Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mirkowy ogród (początki) 15:50, 28 paź 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Moni jakie tam szaleństwo zaledwie kilka paczek tulipanów kilka czosnków. No i tobie pozazdrościłam tych 200 Żonkili i kupiłam 20szt A tak na poważnie to Żonkile tak testowo kupiłam.
Jesień kolorami się zaczyna

Mój ulubiony kolor w ogrodzie

A trawki (stipy) nie takie małe już. Muszę u siebie podejrzeć, czy coś się rozsiało
Wszystkiego po trochu 15:47, 28 paź 2021

Do góry
Leonardo jeszcze nie daje za wygraną

ciągle piękna

azalie też cieszą, choć niektóre już łyse

i widoczek z przykucnięcia żeby ukryć jeszcze pozostałości po remoncie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:46, 28 paź 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Szkoda, że daleko … kupuj czosnki koniecznie

No kupione nie tylko czosnki

Wszystkiego po trochu 15:37, 28 paź 2021

Do góry
Dziękuję za wszystkie miłe komentarze
dzisiaj u mnie ciepło, słonecznie i nadal sucho. Zdjęcia właściwie ciągle te same.
Niektóre marcinki już przekwitły, inne ciągle piękne, a są takie co dopiero zaczynają, ale one pewno już nie zdążą zaczarować

ośmiornica już ładnie wybarwiona

i zaczynają kwitnąć chryzantemy
Wierzba Hakuro Nishiki 15:08, 28 paź 2021

Do góry
Dzień dobry.

Czy coś jeszcze z tej wierzby będzie..? "Odziedziczyłam" ją w spadku po poprzednich właścicielach mieszkania, przycięłam jakoś w maju, ale niewiele to dało. Drugi raz przycięłam ją jeszcze jakoś pod koniec wakacji i teraz wygląda bardzo mizernie. Czy jest jakaś szansa, że jak ją przytnę na wiosnę, wypuści gałązki i w końcu zacznie się rozwijać? Może te trawy wokół niej ją "przygłuszają"? Bardzo proszę o radę. Może całkiem ją usunąć, albo zasadzić nową?

Wierzba rośnie w dużej donicy, razem z 2 trawami i 2 thujami. Zdjęcia są robione od strony zachodniej, czyli po lewej stronie fotografa jest północ, po prawej - południe, tam gdzie ogrodzenie - wschód.

Pozdrawiam - Magda

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:19, 28 paź 2021

Do góry
U mnie przyszła trzecia fala jesienna (jesienny pan.. )

Brewera Pendula
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:31, 28 paź 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Rabata bukowa w jesiennych miedzianych kolorkach

Hakonki w donicach też przybrały jesienne pomarańczowe odcienie

Ulalala, ale tu miedziano .
Pięknie! I jaki porządeczek! U mnie straszny bałagan, szczeniory rozniosły mi po ogrodzie mnóstwo doniczek, patyków i innych śmieci, muszę w weekend posprzątać. Będę też niestety wycinać rozplenice na froncie bo wszystkie są wygniecione przez te moje szkodniki i bardziej szpecą niż zdobią. Trudno, pocieszam się, że będę miała mniej roboty na wiosnę .
System automatycznego nawadniania 12:08, 28 paź 2021

Do góry
Jarek.
Ze względu na ten domek który ma zniknąć w projekcie są kombinacje alpejskie.
Ponizej przedstawiam rozmieszczenie zraszaczy. Ze względu ze masz glinę zraszacze nie będą mocno zalewały na siebie.

Moja propozycja to na chwile obecną nie projektować systemu w miejscu gdzie masz domek. Poczekaj na rozbiórkę i dopiero wtedy można tam "obsadzić max 4 duże zraszacze.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 11:56, 28 paź 2021

Do góry
No dobra, długo mnie nnie było ale nie ma za czym tęsknić - nic specjalnego u mnie nie ma

Pokażę jak wygląda ogrodzenie - misz masz cisy+klony+miskanty, może wywalić te miskanty i same cisy zasadzić?

Napisałam też posta w wątku o żywopłotach cisowych z prośbą o pomoc.

Westfalenpark Dortmund 11:02, 28 paź 2021

Do góry
Anda napisał(a)

Tylko kilka ujęć zacytuję z tych najbardziej podobających mi się

Fantastycznie móc oglądać takie ogrody. Dziękuję

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:38, 28 paź 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Dziekuje

Jak tam druga pociecha?
Ja to się na tą rasę napatrzeć nie mogę
Ogrodowe wariacje 10:38, 28 paź 2021

Do góry

Hakonki w donicy od strony północnej dalej w swoim kolorze

Koniec
Ogrodowe wariacje 10:32, 28 paź 2021

Do góry
Ogrodowe wariacje 10:27, 28 paź 2021

Do góry
Wrzosy już tylko w donicy

Ogrodowe wariacje 10:25, 28 paź 2021

Do góry
W tym roku jest więcej jesiennych kolorów aniżeli w poprzednim

Żywopłot strzyżony z cisa 10:02, 28 paź 2021

Do góry
Cześć,

Jestem poczatkującą "ogrodniczką" (to za dużo powiedziane), popełniam mnóstwo błędów, potem je naprawiam i tak w kółko, i zwracam się z prośbą o pomoc.

Od zachodniej strony mam frontowe ogrodzenie - bardzo długie ok 47metrów. Chciałam mieć odrobinę prywatności, pojechałam do szkółki gdzie pani doradziła cisy (niestety nie wiem jaka odmiana ale zawiązująca owoce). Wcześniej co ok.4metry zostały posadzone klony globosum(marzec), cisy wsadziłam co 50cm w lipcu + pośrodku miskanty.

Ciąg roślin wygląda tak: klon, cis, cis, miskant, cis, cis, klon, cis, cis, miskant, cis, cis, klon itd.

Oczywiście jak je sadziłam nie zastnawiałam się jaki efekt osiągnę, i teraz gdy zobaczyłam wasze przepiękne żywopłoty - pomyślałam że przecież u mnie nie ma szans...

Proszę o pomoc co tu zmienić?? czy pozbyć się miskantów i w te miejsca wsadzić cisy i kiedyś w przyszłości osiągnę efekt ekranów pomiędzy klonami?

Czy może przesadzić klony przed ogrodzenie i po całości tam posadzić cisy?

Ma to sens?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:49, 28 paź 2021

Do góry
Śliczna jesień u Ciebie. Piekne masz nasadzenia robią świetny efekt.Mam pytanie . Ten dywanik zielony koło red baronów to irga ?
Ogród prawie wymarzony … 08:36, 28 paź 2021

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Jałowce spełniają "funkcję ochronną" dla moich kotów
. Mój też bunkrował się w jałowcach, w tujach, w trawach i pod dużymi hostami
Zieleń, drewno i antracyt 08:29, 28 paź 2021

Do góry
Magara napisał(a)

On nie mój, on Małżonka Ja się od sadu odcięłam, nawet jak on mini, bo i tak nie ogarniam swojej roboty
Za radą sąsiadki wokół drzewek poszedł świeży obornik, ten od Tych Wspaniałych Byków... Pni nie dotyka, przysypany jest skoszoną trawą żeby doznania zapachowe ograniczyć... Ja się nie wtrącam, choć moja wiedza nabyta mówi, że taki świeży obornik to tylko się nadaje na walkę z czasem, ale jak na wiosnę drzewka wyrosną jak baobaby to mi łyso będzie

U mnie drzewkami owocowymi też mężaty się zajmuje, ja tylko odmiany wybrałam i sadziłam
Świeży obornik warto potraktować mocznikiem (tak czytałam ). Może wokół drzewek też możnaby go dać? Jak temat Cię męczy, to podpytaj Hani Gruszki, na pewno dobrze doradzi

Moja zeszłoroczna chryzantema (wysadzona na zimę z doniczki) pokazała pierwsze kwiaty
Zieleń, drewno i antracyt 08:22, 28 paź 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Irga ładna.
Jesienne sadzenie nie jest takie złe.... na wiosnę zostaje więcej czasu na sadzenie innych roślin

Te "dzikie" róże pięknie pachną, nie lubię ich pokroju, ale zapach boski. I chyba jak zawiążą owocę to można z nich nalewkę zrobić

Zrywania trawy.... no cóż - współczuję, znam ten ból.

Ta moja darń to jakaś pancerna odmiana, prawie nie do zdarcia

Rugosy takie trochę bałaganiarskie w pokroju są, ale do mojego nieidealnego ogrodu będą pasowały. Posadzone w formie szpaleru nabiorą odrobinę ogłady w odbiorze

Ponownie zakwitły mi żółte liliowce. Wszystkie 3 kępy Dobrze się komponują że spadającymi liśćmi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies