Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 18:16, 08 gru 2021

Do góry
Równmież całuśkam.
Jestem po trzeciej dawce antycovidowej. Szczepcie
się, nie bójcie się. Już wkrótce wiosna!za małe 90 dni. A na razie rozjaśniam wieczór.

Ogród ciągłych zmian. 16:47, 08 gru 2021

Do góry
Danusiu będę się cieszyć jeżeli posadzisz choć jedną różę z mojej listy. Nie jestem wielkim znawcą róż, kieruję się głównie urodą kwiatów przy ich wyborze.
A co do zakupów w okolicach Lublina, Pewnie nie były to zakupy roślinne o tej porze ale na zakupy roślinne polecam szkółkę w Nałęczowie . Przepiękne byliny i trawy. Nie ma drugiej takiej .

Zawitko trawy to oczywiście śmieciuchy.Dzięki związywaniu ich na zimę trochę zmniejszymy rozwiewanie suchych liściorów po ogrodzie. Ale ich uroda rekompensuje wszystko. Obcinam oczywiście wiosną.
2 lata temu wrzuciłam wszystko na kompost co było wielkim błędem. Tej wiosny przywiązałam snopki do płotu żeby nie podgniły, a teraz posłużyły mi jako osłona zimowa dla hortensji ogrodowych i niektórych róż. Przy okazji, zasłoniłam się od sąsiada, któremu chyba przeszkadza sąsiedztwo bo przy samym płocie posadził rząd jałowców pospolitych jak tylko zaczęłam uprawiać działkę.
Suche trawy wyglądały bardzo klimatycznie, o wiele lepiej niż te ohydne cieniówki na płotach , które opanowały ostatnio okolicę.

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:42, 08 gru 2021

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Wiola obecna kolorystyka ogrodu super pasuje do dekoracji przy drzwiach. Lub na odwrót Pięknie i monochromatycznie. U mnie też zimno i biało. Szkoda ze święta ponoć mają być ciepłe

Tak pasuje idealnie
Na furtce za to kolorowy pasujący do choinki

Dzięki za pochwały
Oby się nie sprawdziło...
Fajnie jak by Święta były białe
Działeczka w dużym mieście 11:32, 08 gru 2021

Do góry

jeśli jakiś spragniony rozmów o nasionach ogrodnik miałby ochotę wpaść- to ROD Fort Szczęśliwice zaprasza

Na zdjęciu opakowania nasion ozdobione przez Magdę z "Sałatki pokrzywowej"
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:05, 08 gru 2021

Do góry
Pisalam, Wam, ze mam pomidorowy kalendarz adwentowy. Codziennie jedna torebeczka z nasionkami no i dzisiaj.... nie moglam uwierzyc oczom ale mam nasionk pomidora, ktory nazywa sie Jawor a ja z Jawora pochodze ale niespodzianka.

pozdrawiam serdecznie

P.S. zgubilam ladowarke do aparatu a fotki z komorki sa bleeee
Zielono mi... 09:22, 08 gru 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Baardzo fajny plan Super, że będziesz miała również warzywnik i że sadzisz drzewa. Bez drzew nie ma ogrodu. To one nadają klimat.
Te niebieskie "szybki" nad wejściem i nad tarasem to daszek?

Teraz parę uwag Mogłabyś wyjść z drzewami bardziej na środek. Na planie sadzisz wszystko przy płocie. Kiedyś Alan T. określił to jako sadzenie wirówkowe - wszystko leci pod płot

Jedną rabatę powiększyłam lekko na planie - tak zupełnie w ciemno, bo przecież nie widziałam nawet fotek

Mam nadzieję, że pokażesz fotki, jak to teraz u Ciebie wygląda

Hej dzieki za podpowiedzi. Te szybki to po prostu płyty tarasowe. Co do drzew to są ponad dwa metry od płotu. Na ten moment wydaje mi się ze potrzebujemy trawnika na rekreację i nie ma miejsca posadzić drzewo na środku. Na planie wydaje się więcej miejsca niż w rzeczywistości. Co do rabaty pod oknami to planowałam w tym miejscu co zaznaczyłaś ale teraz przy pierwszym śniegu dokładnie w tym miejscu spadła czapa śniegu i chyba rośliny nie miałyby tu łatwo. Uakualniłam plan i na pewno przy tarasie podoba mi się ta rabata.

Myślę jeszcze o oddzieleniu warzywniaka od trawnika.

A na zdjęciach nie ma co pokazywać.. tak wygląda tył

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:05, 08 gru 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Donice nadal na tarasie...
Póki co dużych mrozów nie zapowiadają...

Slicznie u Ciebie...u mnie na chwilę obecną 10 st mrozu... czekam na śnieg
Ogród w dolinie 08:52, 08 gru 2021

Do góry
Zaglądam do was po trochu, jednak weny mi brak do pisania. Plany na przyszły rok jakieś są w kierunku rabaty przy bramie. Planujemy tam jabłonki ozdobne, lilaki palibiny- jabłonki i lilaki już mamy, liczę, że przeżyją , cisy, trzcinniki, rozchodniki i nie wiem co jeszcze może jakieś rudbekie i pewnie tawuły japońskie Nic nadzwyczajnego

Zdjęcie przez okno, bo dziś strasznie zimno, rano było -10 na termometrze. Może później wyjdę na chwilę i zrobię zdjęcia pobielonych szronem/szadzią roślin.

Ja się staram zająć czymś pożytecznym, tutaj spodnie Softshell (do wciągnięcia na inne spodnie) dla córki

Ogród w dolinie 08:45, 08 gru 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Róże The Fairy

To zdjęcie muszę zacytować - bardzo mi się podoba Ślicznie ujęłaś zastygłe w kwitnięciu zimowe róże
Ale mają jeszcze dużo pąków. Kiedyś miałam ta róże i też kwitła do mrozów

Miluniu, bardzo mi się podobały te kolorki na tle śniegu

Alija napisał(a)
Widzę, że zima zaczyna się u Ciebie panoszyć, na razie jeszcze nieśmiało i powoli, ale jednak już ją widać. Różyczki Fairy są super, u mnie też jeszcze mają parę kwiatów.
Suche oczko już nie jest suche, no i widać, że to dobry pomysł, bo bardzo ładnie będzie ściągać wodę.
Pozdrawiam.

Alu, zima się rozpanoszyła, dziś było -10 stopni rano, wszystko wygląda bajkowo, a najbliższy las cudo.
Coś czuję, że suche oczko będzie suche tylko podczas suszy

Juzia napisał(a)
O jak ładnie teraz widać gdzie wody za dużo.
Obserwuj przez zimę i wiosnę i róbcie drenaże póki ogród nie jest jeszcze w mega zaawansowanym stadium
Suche oczko to niezły staw teraz

Widać, widać, drenaże będą niezbędne, ale ogólnie dolny ogród plumka pod stopami w całości

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:41, 08 gru 2021

Do góry
Pora na zmianę dekoracji na zimowe...

Edit
Dołożyłam dzwoneczki i gwiazdkę

Ranczo Edy 21:47, 07 gru 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Edziu, piękna zima u Ciebie
Fajnie, że Mikołajki w szkole się udały. Sprawianie radości dzieciom w ten trudny czas jest bardzo ważne.
Mam nadzieję, że w końcu wszyscy, którzy mogą się zaszczepią i będzie mniej zachorowań i śmierci.
.

Ewcia tak fajnie poszło ...mamy świetlicę wiejską w szkole to Mikołajki Sołeckie ...dobrze że mam mało czasu na myślenie...
choć i tak nie potrafię ...ciągle świdruje mi w głowie tak się martwię a niewiedza właściwie.... wiedza że jest bardzo źle jest najgorsza ...
Taka jest piękna aura ...a tu smutek w sercu ...

Sezon 2017 u Hanusi 20:33, 07 gru 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu, dla Ciebie.

Pięknie
Sezon 2017 u Hanusi 19:39, 07 gru 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu, dla Ciebie.

Dziękuję i pozdrawiam cieplutko
Zacisze Alicji 19:24, 07 gru 2021

Do góry
Zacisze Alicji 19:19, 07 gru 2021

Do góry
Zacisze Alicji 19:15, 07 gru 2021

Do góry
W ogródku emerytki 19:12, 07 gru 2021

Do góry
Ale najbardziej to chciałabym już mieć wiosnę i takie widoki za oknem

Zacisze Alicji 19:09, 07 gru 2021

Do góry
Zrobiło się biało, więc trochę "obfociłam" ogród.

W ogródku emerytki 18:59, 07 gru 2021

Do góry

Zacisze Alicji 18:55, 07 gru 2021

Do góry
rozarosesarered napisał(a)

Ale u Ciebie pięęęęknie, taki grudzień to ja rozumiem

Rozalio! Witam Cię w moim ogrodzie. Długo wytrzymało bez śniegu,
ale wczoraj wieczorem zaczęło padać i dziś już jest biało.
Pozdrawiam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies