Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku Martki 21:14, 14 kwi 2022

Do góry
Trochę wiosny z bliska

Ciepłe pozdrowienia!
W ogródku Martki 21:14, 14 kwi 2022

Do góry
Dziewczyny, dziękuję Wam za odwiedziny i miłe wpisy, ze względu na okoliczności odpowiadam w jednym poście. Zaglądam do Was i czytam, ale na skrobnięcie przyjdzie czas, ten obecny jest mało łaskawy.

Oj, iryski (irys reticulata) skradły nasze serca, to sama słodycz. Faktycznie trudno zdecydować, które kolory ciekawsze. Niebieskie Pixie lepiej widać z daleka, purpurowe Purple Hill słabiej odznaczają się na tle rabaty, za to bliska zachwycają tak, że nos chce być przy ziemi. Zalety irysków: zaczynają wcześnie, wprowadzają mocny kolor, nie zamykają się podczas deszczu, przymrozki im nie straszne. Warto sadzić w grupach, w jednym miejscu zrobiłam taką „cienką strużkę” i nie było efektu. Kiedyś Inka pisała, że cebulowe sadzone w rządkach są nieporozumieniem, w tym przypadku jej słowa potwierdzają się. Wady irysków? Po kwitnieniu dość długo na rabatach utrzymują się liście, jak pisze Antracyt. A nam chce się szybko nowości na rabatach, nie śladów minionych istnień. Ale to nic. Gorsze, że regularnie "po roku giną w akcji", o czym piszą Juzia, Hania i Sylwia. Być może cebulki komuś smakują, a może winne są warunki - niezbyt przepuszczalne podłoże i za dużo wilgoci? Wiedząc, że to zjawisko może być jednorazowe i że moja gleba do lekkich nie należy, poświęcam iryskom w tym roku wszystkie zachwyty.

A poza tym? Są nabytki!!! Odkrywszy, że nie samym klonem żyje człowiek (i ptak!), zaplanowałam od północno-wschodniej strony działki zakątek przyjazny ptakom. Dosadziłam tam dwa krzaczki czerwonej porzeczki, bez czarny Gerda (Evy nie było), bez czarny Obelisk, świdośliwę Lamarcka oraz jarząb ‚Granatnaja’.

Dotarły trawy - seslerie zadowalających rozmiarów. Tylko ten torf...

Mój ogrodowy pamiętnik 20:42, 14 kwi 2022

Do góry
Pierwsze przesadzanki. Przesadziłam lawendy i hakonkę. Robię miejsce na jeżówki, które są w zastępczym miejscu.

Ziemia przygarnięta z jakiejś budowy w końcu przesiana. Ciekawa jestem jakie chwasty ma w sobie .
Jeszcze kompost został do przesiania. I będzie w czym sadzić.

Przetaczniki wyłażą. W tym miejscu mi rosną ładnie a w innym chyba wypadły. Już w zeszłym roku były marne. Muszę pomyśleć co w ich miejsce dać bo fiolet mi tam pasował.

Sypnęłam nawóz pod tuje i na trawnik w miejscach, w których słabo wschodzi a to dlatego że ma jutro padać. Więc żądam deszczu .
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:17, 14 kwi 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

No jak nic, trzeba ich będzie jeszcze dosadzić

Na razie jedyne kwitnące u mnie i może dlatego te pierwsze wiosenne tak cieszą

Ja w ogóle muszę posadzić, bo nie mam w ale krokusików, a śliczne są .

Donice też
Mirkowy ogród (początki) 19:55, 14 kwi 2022

Do góry
Wiosna i do mnie zawitała
Biedronkowe Żonkile zakwitły a Krokusy Joanna Darc wcale nie zakwitły wypuściły tylko liście.
Tulipany jeszcze w pąkach mam.
Może za głęboko posadziłam?

Pisardi zbiera się do kwitnienia.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:45, 14 kwi 2022

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:44, 14 kwi 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
E, to ja mam lepiej, nie ciągnie mnie do ogródka - cały dzień jest zachmurzony i ledwo 11 stopni, a teraz zaczęło kropić

U nas jutro tak będzie. Pierwszy grill zaliczony, ale fajnie nie trzeba było gotować obiadu...

Posadziłam tez nowe przylaszczki. I podzieliłam trochę ułudki wiosennej. Chcę ją pod hortensjami bo strasznie tam pusto o tej porze roku...

Ogród z zegarem 19:03, 14 kwi 2022

Do góry
No i rozsypałam trochę kory. Nie wiem ile worków, ale koło 50-60 (worek 60 l). Ta ilość poszła na rabaty z przodu domu (bez rabat przy oczkach, bo tam są kamyczki) i z boku. Prawie 8 godzin z małymi przerwami .
Rabaty za domem wkrótce .

Przykładowe porównanie

Przed:

Po:

Jestem bardzo zadowolona. Niby „tylko” zmiana tła dla roślin, ale efekt jest super. Kolory bardzo ładnie się prezentują.

Korę oceniam na 7/10 . Miała być drobna 0-50 mm, ale zdarzają się większe kawałki i jakieś patyczki. Duży plus to cena i to, że jest kompostowana.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:03, 14 kwi 2022

Do góry
I duet, który tej wiosny bardzo mi się podoba - kwitnąca runianka i niebieska cebulica

Ogród podlewany deszczykiem, długo wyczekiwany

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:00, 14 kwi 2022

Do góry
Puchate sasanki też wychyliły noski

Biała jeszcze bez towarzystwa
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:56, 14 kwi 2022

Do góry
Wystarczyło trochę słonka i pierwiosnki pokazały co potrafią

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:30, 14 kwi 2022

Do góry
................................................................................................pierwsza śliwa

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:09, 14 kwi 2022

Do góry
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:03, 14 kwi 2022

Do góry
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:02, 14 kwi 2022

Do góry
ogród (nie)Mocy 17:01, 14 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Po zdjęciach oceniając to bym powiedziała, że na pierwszym są rudbekie, a na drugim jeżówki. To jednak ciut inne rośliny.

Tak, te pierwsze to ta rudbekia cherry brandy, miałaś ją może u siebie Sylwuś?

Ciekawa jej jestem- czy faktycznie ma taki ładny ciemno-winny kolor jak pokazują na zdjęciu, czy jest brzydka w rzeczywistości Nie widziałam nigdy jej na żywo.

Dumam nad pelarogniami- bo wzeszło z nasion mi ich dużo, i ładnie już podrosły- czy sadzi się je też na rabaty? Czy tylko do doniczek? I czym się różnią te z zielonymi całkiem listkami od takich, co mają jakby ciemną obwódkę na liściu?
Takie można już przesadzać do większych doniczek? Nigdy nie przepadałam za nimi, ale w sumie kwiaty wyglądają ładnie, więc w tym roku zaryzykuję

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:43, 14 kwi 2022

Do góry
Kwiaty również te zielone, ale pięknie święcące
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:46, 14 kwi 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Judith :*

I ciut kolorku dodałam jednak do donicy

Kolory super. Energetyczne.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:45, 14 kwi 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

No jak nic, trzeba ich będzie jeszcze dosadzić

Na razie jedyne kwitnące u mnie i może dlatego te pierwsze wiosenne tak cieszą

Śliczne. Też posadze bo mam tylko tulipany i wiosny mi mało. I dziś pomyślalam że żadnego kwitnącego drzewka nie
mam.
Glina i zielsko 15:30, 14 kwi 2022

Do góry

Na lewo od wejscia to rodkowa
Mam na te strone okna z salonu takie nie otwierane.

A hostowa to trawiasta scieżka z tarasu na główną część ogrodu

Przy okazji widać ze trawa wschodzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies