To fakt Teraz, zamiast się na pracy skupiać, to co chwila do ogrodu wyskakuję i ma nią zerkam, a do tego rozkminiam, gdzie i jak zamówione rośliny w oczkach posadzę
W taką pogodę jak dziś kolor łapie cieplejsze, jaśniejsze odcienie i też jest super.
Na pierwszym planie wysoka trawa z "rabaty łąkowej". Wstawki kwietne już pokazują pąki kwiatowe, oby susza ich nie załatwiła.
Widzę zacne chmury, jest szansa na deszcz. U mnie padało w nocy i nad ranem trochę, ale nie obrażę się za jeszcze
Ściana bardzo fajna, oby tylko żadna wichura się nie trafiła tfu!tfu!tfu!
Dziękuję za zdjęcie derenia, moje chyba nie mają tyle kwiatków w środku przylistków, będziesz miała dużo czerwonych owocków Aż lecę zobaczyć swojego
Za tą ścianą początkowo miała być przestrzeń mężatego, częściowo nawet jest + schowek na rowery i inne sprzęty. Reszta to na razie pusta przestrzeń (to ok 15m do granicy działki). Na jej tyłach dodatkowo chciałam zrobić miejsce do posiedzenia dla naszych dziewczyn(takie w ukryciu przed okiem rodziców), ale z tego co widzę to na razie z tego wyrosły i aktualnie rozpięłam tam jeżyny. Ściana chroni też częściowo ogród przez silnymi wiatrami z tamtej strony.
Ciekawe spostrzeżenie z tym dereniem W ogóle o tym nie pomyślałam.
Chmury były i się zmyły...deszczu na horyzoncie (do przyszłego wtorku) nie widać, wiatr piaskowy pozostał Taki mamy klimat?
Tej zimy wichury dość mocno naruszyły konstrukcję ściany, ale udało nam się ją porządnie wzmocnić i mam nadzieję, że teraz już się następnym oprze bez uszczerbku.
Mirko, jakiś czas temu robiłam sobie aktualizację planu ogrodu.
Nie wiem, czy coś widać w takiej skali, ale hamakowa i malowany płot jest bliżej prawego górnego narożnika.
Jednak wstawiłam zdjęcie w poziomie(trochę lepiej widać) i teraz to lewy górny narożnik
Kiepska odmianę wykluczam. Okaz wygląda dorodnie. Jak bliskie jest to sąsiedztwo?
A jak jest z nasłonecznieniem? Rabarbary często się sadzi w lekkim półcieniu. W pełnym słońcu z pewnością szybciej zakwitnie.
Sąsiedzki rabarbar rośnie kilka metrów dalej. Tam jest ziemia taka jak u mnie, tylko wcześniej nie przygotowana (bez przedplonów i kompostu) + obornik, w pełnym słońcu non stop. U mnie w słońcu jest od ok 12-13tej. A może mojemu jest za dobrze - rośnie zaraz przy kompostowniku?