Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Agnieszkowy ogródek 15:17, 13 sty 2011

Do góry
Sorki za jakośc rysunku ale ja jestem ogrodnik, o rysunki zawsze proszę siostrę.

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 13:52, 13 sty 2011

Do góry
Bogda, warto siać i robić swoje sadzonki, zwłaszcza roślin wieloletnich. Ja jednorocznych już nie sieję, chyba, że bezpośrednio do gruntu np. aksamitki (nie każdy lubi ich zapach, ale bardzo wdzięczne i długo kwitnące). Jednoroczne wymagają sporo zachodu i odpowiednich warunków, dalej pikowanie, potem przesadzanie do malutkich doniczek, później dopiero na miejsce stałe. W domu mam za ciepło. Mam w ogrodzie trzeci rok jeżówkę purpurową z własnego siewu, która się już fajnie rozrosła. Siałam też lawendę. W pierwszym roku nic mi nie wzeszło, ale dlatego, że będąc w niewiedzy nie poddałam nasion stratyfikacji (powinny być ok. 3 m-cy w zamrażarce). Uczymy się na błędach. W ubiegłym roku już postąpiłam prawidłowo i uzyskałam ok. 10 szt własnych, małych lawendek Uszczykiwałam im czubki i fajnie się rozkrzewiły. Rosną już w gruncie, a na pierwsze kwitnienie będę czekać w tym roku Wielka frajda i satysfakcja mieć własne sadzonki.

jeżówka purpurowa z własnej hodowli

małe lawendki po przesadzeniu do doniczek

a tu już w końcu sierpnia w gruncie przy różach, mają ziemię ze żwirkiem

Agnieszkowy ogródek 13:29, 13 sty 2011

Do góry
Danusia proponowała coś takiego:

Z tej dużej rabaty wydzielić jedną z roślinami, które rosną wzdłuż ogrodzenia. W środku trawnik, i wąska rabata z jukkami i świerkiem. Kształt tych rabat jest oczywiście do ustalenia. Podoba mi się pomysł Danusi, bo daje możliwość połączenia tej rabaty z trawnikiem w jedną całość, przeciętą ścieżką (może to stwarzać takie wrażenie po odpowiednim zaaranżowaniu). Z większego jeszcze trawnika dzieciaki się bardzo ucieszą (o kałuży żwirowej może zapomną.... inaczej będzie klops, bo bardzo się im ten pomysł spodobał).

A o czym Ty myślałaś, Gosiu?
Agnieszkowy ogródek 13:21, 13 sty 2011

Do góry
Już wyjaśniam, Gosiu:

Natomiast to kółko, o które pytasz, ma średnicę 2 m (kostka brukowa). Wokół koła stoi pergola, po której wspina się actinidia Dr Szymanowski. Owoców się nie dochowałam, ale może z czasem .... )) Mam strasznie owocożerne dzieci )))
Nie mam lepszych zdjęć tej pergoli:

Kiedyś ma tam stać huśtawka ogrodowa, ale teraz stoi tam domek dla dzieci. Dzieci nie chcą się tam jednak zbytnio bawić, bo jak jest słońce, to latają tam osy, a w cieniu z kolei mnóstwo komarów. Wcześniej domek stał na trawniku, ale ciągle przestawialiśmy go: albo do gry w piłkę, albo do koszenia, albo do kometki. Wylądował więc tam, ale chyba oddamy go w końcu sąsiadowi, ma mniejsze dzieci
Agnieszkowy ogródek 12:23, 13 sty 2011

Do góry
Mam trzy brzozy, zwykłą samosiejkę, purpurową i zółtą.
Wszystkie są po przejściach, bo tę zwyczajną kiedyś połamała wichura a dwie pozostałe były pogryzione przez psy.
Ta połamana wypuściła kolejne konary w kształcie literki V,co widac na fotce.
Ja nie zmieniam ich naturalnego pokroju tylko ograniczam ich wzrost skracając przewodnik i przycinając koronę.
Brzozy tnę późno zimą, bo wtedy nie płaczą.
Tak wygladają teraz, przed cięciem.

W ogródku Niage 11:19, 13 sty 2011

Do góry
Dzięki za pochwały, ale każdy z nas w swoim ogródku coś zmienia

Bogdo, ja też zrobiłam wiele blędów jeśli chodzi np. o kupowanie i nasadzanie pojedynczych egzemplarzy roślin, albo też sadzenie ich nie w grupach, a rozsiane po całym ogródku. To właśnie zaczęłam zmieniać. Chcę mieć większe "plamy" tych samych roślin. Chciałabym, aby ogród wyglądał jak salon z meblami najwyższymi pod ścianami, a im bliżej środka tym niższe. A właśnie czasem z niewiedzy, jak będzie wyglądać dorosła roślina, jest posadzona nie tam, gdzie trzeba. Najczęściej jest tak, gdy otrzymujemy od kogoś jakąś roślinę i nie wiadomo co to jest za odmiana.

Aniu, sosna o którą pytasz, to sosna himalajska. Bardzo ją lubię z uwagi na zawsze atrakcyjne, bardzo długie igły. Wygląda, jak w zwiewnej sukience

Olgo, czekam na zdjęcia twojego ogródka. A będzie mi miło, kiedy również i Ty będziesz się zwracać do mnie po imieniu

Zbyszku, zdjęcia będą większe, postaram się, bo ja też już wiekowa baba jestem i faktycznie nie dostrzegam szczegółów )) A małpować możesz
Jolu, rabatka żwirowa, to "dzieło" z ostatniej wiosny Rósł w tym miejscu las świerków (małych ok. 30 cm), które wyjechały do ogrodu córki. Pokażę wkrótce kilka zdjęć z jej wykonania.

Agnieszko, u mnie też chwasty rosną, ale staram się na bieżąco je usuwać. Wokół jest sporo działek jeszcze nie zagospodarowanych, gdzie np. osty są, nie przesadzam, ponad 2 metrowe ! Jak to się sieje, to szok, nie mówiąc już o drobnych chwastach, np. mniszek. Ale mieszkam w ogrodzie, po pracy każdą chwilę w nim spędzam, więc dziobię w tej ziemi, co lubię )) A z ogrodem jest mi dobrze, zmiany mogą wyjść tylko na lepsze. Pytałaś o roślinkę za rozchodnikiem ostrym (tym żółtym łanem), to jest hosta. A to jej zdjęcie w zbliżeniu.

obok na lewo rośnie też goździk pierzasty
Agnieszkowy ogródek 10:44, 13 sty 2011

Do góry
Gosiu, nie odpowiedziałam Ci na temat wymiarów tej nieszczęsnej rabaty. W przybliżeniu ma ok. 13 m długości, a w najszerszym miejscu ok. 9 m.
Dla przypomnienia kształtu:

Głowię się nad ładnym kształtem tej rabaty. Jak tu ładnie wciąć trawnik, żeby wyglądało naturalnie, aby stworzyć jakiś ciekawy zakamarek i osłonić nieco resztę ogrodu od wejścia przez furtkę. Nie chcę, aby po przejściu przez furtkę od razu było widać cały ogród jak na dłoni. Troszkę prywatności nie zawadzi...
Niestety zbyt urozmaiconej linii brzegowej też nie lubię, bo mnie męczy dynamiką )) Wolę łagodne kształty, płynne, wynikające z jakby "wylewania się" roślin z rabaty na trawnik. Kurcze, nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi.... To znowu też kontrolowany nieład, ale w formie łagodnej, nie jakiejś nerwowej....
Agnieszkowy ogródek 23:59, 12 sty 2011

Do góry
Klon Flamingo niestety do wycięcia Zaatakował go grzyb i to w okolicach miejsca szczepienia, dokładnie pod koroną. Danusia sugerowała wycięcie go i posadzenie innego drzewa.

Myślę, żeby posadzić w tym miejscu albo modrzew Jacobsen's Pyramid (uwielbiam go za jego zwiewność i delikatność, no i piękny smukły pokrój):

lub Brzozę Obelisk

Mam słabość do tej brzozy, bo rośnie od północnej strony, na wilgotnej rabacie, ma piękną sylwetkę lekko przekrzywioną przez wiatry i wygląda nieco jak wierzba z pomnika Chopina.... Myślę, że po przesadzeniu jej na pełne słońce i pod wiatr, gałązki szybko wyprostowałyby się. Ma takie wiotkie delikatne gałązki.... Jest piękna!

PS. Oczywiście to zdjęcia z internetu, nie z mojego ogródka. Jakoś nie mam zdjęć swoich drzewek.... Latem muszę nadrobić!
Agnieszkowy ogródek 23:36, 12 sty 2011

Do góry
anna_lastowska napisał(a)
Aguś, ale ci wszystko pięknie rośnie! Może to i gąszcz, ale za to jaki imponujący !!!!

Aniu, mówisz, że wszystko pięknie rośnie...? Tylko jest jeden mały szkopuł: tą ziemię, którą nawieźliśmy lubią nie tylko rośliny, które posadziłam w ogrodzie, ale również chwasty... I to jest ból. Do tego z okolicznych łąk nawiewa mi mnóstwo nasion ostów. Jest taki moment lata, raczej późnego, kiedy najpierw latają roje motyli, potem chwila ciszy i zamiast motyli lata oset )) Nawet nie próbuję go wyciągać spomiędzy gałęzi krzaków i innych roślin... Mnóstwo tego fruwa

No, ale ziemia owszem, niezła:

To rok 2008, marzec, chciałam uwiecznić wiosenny śnieg: piękne wielkie płatki śniegu!

To 2009:

A to 2010, ujęcie bliższe i nieco pod innym kątem, ale lepszego brak

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 23:10, 12 sty 2011

Do góry
Niezła jesteś!!!
Ja też trawę pampasową mam z nasion(ale mała jeszcze, więc zimuję w garażu), żurawki z nasion?
moje pierwiosnki sie mrożą w zamrażarce!

A przed chwilka zasialam oto to:

Tak więc sianie u mnie rozpoczęte!!!Cieszę się jak dziecko!
Agnieszkowy ogródek 22:37, 12 sty 2011

Do góry
Agnieszko też zobaczyłem Twój wątek od A-Z i również życzę powodzenia. Tworzymy tu niezłą paczkę i nikt tu nikomu nie zazdrości .Osobiście uzyskałem od Was kochani wiele porad . Oprócz roslin masz śliczne kotki. Ja mam na stanie pieska znalezionego w lesie. Acha - mam niedaleko również Daniele - prowadzona jest ich hodowla. Pokażę Wam zdjęcie ( nie udało mi się nigdy podejść ich bliżej ).

Pokoiki 21:32, 12 sty 2011

Do góry
Zrobiłam jeszcze jedno ujęcie poprzednich rysunków

Pokoiki 21:29, 12 sty 2011

Do góry

Właśnie dzisiaj dokończyłam kolejną ścianę malunków

Agnieszkowy ogródek 20:30, 12 sty 2011

Do góry

Agnieszkowy ogródek 20:28, 12 sty 2011

Do góry

Agnieszkowy ogródek 20:04, 12 sty 2011

Do góry
Gosiu, dzięki za życzliwe słowa, ale nie wiem czy będziesz tak optymistycznie nastawiona, jak wkleję np. takie zdjęcie:

To zdjęcie z 2009 roku, teraz wszystkie rośliny urosły. Gąszcz jest większy:

Agnieszkowy ogródek 19:36, 12 sty 2011

Do góry
anna_lastowska napisał(a)
To jeszcze proszę o zdjęcie Feli
Ja ma trzy koty, dwa temperamentne dachowce tygrysie i flegmatyka - niebieskiego brytyjczyka.

Aniu! Z dedykacją dla Ciebie:

(uwielbiam jak się wygina w ten chiński paragraf )))

Agnieszkowy ogródek 18:53, 12 sty 2011

Do góry
apropos sarenek to często się spotykamy

Agnieszkowy ogródek 18:32, 12 sty 2011

Do góry

Agnieszkowy ogródek 18:28, 12 sty 2011

Do góry
Zaczynaliśmy od podmokłej łąki z taką roślinnością (trzcin na razie nie widać):

Mieliśmy również takich gości:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies