Asia, ślicznie jest u Ciebie i bardzo lubię ten klimat przyogniskowy, widać luz, takie fajne miejsce do posiedzenia i popatrzenia w ogień, w gwiazdy. Ależ Ci wszystko pięknie rośnie
Mirko, byłam u Ciebie, na dniach postaram się zrobić fotki aparatem.
Mirko, to oczko ma zbierać nadmiar wody z tamtej części działki, żeby rośliny nie rosły w bagnie. Widać, że to działa. Z uwagi na psa i mojego trzylatka oraz chroniczny niedobór czasu zdecydowaliśmy, że nie będzie to prawdziwe oczko-staw. Wysypiemy to kamyczkami i chcę dać tam takie kastry z roślinami wg. tego przepisu https://ogrodywodne.pl/sadzawka_bezpieczna_dla_dzieci/.
Oczko będzie połączone z drenem, a ta ze studzienką, gdzie nadmiary wody są odpompowywane pompą.
Pomysł na takie oczko pochodzi od Eli z Ptasiego Gaju.
Będę robić sadzonki więc nie ma problemu Dam znać jak się już zbiorę do tej roboty i coś naprodukuję.
Vita, tak ostatnio siedzę na tych fotelach i się cieszę. Drenaż pomógł bardzo, dobór roślin też. Jeszcze mnie męczą te miskanty i rozplenice ale coś wymyślę. To nie są rośliny do tego mikroklimatu co u mnie- za zimno wiosną.
Ogólnie to jestem zadowolona z wyboru drzew. Może nieco zbyt parkowe ale wszystkie widać na tle lasu., a o to mi chodziło. Nie wiadomo co będzie kiedyś z tym lasem- należy do gminy.
Najbardziej lubię grujeczniki, za zmienność barwy liści w sezonie i za pokrój.
Może mnie zmartwiło, że tej wiosny popękała mrozowo kora, mam nadzieję jednak, że drzewo sobie poradzi.
Odkryłam ostatnio, że buczek też ma mrozowe pęknięcie, muszę zasmarować.
Magda, cieszę się, że Ci się podoba. Te fotele to był strzał w dziesiątkę. Nie ograniczają nas, można postawić gdzie się chce i jaka wygoda
Zobacz jak ładnie rośnie turzyca od Ciebie. Wiosną ją podzielę i tam trochę dosadzę, bo jak skończymy oczko to miejsce się tam zrobi.
Edit. Obok rośnie też ta siewka i ładnie przybrała na masie
Liście faktycznie zimowały i wcale go nie przycinałam a jedynie suche wyczyściłam .
Dzięki za fotki.
Dobrego weekendu