Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

alinak 21:02, 23 cze 2011

Aniu napisałam do ciebie pw. możesz odpowiedzieć ? pllllliz
Ana 10:52, 24 cze 2011

Alniko- wczoraj miałam dzien bez komputera, ale już znapisałam PW
Ana 15:53, 26 cze 2011

Dziś niedzielę spędzam tylko z synkiem (córcia i mąż nad morzem) i żeby zająć głowę i ręce ślęczę nad projektem patio i otoczenia, czyli całej południowo-wschodniej części ogrodu.

Wybrałam już w piątek część trawy z podjazdu i wysypałam tam kamyk (trawa była tam brzydka, sucha, mąż narzekał, że auto przeszkadza w koszeniu) (wiem wiem, te big-bagi średnio ladnie się prezentują, ale jak M ułoży kostkę to znikną )

w tym tygodniu chcemy z mężem zerwać całą darń pod planowane rabaty i patio - tylko muszę je jeszcze zaplanować. Korzystamy z faktu, że starsza latorośl zostanie tydzień z dziadkami (jak ja to wytrzymam????)...

"Cuś" takiego właśnie dziś obmyśliłam:

Tak wygląda teraz:

Slońce jest tam od rana, od południa cień zaczyna dawać dom (zdjęcie robione po 18).

Połączyłam ciurkadełko z patio brukowaną ścieżką (ciurkadełko ma być proste, kamienne na białym żwirku). Za ciurkadełkiem chciałabym posadzić klon - na początku był plan, żeby czerwony palmowy, ale kolor nie będzie mi chyba grał z pozostałymi nasadzeniami przy patio, gdzie planuję biel, niebiesko-fioletowy i blady róż.

Czy jest klon palmowy, ktory nie wybarwia się na czerwono? Wydaje mi się, że gdzieś taki jasnozielony widziałam...

Ciurkadełko i klon chcę objąć zawijaskiem z bukszpanu, a na brzegu rabaty posadzić żurawki citronelle, a to wszystko w szarym kamyku..
Dalej będzie juz rabata wysypana korą, nad nasadzeniami dumam...co by tam pasowało?

Koło patio będzie pienna róża otoczona lawendą, resztę rabaty wkoło patio chcę obsadzić kocimiętką, szałwią, złocieniami (moje dwa ocalone bladoróżowe tam zamieszkają), może czosnkiem ozdobnym i troszkę ziołami.
Za patio będzie pergola drewniana, a na niej powojnik (biały bądź bladoróżowy - jaki polecicie?) i zastanawiam się jeszcze czy nie pomieszać go z pnącą różą "New Dawn" lub bluszczem?

Za pergolą z drugiej strony chcę posadzić hortensję Annabelle lub Limelight, w osi patio drzewo - tu wielki problem, jednak opcję owocowego raczej odrzucimy, bo sporo przy nich roboty, a ja po powrocie do pracy czasu będę miała jeszcze mniej
Myślę nad robinią akacjową - ma taki ladny kulisty kształt...tylko podobno jest trujaca i trochę boję się o dzieci...zależy mi na regularnym pokroju...
Pod drzewem i na reszcie rabaty planuję małe hostowisko i jeszcze COŚ - ale co?? Bukszpan?

POMOŻECIE???

alinak 16:13, 26 cze 2011

hortensje wybralabym limelight .anabel lubi sie pokładać , bo ma ciężkie kwiaty. a limel. stoi twardo i sztywno . jest piękna ,mam ją . możesz sobie też zamiast tych dać grandiflorę ,ma większe wiechy jak limel. i jesienią bajecznie przebarwia się na ciemny róż.. na dzrewo proponuję wiąz holenderski wredei , . kolumnowy pokrój . nie musisz formować jak robinii ( rośnie wielka bez formowania)

powojnik dałabym Jan Paweł . jest biały , pasuje kolorystyką . jeżeli bladoróżowy , to u mnie świetnie się sprawuje PIILU.
Ana 16:17, 26 cze 2011

Alinko bardzo dziękuję za pomoc Jesteś niezawodna!
też skłaniam się ku limelight - z bardziej praktycznych powodów - jest na miejscu w szkółce Zapytam też o grandiflorę przy okazji...Tylko czy limelight nie będzie zbyt limonkowa?
Właśnie ogladałam białe powojniki i Jan Paweł II faktycznie pasowalby swietnie do koncepcji!

Jednak ten wiąz to nie to czego szukam - chciałabym drzewo raczej o kulistej koronie, żeby troszkę cienia dawało
asica 16:32, 26 cze 2011

Czytam sobie ten wątek od początku:
"to przesadź, bo jest ogromne i się rozrośnie, tamto zagłuszy, tu brak średniego piętra"
i myślę, czemu nie było tej stronki i tych porad 20 lat temu, jak rodzice zakładali ogród.
Ja mam teraz przed domem trzy 20 letnie iglaki: świerk kalifornijski, jakąś jodłę i świerk może i kłujący.
Drzewa same w sobie piękne, ale aż się boje myśleć co będzie jak będą dalej rosły w górę. Boję się, że któraś burza je przewali. Na razie musiałam rozwiązać problem nierosnącej pod nimi trawy i tak zrobił mi się mały lasek:

alinak 16:32, 26 cze 2011

A no tak pominęłam kwestie cienia. a to ważne.
co do limelight , to własnie grandiflora jest jej odbiciem tylko troszkę różowym. podobna jest tez pinky winky, ale ta jest cały czas lekko różowa . masz tu fotki z tamtego roku ,kiedy je kupiłam . w tym roku są raz większe

pinky winky

limelight

grandiflora

. nie zrażaj się że takie marne , ale to były co dopiero kupione. dodam ,że wszystkie to krzewy
ok 1,2 m.-1,5m.
alinak 16:34, 26 cze 2011

oj Aniu nie denerwuj się że ci zaśmiecamy wątek. coś za dużo tych fotek
Ana 16:49, 26 cze 2011

eee, no jakie tam zaśmiecamy - tak to możecie "śmiecić" do woli, bo ja jestem wzrokowiec i zdjęcia bardziej do mnie przemawiają niż suche nazwy, bo od razu mogę je sobie wyobrazić u siebie.

Teraz to już nie wiem sama jaką tą hortensję wybrać, choć nadal skłaniam się do limelight

A to moje typy drzew:

klon pospolity globosum
wiśnia osobliwa umbraculifera
robinia akacjowa umbraculifera
Ana 16:58, 26 cze 2011

Ach, zapomniałam pochwalić się tarasem - teraz uwielbiam na nim przesiadywać, a wieczorami jest bajecznie i przytulnie. Jeszcze jak dojdą zasłony i dach z materiału (a'la pergotenda) to już będzie pełnia szczęścia