Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 18:11, 10 kwi 2022

Do góry
Męcz, męcz Hania fajną podpowiedź u Ciebie wstawiła. Moim zdaniem, koniec kwietnia to całkiem dobry termin na tynkowanie, nie wszystko jeszcze ruszyło, więc można minimalizować ewentualne straty w roślinach.

Dzisiaj mam w ogrodzie prawdziwy plecień. Grad, śnieg z deszczem, wiatr, słońce, do wybory. W ramach przygotowań około świątecznych wysiałam resztę nasion wszelakich i przepikowałam papryki

Te miały być żółte

Pierwszy raz będzie kwitło epimedium o wielkich liściach. Może teraz uda mi się rozszyfrować odmianę

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:10, 10 kwi 2022

Do góry
Patrzę teraz na magnolie

i to co budzi się do życia cieszy bardzo

Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:06, 10 kwi 2022

Do góry
Co przed nami, trudno mi to pokazywać, ale musimy się z tym uporać,
trawnik na dole ogrodu, rozjechany po kostkarzach jak po czołgu...

Ciężko jest mi się z tym tematem zmierzyć a jeszcze bardziej pokazać, ale nikt
nie ma teraz łatwo
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:52, 10 kwi 2022

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:49, 10 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Cudne zdjęcia wiosenne i zimowe, wiesz, że zawsze podziwiam Twoje fotografowanie.
Podjazd super!

Dziękuję Alu, foty takie sobie, ale miło mi usłyszeć
że Tobie się podobają
Magnolie gwiaździste dzisiaj mnie rozweselają dedykuję je Tobie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:27, 10 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)

A może to śnieżna pantera

Z pewnością
Są pod ścisłą osobistą ochroną

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:22, 10 kwi 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Przepiękna zima w kwietniu, nasączyło trochę ziemię przynajmniej
U nas nie popadało śniegiem, wczoraj i dziś trochę deszczyk popaduje ale jak dla mnie to wszystko za mało. u mnie potrzebny deszcz prawdziwy, żeby tak lało z tydzień
Zimno u nas ciągle bardzo, silne wiatry potęgują odczucie zimna.
Koty w śniegu fajnie wyglądają

Mirka musimy wytrwać jeszcze chwilkę, zniesiemy te niewygodne temperatury dla nas,
przyjdzie upragniony deszcz, a po nim słońce, maj już niedługo, wszystko przed nami
Teraz na przedwiośniu możliwy śnieg, deszcz, wichury byleby w końcu sezon ruszył
Chcemy zielono i soczyście, pierwsze dają kolor tawułki, berberysy i mahonie
Oj czekam na hortensje, dwie ogrodówki dostałam od
mamy, sadziliśmy jesienią, puszczają pąki, mam radochę

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:07, 10 kwi 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)
U mnie też zimowo było parę dni temu
Ale słonko już snieg rozpuściło.

Tylko to zimno zostało.Kiedy ta ciepła i kwitnąca wokół wiosna w końcu będzie ?

Aniu każdego dnia czekam na prawdziwe słońce i byle do maja
pozdrawiam cieplutko

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:02, 10 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Fantastyczna sesja, pięknie ten wiosenny snieg pokazałaś

Dziękuję Irenko, trudniej mi wiosnę pokazać, ale nie dzisiaj
"Ruby" rozkwita

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:58, 10 kwi 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Ło ale Was zasypało! U nas pada całą noc, po śniegu ani śladu (i dobrze

U nas też zima szybko się skończyła
pozdrawiam

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:49, 10 kwi 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)

Nieźle, a jaki ładny masz podjazd

Podjazd jest i wymaga jeszcze pracy to piaskowanie czyli fugowanie
zajmuje eM dużo czasu, ciężko pokazać efekty, jeszcze nie potrafię
docenić drogi licząc zniszczenia pozostawione na ogrodzie.

bukszpan musiałam przesadizić, wyrównać z drogą, trzymajcie kciuki żeby się przyjął
fajną już tworzył obwódkę
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:42, 10 kwi 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
U mnie też tak zimowo, mimo tego jest ( było) pięknie.

Dorotko o śniegu już zapomnijmy, dziękuję za odwiedziny, cieszmy się wiosną

nawet tą małą

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:39, 10 kwi 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Ale śniegu wow, piękne zdjęcia

Cześć no zasypało nas na krótko teraz tylko czekamy na ludzką temperaturę
Taras za oknem, dziękuję za odwiedzinki, żonkile są zeszłoroczne, bratki i stokrotki
z tego sezonu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:35, 10 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Rewelacyjna sesja zdjęciowa

Dziękuję Sylwuś lubię chodzić w ślad za kocimi łapkami

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:30, 10 kwi 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Agatko piękne zimowe fotki. Ale macie tam dużo śniegu. U mnie tylko centymetr lub dwa i praktycznie w południe już nie było go widać. Koty urocze w tych zaspach.
Regeneracja trawnika konieczna po takich pracach, mam nadzieję, że pogoda będzie już sprzyjać waszym planom. Też chcę takich temperatur - szczególnie w weekend.

Małgoniu zimą się zauroczyłam na krótko, szkoda, że tego śniegu nie było wcześniej
Ogród zaczynamy regenerować eM się siłuje, aż mi go szkoda

klony się budzą

Słoneczny Ogród 16:15, 10 kwi 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
A ja wczoraj skorzystałam z pogody u posadziłam nowego grujecznika płaczka

No twoja ma bardziej rozwinięte liście,u mnie dopiero ledwo co. Kupiłam go bo z pustymi rękoma wyjść z ogrodniczego nie chciałam, a że był ostatni i tani to wzięłam

SlonecznyOgrod napisał(a)
Odświeżanie kancików i przy okazji poszerzanie a raczej porządkowanie, równanie uskoków.

Tu ostatnio dosadziłam dwie żółte kulki na pniu, z innego miejsca przeniosłam.

Co tu masz w rządku tak posadzone? Ja to nie wiem kiedy się wezmę za sprzątania na rabatach, pewnie w święta jak ciepło będzie żeby nie siedzieć w domu to na podwórku lepiej pobyć
Przydomowy Ogród - metamorfoza 16:02, 10 kwi 2022

Do góry
Witajcie.
Dużo czytałem, dużo fajnych ogrodów widziałem ale w końcu postanowiłem założyć konto by znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytania. I nie ukrywam, że szukam podpowiedzi co do doboru roślin.

Nie mam pomysły w którym kierunku powinienem rozwijać swój ogród. Dla zobrazowania tego co mam naszkicowałem w paincie (niestety brak umiejętności rysunkowych) swój ogród.
Wygląda on mniej więcej tak:

Zacznę od prawej strony. To na szaro to wjazd. Po prawej mam szeroką na ok. 1 metr rabatę. Rosną tam piękne lilaki białe. Dwa z nich, pierwszy i ostatni jest fioletowy. I chciałbym coś jeszcze wstawić pomiędzy te bzy. Ale brakuje mi pomysłu. Bzy mają to do siebie, że mało która roślina będzie rosnąć w ich towarzystwie. Przydałby się jakiś krzew, z docelową wysokością do 1 metra. Słońca tutaj nie ma za wiele bo jest trochę z rana, później słońce jest zasłonięte przed dom i dopiero późnym popołudniem trochę słońca wpada na tę rabatę.
Aha, narazie niestety jest tam jeszcze trawa pod nimi. Ale jeśli znajdę u Was inspirację na rośliny to i tak darń będzie zerwana i przykryta kamykami lub zrębkami. (jeszcze się nie zdecydowałem)

Idąc dalej jest zrobiony a'la skalniak. I tutaj mi się generalnie podoba jednak przydałby mi się jakieś rośliny na "parter", które uwielbiają cień bo słońca tutaj w okresie letnim jest 2 może 3h góra. I tutaj to już kompletnie nie mam pomysłu co mógłbym tam posadzić.

Po lewej stronie od końca mam tuje. Akurat tutaj idealnie pasują bo zasłaniają mnie od sąsiada. Narazie są ok. 1,5m ale cały czas rosną i pięknie pną się do góry

Idąc dalej jest wyodrębniony przydomowy ogródek. Pod płotem, w linii gdzie rosną tuje mam zamiar posadzić 3 sztuki azalii Giblartar. Mam jedną sztukę w doniczce i próbuję ją rozmnożyć. Ten pomarańczowy kolor jest prześliczny. I tutaj się zastanawiam czy lepiej ten Giblartar x3 czy może jednak dobrać do tego inne azalie lub różaneczniki. Co myślicie? Czy jeden kolor w linii czy pomieszać kolory?

W rogu rośnie jałowiec Sabiński i on zostaje. Pod płotem od ulicy mam 2 sztuki ok. 40 letnich świerków Conica. Docelowo za lat naście mają być podcięte od dołu, coś a'la grzyb.
I teraz w tej rabacie by mi się coś jeszcze przydało. Ale nie wiem co z czym połączyć... Myślałem, żebym pomiędzy tymi świerkami posadzić w grupie Kany. Pięknie by strzelały w górę, i akurat patrząc przez okno balkonowe widział bym właśnie je.
No, ale co dalej na tej rabacie? Tutaj kompletnie brakuje mi pomysłu.

Podpowiedzcie coś. Jeśli miałby być rośliny to wolałbym mniej wymagające. To jest 5 i 6 klasa ziemi, do tego w wielu miejscach zasadowa. Więc te rabaty to był wysiłek by zmienić odczyn.
Później zostaje jeszcze walka o trawnik a sezon krótki

Mam nadzieję, że podpowiecie coś ciekawego

Mikołaj.

https://zapodaj.net/80eb9027effe6.jpg.html
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:54, 10 kwi 2022

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowa i zielona. Nie wiem jak ugryźć rabatę przed domem, kierunek: południowy wschód, bardzo u nas wietrznie. Rabata jest długa na 12,5m, w najszerszym miejscu ma 4 m. Pod ogrodzeniem planujemy szpaler z trzech dębów błotnych. Myślałam o różanecznikach, ale nie wiem gdzie je wsadzić Podobają mi się trawy, żywotniki wschodnie i zachodnie (te karłowe), hortensje,róże i wiele innych Chciałabym uniknąć na przedogrodku grochu z kapusta. Sadzic jeszcze jakiegoś iglaka na środku mimo że będzie szpaler na 2,2m? Dookoła planujemy szmaragdy, dom nowoczesny, roczniak i trzylatka na pokładzie. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam serdecznie
Szafirki (Muscari macrocarpum) 15:07, 10 kwi 2022

Do góry
Szafirek Armeński

Szafirek szerokolistny
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:57, 10 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

ależ Ty masz te ciemierniki!
Rosną jak oszalałe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies