Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ostróżka ogrodowa (Delphinium cultorum) 18:24, 22 cze 2014

Do góry
Nie mam różowych i białych ostróżek, a szukam gdzie kupić.
To moje ostróżki, ale pojedyncze kwiatki i szałwia muszkatowa na ich tle.

Między niebieskimi i filetowymi jest kolor nieokreślony siny, w ubiegłym roku nie podobał mi, a w tym dostrzegłam , że podkreśla kolory niebieskie.
Ogród niby nowoczesny ale... 17:43, 22 cze 2014

Do góry

limki już mają pączki

szałwia i frosted curls...bardzo mi się tu podobają...

i na koniec rzut oka na warzywnik...

Ogród niby nowoczesny ale... 17:10, 22 cze 2014

Do góry
Kilka dni temu "uczesalam" jalowca.... a i tak mam wrażenie, że za dużo kulek...zastanawiam się czy nie usunąć kilku.

W kwadratach dalej "porządkuję" cisy juz przesadzone.
Lawenda, szałwia i przetacznik szaleją

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 14:20, 22 cze 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

I to też. Ale Ci to ślicznie wyszło. Połączenie kolorów jest cudne. Jak się szałwia rozrośnie to dopiero będzie szał

Kasik - ja po prośbie. Zajrzyj do mnie. Nabałaganiłam - potrzebuję pomocy w sprzątaniu

No właśnie pisałam, ze szałwia to strzał w dziesiątkę. Kiedyś nie przypuszczałam, że takie rośliny będą kradły moje serce.

Lecę do Ciebie.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 14:18, 22 cze 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)
Kasiu szałwia w różyczkach pięknie wygląda, też jeste ciekawa jaki efekt da w przyszłym roku....ja u siebie szukałam, bo też potrzebuję ....i ni ma....odpoczynku miłego

TA szałwia - powala. Oczywiście jeszcze moja nie, ale ten gatunek- kolor przecudny. Czekam na efekty i przebieram nóżkami.

Szukaj Juleczko, bo warto. Jak będę kiedyś jechała w Twoja stronne, to Ci przywiozę- w Przytoku ja mieli. A może Ty będziesz koło mnie , to sama się zaopatrzysz.

Buziaki przesyłam.
Ogród do kwadratu 14:05, 22 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
sądziłam, że szałwia kwitnie do jesieni, ale numer
już ???

Szałwia powtzarza kwitnienie, ale nie jest to proces ciągły. Ta sadzona w półcieniu kwitnie zdecydowanie dłużej niż sadzona w mocnym słońcu.
Mój nowy stary ogród 12:55, 22 cze 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...świetnie to wszystko u Ciebie wygląda...mnie chyba dawno tu nie było tym bardziej jestem pod wrażeniem...połączenie róż i szałwi bardzo na topie

chciałabym żeby szałwia kwitła bez przerwy, a czytam że zaraz przekwitnie i trzeba ją ogolić
moja jeszcze ładna duet na topie, to prawda
Ogródek Iwony 12:24, 22 cze 2014

Do góry
Moja rabatka pod dębem nadal czeka na limki:

Czy tą złotą tuję mogę teraz trochę pociachać? robi się taka wielka...
Moja ukochana szałwia. Musze się jeszcze postarać o różową.
Ogród do kwadratu 22:48, 21 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
już ???
szałwię po przekwitnięciu się ścina i zakwita raz jeszcze (przynajmniej powinna )
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:41, 21 cze 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Ana przed płocie super ci wyszłozresztą jak cały ogród cudny nic dziwnego że chcemy zgapiaćnapisz co to za roślina taka fioletowa z długimu kłosami na przed płociu?
to szałwia caradonna
Ogród, który ciągle zmieniam 22:24, 21 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Jagódko ale ślicznie wygląda szałwia z tymi drugimi kwiatuszkami

Kasiu sama natura tak chciałam , tam początkowo była właśnie gailaria i rudbekia ,która jeszcze nie kwitnie ,ale szałwia się tak rozsiała ,że teraz raczej ona dominuje ,a gailaria to dodatek ale w sumie nieźle im wyszedł ten duet a niedługo dołączy rudbekia i będzie trio
Ogród do kwadratu 22:18, 21 cze 2014

Do góry
już ???
Ogrodowe przygody 21:59, 21 cze 2014

Do góry
to szałwia muszkatałowa
queene elizabeth 12 pąków

majestic 9

stephanie 17 pąków
Ogród do kwadratu 21:42, 21 cze 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
A to nie szałwia?
oczywiście że szałwia, zaćmienie umysłu mnie dopadło, myślę szałwia piszę lawenda
Ogród do kwadratu 21:35, 21 cze 2014

Do góry
A to nie szałwia?
Ogród, który ciągle zmieniam 19:35, 21 cze 2014

Do góry
Jagódko ale ślicznie wygląda szałwia z tymi drugimi kwiatuszkami
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:22, 21 cze 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...przy porannej kawie "obgadujemy" Wasz piękny ogród - jesteśmy pod wielkim wrażeniem... K. mi truje że też zawsze chciał miec staw w ogrodzie ale to nierealne u nas...zmotywowowany i napedzony wizją pięknego ogrodu już się ubiera w robocze ciuszki i pędzi ogarniac nasz bajzelek...mnie po winku i nalewce ( mocna!!!) troszkę jakby boli głowa hihihi...
...dziękujemy za wspaniałą goscinę i Towarzystwo...było nam bardzo bardzo miło
...buziaki...

Cieszę się, że udało nam się w końcu spotkać u nas i to w tak licznej grupie. Serdecznie dziękujemy za wszystko. Przepiękna zdrowa ta szałwia. I doniczka cudna.
I cieszymy się, że wróciliście tak pozytywnie naładowani dobrą energią do pracy w ogrodzie. Będę trzymać kciuki. Twój ogród ma wielki potencjał, już teraz widać ogromne fanastyczne zmiany. Tak więc jesteście już na właściwej drodze. A teraz tylko konsekwentnie do przodu.

Mnie też głowa dzisiaj boli. Ale to z mieszania trunków Niezła impreza się zrobiła.

Buziaki

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:27, 20 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Fredensborg

I to też. Ale Ci to ślicznie wyszło. Połączenie kolorów jest cudne. Jak się szałwia rozrośnie to dopiero będzie szał

Kasik - ja po prośbie. Zajrzyj do mnie. Nabałaganiłam - potrzebuję pomocy w sprzątaniu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:51, 20 cze 2014

Do góry
Dobra,postanowiłam się poradzić bo sama nie ogarniam

zrobiłam odręcznie to co mam i co chcę mieć a mianowicie rabatę.
I tak tam gdzie zaznaczone 15metrów i thuje za nimi jest płot betonowy(sąsiada - nie mój)rabata ma mieć jakieś 2,5metra szerokości w górnym prawym rogu mam już irysy(nie holenderskie,te drugie) i dość sporo liliowców.A to coś narysowane mam zrobione z kostki granitowej.Jest w tym hortensja dość spory krzak,zapomniałam zaznaczyć 2xróże drzewkowe w tych"uszach",dalej thuja szczepiona kula i thuja szczepiona "płacząca"wisząca czy jak jej tam a pod nimi są wrzosy.Jak tą rabate zagospodarować i podstawowe jedno pytanie!czy da radę zrobić w niej nie duży skalniak?
Rośliny którymi dysponuje na teraz ze starej części rabaty to
- berberysy bordowe karłowate 6szt
- tawuła japońska 9szt
- tawuła żywopłotowa
- jaśmin krzaczek
- mnóstwo lawendy
-żurawki rózne odmiany
-jakaś turzyca
-jakaś inna trawa
-thuja plicata whipcord szczepiona
- pieris czerwony i zielony
- szałwia 2 krzaki
-no i hosty rózne odmiany
aha no i rośliny skalne które szkoda mi wyrzucić a bardzo chciałabym je mieć m.in macierzanka dwie odmiany,skalnice,rojniki itp..

Podsuniecie jakiegoś pomysła,oczywiście zdaje sobie sprawę,że muszę roślinek dokupić
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:27, 20 cze 2014

Do góry
Działo się. Trzeba było czymś się nacieszyć.
Przetacznik, szałwia i kocimiętka w narożniku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies