosiłam przed kilkoma dniami o rozszyfrowanie mojej piennej białej różyczki.
Trochę trwało, ale zdjęcie zrobiłam. Już czytałam że to jakiś " łabędź" (Swany - nie wiem czy dobrze napisałam, nie znam angielskiego). Wydaje mi się że to ta.

Ogród u stóp klasztoru 15:25, 26 cze 2011

Do góry
jakaś nowa zasada się wytworzyła że cały tydzień pogoda a weekend chmury ,deszcz i taaaakie zimno , że szok..
dzisiaj pora na moje miniaturki

parzydło leśne miniaturka

przywrotnik miniaturowy

Pokażę nasz ogród 14:47, 26 cze 2011

Do góry
No tak, nie pomyślałam, że chodzi o proste wycięcie obrzeży .
Podpatrzyłam jak wytyczyć obrzeża, w wątku Bogdy, a mąż pojechał po szpadelek.

Żywopłot pod płotem sąsiada

został wykarczowany (ku rozpaczy mamy, która nie mogła pogodzić się z
tym, że odsłoniłam łyse pnie tui, których nie znosi, przesiadywała pod tym żywopłotem z krzyżówkami i gazetami) Ależ było jej zdziwienie (jak najbardziej pozytywne!), jak zobaczyła w miejsce swego plastykowego , chwiejącego się krzesełka uroczą ławeczkę obsadzoną hortensjami . Szkoda, że trzeba czekać aż wszystko się rozrośnie.
Nie musze pisać skąd inspiracja ...
.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 13:59, 26 cze 2011

Do góry
Gratuluję 100 i czekam na następne
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 13:29, 26 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Kasiu to na tą 100-chnę)

Dziękuję Aniu! piękny kwiat ! taki delikatny, pastelowy jak lubię zapraszam ponownie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies