Susza u mnie oczywiscie jest, podlewam ale nogi mam juz nie te co kiedys więc i stac długo nie mogę wiec podlewanie coraz krótsze.Ogród pomału podupada tak jak i ja.U mnie tez niektóre juz kwitły lub kwitną np
Czas ogarnąć taras, meble jeszcze nie wystawione, szmatki nie wiszą, ale rosliny czekają oczywiście różu nie może zabraknąć u mnie. Będzie kwieciście: zieleń, biel i róż, ale nie za duzo. Nie zabraknie też drzewek
Pewnie za daleko poleciałam z myślami. Miewam tak czasem.
Błędy każdy popełnia, to dobry sposób na zdobywanie doświadczenia. Od 5 lat usuwam z ogrodu swoje pomyłki nasadzeniowe. Moja wyobraźnia nie ogarniała początkowo witalności niektórych roślin.
Muszę skorzystać z pomysłu Mrokasi na wycinanie bergeniom wszystkich starych liści.
Brzozy są bardzo witalne, a biała kora zawsze pięknie się prezentuje na każdym tle.
Tylko 10 i aż 10. Bałam się, że nie doczekam jako takiego wyglądu ogrodu.
Wszystkie bezodmianowe kukliki w ogrodzie pochodzą z sadzonek, które sąsiedzi wsadzili na naszym blokowym klombie. Przy naszym bloku była ślepa uliczka, która kończyła się czymś w rodzaju żwirowiska. Budowlańcy drogi wyrzucili tam resztki materiałów. Wspólnie z sąsiadami założyliśmy wokół bloku jakieś drobne rabatki ozdobne. Na ten żwir wrzuciliśmy trochę ziemi i wsadzaliśmy, co popadnie, w tym te kukliki. One tam rosły kilka lat. Podczas przeprowadzki pobrałam trochę sadzonek.
W tym ogrodzie wsadzałam je początkowo jako zadarniacze pod krzewami, a potem wykorzystałam podczas tworzenia rabat wewnątrz ogrodu. One chyba rosną wg zasady im trudniej, tym lepiej.
Nie przeszkadza im bardzo ciężka glina (a taka jest wokół studni i pod wiśnią), nic sobie nie robią z częściowego zacienienia i braku podlewania. Jedyne zabiegi pielęgnacyjne to czyszczenie starych liści wczesną wiosną i ścinanie kwiatostanów pod koniec czerwca.
Mam taką przypadłość, że większości bylin po ich przekwitnięciu ścinam kwiatostany. Nie tracą energii na produkcję nasion.
Ty mnie nie stresuj, już się wypstrykałam z fot Jakieś bidy zostały Ogólnie to samo co w zeszłym roku Nuda
Skalnice mi przezimowały! Pamiętasz nasze dywagacje zeszłoroczne?
Największy szkodnik ever Banda dzieciaków przy niej to pikuś, jak zacznie gonić motyla to już po moich tulipanach