Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 23:09, 21 lip 2014

Irenko witaj w moich skromnych progach

To kwitnące na różowo to szłwia muszkatołowa, bylinka rośnie u mnie drugi sezon i jest dwa razy większa niż w zeszłym roku! Podobno jest też szałwia muszkatołowa jednoroczna ale ja takiej nie spotkałam danici rosną u mnie trzeci rok i tez były kulkami tylko zimą spadający z dachu śnieg dwie mi połamał i tak brzydko rosły, a reszta też dostała różnych jajowatych kształtów więc poszły pod nożyce ale chyba się ucieszyły, bo nic im nie jestDD
Pozdrawiam serdecznie!
zabaewa 23:53, 21 lip 2014

Ponadrabiałam u Ciebke Wiuniu i ... jestem zauroczona pięknie się robi w Twoim królestwie. Też mam mikołajki - dopiero pierwszy rok a już są piękne. No i ten ich kolor - można się zakochać . Lawendę staram się rozmnażać i małe sadzonki powsadzałam gdzie się da a potem z nich zrobię obrzeże ścieżki. Horti u mnie jakoś w tym roku nie za bardzo wyszły. Tylko biała krzewiasta NN ładnie kwitnie - ale ona nie jest z tych nowych odmian o gigantycznych kwiatach. Dostałam taką sadzonkę od znajomej - można powiedzieć "historyczna" ale za o niespotykana.

A po Twoją szałwię muszkatołową się uśmiecham. Poluję na bhlinową od dłuższego czasu a tu proszę na O. jest i to za miedzą
Pozdrawiam
wiunia 06:36, 22 lip 2014

zabaewa napisał(a)
Ponadrabiałam u Ciebke Wiuniu i ... jestem zauroczona pięknie się robi w Twoim królestwie. Też mam mikołajki - dopiero pierwszy rok a już są piękne. No i ten ich kolor - można się zakochać . Lawendę staram się rozmnażać i małe sadzonki powsadzałam gdzie się da a potem z nich zrobię obrzeże ścieżki. Horti u mnie jakoś w tym roku nie za bardzo wyszły. Tylko biała krzewiasta NN ładnie kwitnie - ale ona nie jest z tych nowych odmian o gigantycznych kwiatach. Dostałam taką sadzonkę od znajomej - można powiedzieć "historyczna" ale za o niespotykana.

A po Twoją szałwię muszkatołową się uśmiecham. Poluję na bhlinową od dłuższego czasu a tu proszę na O. jest i to za miedzą
Pozdrawiam

Witam Cię serdecznie dziękuję za míłe słowa
Ja też czekam na hortki limki, które posadziłam wiosną takie malusie i codziennie patrzé czy mają pąki, bo porosły ładne krzaczki i coś tam mini mini widać jakby zaląźki pąków - i czekamSzałwię kupiłam nka wiejrkim ryneczku, a jedną w szkółce, przypomnij się za jakiś czas jak siewki podrosną do jako takich rozmiarów a przetrwają u mnie to podeślę no chyba, że będziesz w okolicy Swarzędza to zapraszam na kawkę
iwonaal 08:39, 22 lip 2014

Wioletko zapytam nieskromnie, czy ten miskant przy tarasie, to ten o którym myślę?
wiunia 22:30, 22 lip 2014

iwonaal napisał(a)
Wioletko zapytam nieskromnie, czy ten miskant przy tarasie, to ten o którym myślę?

Iwonko ten przy tarasie rośnie u mnie drugi rok, prezent od tesciowej mojej córki Ten o którym myślisz rośnie w innym miejscu i ma się świetnie na Twoich zdjęciach to taki olbrzym więc posadziłam go, aby rósł na straży mojej posesji mam nadzieję, że dobrze odegra swoją rolę zrobię fotkę jak rośnie
Mala_Mi 23:02, 22 lip 2014

wiunia napisał(a)
kilka fotek

To jest szałwia??? ALeż cudo Zbieraj nasionka, będzie się wymieniać

Kuli przyciachane mistrzowsko.. sorki, ale tylko troszke w tył rzuciłam okiem...
Magdalena25 23:12, 22 lip 2014

To ja też się zapisuje na nasionka
wiunia 23:13, 22 lip 2014

Mala_Mi napisał(a)

To jest szałwia??? ALeż cudo Zbieraj nasionka, będzie się wymieniać

Kuli przyciachane mistrzowsko.. sorki, ale tylko troszke w tył rzuciłam okiem...

Aniu własnie dziś wycięłam szłwię, bo zaczęła przekwitać i tak brzydko wyglądała ale pod uschniętymi liśćmi widzę nowe zielone może zakwitnie jeszcze raz? Mogę chyba zebrać nasina z tych obcietych kwiatostanów? Jutro je obejrzę leżą ładnie obok kompostownikaŻe ja nie pomyślałam o nasionkach??? Gapa, gapa, gapa... ze mnie!
wiunia 23:15, 22 lip 2014

Magdalena25 napisał(a)
To ja też się zapisuje na nasionka

Madziu trzymaj kciuki abym je umiała zebrać, bom w tym względzie niedouczona
iwonaal 13:00, 23 lip 2014

To ja się też na nie piszę.