Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:27, 25 kwi 2020

Do góry
Wstawiaj napisałam na priv. Zrób sadzonki ze wszystkich jakie masz.
Widzę, że obok rośnie chery Brendy może masz zasiana. Tak mi się podoba miałam w tym roku wysiać i jechać do Merlina do Piaseczna ale porobiło się i nie pojechałam.
O to nie dobrze z tą nerwica. Szanuj się odpoczywaj.

Zawitka wieczorem więcej napiszę.

Życzę zdrowia
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:00, 24 kwi 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Nawiązując do twojego wpisu na moim wątku. Pokaż mi drzewo które tak długo jak buki maja liście i tak piękne w jesieni ten kolor się zmieniający. Mogłyby wcześniej ten ubiór zrzucić ale co zrobić widocznie jest jakaś przyczyna w przyrodzie nic się nie dzieje bez przyczyny.

No tak, buki jesienią późno się przebarwiają i trzymają liście całą zimę ale coś za coś - wiosną jak czekam na zielone listki to już przebieram nogami
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:29, 23 kwi 2020

Do góry
Miro widziałam oglądałam twój ogród na żywo. Sporo tego macie a ta nawłoć jaka fajna z tymi dróżkami.
Mam po sąsiedzku taki duży zagon moze też zrobię takie dróżki

Ogród piękny dużo roślin. Co mi wpadło najbardziej pamiętasz jak pisałyśmy o pięciorniku białym który mi się tak podobał chciałaś go wykopać a on taki piękny. Maji też się podobał. Moje żółte w przyszłym roku wiosną zetnę na zero trzeba je odmłodzić.

Pięknie masz spisałam też przepis na nawożenie powojników. Wszystko mam więc będę mieszać.

Pozdrawiam bądź zdrowa ja już wychodzę w masce z odpowiednim odstępem.
Mieszczuchy to przestrzegają wszystkiego gorzej jak wyjedziesz poza miasto widać jak młodzi w grupach stoją i bez masek.

Czy mogłabyś mi napisać gdzie można zobaczyć odcinek o ogrodzie Jasi szukam i nie mogę znaleźć. Napisałam też do niej.
Ogród zapachów u Jasi 22:59, 23 kwi 2020

Do góry
Witam Jasiu

Czy ja mogę dostac namiary który to odcinek bo nie mogę się doszukać.
A tak wszyscy zachwalaja i chciałabym też ten piękny ogród zobaczyć w realu.

Pięknie to wszystko wygląda

Pozdrawiam
Kwiaty we włosach 21:23, 23 kwi 2020

Do góry
Gonia ładnie już wszystko rozkwita i rozwija się. Bergenia ładnie ci kwitnie. Moje tylko liście rosną a kwiatu nie widać mimo dobrego nawożenia.
U mnie to jeszcze plaża kwiatowa za wyjątkiem tulipanów beznadziejnych w tym roku. Kilka razy podmrażane w dzień ciepło noc minusowo i dostały takiego metalicznego koloru i jeszcze na dodatek ta susza.

Teraz czekam na azalie,rododendrony i irysy. Niezapominajki dosyć dobrze zaczynaja kwitnąć. W tym roku będę dużo siała może po niedzieli aby w sierpniu po pikować i mieć bylinki w przyszłym roku.
Już nie będę przepłacała. W zeszłym roku kupiłam 3 naparstnice po 15 zł i w tym roku nie widze aby któraś z ziemi wychodziła.

Pozdrawiam Goniu pozdrów Anię
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:12, 23 kwi 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)

Ela widziałam u Ciebie i odpisałam nieźle Twoje buki trzymają ubiorek

Nawiązując do twojego wpisu na moim wątku. Pokaż mi drzewo które tak długo jak buki maja liście i tak piękne w jesieni ten kolor się zmieniający. Mogłyby wcześniej ten ubiór zrzucić ale co zrobić widocznie jest jakaś przyczyna w przyrodzie nic się nie dzieje bez przyczyny.
Pamiętajcie o ogrodach 21:05, 23 kwi 2020

Do góry
Witam Grzegorz

Patrzę na twój areał masz tego trochę ładnie to wszystko wygląda. Jeszcze jest dużo do zrobienia, ale powoli zrobisz.
U mnie jeszcze hosty z ziemi nie wyszły. U mnie zawsze chłodniej niż na południu Polski, ale nadgonię. Wystarczy aby kilka dni było ciepłych i ciepłe noce. W ty roku mam bardzo nie ładne tulipany a to pogoda nie sprzyjała. W nocy zostały podmrożone a w dzień dosyć wysoka plusowa temperatura i następny dzień znowu to samo co odżyły to znowu je przymroziło.Tak się cieszyłam bo sadziłam je przez 2 dni i tu masz pogoda zawiodła no i nornice połowę cebul zżarły.

U mnie przezimowała pietruszka i buraki. Też może w przyszłym tygodniu zbijemy skrzynie, ale najpierw szklarenkę musimy postawić.

Pozdrawiam Grzegorz i zdrowia życzę
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 18:27, 23 kwi 2020

Do góry
Zobacz na moim wątku jak fason zimowy trzymają moje buki.

Ela widziałam u Ciebie i odpisałam nieźle Twoje buki trzymają ubiorek
Ptasi gaj 12:49, 23 kwi 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć Elka te jasne fioletowe plamki co to za kwiatki?

Pod sosna to floks szydlasty. Już kwitnie bo cały czas wystawiony na słońce.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:14, 23 kwi 2020

Do góry
Zobacz na moim wątku jak fason zimowy trzymają moje buki.
Ptasi gaj 11:11, 23 kwi 2020

Do góry
CD

Co zrobić jak buki jeszcze w takiej szacie. Grabiami je czesalam ale to głupiego robota ogonki się trzymają

Ptasi gaj 22:45, 22 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Kiedy Elu wysiewy poczyniłaś, bo ja się zawsze z tym spóźniam.

Agatka patrzę na tył opakowania i wysiewam. Gdzieś koniec lutego początek marca.
W zeszłym roku śmiałam dalie niskie i aksamitki, ale to bez sensu. Później wysialam do gruntu i były lepsze bo już zahartowane.

Dzisiaj podlewalismy, ale sucho. Tydzien temu podlewalam i znowu tak sucho. eM się trawa zajmuje a ja roślinami.

Ptasi gaj 22:29, 22 kwi 2020

Do góry
andziurex napisał(a)

Elu, od dawna masz tą studnię? Na jaką głębokość wiercona? Właśnie rozważam z mężem wiercenie studni czy montaż zbiornika wyrównawczo-retencyjnego w domu. U mnie w wodociągu gminnym są problemy z wodą i wieczorami zazwyczaj wody brak, albo ciśnienie tak słabe że ledwo leci, ani się umyć, ani pozmywać, ani uprać. Za chwilę zapewne będzie zakaz podlewania i mam nadzieję ponowny zakaz wejścia do lasu, bo sucho jak pieprz, a straż tylko kursuje w tą i z powrotem. W prognozach opadów brak, a u mnie ostatnio padało na początku lutego.

Witam Aniu

Wcieło cię na długi czas. Aniu więc moja studnia ma 10 lat mam bardzo dobra wode. Jak się myje nie można mydła spłukać tzn miekka, włosy fruwają w każdą stronę.
Studnia ma 17 m, kopali głębiej ok 25 metrów też była woda, ale wrócili z powrotem bo po żwirku i piasku doszli do wniosku że na 17 m najlepsza geolodzy dobrze wiedza. Miałam farta, że przyjechali z dnia na dzień bo w okolicy drążyli szybko robotę zrobili i przyjechali do mnie.
Byłam odcięta od wody gminnej więc bardzo mi zależało na studni.
Płaciłam 100 od metra dałam chłopakom 2500 pamietaj jak dzisiaj. Dopiero po studiach maszyneria na kredyt więc i ja i oni się cieszyli.
Do tego jeszcze musiałam kupić pompę no i rury i podłączenia to już zrobił hydraulik.

Też mam wodę z wodociągu jestem zabezpieczona na dwie strony.
Kochana w lecie u nas też ciurka a jestem na początku ulicy. Na końcu w ogóle nie leci.
Widzisz co się dzieje susza nie do opisania. Kop studnie jak masz walory.
Jeszcze jedno przed ostatnimi fachowcami były jeszcze 2 ekipy które nie dały radę znaleźć widy. Latali z różdżkami po działce a różdżka raz do ziemi raz w niebo wody kopali nie w tych miejscach.
Sprowadziliśmy geologa fachure, kazał kopać w kwadracie rogu działki 7na7 nie dalej bo tutaj jest początek dużego podziemnego jeziora.
Więc tak Aniu też poznałam studniarstwo i wszystko co z tym związane.
Sadownicy bo niedaleko Grójeckie i Tarczyn kopia wszyscy studnie i armatkami podlewają sądy. Takie armatki tylko większe jak ja mam.

Aniu a co tam u ciebie więcej słychać napisz ew na priv, byłaś jedna z pierwszych która mnie odwiedziła na wątku

Pozdrawiam i zdrowia życzę

Malwowy ogród 22:28, 22 kwi 2020

Do góry
Emu witam

Byłam wczesnie, ale bez wpisu. Pięknie wyglądasz młoda kobietka z ciebie. Muszę też moje foto pokazac, ale jak będą usługi fryzjerskie otwarte. Teraz człowiek zaniedbany przez te wiosenne prace nie ma na nic czasu.

Winogrona jak od południa udadzą się na pewno mam 3 krzaki więc 2 lata też miała wino. W zeszłym roku sama wiesz jaka była pogoda za gorąco i nie specjalnie obrodziły. Jeszcze się uczę jak je prowadzić aby były zdrowe nie chorowaly. Bo mam jeden krzak winogron bardzo smaczne, wczesne, ale chorowite. Wszystkiego trzeba się uczyć.

Jest bardzo sucho zaraz idę puścić wodę pod tuje. Ziemia jak.pieprz sucha.

Pozdrawiam zdrowia życzę.

Susza straszna
Jestem załamana. Studnia ogrodowa bez wody. Pozostaje wodociąg. Wycofuję się z nowych nasadzeń. Nie wiem jak przetrwam lato z tym, co jest.
Prognozy szans na deszcz nie dają. Centralna Polska zmienia się w step.
Ptasi gaj 16:26, 22 kwi 2020

Do góry

Mam swoją studnie glebinowa. W przyrodzie nic nie ginie. Jak podłej to mam pełno ptaków na trawie. Wybierają robactwo i karmią mlode.
Nie raz się zastanawiam gdzie by ptaki latały na popitke jak bym oczka nie miała. Kamienie ufajdane więc dużo ich lata do powidła.

Elu, od dawna masz tą studnię? Na jaką głębokość wiercona? Właśnie rozważam z mężem wiercenie studni czy montaż zbiornika wyrównawczo-retencyjnego w domu. U mnie w wodociągu gminnym są problemy z wodą i wieczorami zazwyczaj wody brak, albo ciśnienie tak słabe że ledwo leci, ani się umyć, ani pozmywać, ani uprać. Za chwilę zapewne będzie zakaz podlewania i mam nadzieję ponowny zakaz wejścia do lasu, bo sucho jak pieprz, a straż tylko kursuje w tą i z powrotem. W prognozach opadów brak, a u mnie ostatnio padało na początku lutego.
Ptasi gaj 12:43, 22 kwi 2020

Do góry
Jadę dzisiaj zobaczyć i podlać trawnik ciekawe czy już ruszył po nawozie.

Buki moje trzeba też sprawdzić czy mocno liście trzymają. Bo jest to pewnie wylęgarnia robactwa. Całe w liściach brązowych z zeszłego i poprzedniego roku.

Fiołki kwitną

Wszyscy sieją i pikują ja też coś mam

Pomidory podobno bardzo dobre malinowe "faworyt" polecone przez ogrodnika

Petunia

Pokrzywka i petunia do pikowania

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 12:28, 22 kwi 2020

Do góry
O jakie fajne nasadzenia. Kiedyś też lobelie wysiewalam, ale o nie trzeba za bardzo dbać jak nie podlana to pada więc jak wyjeżdżam to mi zaniedbują. Pomidory też mam takiej wielkości.

Jak da rady otrzepac to trzep u mnie nie da rady. U mnie są jeszcze liście z 2018 roku w środku. Dzisiaj u nas na zmianę raz słońce raz chmury ale cieplo

Pozdrawiam
Ptasi gaj 12:17, 22 kwi 2020

Do góry
Nie mam Grzegorz, ale przed chwilą sprawdzałam.rosline w necie. Bardzo ładna i ma bardzo dużo walorów. Orszelina Pięknie kwitnie i długo. Jesienią pięknie się przebarwia to bardzo ważne dla mnie aby jesień na każdym krzaku i drzewie liście pięknie się przebarwialy. Zawsze takich szukam.

Wyrzucam wierzbę krecona bo kupa liści szarych jesienią a po drugie nie w tym miejscu posadzona i dużo cienia dla roślin daje. Nawet świerki serbskie ale rosną z braku słońca

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:02, 21 kwi 2020

Do góry
Obejrzałam pieknie. Też mi się nie chce wyjezdzac z mojego grajdolka.
Roboty nie do przerobienia, ale jak przynosi radość to i żyć się chce dla celu jaki sobie człowiek wymyślił.

Jaka grubość żwirku dolomitu jest pod prysznic. Widziałam że koparka EM sypał. Cze w tej strefie też są wszystkie urządzenia filtracyjne. Pytam bo bardzo głęboki ten kanal pod irysami.

Danusiu a czego nie pokazała Pani Mają ogrodu jesienią tych przepięknych traw czy będzie dalszy ciąg.

Marchew i buraki olbrzymy i to wszystko bez nawozów a u mnie rosną takie pycinki też nie nawoze.
Traktorek kosiarka to bezcenna rzecz do koszenia. Też mam Maccullocha nie wiem czy dobrze napisałam.

Oby suszy nie było bo może wszystko pokrzyżować. Nieszczęścia chodzą parami zaraza i susza. Trzeba jednak pozytywnie myśleć że będzie dobrze.
Mamy studnie więc oby głębiny ziemi nie zastrajkowały.

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Pamiętajcie o ogrodach 21:03, 21 kwi 2020

Do góry
O kaliny zimozielone juz rozkwitły. U mnie dopiero w paczkach.
Byłam dzisiaj w Lidlu i kupiłam krzaki porzeczkę krwista bardzo mi się podoba. Jak chodzę na spacer na klombie jest kilka porzeczek pięknie wyglądaja o każdej porze.

Kupiłam również klematis górski montana różowy skusiłam się, ale czy zakwitnie.

A dzisiaj odezwał się sklep z nasionami jak ich wczoraj o p...
Bardzo przepraszają jutro powinna przyjść paczka.

Pozdrawiam Grzegorz i zdrowia zycze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies