Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Syla 16:38, 22 lip 2014

baraga1904 napisał(a)
...moją marmaladę tez przypala...o trawce Hakenchloa All na patelni nawet nie wspomnę..

Moja hakonechloa również przypalana niestety ... część która jest lekko zacieniona super .... reszta taka sobie ... z daleka nie widać

No niestety lata są teraz tak ekstremalne w temperatury , że niestety ... jak roślina do cienia to nie ma co eksperymentować No chyba , że pod dużymi drzewami które robią cień ....

Ozz 17:22, 22 lip 2014

Ech... zieleń i oszczędne plamy koloru... naprawdę uspokajają i tworzą porządek... Ładny widoczek masz z tego okna, ładny Chętnie bym się zamieniła, oj chętnie, bo u mnie dwanaście metrów od okna już kolejny blok stoi... szału dostaję powoli.

Co do bonsai - słuchaj, trafiłam niedawno do takiej szkółki w mojej okolicy (jak byliśmy na wycieczce rowerowej) i tam są różne ciekawe rzeczy, w tym właściciel bawi się w formowanie bonsai z różnych gatunków roślin i różnej wielkości (są też duże) - najwięcej ma właśnie z grabu Ja się temu przyglądałam bardziej jako ciekawostce, więc nie pamiętam cen, ale ogólne ceny w szkółce są bardzo przyzwoite - także jak Cię to interesuje to podeślę adres na pw. Ale to jest koło mnie - na południu Krakowa obok Tynieckiej

Coś tam na pierwszym foto widzę, że z lewej zasłaniasz, ciekawe...

p.s. Syla, a może Tobie się przydadzą kolumnowego maluchy 'Dawid'? Zostały mi po nasadzeniach i muszę im znaleźć rodzinę zastępczą
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4775-cisy-kolumnowe-zolte-dawid-na-biale-liliowce-rodgersje-stopowcolistna-lustro-lub-hustawke-lawke
Sebek 18:06, 22 lip 2014

Syla napisał(a)

nie pamiętam jakie dostałeś ... marmaladę ??? nie powinno jej nic być .... qrcze ... u mnie dają radę na patelni .... podlewam tylko pod liśćmi ...Fakt , że może odrobinę i jest zawsze jakiś listek do urwania ale wytrzymują .... one lubią wilgoć i rzeczywiście półcień dla nich to idealne miejsce .... No nie wiem .... kombinuj dalej

Marmalade te co ocalały po ataku opuchlaków rosną w słońcu, ale znów padają - aż się boję patrzeć do korzeni... A w doniczkach mam głównie citronelle i z nimi jest problem - w półcieniu nie dają rady, a w całkowitym cieniu są zielone... Skomplikowane to ogrodniczkowanie
baraga1904 18:12, 22 lip 2014

Syla napisał(a)

Moja hakonechloa również przypalana niestety ... część która jest lekko zacieniona super .... reszta taka sobie ... z daleka nie widać

No niestety lata są teraz tak ekstremalne w temperatury , że niestety ... jak roślina do cienia to nie ma co eksperymentować No chyba , że pod dużymi drzewami które robią cień ....

...dlatego muszę ją przenieśc w inne miejsce, szkoda czasu na takie eksprymenty bo ona i tak wolno rosnie...zresztą to już drugie rośliny z tego gatunku które kupiłam bo pierwsze padły w czasie pierwszych upałów tego roku...
Syla 20:16, 22 lip 2014

Ozz napisał(a)
Ech... zieleń i oszczędne plamy koloru... naprawdę uspokajają i tworzą porządek... Ładny widoczek masz z tego okna, ładny Chętnie bym się zamieniła, oj chętnie, bo u mnie dwanaście metrów od okna już kolejny blok stoi... szału dostaję powoli.

Co do bonsai - słuchaj, trafiłam niedawno do takiej szkółki w mojej okolicy (jak byliśmy na wycieczce rowerowej) i tam są różne ciekawe rzeczy, w tym właściciel bawi się w formowanie bonsai z różnych gatunków roślin i różnej wielkości (są też duże) - najwięcej ma właśnie z grabu Ja się temu przyglądałam bardziej jako ciekawostce, więc nie pamiętam cen, ale ogólne ceny w szkółce są bardzo przyzwoite - także jak Cię to interesuje to podeślę adres na pw. Ale to jest koło mnie - na południu Krakowa obok Tynieckiej

Coś tam na pierwszym foto widzę, że z lewej zasłaniasz, ciekawe...

p.s. Syla, a może Tobie się przydadzą kolumnowego maluchy 'Dawid'? Zostały mi po nasadzeniach i muszę im znaleźć rodzinę zastępczą
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4775-cisy-kolumnowe-zolte-dawid-na-biale-liliowce-rodgersje-stopowcolistna-lustro-lub-hustawke-lawke

Nie zazdroszczę patrzących oczu z blokowiska na kawałek ogródka
Mnie się udało wyrwać 7 lat temu z takiego typu miejsca i za nic nie chciałabym powrócić ...

Chętnie przejadę się do proponowanej szkółki ... Może ceny mnie nie odstraszą choć z tym grabem tudzież bukiem to taka dysputa na razie ... W pierwszej kolejności chcę poświęcić uwagę ścianie wodnej i roślinom które się tam znajdą ...

Za davidka pięknie podziękuję ... Mam go u siebie w jednym rzędzie i już się ani jedna sztuka nie zmieści ....
Syla 20:18, 22 lip 2014

baraga1904 napisał(a)

...dlatego muszę ją przenieśc w inne miejsce, szkoda czasu na takie eksprymenty bo ona i tak wolno rosnie...zresztą to już drugie rośliny z tego gatunku które kupiłam bo pierwsze padły w czasie pierwszych upałów tego roku...

Dokładnie tak jak napisałaś .... Citronelki u mnie na ten przykład tylko w miejscach mocno zacienionych dają radę ....
Syla 20:20, 22 lip 2014

Sebek napisał(a)

Marmalade te co ocalały po ataku opuchlaków rosną w słońcu, ale znów padają - aż się boję patrzeć do korzeni... A w doniczkach mam głównie citronelle i z nimi jest problem - w półcieniu nie dają rady, a w całkowitym cieniu są zielone... Skomplikowane to ogrodniczkowanie

To tak jak napisałam powyżej ... citronelki tylko do cienia .... i półcienia z naciskiem na cień .... niestety ....

A malmoladom zaglądnij pod korzenie ..... często gęsto przyczyną padnięcia może być opuchlak lub pędrak ....masakra jak to wygląda ... ostatnio kilka pędraków znalazłam właśnie w citronelkach .....wcisnęło się to tak w korzeń , że sztuką jest do dojrzeć ......
leon60 21:23, 22 lip 2014

Syla napisał(a)

Szczękę zgubiłam znów Ciebie pewnie w basenie pływa
Gabrysia_ 21:26, 22 lip 2014

Ciekawa jestem tego bonsaja bukowego
Dosadziłaś trawki do jeżówek?
Widok z ogrodu zimowego piękny
...szałwia kwitnie drugi raz?
Madzenka 21:39, 22 lip 2014

Sylwia formowany w stożek buk byłby piekny i ładniejszy od graba ze względu na błyszczące liście.
Może jednak wiąz jak proponuje Rbaczek lub wąskokolumnowy ambrowiec