Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 17:20, 25 lut 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Twoja stipa jak otworzysz okno i poczuje wiatr to już będzie falować
No no… nie wiem jak wy to robicie koleżanko, że tak wszystko cudownie rośnie.
wiosennie i bardzo miło u Ciebie!!!

Właśnie staram się koło niej okna nie otwierać, żeby jej nie przeziębić
Uprasza się o niezapeszanie moich wysiewów huhuhuhuhu
Miło mi bardzo, że zajrzałaś Buziak
W cieniu - zacieniona 17:15, 25 lut 2015

Do góry
GorAna napisał(a)
Bogusiu, melduję, że stipa od Ciebie wzeszła...trochę podrośnie i będę pikować
Pozdrawiam
...cieszę się,bardzo szybko rośnie.Pozdrawiam.
Kiedyś będzie tu ogród 16:45, 25 lut 2015

Do góry
Tak się zastanawiam gdzie są granice mojej cierpliwości. Zamówiłam nasionka i dotrzeć nie mogą. To znaczy wysłane już, ale pan listonosz boi się samochód pochlapać i do mnie nie wjeżdża (kawałek żwirówki). Na pocztę dodzwonić się nie mogę. Jak jurto nie dostarczy to im sajgon zrobię. Tam min moja stipa i werbena czeka.

Złość rozładowywałam dzisiaj w malinach, bo jak słusznie Danusia stwierdziła, jak się rozłażą tzn że zaniedbane. Miałam asystenta.

No i pojawiły się pierwsze barwy w ogrodzie.

Trawy nadal zachwycają.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:59, 25 lut 2015

Do góry
Twoja stipa jak otworzysz okno i poczuje wiatr to już będzie falować
No no… nie wiem jak wy to robicie koleżanko, że tak wszystko cudownie rośnie.

wiosennie i bardzo miło u Ciebie!!!

Mój 4 arowy azyl... 15:55, 25 lut 2015

Do góry
Basiu moja stipa od Bogusi taka sama
Pozdrawiam
Ogrodowe przygody 15:52, 25 lut 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Cudna wiosna u Ciebie
Zdjęcia tulipanów i dzwonków urocze
Fajne zakupy.

Nawet nie wiem co się dzieje w ogródku, mam nadzieję, że stipa i werbrnka przetrzymają
W cieniu - zacieniona 15:50, 25 lut 2015

Do góry
Bogusiu, melduję, że stipa od Ciebie wzeszła...trochę podrośnie i będę pikować
Pozdrawiam
Mała Eleczka 14:40, 25 lut 2015

Do góry
Z fotek wiosennych

ruszyła werbena i stipa

krokusów coraz wiecej, dobrze zrobił im deszcz i wystartowały

tulipany coraz wieksze

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:08, 25 lut 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
jak stipa?;P mach poranny

Mach odmach Wpatrywałam się w nią dzisiaj bacznie i ona jakby się rozkrzacza już. Maks w sobotę ją pikuję. Ooooo i już wiem czym będę miała dzień zajęty. Pomyślałam sobie dzisiaj też lekko naiwnie, że ją policzę..... i na pi razy oko liczeniu jednego pojemnika wyszło ok. 70, a jest pojemników 5!!! To może nawet i w niedzielę będę miała zajęcie Jak zniknę to znaczy, że mnie stipa wessała
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 08:53, 25 lut 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)

Budzę się Ewciu tylko w tym roku przyroda jakoś szybciej niż ja
Stipę kupiłam i posiałam mam nadzieję,że zejdzie.

Bo to jeszcze głęboka zima normalnie przecież jest w kalendarzu
A stipa zejdzie, daj jej 3-7 dni bo widzę, że w tym czasie się pojawia. Ooooo jak już doświadczona jestem huhuhuhu
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 07:27, 25 lut 2015

Do góry
jak stipa?;P mach poranny
Ogród prawie romantyczny 23:34, 24 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Ładnie stipa ruszyła Agnieszko

Chucham na nią i dmucham To moja pierwsza trawka w ogrodzie, no może z wyjątkiem mózgi trzcinowatej, którą otrzymałam w formie gratisu i w tym roku zamierzam ją przesadzić w donicę, by się nie rozeszła po całym ogrodzie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:19, 24 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ana, czy to możliwe, aby werbena siana 17 lutego kiełkowała? Na wierzchu widać kilka pojedynczych par listków. I stwierdzam, ze werbena ciągnie do światła. Muszę ciągle doniczkę przekręcać. Stipa tak nie robi.
jak ma dobre warunki to licho wie, to ta którą Ci wysłałam? jeśli tak to się ciesze
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:08, 24 lut 2015

Do góry
Ana, czy to możliwe, aby werbena siana 17 lutego kiełkowała? Na wierzchu widać kilka pojedynczych par listków. I stwierdzam, ze werbena ciągnie do światła. Muszę ciągle doniczkę przekręcać. Stipa tak nie robi.
Beskidzkie marzenie 20:27, 24 lut 2015

Do góry
Moniq napisał(a)
To mój mikro ogródek ziołowy, myslałam że nic z tego nie będzie a tu ta, tam:

zaczyna tez mi powoli kiełkowac stipa, widac takie maleńkie igielki, ale się cieszę

Zdradź proszę gdzie te cudowne osłonki kupiłaś ?
Moje trudne początki, domek przy lesie. 19:59, 24 lut 2015

Do góry
W połowie lutego rozpoczęłam wkońcu długo wyczekiwany sezon wysiewów, część nasionek siedzi już w ziemi i powolutku rośnie, sa sprawdzone roślinki

ostnica stipa tennusima, kolorowa surfinia,
koleusy, bazylia.

I nowości, które sieje pierwszy raz:

ostnica stipa penata-ma być więksa niż tennusima-zobaczymy

begonia-czytałam że jest trudna w uprawie, nasiona drogie, ale chociaz spróbuje

fuksja-nasiona znalezione w kompostowniku, zabrałam suche krzaczki i zebrałam nasionka, ciekawe co urośnie, narazie rośnie, ale ziemia pleśnienie

lawenda

zatrwian wrebny

poziomki.

biała surfinia.

Jeszcze sporo paczuszek z nasionkami czeka w kolejce, za każdym razem obeicuje sobie ,,ostatni raz" a i tak jest tak samo...

Moja malutka hodowla

Ogród prawie romantyczny 19:54, 24 lut 2015

Do góry
Ładnie stipa ruszyła Agnieszko
Mój 4 arowy azyl... 19:40, 24 lut 2015

Do góry
A w domu stipa wygląda obiecująco, niedługo pikowanie

Grudniki ponownie w pąkach

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:28, 24 lut 2015

Do góry

ana_art napisał(a)
Pamiętam Sylwia sadziła na przemiennie w dwóch rzędach, bo chciała mieć szeroką obwódkę. U mnie też wszystkie obwódki są jednorzędowe.

Ja jestem w stanie poczekać kilka lat. Sadzenie dużej ilości obwódek w dwóch rzędach to jednak jest duzy koszt. Na plantacji mozna z powodzeniem wyrośnięte juz kupic i efekt jest od razu

siakowa napisał(a)
MArzenka, bo planujesz juz kupowac paltany z tego co wyczytałam. Teraz kupujesz liściaste drzewa? jak sa jeszcze bez liści ? A nie jest tak ze to na lisciach widac choroby? Powiedz prosze bo tez musze kupic drezwa i sie mi z tym spieszy ale myslałam że to jednka za szybko! pozdrówki

Wg moich obserwacji wiosna w stanie bezlistnym to najlepszy czas na sadzenie. Wszystkie podręczniki pisza, że najlepsza jest jesien dla drzew ale mi sie nie chciało robić rewolucji jesienią. Zwykle wiosna jest dobra temperatura na ukorzenianie, bywa mokro wiec drzewa się łatwo przyjmą. Od konca zimy mozna sadzic drzewa kopane z gruntu. Jesli beda chorować zawsze mozna reklamować lub zrobic im opryski . Najlepsze ceny są jednak jesienia. Ja mam zakodowane w głowie , ze liściaste kupuje i sadzę w stanie bezlistnym od lat. Nie ważne czy wiosną czy jesienią. Zwykle kupuje dzrzewa w marcu

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mój ogród wreszcie wyłazi z pod śniegu Może do soboty pożegnam zimę

Myśle, ze po sabacie zima bedzie w odwrocie

Kasia73 napisał(a)
Pozdrawiam wiosennie

Kasiu macham. Masz swoj wątek?
jazzy napisał(a)
Macham i zazdroszcze działań ogrodowych
Ja jeszcze Miedzianem nie pryskalam. Ale jeszcze można, prawda?
Cmok

W ten weekend można, zobaczymy jaka będzie pogoda ale jeszcze bez problemu możesz pryskać miedzianem

Wieloszka napisał(a)

Znalazłam takie info:
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=434
Czy moja stipa jest bardziej "evergreen" czy bardziej "deciduous"? Oto jest pytanie...
Jak po wyczesaniu ma mnie denerwować cały rok kiepskim wyglądem - to wycinam. I tak muszę ją przesadzić, a w obecnym stanie to niemożliwe, nic nie widać pod nią, nawet kul bukszpanowych

Ni to mamy zagwozdkę.... twoja była jakośc soczysto -zielona... Mnie też rozmiarem denerwowała dlatego ciachnęłam!
polinka napisał(a)

Dzięki. Nawet nie pomyślałam o plantacji...a przecież i tak do Wrocka będę jechać po graba...Zamiast 50 pojedyńczych sadzonek dam 4 konkretne

Trudno mówić że to Wrocław, 30 km od Centrum w kierunku Trzebnicy/ Milicza, więc masz bliżej niz do Wrocławia

Moniq napisał(a)
Madżenko czy moge zgapic te fajniuskie doniczki - wiadereczka z krokusami? Doniczki juz mam zakupione w Juli, tylko problem z krokusikami, ale sie nie zniechęcam

Kopiuj do woli. Krokuski za chwile pojawią się w centrach ogrodniczych. Do domu nie należy ich kupowac bo szybko przekwitną a na zewnatrz kwitną juz drugi tydzien
Kiedyś będzie tu ogród 19:26, 24 lut 2015

Do góry
Agatko, Gosiu dziękuję.

Gardener27 napisał(a)
Wspaniałych masz gości u siebie Nic dziwnego że tak ochoczo do Ciebie przylatują ... 10 kg karmy na tydzień ? A to łakomczuchy Hehee
Przemku w tym tygodniu mają dietę, bo tylko połowa dawki. Nie miałam jak jechać po ziarka. Mój eM. już się śmieje, że lepiej dbam o skrzydlatych niż o niego.

Odnośnie planów to próbuję coś wymodzić z rabatą przy domy. Podpowiedzcie czy to ma jakiś sens, bo mi papier wszystko przyjmie a do tego zero wyobraźni przestrzennej.

Od ściany idąc- Stipa brachytricha (Calamagrostis brachytricha) z wplecioną werbeną patagońską i w drugim rzędzie z jeżówkami- białymi i różowymi.
Kulki- Danica, między nie lawenda lub szałwia. Na chwilę obecną bardziej to drugie rozwiązanie obstawiam (lawenda chyba za niska).
Róże- moje różowe liliputy przedstawiane wcześniej. Między nie Carex Frosted Curls -bardzo spodobało mi się jej połączenie z różami.
W to wszystko wplątana masa krokusów.

I jak- jest jakaś logika w moim planie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies