Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:58, 07 sty 2022

Do góry
No i naszła mnie chęć na podsumowanie zeszłego sezonu, w końcu za chwilę rozpoczniemy nowe zmagania
Rok 2021 w sumie skupił się w dużej mierze na wymianie ogrodzenia, sami z eMusiem robiliśmy więc nam zeszło powstała nowa rabatka "wesoła w kolorach nieba", ale w głównej mierze dbałam już o to co się udało wcześniej zrobić

Niby nie dosadzałam nowych bylin za dużo, ale i tak rabaty nabierają innego wyglądu co roku, jedne rośliny rozrastają się bardziej, a inne mniej i wygląd rabat z roku na rok jest inny no to zapraszam na takie lekkie przypomnienie w pigułce tego co się działo u mnie na rabatach w tym sezonie

na początek: przypłotowa-pustwa trochę na początku sezonu, ale później się zapełnia no i jeszcze trzeba poczekać jak drzewa podrosną

Ogród z koniczynką 20:51, 07 sty 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Zaraz,zaraz Elisko --jak to( dosadziłam rozplenice)-miałaś w donicach czy dzieliłaś swoje?--

Małgosiu, oczywiście, że podzieliłam te, które miałam. Jednakże nie wykopywałam całych traw, a odcięłam połowę i tylko tę jedną część wykopałam... Dosypałam w dziurę ziemi i gotowe. Mam nadzieję, że nie obrażą się na mnie. A dzieliłam te...

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:36, 07 sty 2022

Do góry
a tu koniec września i początek października i na tym się focenie w sumie skończyło

Ranczo Edy 20:33, 07 sty 2022

Do góry
Hej Basiu Pierisy ten jest czerwony czy różowy kwiat a dalej biały kwiat mam pierwszy sezon

Zieleń, drewno i antracyt 20:26, 07 sty 2022

Do góry
Na koniec przyśmietnikowa. W tym roku będzie się prezentować już bez róż, nowy sąsiad bardzo mocno zacienił tą rabatę.

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:24, 07 sty 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To jak to możliwe to poproszę o te zdjęcia

Anuśka przepraszam że to tak długo trawło, ale w końcu się wzięłam za sergegowanie zdjęć i mogę wstawić to co udało mi się znależć
hortensja CANDLELIGHT, jak dla mnie jedna z ładniejszych, sztywna, piękne kwiatostany
maj i czerwiec to zielona masa

lipiec

a to już sierpień
Zieleń, drewno i antracyt 20:19, 07 sty 2022

Do góry

no może jeden kadr w całości też wstawię
Zieleń, drewno i antracyt 20:12, 07 sty 2022

Do góry

Przechodzimy do różanki, ale tym razem tylko fragmentarycznie

Zieleń, drewno i antracyt 19:51, 07 sty 2022

Do góry
Dalej są skrzynie warzywne i najbardziej kolorowa ze wszystkich rabat - wiejska.
Tu królują dalie, cynie i kosmosy, na bogato

Zieleń, drewno i antracyt 19:42, 07 sty 2022

Do góry

Przy tarasie króluje róża Emelie

A z tarasu mam widok na młodą jeszcze Lykkefund

Blaski i cienie nowego życia 19:41, 07 sty 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula ten dąbek jak już zbuduje korzeń to potem pójdzie w górę ani się obejrzysz Podobnie jak ten buk syna. Nie wiem czy to dab amerykański czy kolumnowy błotny? Ten pierwszy szybko na szerokość koronę buduje, po 10 latach to już jest pokaźne drzewo o szerokiej koronie, ale piękne Plany jarzębinowe fajne, ja lubię jarzębiny jako drzewa

To kolumnowy błotny. Tak zadomowiony już jest bo zaczyna tworzyć nowe pędy. Oczekuję w tym sezonie znaczących zmian w wielkości.

Jarzębiny muszą poczekać. Moźe w tym sezonie zrobię kompostownik na tym właśnie pasie.
Bo cały miniony sezon kompostowałam wszystko pod oknami, pod planowane róźe Nautica Złożyłamm zamówienie dziś na nie, z gołym korzeniem.
Tam mam też 2 rozplenice.
Pod samymi oknami miskanty, które ciągle pies mi wyleguje więc zastawiam krzesłami te miejsca.
Przy różach będą też sesslerie, bo ostatnio mnie zachwycają.
Roboczy widok tylko w wizji przyszłościowej moźe napawać optymizmem

A co do jarzębinnto akurat podwójna korzyść- dla ogrodu i dla ptaków. Fajnie że też je lubisz
Ranczo Edy 19:34, 07 sty 2022

Do góry
troszkę śniegu, ptaszki nakarmione , trawy wiatr wyczesał ...

Zieleń, drewno i antracyt 19:32, 07 sty 2022

Do góry
Na razie nie, jak coś znajdę, to się pochwalę

Przejrzałam na szybko zeszłoroczne zdjęcia i taki zestaw dla Ciebie przygotowałam. Od późnej wiosny do jesieni
Najstarsza rabata - leśna

Blaski i cienie nowego życia 19:31, 07 sty 2022

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
To dobrze ze daliście mu szanse i nie pozbyłaś się buka z ogrodu a teraz będziecie go podziwiać i będzie cieszył Wasze oczy
Ja za szybko pozbywałam się niektórych roślin a po Twoim przykładzie widzę ze trzeba dać im szanse i być cierpliwym.
Nawet będąc dzisiaj w Palmiarni w Gliwicach zauważyłam ze tam trzyma się każdą roślinę nawet te połamane i liche stoją i nikt ich nie likwiduje bo zawsze roślina może odżyć i dać czadu
Ja przynajmniej zadecydowałam już nie pozbywać się żadnych roślin ani z ogrodu ani domowych po po latach staja się pięknymi okazami

Coś w tym jest ta palmiarnia też Ci dostarczyła takich wrażeń.

Wczoraj spoglądałam na zdjęcia moich róż z zeszłego roku i się zachwycałam ilością kwiatów na Edenkach. Jeszcze je przypomnę

Ogród długi 19:17, 07 sty 2022

Do góry
Witaj Martko Zapał nie słabnie, a apetyt wzrasta U Ciebie też szykują się duże zmiany z oranżerią na czele i różami, a czym jeszcze zaskoczysz? Ciekawam
W styczniu jeszcze odpoczywam, w lutym także, ale w marcu już nie usiedzę

U mnie dziś znów biało.

Codziennie niemal przechadzam się i knuję. Myślę jeszcze o ramach, czyli drzewa mi w głowie i zimozielone cisy na obwódki

Z planów typu "na bank":
- przesadzam trzmielinki na pniu bliżej siebie (zyskam dodatkowe miejsce na kompozycję),
- skracam pasek lawendy i robię tam piętro w postaci dwóch zimozielonych roślin na pniu różnej wielkości, może w ramce z cisa, do przemyślenia,
- za ławką gabionową chcę zrobić niski żywopłot z cisa,
- wysadzam jedną tuję z donic przy tarasie (tej na rogu) i w jej miejsca wsadzam rozplenicę Hameln,
- dokupuję mnóstwo donic, które zapragnęłam po wizycie w Bukszpanowym. Chcę obstawić nimi dom, zrobić takie donicowe zakątki w rogach domu.
Oprócz tego jeszcze myślę

ps mam jeszcze metalową wieżę, nowy nabytek. Chcę ją pomalować na czarno i podsadzić jakąś różą. Jaką? Nie wiem, liczę, że mi pomożecie, gdy już znajdę dla niej miejsce.

Sezon 2017 u Hanusi 18:42, 07 sty 2022

Do góry
Hanusia znów zimno się robi wiatr i śnieżek popruszył lekko ...a w Szczecinie cały dzień padało zima się obudziła
moje karmienie na grylu ptaszków sprawdziło się
cieszę się bo drzewa nie mam odpowiedniego i Pusio poluje więc gdy drapieżnik na śniadaniu w domu to ptaszki żerują tylko szkoda bo fotę ciężko zrobić bo nie ma jak ale cieszę się że jedzonko znika

Wspominam z tobą ogrody Joli i inne które ucichły ...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:35, 07 sty 2022

Do góry
Witam i proszę o poradę,
w planach na tej rabacie miała być obwódka z bukszpanów ale obawiam się ćmy która już zaatakowała w moim ogrodzie. Co będzie najlepszym zamiennikiem? Niestety mam ciężką, gliniastą ziemię, latem potrafi zrobić się skorupa której nie można przebić, a zimą wieją mroźne wiatry. A może inne wykończenie tej rabaty?
Liczę na Waszą pomoc

Ogród z koniczynką 16:23, 07 sty 2022

Do góry
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:01, 07 sty 2022

Do góry
Takie cudo zamowilam, konstrukcja profile 4x2 cm, grubosc pokrycia 4mm

Planuję całość wyłożyć czarną szmatą. I posadzić pomidory. Jupi!

Sieję po jednym nasionku:

-champagne
-kumato
-brzoskwiniowy
-kalman
-papryczkowy
-ispolin
-Saint Pierre
-chernyj maur
-Anna Russian
-aussie
-costoluto genovese
-noire de crime
-bumble bee
-creme sausage
-megagroniasty
-black and red boar
-orange Russian
-rio grande
-marmalade
-Don juan
-malachitowa szkatułka
-San marzano
-tumbling Tom yellow
-de barao red
-red pear
-malinowy smaczek
-tigerella
-black cherry
-indigo Rose
-hippie zebra
-orange banana
-sibirskij velikan
-mirabell

Ciekawe czy wszystkie wzejdą I gdzie się zmieszczą
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:22, 07 sty 2022

Do góry
Szymka napisał(a)

Ja też już liczę tygodnie do wiosny i takich kolorowych ogrodów...
Dlatego wszyscy powinniśmy umieszczać takie zdjęcia ku pokrzepieniu serc

Chyba większość ogrodników przegląda teraz swoje wiosenno-letnie foldery ze zdjęciami.

Ku pokrzepieniu!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies