Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:28, 18 cze 2014

Do góry
No dzieje się u ciebie, ale masz tych roślin...mnie też zuroczyła szałwia z margerytką
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 10:43, 18 cze 2014

Do góry
Dominika11 napisał(a)
szałwia na wcześniejszej rabacie super

a kot tez przykuł już moją uwagę na wczesniejszych fotkach

Dominika marzyłam o szałwi od zawsze - teraz żałuję, że kupiłam jej tak mało a szkółka ponad 200 km stąd, ale muszę jeszcze dokupić na inne rabaty

a kot Szopen to nasz domowy pieszczoch, zachowuje sie jak pies chodzi przy nodze, za człowiekiem po całej działce

A imię jego Szopen, bo mam w domu małego pianistę i już kompozytora nawet i to jego pomysł

pozdr sylwia
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 10:40, 18 cze 2014

Do góry
szałwia na wcześniejszej rabacie super

a kot tez przykuł już moją uwagę na wczesniejszych fotkach
Moja "przyziemna" :) pasja 10:05, 18 cze 2014

Do góry
Jagoo... murek wpasowany idealnie! Otynkowany ładne tło daje dla roślin i rabata z wiśniami od razu lepiej wygląda...bo ją widać!
Bardzo fajnie to wyszło...i wcale nie niechcący

Szałwia u Ciebie bardziej mi się podoba niż u innych...nie wiem czemu?
Przez połączenie z innymi roślinami???
Chyba sobie zafunduję

Ogród na skraju sadu 09:41, 18 cze 2014

Do góry
Neska, wpadam z trewizytą ! miło Cię widzieć
hostowisko jest the best zresztą w ogóle ładnie masz.
szałwia z lawendą to mój no 1 !
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 23:56, 17 cze 2014

Do góry
A teraz dziewczęta, burza mózgownic.
Jest tak:

Pomyślałam o takim rysunku rabat:

I takim efekcie końcowym:

I teraz: propozycje nasadzeń poproszę. To, co przyszło mi do głowy w pierwszej kolejności to: na obrzeża bukszpan albo cis; przy samym tarasie róże; prawa ćwiartka róża pnąca lub jaśminowiec plus szałwia omszona; lewa ćwiartka białe róże plus lawenda; środek trawy i zakupione ostatnio świerki, kuszą mnie rojniki; może tu pacnę kilka głazików (niedużych). Co myślicie? Co między róże? Wiecie - gardenpuzzle wszystko przyjmie, tylko, że rzeczywistość jest inna… słaba jestem w okrywowych - help.
Ogród Magdalenka 22:39, 17 cze 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
No przegięcie na całego! Co do kwiatków, widzę, że szałwia swoje kwiatki pokazuje zza bukszpanów (chyba, że nie dowidzę i to nie szałwia).

Jak Twoje graby? Moje trochę przypaliło słońce ale mają nowe listki.

Dobrze widzisz to ta szałwia z giełdy … a szałwie u Pani w kwiaciarni strasznie suche , nie wzięłam …

Graby z kwiatonu , mają się dobrze, trochę żółte…mają świeże listki

Graby Lukasy , mają szkodnika, dwa razy zrobiłam oprysk, jest poprawa , ale nie ma ani jednego świeżego listka …. może ten szkodnik zatrzymał rozwój …. i bojem się je ciąć … każda gałązka inna …
W cieniu - zacieniona 22:31, 17 cze 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Stipa {z nasion} i szałwia omszona

Śliczna stipa, ja dopiero dzisiaj swoją wysadziłam bo nowa rabata powoli i w bólach się tworzy.
U Ciebie tyle ciekawych roślin, a ogród cudnie rozkwitł.
pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 21:55, 17 cze 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
A widzisz Reniu tego nie wiedziałam że piwonie trzeba płytko sądzić no ja moją wykopalam od mamy i posadzilam na taką głębokość co miała wcześniej i kwitła mi po posadzeniu u mnie w tym samym roku to masz rację .No a z szalwia też tak patrzylam ze ona się rozrosnie no to zostawiam tak jak jest ale powiem Ci ze róża z szałwia lepiej wygląda niż z lawenda tz. Mnie się lepiej z szałwia podoba.

Cieszę,się ,że podoba Ci się szałwia ,bo bałam się,że Cię na nią namawiam a Ci się nie spodoba .A żurawki chyba za gęsto posadziłaś ,o one sporo się rozrastają.
W cieniu - zacieniona 21:29, 17 cze 2014

Do góry
Stipa {z nasion} i szałwia omszona
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:17, 17 cze 2014

Do góry
Jolui tak będzie, innej opcji nie ma. Dawniej przed piwoniami były wyłącznie warzywne rabatki, teraz też są, ale już powoli szykuję przeciwwagę kolorystyczną.Będą dalie, cynie,jeżówki,pysznogłówki i szałwia szt 1 2 Młode krzewy pęcherznicy diabelskiej, i chyba już wszystko, może jakieś kosmosy wetknę. Zobaczymy. Na razie wszystko powoli startuje.
Kolory, większość mieszanka.Za miesiąc już będzie nowy kolor po tej stronie

Ogród przy lesie początek 2012/2013 20:32, 17 cze 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Biała róża + fioletowa szałwia = wspaniały duet

Też ,tak myślę, że to idealny duet .Kocham róże z szałwią .pozdrawiam
Ogród Magdalenka 20:19, 17 cze 2014

Do góry
No przegięcie na całego! Co do kwiatków, widzę, że szałwia swoje kwiatki pokazuje zza bukszpanów (chyba, że nie dowidzę i to nie szałwia).

Jak Twoje graby? Moje trochę przypaliło słońce ale mają nowe listki.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 18:00, 17 cze 2014

Do góry
Gratulacje 5- setkowe Haniu. Róże to same rarytasy widzę. Ale najbardziej uśmiałem się przy tym rurociągu. Jak się rurka skróciła, to może wkopać troszkę konewkę. Zmajstruj takie coś. A te niebieskie "pałki" to kocimiętka jest czy szałwia?
Dwa ogrody 11:23, 17 cze 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Małgoś, szałwia i u mnie szaleje, będę ciąć i przesadzać, bo podobnie jak u Ciebie róże zagłusza. Kolejne potworry, cięte pęcherznice znów się rozpychają, za nimi kaliny, jeszcze sezon i jak kaliny podrosną pęcherznice pójdą wek. Ale te ciemne miały zostać i coś mi się wydaje, że też za duże będą. ML zaczyna wreszcie porządnie się ruszać, za to rude trawy do wyciepania, straciły na urodzie

U mnie na rabatach tez ciasnawo sie robi, chyba bede ja wiosna poszerzac i na nowo przemieszczac rosliny, niektóre posadziłam bez głowy, jedne wyłaża na drugie i zasłaniaja je... ale tak to jest jak sie nie ma doswiadczenia...
Salvia - szałwia 10:42, 17 cze 2014

Do góry
bacha2224 napisał(a)
Dziękuję Iwonki za to zdjęcie takiej inspiracji szukałam.

Miło mi, że podoba Ci się takie zestawienie, szałwię oczywiście zgapiłam z ogrodowiska, jak i wiele innych cudnych roślinek. To zdjęcie było robione jakiś miesiąc temu, obecnie szałwia ma ok.60 cm i chociaż już przekwita powoli to i tak jest śliczna.
w Oborze też mogą być ogrody 08:55, 17 cze 2014

Do góry
Mój typ połączenia to róża, lawenda i szałwia. Pięknie.

I w zależności od koloru. Bonica wygląda obłędnie z lawenda i szałwią. U Agnieszki z Jurajskiego jest taka rabata przy kamiennej ścieżce - cukiereczek - tylko tam jest Bonica tylko z lawendą.

Buziaczki
Pszczelarnia 05:25, 17 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to miejsce przeznaczone na kwiaty cięte. Tylko o kwiatach jakoś zapomniałam . Na razie rośnie koper, tytoń, szałwia jednoroczna i (chyba) wieloletnia oraz groszki pachnące. Coś jeszcze dosadzę: kosmosy, astry, jarmuż?

To lubię
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:19, 17 cze 2014

Do góry
Eden rose

Moja wybujała szałwia..........niestety trzeba było ja powiązac bo sie wykładała na wszystko obok..........

Ogród prawie romantyczny 00:01, 17 cze 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Ja tu pisze a Ty w tzw. miedzyczasie takie zdjęcia dodajesz. Piekna szałwia. Oglądałam dzisiaj,nawet nie wiedziałam,ze jest tyle odmian.
A. jeszcze kwestia Twoich powojników. Pisałas u mnie odmianę, ale to chyba nie jest dokładna nazwa, jaki masz kolor?

O ile pamiętam (jutro po południu sprawdzę) to jest to powojnik Jackmanii. Z tego co pamiętam, kwitnie na fioletowo, wydaje się, że kwiaty mają podobny kolor do Twoich.
Zmykam spać, bo jutro wcześnie pobudka
Dobranoc dziewczyny Miłych snów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies