Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:14, 31 paź 2010

Do góry
Tyły ogrodu, wszystko ma się doskonale bo tutaj jest bardzo zacisznie i cieplej

Bluszcz zaczyna sięgać piętra

Buk przybiera miedzianą barwę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:09, 31 paź 2010

Do góry
Poskubałam liście hortensji, bo były pomarszczone i brzydkie po ostatnich przymrozkach, ale kwiaty zostały. Przed zimą donice z hortensjami albo zadołuję w gruncie, albo przeniosę i okryję gdzieś w zacisznym miejscu

Taras też już mam uprzątnięty, hosty przycięte, kordyliny australijskie spokojnie jeszcze mogą stać, ostrokrzewy kolorowe też

A to Photinia x fraseri (głogownik), zimozielony krzew szczepiony na pniu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:01, 31 paź 2010

Do góry
Wrzosiec delikatny, różowe wrzosy, bluszcz i popularne "marcinki"

Wrzosiec delikatny

Hebe

Różowe marcinki

Niebieskie marcinki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:53, 31 paź 2010

Do góry

Na schodach coś mnie "naleciało", żeby dorzucić wyjatkowo różowego kolorku, tak na krótko, dla urozmaicenia

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:47, 31 paź 2010

Do góry
Przed rozpoczęciem prac porządkowych trawnik był nieźle zasypany. Nawet przyleciały liście z dębu czerwonego od sąsiadki Kasi, no i oczywiście z mojego tulipanowca.

Do stawu zaś leciały drobniutkie listki z ulicy (Prunus "Umbraculifera")

Tutaj już nieco lepiej, hortensje mimo jesienych barw, bardzo mi się podobają

Można zachwycać się również takimi kwiatami

Wrzosowisko 20:41, 31 paź 2010

Do góry
W ogrodzie Bloomów piękne są też cedry takie pochylone.

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 19:49, 31 paź 2010

Do góry
emil_pilaszewicz napisał(a)

Świetne są te zdjęcia HDR.
Zielono mi! 11:12, 31 paź 2010

Do góry
Tak Justynko,do tego właśnie służy ten konar. A żaby i ropuchy,Danusiu mieszkają na skarpie pod kamieniami i jest ich tam bez liku.
A teraz ciąg dalszy tego,jak powstawał nasz ogród.
Po pewnym czasie zauważyliśmy,że na wychuchanym trawniku pojawiła się okropna żółta plama. Nic nie pomagało,ani dodatkowe nawożenie ani podlewanie. No i stało się jasne,tam jest szambo i cienka warstwa ziemi nie pozwoli na porządne zadarnienie. Zdjęliśmy darń,otoczyliśmy starą cegłą[kosiarka],położyliśmy geowłókninę i zrobiło się miejsce na rośliny,które zimowały w piwnicy. Olendry,oliwka,mirty,agawa,czyli...rabata śródziemnomorska! Doszły jeszcze jaskrawe "wykrzykniki" z roślin sezonowych i pozostał problem pokrycia geowłókniny materiałem przypominającym plaże Chorwacji. W centrach ogrodniczych nie było niczego takiego,a i ceny zawrotne. Wstąpiłam kiedyś do zakładu kamieniarskiego i zobaczyłam cuda. Popakowane w ogromne kosze odłamki jasnych marmurów czekały na wywózkę w nieznane. Pogadałam,dostałam kilka odłamków i zrobiłam próbę łupania. Łupało się nieźle i powstawało to,o co mi mniej więcej chodziło. M.patrzał z politowaniem,a po czasie pokumał się z właścicielem zakładu,zwoził odpady i łupał na potęgę.I tym sposobem zniknął problem żółtej plamy,a powstało miejsce na rośliny,które u nas nie zimują w gruncie. Oprócz Japonii,mam teraz kawałek Chorwacji,Grecji,czy kto co woli.

Uploaded with ImageShack.us

Ogród z wodospadem 20:28, 30 paź 2010

Do góry
I jeszcze cała ściana wodna z boku, w specjalnie przygotowanych kieszeniach posadziliśmy jałowce płożące

Świerki serbskie po obu stronach wodospadu posadziliśmy łagodnym łukiem. Są już dość duże (2,2 m) lecz powinny być przynajmniej dwa razy większe, aby złagodzić wielkie skały.

Jak dojdzie trawnik i wsadzimy resztę roślin, zrobi się bardziej zielono.

Ogród z wodospadem 20:15, 30 paź 2010

Do góry
Sąsiedzi z piętrowego domu obok, będą mieli widok na wodospad

Ogród z wodospadem 20:10, 30 paź 2010

Do góry
Dzisiaj było ciepło, uruchomiliśmy wodospad.

Uprawianie roślin w donicach 23:57, 29 paź 2010

Do góry
Ja wybrałam kwadratowe donice, bo lepiej je ocieplić od środka. Włożyliśmy styrodur (jest dużo cieńszy a chroni tak, jak gruby styropian i mniej miejsca zajmuje).

Na dno donicy (z dziurką oczywiście) położyłam kawałek potłuczonej doniczki (mam w zapasie), potem nasypałam keramzyt (lekki jest) i dopiero ziemię ogrodową z worka (nie sam torf). Casem nie chce mi się dodawać drenażu i nic się nie dzieje złego.
Co wartościowsze egz. wstawiam do garażu, bo świdry np.są w okrągłych donicach, nie ocieplonych od środka i trochę mi szkoda stracić.
Co zima jednak coś przemarza.
Bukszpany są wrażliwe na przemarznięcie bryły korzeniowej. Gdybyś razem z donicami zakopała je do gruntu, na pewno przezimują, a tak żadne zabezpieczenia i ocieplenia nie dają jednak gwarancji przezimowania.

Oprócz styroduru niczym nie zabezpieczam, nie okręcam, bo przekonałam się, że żadne folie bąbelkowe, maty słomiane nie dają pewności.
Mimo tych strat co roku, nie wyobrażam sobie moich schodów bez bukszpanowych kul.

Kaczory rosną w specjalnie wybudowanych donicach bez dna w tarasie z kostki granitowej i cegieł, zimują bez problemu.

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:24, 29 paź 2010

Do góry
zrobię, zrobię
na razie sam zamykam się w moim domku

sezon u mnie uważam za zamknięty ruszam na wiosnę z pozostałą częścią ogrodu
Ogród u stóp klasztoru 20:44, 29 paź 2010

Do góry
tak Emilu masz racje .tego mi potrzeba ,żeby ktoś spojrzał z boku obiektywnie na całość.tylko ze to co widziałeś to nie całość.mam oczywiście rabatę bylinową ,mam te rośliny które wymieniłeś .postaram się, to pokazać w miarę możliwości.w tym roku powstała też rabata z trawami ( i nie tylko ale z dominacją) tło w tyle stanowi las i dlatego mam tam dwie brzozy ,niejako przedłużenie tego lasu .a drzewa typu tulipanowiec.glediczja czy robinia są soliterami.jednak powiem ci że ciągle coś mi nie gra ,nie mam dobrego pomysłu na ten tył na wiosnę muszę zweryfikować moje poczynania.

Nasz przydomowy ogródek 20:35, 29 paź 2010

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

To zdjęcie mnie zachwyca, a niby tylko zwykły berberys ! Wspaniały !

Zbyszku, zima będzie więc pojawi się więcej na Ogrodowisku relacji i artykułów przeróżnych. Mam nadzieję, że będą pomocne w upiększaniu naszych wspaniałych ogrodów.
Zielono mi! 19:41, 29 paź 2010

Do góry
Jeszcze kilka ujęć "japońskich".Niestety,nie widać jałowca ani runianki.

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 18:33, 29 paź 2010

Do góry
Mimo nieciekawej pogody, zimna i ogólnego zmęczenia po pracowitym roku zapał jeszcze jest. Dziś od 8 rano malowałem altanę a skończyłem dopiero o 17.30. Ręka bolała ale żeby się lepiej spało pograbiłem też podwórko z liści.
Drewno nabrało tak jak chciałem wyrazu, ściemniało nieco i dostało miodowy odcień, ładnie wyeksponowało się również usłojenie drewna. Dużo zakamarków (szczególnie kratownice) ale warto było się męczyć wczoraj (pierwsza warstwa) i dziś (druga warstwa). W przyszłości drewno jeszcze stopniowo będzie ciemnieć myślę że na coś a la bursztyn.
Podczas malowania mile zaskoczony byłem tym że zakamarki w kratownicach za domek na nadchodzącą zimę obrały sobie licznie złotooki a widziałem też ćmy. Czynszu im nie naliczyłem mam nadzieję że w następnym sezonie odwdzięczą się w ogrodzie jak widać pasuje im naturalna impregnacja pokostem
widok po wyjściu z domu

pod wieczór się nieco wypogodziło i od razu wzór nawierzchni zrobił się wyraźniejszy

widoczek z ogródka warzywnego

i nieco zniekształcone przez obróbkę od wjazdu na posesję. Świerka na razie zagęszczam a jak przyjdzie czas to zobaczę co z niego zrobię

Nasz przydomowy ogródek 18:20, 29 paź 2010

Do góry

Brzoza też straciła prawie całkowicie liście. Przed nami 6 miesięcy zimy - a później będzie lato i lato...

Nasz przydomowy ogródek 18:11, 29 paź 2010

Do góry
Nastała jesień . Robi się trochę smutno ale nie powiem - ostatnie dni w naszych stronach są piękne i słoneczne. Żywopłot z berberysu jak co roku karminowego koloru. Dziś rano zauważyłem że listki zaczynają opadać. Poczekam jeszcze jak opadną wszystkie to nastąpi równiutkie jego przycięcie .

Na zimę pozostaną czerwone owoce - pożywienie dla sójek i kuropatw .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies