Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W cieniu - zacieniona 13:18, 03 sie 2011

Do góry
Też biało -nareszcie rozkwitają hortensje -jak zwykle -u mnie pózniej,
O....! 13:16, 03 sie 2011

Do góry
fragm. 'parku'

polanka z malinami w 'lesie'

W cieniu - zacieniona 13:15, 03 sie 2011

Do góry

Biało i pachnąco.Same niespodzianki w tym roku.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:58, 03 sie 2011

Do góry
dorzucę ciacho!

I mężowego urodzinowego torta z cyckami

A po obżarstwie zapraszam na leżaczek Poduchy już uszyte - tylko gumek na oparcia jeszcze brak, więc pokazuję tylko leżakową

Funkiowe zacisze 12:17, 03 sie 2011

Do góry

Ogród zmyślony 12:04, 03 sie 2011

Do góry
Postawiłam wczoraj na wprost wejścia śliwę wiśniową.Ładnie tam wygląda kolorystycznie, ale to małe drzewko. Przypomniałam sobie, że kiedyś chciałam mieć bez czarny Eva-on ponoć dobrze rośnie w wilgoci i ma duże przyrosty. Czy ktoś ma z nim doświadczenie?Czy da się go prowadzić na słupku z rozczapirzoną koroną, czy to raczej taki krzak?
Tak to wygląda teraz, szkoda, ze klon z tyłu padł, bo miał ładny pokrój

Ogród u stóp klasztoru 11:16, 03 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)
zapomniałam jak słoneczne jest lato .....niech się wreszcie skończy ten deszczowy lipiec.

Alinak, mam pytanie o tę roślinę, no nie wiem jak sie nazywa, chociaż ją mam... napisz

i jak się czujesz po koszeniu trawnika, nie przemęczyłaś się ? - mam nadzieję, ze nie...
wiem doskonale jak to jest, sama miałam rok temu operację i nie powinnam nic dźwigać, ale się nie bardzo da to wykonać... i wciąż mam obawę, ze się przeforsuję i cała operacja na nic... i codziennie postanawiam, ze już od dzisiaj się nie przemęczam...
pozdrawiam serdecznie
W cieniu - zacieniona 10:57, 03 sie 2011

Do góry
Aniu,moje fiołki też kwitną -mniej,ale są.
Ogród - początek 10:47, 03 sie 2011

Do góry

Tylko jak rozwiązać kwestię nasadzeń?
Powstaje duża powierzchnia do obsadzenia. To część północna ale dom i ta mała wiśnia na pierwszym planie nie dają dużego cienia. W zasadzie cały dzień jest słońce.
Myślałam o jakimś zimozielonym krzewie (iglaku) lekko zwisającym z rogu murka. Wokół drzewka hosty.
Ale co przed drzewkiem i na skarpie?

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:46, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kreatywna z Ciebie dziewczyna

Danusiu, usłyszeć to od Ciebie to jak czek na milion dziękuję to dzięki Wam w moim ogrodzie drgnęło

Skłaniam się więc ku temu, aby rósł tam jasminowiec aureus...
Danusiu, wszystkie rady zanotowane, nad zmianą miskantów pomyslę, bo już jednego wsadziłam w tym tygodniu...tak się prezentuje ta rabata obecnie (nie patrzcie na bałagan proszę )

od frontu - póki co w kole stoi donica z modrzewiem, ktory docelowo powędruje na skarpę japońską. Przed kołem posadziłam już żurawkę Marmelade i 3 turzyce Evergold - generalnie na całej rabacie chcialabym tylko kolor biały i żółto-zielony, dla uspokojenia oczu Danusiu, chyba faktycznie dosadzę jeszcze żurawek ze 2 szt. tworząc trójkąt? i jeszcze 1 turzycę?
A pod trzmieliną dać 3 kule z bukszpanu, czy może spróbowac z tawułą japońską goldmound strzyżoną w kulki?

Dalej jest wolne miejsce - czy jaśminowiec aureus rośnie bardzo wysoki? tam jest okno kuchenne i nie chcę go zasłonić.
Miskant może być jednak ten wyższy - tak patrzę, że "wypada" w przerwie między oknami - jaki polecacie??

Kostka wzdłuż domu będzie przesunięta bliżej domu, to poszerzy rabatę

O....! 10:38, 03 sie 2011

Do góry
marzena napisał(a)
dzięki Ania i Marta, lubię tę ławeczkę - aby chwilę tam posiedzieć....
Bogusiu, wg życzenia - umieszczam następne zdjęcia ( no, miejsca jest sporo, można fotografować ...)

dwa pierwsze - od strony wsch. domu i widok na fragm. tarasu (trawnik) oraz na rabatę bezpośrednio przy ścianie wsch., która właśnie urządzam ( i tak dobieram rośliny aby mogły w tych warunkach się rozwijać ), proszę o ewentualne rady...
następne od str. pd z widokiem na mur i zach. z widokiem na lawendy i fragment tarasu przy domu...
trawniki wymagają skoszenia, wiem...

Dlaczego ja lubię takie klimaty???
Kwiaty polne 10:35, 03 sie 2011

Do góry
wszędzie znajdzie się jakiś "biały kruk"

chaber łąkowy
Próby ogrodowe 10:32, 03 sie 2011

Do góry
Wczoraj zrobiliśmy rynnę, która ma za zadanie odprowadzać wodę w stronę iglaków (których jeszcze nie ma) Trochę rozpryśnie się na boki (roślinki się ucieszą) a przynajmniej woda nie będzie sobie sama drogi szukać:

Przy okazji okazało się, że powstał mi dość spory placyk do zagospodarowania - widzę tu albo ławeczkę (czyli wraca moja świątynia dumania) albo żwirowe kółko z brzozą lub modrzewiem (pendula)

Kolejne pytanie: muszę przenieść lawendę, bo deszczowe lato pokazało, że nie jest jej tam najlepiej (słaba przepuszczalność wody). Co zamiast niej? Cisy? Tuje? Trawy?
Sosnowo 10:26, 03 sie 2011

Do góry
danuta_szagala napisał(a)

Coś mi się zdaje, że nie do uratowania ten wierzchołek, ale trzeba będzie wyprowadzić nowy, przywiązać. Zasmaruj, jak zacznie jednak usychać to obetnij i przywiąż do kijka. Radziłabym okręcić co cenniejsze okazy specjalną taśmą spiralną plastikową.
Mój kawałek raju 10:18, 03 sie 2011

Do góry

bardzo lubię takie klimaty !
]
monteverde napisał(a)

Mój kawałek raju 10:12, 03 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)

o jak pieknieeee, tak przejrzyscie, naprawde suuuuper
Mój kawałek raju 10:02, 03 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
zaraz zobaczę, wklejam kwiaty,żeby nie było tak warzywnie)

ta dalia w paseczki tez mnie urzekła, jest urocza
ogrodoweimpresjejolki 10:01, 03 sie 2011

Do góry
Wczoraj mój pancebula dostał nowe zadanie - rosną w nim bodziszki i nasturcja kanaryjska. Wygląda na razie skromnie, ale jak się rozgoszczą ...

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:36, 03 sie 2011

Do góry
Teraz ja koniecznie poproszę o pomoc. Mój trawnik zakładany między płytami usycha kępkami. Nie wiem co mu jest, ale bardzo różni się odcieniem od pozostałych i ma wiele żółtych źdźbeł.

Jak widzicie wygląda to strasznie. Tych kępek jest mało, ale ten trawnik w ogóle jakoś nieudany. Ciągle ma takie cieniutkie igiełki i nie chce gęstnieć. Nie wiem co mu zaszkodziło - deszczowa pogoda, zła ziemia, brak składników odżywczych? Nadchodzi pora nawożenia i nie wiem czy to mu pomoże czy mu to zaszkodzi. Help me
Mój kawałek raju 09:31, 03 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
mam z dwóch stron ogrodu i z przodu domu, tam znowu orzecha mi tną)

Ta lilia to poprostu cuuuuudo takiej jeszcze nie mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies