Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przydomowy Ogród - metamorfoza 16:02, 10 kwi 2022

Do góry
Witajcie.
Dużo czytałem, dużo fajnych ogrodów widziałem ale w końcu postanowiłem założyć konto by znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytania. I nie ukrywam, że szukam podpowiedzi co do doboru roślin.

Nie mam pomysły w którym kierunku powinienem rozwijać swój ogród. Dla zobrazowania tego co mam naszkicowałem w paincie (niestety brak umiejętności rysunkowych) swój ogród.
Wygląda on mniej więcej tak:

Zacznę od prawej strony. To na szaro to wjazd. Po prawej mam szeroką na ok. 1 metr rabatę. Rosną tam piękne lilaki białe. Dwa z nich, pierwszy i ostatni jest fioletowy. I chciałbym coś jeszcze wstawić pomiędzy te bzy. Ale brakuje mi pomysłu. Bzy mają to do siebie, że mało która roślina będzie rosnąć w ich towarzystwie. Przydałby się jakiś krzew, z docelową wysokością do 1 metra. Słońca tutaj nie ma za wiele bo jest trochę z rana, później słońce jest zasłonięte przed dom i dopiero późnym popołudniem trochę słońca wpada na tę rabatę.
Aha, narazie niestety jest tam jeszcze trawa pod nimi. Ale jeśli znajdę u Was inspirację na rośliny to i tak darń będzie zerwana i przykryta kamykami lub zrębkami. (jeszcze się nie zdecydowałem)

Idąc dalej jest zrobiony a'la skalniak. I tutaj mi się generalnie podoba jednak przydałby mi się jakieś rośliny na "parter", które uwielbiają cień bo słońca tutaj w okresie letnim jest 2 może 3h góra. I tutaj to już kompletnie nie mam pomysłu co mógłbym tam posadzić.

Po lewej stronie od końca mam tuje. Akurat tutaj idealnie pasują bo zasłaniają mnie od sąsiada. Narazie są ok. 1,5m ale cały czas rosną i pięknie pną się do góry

Idąc dalej jest wyodrębniony przydomowy ogródek. Pod płotem, w linii gdzie rosną tuje mam zamiar posadzić 3 sztuki azalii Giblartar. Mam jedną sztukę w doniczce i próbuję ją rozmnożyć. Ten pomarańczowy kolor jest prześliczny. I tutaj się zastanawiam czy lepiej ten Giblartar x3 czy może jednak dobrać do tego inne azalie lub różaneczniki. Co myślicie? Czy jeden kolor w linii czy pomieszać kolory?

W rogu rośnie jałowiec Sabiński i on zostaje. Pod płotem od ulicy mam 2 sztuki ok. 40 letnich świerków Conica. Docelowo za lat naście mają być podcięte od dołu, coś a'la grzyb.
I teraz w tej rabacie by mi się coś jeszcze przydało. Ale nie wiem co z czym połączyć... Myślałem, żebym pomiędzy tymi świerkami posadzić w grupie Kany. Pięknie by strzelały w górę, i akurat patrząc przez okno balkonowe widział bym właśnie je.
No, ale co dalej na tej rabacie? Tutaj kompletnie brakuje mi pomysłu.

Podpowiedzcie coś. Jeśli miałby być rośliny to wolałbym mniej wymagające. To jest 5 i 6 klasa ziemi, do tego w wielu miejscach zasadowa. Więc te rabaty to był wysiłek by zmienić odczyn.
Później zostaje jeszcze walka o trawnik a sezon krótki

Mam nadzieję, że podpowiecie coś ciekawego

Mikołaj.

https://zapodaj.net/80eb9027effe6.jpg.html
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:54, 10 kwi 2022

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowa i zielona. Nie wiem jak ugryźć rabatę przed domem, kierunek: południowy wschód, bardzo u nas wietrznie. Rabata jest długa na 12,5m, w najszerszym miejscu ma 4 m. Pod ogrodzeniem planujemy szpaler z trzech dębów błotnych. Myślałam o różanecznikach, ale nie wiem gdzie je wsadzić Podobają mi się trawy, żywotniki wschodnie i zachodnie (te karłowe), hortensje,róże i wiele innych Chciałabym uniknąć na przedogrodku grochu z kapusta. Sadzic jeszcze jakiegoś iglaka na środku mimo że będzie szpaler na 2,2m? Dookoła planujemy szmaragdy, dom nowoczesny, roczniak i trzylatka na pokładzie. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam serdecznie
Szafirki (Muscari macrocarpum) 15:07, 10 kwi 2022

Do góry
Szafirek Armeński

Szafirek szerokolistny
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:57, 10 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

ależ Ty masz te ciemierniki!
Rosną jak oszalałe
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:54, 10 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)

mój patent, wiosenne bratki i patyki anabel, na razie idą

runianki kwitną wszedzie, mnóstwo wykopałam, czekają na przesadzenie

Pomysł z ukorzenianiem wśród bratków muszę skopiować bo powsadzane do ziemi patyczki u mnie na razie nie startują.
runiankę lubię bardzo
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:49, 10 kwi 2022

Do góry
kasiek napisał(a)
Ale poza tym - zaczynia się cudowny kwiecisty czas...

Pięknie
Ogród prawie wymarzony … 14:45, 10 kwi 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Moje hortensje Vanilki i Limki po kilkuletnim prowadzeniu ich wysoko w tym roku za poradą Moni podcięłam nisko . Przyznam , że mi trochę ręka drżała ale proszę - puszczają prawie z ziemi

Tak samo Diamant Rouge- wypuszczają z korzenia- te obcięłam na 5 cm

Tu Vanilka

Dziięki Monia
No widzisz , mocne cięcia pobudzają do wypuszczenia nowych pędówJa moje to przez
6 lat ciełam nisko wszystkie a w tym roku te najstarsze hortki o najgrubszych łodygach przyciełam troszkę wyżej,zobacze co z tego wyjdzie. Serio bałaś się przyciąć nisko?
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:24, 10 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Ładna ta szafirkowa rzeczka

Lubię te niebieskości przy bukszpanach jeszcze mam inną odmianę szafirków przy bukszpanie o szerszych liściach ale w mniejszej ilości
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:18, 10 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kupują w donicach żonkile miniaturki mi siły zaledwie 20 cm jak zakwitły liście mają ok 25 cm z kwiatami 35 cm.
Wniosek stoją w domu mają ciepło więc urosły.
W tym roku wiadomo jaka wiosna więc cebulowe ledwo zipia
Mam mnóstwo hiacyntów ale nie wiem czy zakwitną jakieś karłowate i przymrożone.

Krokusy u mnie też ledwo kwitną jeszcze je śnieg ostatnio przyklepał

Kupowałam w donicach też narcyzy odmiany miniaturki np Tete a Tete , w gruncie to z jakieś 10cm miały ale w tym roku z 5cm mają te miniaturki A hiacynty u mnie w tym roku też są bardzo małe, marzec był mroźny i suchy to nic nie urosły te narcyzy i hiacynty.
Zdj z dziś miniaturka Tete a Tete
Słoneczny Ogród 14:10, 10 kwi 2022

Do góry
Odświeżanie kancików i przy okazji poszerzanie a raczej porządkowanie, równanie uskoków.

Tu ostatnio dosadziłam dwie żółte kulki na pniu, z innego miejsca przeniosłam.
Słoneczny Ogród 13:55, 10 kwi 2022

Do góry

Róże mają już ładnie rozwinięte liście, tutaj Pirouette sadzona w zeszłym roku.
Słoneczny Ogród 13:51, 10 kwi 2022

Do góry
Kalina koralowa Roseum ma pąki

Jaśminowce wonne Aureus
Słoneczny Ogród 13:45, 10 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Kasztanowiec i grujecznik, oba piękności.
Na razie widzę, że Rosea ma jasniejszy róż, bledszy, zobaczymy jak się otworzy.

Kur.. cze jak się otworzy to będzie jeszcze jaśniejsza na pewno. A ta biała gwiaździsta jakie ma pąki?
Słoneczny Ogród 13:42, 10 kwi 2022

Do góry
Słonecznej soboty ciąg dalszy

Słoneczny Ogród 13:40, 10 kwi 2022

Do góry

Słoneczny Ogród 13:39, 10 kwi 2022

Do góry
Stellata Rosea
Słoneczny Ogród 13:37, 10 kwi 2022

Do góry
A ja wczoraj skorzystałam z pogody u posadziłam nowego grujecznika płaczka
Słoneczny Ogród 13:35, 10 kwi 2022

Do góry
Wczoraj w sobotę było tak pięknie słonecznie i znów chyba tylko u mnie bo wszyscy ogrodnicy na IG skarżyli się na deszcz.
Kasztanowiec- patron ogrodu dumą eMka posadził go na środku trawnika.
A w tle wczorajsze piękne niebo
Przedogródek pod dębem 12:41, 10 kwi 2022

Do góry
Ciemiernikom obciąłem zimowe liście. Prawda, że lepiej?

Nowa różanka:
Przedogródek pod dębem 12:37, 10 kwi 2022

Do góry
w zeszłym roku kupiłem do domu miniaturowe żonkile. Po przekwitnięciu posadziłem do gruntu. Teraz cieszą oko

Wśród żonkili wystrzelił tulipan. Nie za wcześnie malutki?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies