Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Konewki 12:09, 03 gru 2010

Do góry
Można ją ustawić wśród roślin. Będzie ładny detal.

Zielono mi! 11:58, 03 gru 2010

Do góry

A może taką chatkę z kamienia z grillem?

Zobacz jak fajnie ścieżka koszona zawinęła wokół drzewa i ławki. Gdybym miała tyle ziemi, coś takiego bym zrobiła wokół drzewa

No i jeszcze nie mogę się oprzeć urokowi klonów palmowych na łące w Wisley, niby nie pasują a jednak wygląda to znakomicie

Zobacz

No i koniecznie duże drzewo dla cienia i podziwiania łąki

Propozycje drzew: jabłonie ozdobne, judaszowiec, grujecznik japoński, bordowe buki, świdośliwa, śliwa wiśniowa. A z dużą koroną? Nie wiem, platan mi się nasuwa, ale nie jestem pewna, dąb czerwonolistny?

Zielono mi! 11:44, 03 gru 2010

Do góry
Grażynko, jako granice ogrodu też bym zrobiła żywopłot, może niski do 1,20 , ale chociaż żeby zaznaczyć, gdzie kończy się ogród i jakaś zapora niech będzie. Nawet bym pofalowała nieco granicę, jak w krajobrazie Kornwalii (zobacz Tribah Garden).
Liguster może być, ale chyba lepszy będzie grab. Można go kupić na pęczki wiosną, a liście zimą brązowe dadzą trochę innego koloru.
Co o tym myślisz?

Podzieliłabym ogród ścieżkami i tam kosiła trawę, reszta to rabaty wyspowe z łąką kwietną narazie, potem można na wyspach robić rośliny i drzewa, jak w Bressingham
Kosić tylko szerokie ścieżki 2 m, również jakoś falujące.

Trawy trzeba też posadzić, a w pobliżu ogniska w plecach pachnące jaśminowce, budleje, kalinę angielską, hortensje bukietowe i derenie o czerwonych gałązkach.

Poniżej garść inspiracji

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:17, 03 gru 2010

Do góry
Jest Bogdo też uniwersalny do ogrodu (można nim podlewać np. byliny, krzewy liściaste itp.)
Róże, hortensje, różaneczniki, te lepiej specjalnymi podlewać. Są też do pomidorów i truskawek nawet.

MOJE ARCHIWUM

Teraz postaram się pokazać swoje archiwum, najstarsze zdjęcia z roślinami. Na schodach eksperymentowałam z kolorami, zaczynałam od mocnych, jak widać poniżej.

Tutaj widać, że nie miałam jeszcze świerków posadzonych, ani żywopłotów tujowych.

Zielono mi! 09:29, 03 gru 2010

Do góry
Zasypało,zawiało,jest czas na myślenie. Ja myślę o tym,co zrobić z miejscem za skarpą. Jest tam spory kawał ziemi,chyba ze 40 na 15 m,dotychczas niezagospodarowany,na szczęście niewidoczny,łączący się z łąką sąsiadów. Składujemy tam drewno na opał, jest pryzma kompostowa i od roku ogród warzywny,a jeszcze sporo miejsca zostaje- chwastowiska,trzymanego w ryzach Roundapem. Dotychczas było,bo było,ale jesienią obłożyłam tył skarpy kamieniami,wyrównałam,wyczyściłam,no i myślę. Drewno kiedyś zniknie,pryzmę przeniesiemy obok warzywniaka....i co dalej? Mąż chce teren od łąki oddzielić żywopłotem z ligustra,ja nie chcę oddzielić,niech się łączy i trwamy w zawieszeniu. Z pewnością nie będzie to część reprezentacyjna. Ponieważ nie znoszę grili w ogrodach, chciałabym tam zrobić miejsce na ognisko,może wyłożone plastrami dębowymi,z dębowym prostym stołem i siedziskami, odgrodzić jakąś zieloną osłoną z roślin[nie wiem jakich] kompostownik, na pozostałej części wsiać trawę z koniczyną,niech rośnie razem z chwastami,kosić to,aż zostanie to co zwycięży i utrzymywać taki dziki trawnik. Na skarpie najpierw zniszczę chwasty,potem obsadzę irgą,iglastymi płożącymi,żeby zakryć kamienie. Z pewnością nie chcę w to miejsce wkładać ani dużo pracy,ani pieniędzy,tanio i bezobsługowo,ale jakoś to musi wyglądać! Gdyby komuś coś przyszło do głowy,to czekam na pomysły.

URL=http://img146.imageshack.us/i/zask.jpg/][/URL
To to miejsce za skarpą,niby mało,a jest. No i jak się dogradzać,od takiego widoku?!

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL
Wiem,kamienie okropne,ale pokryje je zieleń,innych nie było.

URL=http://img818.imageshack.us/i/51065262.jpg/][/URL
Widok od środka tyłu skarpy.
Ogródek Goniak 09:05, 03 gru 2010

Do góry

Widowiskowe trawy 20:50, 02 gru 2010

Do góry
Mariusz_Surowinski napisał(a)
A to jest bardzo fajne. Pojemniki jakoś ocieplałaś aby to przetrwało zimę?

Oczywiście, pojemniki specjalnie zrobilismy z drewna egzotycznego, bez dna, ale z warstwami "zielonego dachu" (ZinCo), boki ocieplane styrodurem. Rosną tam nawet drzewa liściaste (śliwa wiśniowa, brzoza "Youngii", derenie, pachysandry, wrzośce, trawy, cebulowe, trzmielina oskrzydlona, irgi, kosodrzewiny i świerki serbskie. Acha jeszcze pnącza, winorośl japońska, hedera i winobluszcz pięciolistkowy.
Ogród ma się dobrze, dwie zimy już zimował. Ta jest trzecia.

No i nawet na 6 piętrze nie zabrakło mojej ulubionej werbeny. W specjalnie zaprojektowanej szparze w tarasie posadziłam kostrzewę "niedźwiedzie futro" i macierzanki.

Funkie - Hosta 20:06, 02 gru 2010

Do góry

Ławka w ogrodzie 19:59, 02 gru 2010

Do góry
To znaczy, że Twój mąż też ma swoją pasję. Czy próbujesz mu przeszkadzać, czy pochwalasz takie hobyy?

Oto ławka do ogrodu naturalistycznego

Ogród u stóp klasztoru 19:12, 02 gru 2010

Do góry
dopiero początek zimy a już nie mogę doczekać się wiosny.tyle zmian zaplanowałam ze braknie mi sezonu.totalna redukcja gatunków to główne założenie do zrealizowania.myślę że roślin starczy mi już na przyszłe rabaty bo ogród jest ciągle nie ukończony
dzisiaj myślę ze mam za dużo malutkich roślinek które gubią się w tej przestrzeni dlatego wszystkie rojniczki ,które kocham muszę skupić w jednym miejscu ,muszę je zaaranżować

Uploaded with ImageShack.us

Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 18:47, 02 gru 2010

Do góry
Bardzo dziękuje za info .coraz bardziej mi się podoba zwłaszcza na tych fotkach.myślę ze zastosuje ja w przedogrodku właśnie tu

Rabata ciągnie się na dl.10 m.a te lilie chce wyrzucić . Mam tam też irysy i one też pójdą do tylu ogrodu . Czy ten ostrokrzew rośnie wysoko bez przycinania? Bo mam tam bukszpanowe kule i chcę je zostawić. Są w tej chwili wysokie na 50 cm.
Tojeść orszelinowata - Lysimachia clethroides 18:34, 02 gru 2010

Do góry
Danusiu specjalnie dla ciebie ten obrazek ....jak u mamy - tojeść orszelinowa

to obrazek prezent

Tojeść orszelinowata. Trzeba na nią bardzo uważać bo jest bardzo ekspansywna . Ja mam posadzona z odpowiednimi zaporami z folii falistej . Rośnie na wys.ok 1 m.czasem nieco wyżej aha i nie okrywam . Nie przemarzła ani raz w Małopolsce

A to już tojeść kropkowana -równie ekspansywna i równie widowiskowa

Róże w naszych ogrodach 16:19, 02 gru 2010

Do góry
Moje róże

Pozdrawiam
Testowe dodawanie zdjęć 15:08, 02 gru 2010

Do góry

Udało się
Ogródek Goniak 14:53, 02 gru 2010

Do góry
Jolu, bardzo Ci dziękuję za tyle ciepłych słów
Wracając do uroku oszronionego ogrodu to co roku czekam na ten moment, bo ogród wygląda wtedy bajkowo i magicznie.

Funkie - Hosta 11:06, 02 gru 2010

Do góry

Ogródek Goniak 10:42, 02 gru 2010

Do góry
Za oknem białe zaspy, mroźno, niektóre rabaty zupełnie pod śniegiem.
Siedzimy w domu, palimy w kominku i podglądamy ptaszki kłebiące się wokół jedzonka, które im zawiesiliśmy na drzewkach.
Dobry czas na wspominki
Znalazłam jeszcze kilka zdjęc na temat powstawania zrębów mojego ogródka.
Ileż to było pracy !!!
A ile emocji !!!
Wspominam ten czas bardzo miło
Na działce mam glebę kl V, piekny piaseczek, który postanowiłam zasilic.
W tym celu nawieźliśmy kilkanaście wywrotek ciężkiej, tłustej ziemi, bo chciałam też podwyższyc rabatę.

Nie obyło się bez użycia ciężkiego sprzętu, bo nie dawaliśmy rady ręcznie.

Wreszcie udało sie opanowac teren i posiac trawę.

Wielka radośc nas ogarnęła kiedy zamiast szarej, lepkiej ziemi nareszcie pokazała się soczyście zielona trawka .
Nie mieliśmy wtedy jeszcze nawodnienia więc biegałam z wężami i lałam hektolitry wody na swój trawnik.
Jaka to była przyjemnośc !!!

Widowiskowe trawy 23:40, 01 gru 2010

Do góry
Jeszcze bym dorzuciła taki zestaw mojego autorstwa, rosnący na zielonym dachu na 6 pietrze

Konewki 23:33, 01 gru 2010

Do góry
Kolekcja konewek w ogrodzie angielskim

Antyki i starocie w ogrodzie 23:30, 01 gru 2010

Do góry
Taki oto bukiet

Ołowiany zbiornik na deszczówkę, przy okazji konewka

Moja osobista żardiniera odrestaurowana przez Witka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies