Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Bajkowy ogród Weroniki 21:55, 24 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Patrzę na radosnego Kajtka.. i znów się poryczałam..
Mój ostatnio ciągle się topił w oczku ... bo ślepy tam wpadał i nie dał rady wyjść, trzeba było wyciągać, suszyć i rozgrzewać.. Już nie wpadnie.. już go nie ma ..ogód jest smutny i pusty..

Aniu, nie umiem Cię pocieszyć, bo wiem co znaczy radosne powitanie psiaka, gdy wracamy skądkolwiek. Jednak starość i niedołężność była dla niego smutna, dlaczego miałby się męczyć...W Twoim ogrodzie jest wiele radości, tylko osusz łezki, i popatrz dokładniej, tu kwitną babcine lilie, piękne, tam magnolie, róże, i buszuje rozbrajający Muminek, i wszyscy zaglądamy do Ciebie bo Cię lubimy za prostolinijność, mądrość z wariacjami,trafianie w sedno, dowcip i energię. Kajtek by Ci wylizał łezki, łobuziak ale czuły.
Suczki są jednak milsze, a chłopaki mają humory. Buziaki.

Kiedyś zabrałam Kajtka na kiermasz ogrodowy, to jak zatańczył przed kobietą, to pocałowała go w sam pyszczek.

Rustykalne wariacje 20:43, 24 maj 2015

Do góry
aha, myślałam, że nie wykopałeś dalii, lilie też zostawiam w gruncie, jeszcze nigdy mi nie zmarzły.
czekam na twoje lilie, imponująco wyglądają, pewnie będą obficie kwitły
a w donicach agawy pięknie wyglądają , tak śródzienomorsko tylko ciekawe ile taka agawa kosztuje i gdzie ją kupić? ale efektowne są rzeczywiście
Rustykalne wariacje 20:18, 24 maj 2015

Do góry
Niedługo zakwitną lilie, wygląda na to że świetnie przezimowały cebulki. Na zimę przykryłem je około 5cm warstwą lekko przekompostowanych trocin i wygląda na to że udało się ochronić cebulki przed zimnem. Muszę jeszcze dodać że zostały też dość głęboko posadzone, około 25-30cm, Już widać pąki, zapowiada się obfite kwitnienie.

Malutki pod lasem 15:32, 24 maj 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dziewczyny muszę coś zrobić z dalszą częścią rabatki kamyczkowej, to ta którą ostatnio modernizowałam i ta, na której rosną krzewuszki
Chcę to zrobić tanim kosztem, bo ostatnio kiepsko z kasą. Chciałam zrobić to prawie wszystkim co mam, plus to co mogę wykopać u mamy czy teściowej.
Teraz wygląda tak - straszliwie: Tui, juki i krzewuszek nie ruszam, jest tam jeszcze hortensja i jak widać cztery lilie.

Myślałam, żeby dokupić dwie tuje i hortensję. Zainspirowana rabatką Pauliny pomyślałam o rozchodniku od mamy, do tego trawka kupiona za 2 złote jak ją odpowiednio podzielę to starczy i się rozrośnie. Mam jeszcze drugą jukę do pary u mamy

Może być? Co myślicie? Pomocy, bo mnie to miejsce strasznie irytuje.

Ja bym zainwestowała w pierwszej kolejności w tuje żeby jak najszybciej zasłonić sąsiada .Ja tego nie zrobiłam parenaście lat temu i mimo że za obecnymi roślinami to moje podwórko to widok nie koniecznie do podziwiania.
Rododendronowy ogród II. 10:46, 24 maj 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)

lilie matragon muszą być rzeczywiście szczególne , skoro nawet mój eMuś ( poziom zainteresowania ogrodniczego średni ) mówi do mnie: wiesz...a może te martagony gdzieś byśmy upchnęli???

Ps. Ja się bardzo cieszę ,że prezenty przypadły Ci do gustu
Ps2. Nie odczułam absoltutńie żadnych tzw.niedoskonałości lokalowych
I jeszcze raz dziękujemy

Ela i właśnie to jest ciekawe jak osoby 'niby' nie zakręcone dostrzegają to coś
Rododendronowy ogród II. 10:24, 24 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

O matko nie wiem o którego rh chodzi. Klona i lilie martagon koniecznie i jestem pewna ze sobie z tym poradzisz.

lilie matragon muszą być rzeczywiście szczególne , skoro nawet mój eMuś ( poziom zainteresowania ogrodniczego średni ) mówi do mnie: wiesz...a może te martagony gdzieś byśmy upchnęli???

Ps. Ja się bardzo cieszę ,że prezenty przypadły Ci do gustu
Ps2. Nie odczułam absoltutńie żadnych tzw.niedoskonałości lokalowych
I jeszcze raz dziękujemy
Początki mojego ogródka. 10:02, 24 maj 2015

Do góry
Lilie w pełnym rozkwicie
Rododendronowy ogród II. 09:49, 24 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

O matko nie wiem o którego rh chodzi. Klona i lilie martagon koniecznie i jestem pewna ze sobie z tym poradzisz.
tego co to się śmielismy z nazwy że i tak nie zapamiętamy i który podobał się Gosi a jej mamie nie koniecznie
Rododendronowy ogród II. 08:52, 24 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
jeszcze dzisiaj czuję TEN zapach
i muszę gdzieś wcisnąć tego różowego rh na A (oczywiście nazwę zapomniałam) klona i lilie martagon. Nie wiem jeszcze gdzie i jak ale muszę

Rododendronowy ogród II. 08:44, 24 maj 2015

Do góry
jeszcze dzisiaj czuję TEN zapach
i muszę gdzieś wcisnąć tego różowego rh na A (oczywiście nazwę zapomniałam) klona i lilie martagon. Nie wiem jeszcze gdzie i jak ale muszę
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:14, 22 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Aniu, moze bedziesz wiedziala co to za lilia u mnie na 292 ?

Lilia na pewno Będzie niespodzianka jaka to Na pewno miła, bo wszystkie lilie są piękne

Poszłam sprawdzić do czego to podobne.. a skończyłam na .. ślimakobraniu..a raczej na cieciu .. 500 jak nic padło.. co to jest 500.. to miot jednego ślimora

Przy okazji wróciłam po aparat foto by pokazać dlaczego nie mam kompostownika.. tylko jeden niewielki, który służy jako zrzut na podręczne zielsko z warzywnika.
Kompostownik z dala od czegokolwiek zielonego, codziennie patrolowany razem z waarzywnikiem, w oddali posypany granulkami... i tak wygląda.. (tu nie liczę ofiar..). Ręce opadają z bezsilności.. W szklarni na każdej papryce co najmniej 5 szt.. nic tylko pieprznąć tym wszystkim..

Malutki pod lasem 18:12, 22 maj 2015

Do góry
Dziewczyny muszę coś zrobić z dalszą częścią rabatki kamyczkowej, to ta którą ostatnio modernizowałam i ta, na której rosną krzewuszki
Chcę to zrobić tanim kosztem, bo ostatnio kiepsko z kasą. Chciałam zrobić to prawie wszystkim co mam, plus to co mogę wykopać u mamy czy teściowej.
Teraz wygląda tak - straszliwie: Tui, juki i krzewuszek nie ruszam, jest tam jeszcze hortensja i jak widać cztery lilie.

Myślałam, żeby dokupić dwie tuje i hortensję. Zainspirowana rabatką Pauliny pomyślałam o rozchodniku od mamy, do tego trawka kupiona za 2 złote jak ją odpowiednio podzielę to starczy i się rozrośnie. Mam jeszcze drugą jukę do pary u mamy

Może być? Co myślicie? Pomocy, bo mnie to miejsce strasznie irytuje.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:34, 22 maj 2015

Do góry
Danusiu Chrześniak na razie grzeczny i przeprosił wujka za kwiatek
U mnie jest definitywny zakaz wstępu na rabaty i tylko pieski czasem szkody robią, wiosną zawsze w przedogródku stawiam płotek bo zawsze połamały lilie.
Co do złamanej lilii to zazwyczaj taka cebula wyrośnie w przyszłym roku, ewentualnie wypuści więcej mniejszych roślinek, z których po jakimś czasie będą pełno wartościowe cebule. Na razie nie ma co spisywać lilii na straty, rzadko się zdarza, żeby się zmarnowała

Karolino również pozdrawiam
Do raju daleko - u Ewy 22:35, 20 maj 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Kasiu, u mnie też są te czerwone ładne i zjadają mi lilie Masz jakiś sposób na nie? Ja tylko je zbieram i najczęściej pod but mi niechcący wpadają

mam taki sam sposob, ale u mnie to jakies pojedyncze w tym roku...
Do raju daleko - u Ewy 22:29, 20 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

no wlasnie..widzialam takie ladne, czerwone...a potem przeczytalam ze jedzą lilie

Kasiu, u mnie też są te czerwone ładne i zjadają mi lilie Masz jakiś sposób na nie? Ja tylko je zbieram i najczęściej pod but mi niechcący wpadają

Obejrzałam na google te Twoje naliściaki. Same nieprzyzwoite zdjęcia mają. To może one nie robią krzywdy, tylko zgorszenie sieją
Do raju daleko - u Ewy 21:48, 20 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

no wlasnie..widzialam takie ladne, czerwone...a potem przeczytalam ze jedzą lilie

hi hi hi a ja patrzyłam na śliczną bordową koniczynkę z żółtymi kwiatkami.... a ta zeżarła mi trawnik i zagłuszyła rabaty 3 lata z nią walczę...i nadal nie koniec...
Do raju daleko - u Ewy 21:42, 20 maj 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Kasiu, jeszcze wszystkich szkodników nie poznałam, więc może takie i u mnie są. Przed Ogrodowiskiem nie wiedziałam, co to opuchlaki, więc gdy taki robaczek zabłądził gdzieś do domu, to go wynosiłam do ogrodu

Dużo robaczków po ogrodzie się pałęta i nie wiem, czy to szkodniki, czy sprzymierzeńcy. Jak nie znam, to pozwalam żyć

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:16, 20 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

z doświadczenia mogę powiedzieć że 100cm będzie ok tak z perspektywą na rozrost i to niezbyt długo trzeba będzie czekac by stworzyły szpaler , za chwilę ruszą lilie, róże, a potem hortensje. Zaczynają kwitnąć orliki (nie zauważyłam bo nie miałam czasu przez 3 dni i mi małe zielne gąsieniczki opędzlowały liście z dwóch orlików), za chwilę szałwie, chabry, dzwonki hmmm i coś tam jeszcze zakwitnie

tego się właśnie obawiam jak wrócę do pracy
że przez 3 dni coś mi zeżre roślinę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:03, 20 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Aneto, patrzę i patrzę (i podziwiam) - Twój wątek jest bardzo poglądowo-pouczający. Niby wiem, jak rosną hortensje a i tak sadzę za gęsto po raz kolejny. 100 cm będzie dobrze, tak?
I teraz już pora czosnków u Ciebie. Az się zastanawiam, co w kolejności dalszej się "wysypie" na rabatach? Ileż tego kwiecia jest u Ciebie ... .

z doświadczenia mogę powiedzieć że 100cm będzie ok tak z perspektywą na rozrost i to niezbyt długo trzeba będzie czekac by stworzyły szpaler , za chwilę ruszą lilie, róże, a potem hortensje. Zaczynają kwitnąć orliki (nie zauważyłam bo nie miałam czasu przez 3 dni i mi małe zielne gąsieniczki opędzlowały liście z dwóch orlików), za chwilę szałwie, chabry, dzwonki hmmm i coś tam jeszcze zakwitnie
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 20:35, 19 maj 2015

Do góry
Liliowisko Lilie sprzed roku i dwóch lat i ich dzieciaczki, sieweczki malutkie - ciekawe, jakie będą miały kolory Ale to pewnie dopiero za rok się przekonam. Kiedy kwitną siewki lilii..? Po dwóch latach jest już szansa..? Jeśli teraz dopiero po małym listeczku mają (na dole zdjęcia widać takie pojedyncze szczypiorki).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies