Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

anabuko1 08:02, 09 cze 2022

Roocika napisał(a)
Grujecznik

Buk Rohanii

Suche oczko przygotowane do dalszych prac

Jeszcze orliki

Grujecznik jeszcze mi się marzy
Fajne oczko powstaję.
bodziszki łądniutko kwitną. Potem one nawet z liści fajnie wyglądają. Ja je lubię
vita 08:31, 09 cze 2022

Ciekawie zapowiada się suche oczko. Drzewa dobrze Ci rosną i pewnie cieszą? Masz swoje ulubione?
Mgduska 08:57, 09 cze 2022

Asia, ślicznie jest u Ciebie i bardzo lubię ten klimat przyogniskowy, widać luz, takie fajne miejsce do posiedzenia i popatrzenia w ogień, w gwiazdy. Ależ Ci wszystko pięknie rośnie
Roocika 13:03, 09 cze 2022

Mirka napisał(a)
Asia wstawiłam z dziś zdjęcie Grujecznika i chyba wraca do życia .
I wstawiłam tego bodziszka . Wpadniesz?

Mirko, byłam u Ciebie, na dniach postaram się zrobić fotki aparatem.

mirkaka napisał(a)
Asia rabata z bodziszkami super kwitnie, sadźce będą u Ciebie dobrze rosły bo lubią wilgoć.
Asia co to znaczy że robisz suche oczko? Nie będzie w nim wody? Dlaczego?
Czosnki pięknie kwitną, u mnie dwie kępy same liście

Mirko, to oczko ma zbierać nadmiar wody z tamtej części działki, żeby rośliny nie rosły w bagnie. Widać, że to działa. Z uwagi na psa i mojego trzylatka oraz chroniczny niedobór czasu zdecydowaliśmy, że nie będzie to prawdziwe oczko-staw. Wysypiemy to kamyczkami i chcę dać tam takie kastry z roślinami wg. tego przepisu https://ogrodywodne.pl/sadzawka_bezpieczna_dla_dzieci/.
Oczko będzie połączone z drenem, a ta ze studzienką, gdzie nadmiary wody są odpompowywane pompą.
Pomysł na takie oczko pochodzi od Eli z Ptasiego Gaju.

ajka napisał(a)
Roocika, nareszcie widzę gdzie masz to oczko, super będzie.

Ten bodziszek kantabryjski jest zachwycający. Może i ja będę mogła liczyć na sadzonki? Mogą być w przyszłym roku

Będę robić sadzonki więc nie ma problemu Dam znać jak się już zbiorę do tej roboty i coś naprodukuję.
Roocika 13:11, 09 cze 2022

anabuko1 napisał(a)

Grujecznik jeszcze mi się marzy
Fajne oczko powstaję.
bodziszki łądniutko kwitną. Potem one nawet z liści fajnie wyglądają. Ja je lubię

Grujeczniki i bodziszki też lubię.

Bodziszki są mało-obsługowe Jedynie trzeba kontrolować ich rozrost

vita napisał(a)
Ciekawie zapowiada się suche oczko. Drzewa dobrze Ci rosną i pewnie cieszą? Masz swoje ulubione?

Vita, tak ostatnio siedzę na tych fotelach i się cieszę. Drenaż pomógł bardzo, dobór roślin też. Jeszcze mnie męczą te miskanty i rozplenice ale coś wymyślę. To nie są rośliny do tego mikroklimatu co u mnie- za zimno wiosną.

Ogólnie to jestem zadowolona z wyboru drzew. Może nieco zbyt parkowe ale wszystkie widać na tle lasu., a o to mi chodziło. Nie wiadomo co będzie kiedyś z tym lasem- należy do gminy.

Najbardziej lubię grujeczniki, za zmienność barwy liści w sezonie i za pokrój.
Może mnie zmartwiło, że tej wiosny popękała mrozowo kora, mam nadzieję jednak, że drzewo sobie poradzi.
Odkryłam ostatnio, że buczek też ma mrozowe pęknięcie, muszę zasmarować.

Mgduska napisał(a)
Asia, ślicznie jest u Ciebie i bardzo lubię ten klimat przyogniskowy, widać luz, takie fajne miejsce do posiedzenia i popatrzenia w ogień, w gwiazdy. Ależ Ci wszystko pięknie rośnie

Magda, cieszę się, że Ci się podoba. Te fotele to był strzał w dziesiątkę. Nie ograniczają nas, można postawić gdzie się chce i jaka wygoda

Zobacz jak ładnie rośnie turzyca od Ciebie. Wiosną ją podzielę i tam trochę dosadzę, bo jak skończymy oczko to miejsce się tam zrobi.

Edit. Obok rośnie też ta siewka i ładnie przybrała na masie
kasia1 18:46, 09 cze 2022

Asia, też mi się marzy takie oczko. Na ten sam artykuł trafiłam Ale to przyszłość... Może kiedyś .Już wiem, do kogo się zgłosić po rady w razie czego
Roocika 16:50, 10 cze 2022

kasia1 napisał(a)
Asia, też mi się marzy takie oczko. Na ten sam artykuł trafiłam Ale to przyszłość... Może kiedyś .Już wiem, do kogo się zgłosić po rady w razie czego

Kasiu, u nas w będzie przysypane kamieniem plus klastry z roślinami
Roocika 16:54, 10 cze 2022

Bodziszek kantabryjski Cambridge dla Mirki

Miłego weekendu wszystkim

Anda 19:43, 10 cze 2022

Ooo, jakie słodziaki Tu emotikon z serduszkami w oczach
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mirka 19:52, 10 cze 2022

Roocika napisał(a)
Bodziszek kantabryjski Cambridge dla Mirki

Miłego weekendu wszystkim

Asia wydaje się taki sam . Co do przebarwiania jesiennego to nie za bardzo pamietam jak się przebarwia bo mam go od jesieni.
Liście faktycznie zimowały i wcale go nie przycinałam a jedynie suche wyczyściłam .
Dzięki za fotki.
Dobrego weekendu