Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:01, 01 lut 2015

Do góry
Juzia_G napisał(a)
I sama sobie odpowiedziałaś

Ty podpowiedzi nie potrzebujesz.... nie udawaj
hehe

Czasami trzeba sobie na głos coś powiedzieć Ja jestem taki typ, że nawet gdyby 100 osób mówiło stipa a mi się spodoba amazon to bedzie amazon.... Ale zawsze podpowiadacie ciekawe rzeczy, a że są plusy i minusy każdej zmiany warto poznac inne spojrzenie.
Jeżówki za duże, amazon za niski, zatem myślę. Stipę odmłodzę, duża przyda sie do różanki wiec może przetrwam
Mam też kilka nowych sadzonek z 2014 mogę w to miejsce przesadzić. A przeciez jeśli kupię jakies mikre Amazon Mist to też nie spełnią moich oczekiwań. Za rok i tak będzie w tym miejscu hakone

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:48, 01 lut 2015

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Ja się nie umiem zdecydować czy stipa czy Amazon...
Chociaż.... z jeżówkami to raczej stipa. Ale jeszcze zależy jak wysokie jeżówki...
No chyba nie doradzę

Jezówki Finkowe Catharina - wysoka więc lepiej bedzie wygladała ze stipą. ALe przecież jeżówki mozna przesadzić i kupić piccolino
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:46, 01 lut 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
mnie tam zachwycają Twoje trawy, zobacz jesienne zdjęcia, jak wdzięcznie falowaly...
Nie można ich tylko podzielić - odmłodzić?

Pewnie decyzja juz zapadła bo Ty tak juz masz.
Jak jest bossko to będzie jeszcze bardziej...

Odpowiem grupowo nt stip. W tym roku wybujały straszliwe bo ich nie ciełam wiosną (chciałm bajecznego widoku czosnów ze stipą ) i dlatego urosły takie wieeeelkie. W tym roku mam pełno bocznych młodych odrostów i chyba częśc największych wykopię (te z przodu) na różankę a resztę mocno przytnę. Potrzebuje z resztą dużo traw do różanki to się nic nie zmarnuje

Czosnki ze stipą.... przyczyna "zjedzenia" bukszpanów

Tak na moje oko niecieta stipa po zimie i tak lezy więc duzej rózncy z amazon mist by nie było. Wszytsko zalezy o dodstępnosci wiosną tej drugiej. jesli będzie do kupienia przesadzę stipę, jesli nie poczeka do jesieni
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:18, 01 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Denerwują mnie te linie kroplujące odkryte po rewolucji jesiennej... ale ciemnego żwirku na razie nie wysypuję, bo przeciez planuję obsadzenie brzegu rabaty konwalnikiam ale też zmiany w jej wnętrzu.Musze sie uzbroić w cieprliwość. Chociaż stipa chyba jeszcze ten rok tu zostanie (miała byc hakone) ale zapomniałam, że późnym latem wsadziłam tu pełno jeżówek i marzą mi się w stipie... i czekam na ekpansję tojesci purpurowej... Co radzicie, przerzedzić tylko stipę i odmłodzić aby nie skrywała bukszpanów, czy zgodnie z planem przesadzić ją w róże? Na jej miejsce miałam wsadzić Carex Amazon Mist

Marzenko, za dużo tej trawy nie widać buksiów, jestem za przesadzeniem
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:37, 01 lut 2015

Do góry
Ja się nie umiem zdecydować czy stipa czy Amazon...
Chociaż.... z jeżówkami to raczej stipa. Ale jeszcze zależy jak wysokie jeżówki...
No chyba nie doradzę

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:37, 01 lut 2015

Do góry
Denerwują mnie te linie kroplujące odkryte po rewolucji jesiennej... ale ciemnego żwirku na razie nie wysypuję, bo przeciez planuję obsadzenie brzegu rabaty konwalnikiam ale też zmiany w jej wnętrzu.Musze sie uzbroić w cieprliwość. Chociaż stipa chyba jeszcze ten rok tu zostanie (miała byc hakone) ale zapomniałam, że późnym latem wsadziłam tu pełno jeżówek i marzą mi się w stipie... i czekam na ekpansję tojesci purpurowej... Co radzicie, przerzedzić tylko stipę i odmłodzić aby nie skrywała bukszpanów, czy zgodnie z planem przesadzić ją w róże? Na jej miejsce miałam wsadzić Carex Amazon Mist

Ogródek w którym klon osłupiał:) 10:28, 01 lut 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
I stało się mam kolejny projekt, pod wpływem sugestii Justyny, mówiącej o tym iż do mojego ogródka pasowałyby drzewa o kolumnowym pokroju i że właściwie najbliżej jest mi do stylu nowoczesnego/ holenderskiego. Plan ten opiera się również na koncepcji Justyny z Kruklandii, która zaplanowała 3 drzewa rozciągnięte na całą długość płotu.
Powstało coś takiego...komentujcie, osądzajcie...mam przygotowane chusteczki higieniczne dam radę

Legenda

1.
to 3 sztuki drzew o pokroju kolumnowym. Oto kandydaci: Graby - to odmiana lukas, jak w ogrodzie Magdalenka, wiśnie piłkowane...Buk pospolity "Dawyck Gold" , wiąz wredei, Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba - przycinany jak w ogrodzie Danusi.

3. To krótki żywopłot z bukszpanu, taki prostopadłościan.

W wiąza nie idź - było to pierwsze drzewo w moim mikro i nie miałam skrupułów, żeby go zwyczajnie wywalić. Ta odmiana ma jeszcze pseudonim - wredny Słonce przypala mu liście, rośnie jak drapak a mój jeszcze dodatkowo zachorował (guzy na liściach). Idź w lukasa. Podciosasz gałązki od dołu, tak aby rośliny pod spodem się ładnie prezentowały i będzie git

Tam gdzie bukszpan zrobiłabym właśnie kompozycję z hortensjami. Chyba że one miały być w szpalerze?

Tak jak pisała Juzia - tojeść nie. Wszyscy szaleli na jej punkcie a potem wszyscy na nią narzekali.

Czy oprócz miejsca pod oknem stipa/lawenda jeszcze gdzieś się powtórzy?

Gosiu, zacznij o narysowania linii rabat. Co i gdzie, Falowane lub proste. Rośliny szkieletowe sadź w ilościach nieparzystych. Jeżeli wyeksponowany ma być klon (lewa strona) jako samodzielne drzewo, to trochę go przesuń, żeby nie był umieszczony centralnie. Wokół niego możesz dosadzić kilka wyższych traw a na niższe piętro bukszpan lub niskie kontrastujące trawy.

Nabazgrałam coś, może Ci się przyda. Mam jednak duży problem z prawą stroną z oczkiem wodnym. Chociaż można by tutaj powtórzyć kompozycje z klonem z naprzeciwka Wyszło mi, ze sosna musi emigrować

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:02, 31 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Jeśli to nie kłopot duży to chętnie tę molinię poproszę .ta rabata moja jest do zmiany bo jest niespokojna ,.musze ją uspokoić . hałaśliwa i za dużo wszystkiego Pozdrówka posyłam .ja już wysiałam trawki .Stipa już mi wzeszła

To ja pójdę za Twoim przykładem i też wysieję stipę, ale jutro, a molinia będzie u Ciebie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:54, 31 sty 2015

Do góry
Jeśli to nie kłopot duży to chętnie tę molinię poproszę .ta rabata moja jest do zmiany bo jest niespokojna ,.musze ją uspokoić . hałaśliwa i za dużo wszystkiego Pozdrówka posyłam .ja już wysiałam trawki .Stipa już mi wzeszła
Makowo na Kociewiu 11:59, 31 sty 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Makkasiu, w tym roku kontynuuję u siebie trawkowe maniactwo. Do moich iglaków pasują jak ulał i dają takiej lekkości. Obserwuję tej zimy rabaty z nimi i nawet teraz ładnie to wygląda. Jedynie hakone mi się zimowo nie podoba. Taka bura jest, ale za to carexy są piękne. Szczególnie Evergold się dobrze trzyma. Stipa mnie bardzo kusi, ale z tym wysiewaniem, to mam kłopot.

Tak jak mówisz Borbetko trawy dają lekkości naszym ogrodom. Jeśli chodzi o stipę to moja jest z siewu za chwilę znowu posieję ją na parapecie ... aby mieć jej pod dostatkiem Kup nasiona i spróbuj satysfakcja gwarantowana
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:02, 30 sty 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Lawenda, przetacznik kłosowy, szałwię, jarzmiankę, dzwonki, ostrogowiec, lilie, stipa, rozplenica, kostrzewa
wybór duży Wiolu
Edit. zapomniałam o ostróżkach i naparstnicy

do róż to nawet berberys pasuje dzwonki są cudne takie delikatne, ostrózki i naparstnice wysieję z tyłu ogrodu, bo ogromne są i kwitną dopiero w drugim roku
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:59, 30 sty 2015

Do góry
Lawenda, przetacznik kłosowy, szałwię, jarzmiankę, dzwonki, ostrogowiec, lilie, stipa, rozplenica, kostrzewa
wybór duży Wiolu
Edit. zapomniałam o ostróżkach i naparstnicy
To tu... 13:33, 30 sty 2015

Do góry
Stipa wysiana tydzień temu niesmiało rośnie ku mojej ogromnej uciesze.

Rozplenica też postanowiła pokazać zielone kiełki...
Makowo na Kociewiu 08:39, 30 sty 2015

Do góry
Makkasiu, w tym roku kontynuuję u siebie trawkowe maniactwo. Do moich iglaków pasują jak ulał i dają takiej lekkości. Obserwuję tej zimy rabaty z nimi i nawet teraz ładnie to wygląda. Jedynie hakone mi się zimowo nie podoba. Taka bura jest, ale za to carexy są piękne. Szczególnie Evergold się dobrze trzyma. Stipa mnie bardzo kusi, ale z tym wysiewaniem, to mam kłopot.
Działka wkoło Lubczyka :) 20:22, 29 sty 2015

Do góry
Basiu, a możesz mi jeszcze napisać, jakie to są roślinki na wizualizacji? Umbry, irysy i kulki bukszpanowe to wiem, a reszta? Te mniejsze trawki to stipa? Jest tam jeszcze lawenda?
A na tej wizualizacji z magnolią to co tam jeszcze rośnie?
Skąpana w słońcu 16:14, 29 sty 2015

Do góry
Ewa poczekaj, róża mloda to mała. Zobaczysz latem jak w gore pójdzie, stipa jej nie przeszkodzi
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:52, 28 sty 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Bogusiu, trochę się uzbierało
stokrotka afrykańska
przetacznik kłosowy
ryż ozdobny
dzwony irlandzkie
stipa
werbena patagońska
kosmos czekoladowy
kosmosy: zwykły i muszelkowy ale od razu do gruntu
papryka półostra ROKITA
Chyba nic nie pominęłam

He, he stokrotka na pierwszym miejscu
Zdjęcia porób, ja mam pamięć wzrokową, to lepiej zapamiętam

Wiesz Edenka to mnie wabi i kusi

Też lubię te kwiatki, które można wysiewałać wprost do gruntu, masz jakieś inne do polecenia, oprócz kosmos a?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:26, 28 sty 2015

Do góry
Aniu wiem co masz i to mi się podoba. Fakt wielkorotnie pisałem, że chciałbym ogród o innym charakterze, ale powoli mam nadzieję, że i na taki kiedyś przyjdzie czas, teraz wolę się nacieszyć, poszaleć, pokombinować i przy okazji powiększać swoje doświadczenie na temat różnych roślin.

Wiesz jak podoba mi się stipa na bylinówkach, wygląda bosko, ale ja mam coś wysiewać... toć to dla mnie najgorsza z ogrodowych czynności. Nie mam do tego reki jak do kwiatów domowych .

A co gddyby tak po środku miejsca na róże dać jakieś wyższe miskanty, aby nie było widać co jest po drugiej stronie (oczywiście mocno naciągany efekt) Rabata w tym miejscu miałaby 3 metry szerokości więc może dałoby się to pomieścić.

Pysznogłówki kombinuje posadzić w dużej grupie, ale w maju chce połowe wycinać, aby przedłużyć kwitnienie. Może uda się osiągnąć taki efekt, zawsze można skorzytać z łopaty i to poprawić

Czyli na brzeg na pewno: bodziszki, rdest, Ice Dance, dwie plamy żurawek w jednym kolorze(więcej nie chce ) może w pobliżu róż lawenda też by się sprawdziła?

Jeżeli chodzi o przewie na rabacie to też brałem to pod uwage bo troszkę go tam jest, a przy dużym zagęszczeniu powinno to pomagać w przypadku różnych paskud na roślinach.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:14, 28 sty 2015

Do góry
Łukasz z rysowaniem to u mnie gorzej...
Z sąsiedztwem dla róż to też nie najlepiej... ale róże z bodziszkami mi się podobają. Można je obsadzić kocimiętką.. zanim róże zakwitną to kocimiętkę przytniesz na niziutko i róże będą mieć przewiew powietrza. Za kocimiętką ale w sąsiedztwie róż można dać bodziszka innego, one kwitną w czerwcu i będzie jak na inspiracji
Do róż trawy?? Nie mam pomysłu jakie. Róże nie lubią jak je coś zarasta bo zaraz chorują. A trawy jednak maja swój wymiar.. rozplenice jak już to z niższych i kawałek od róży. Może stipa??
Przy drzewach i za nimi dałabym cieniolubne. Od pobytu w Wojsławicach chora jestem na łan Ice Dance.. nawet kompletny cień trawie nie przeszkadza..

Na brzeg bym dała mniej rodzajów, ale w środku plamy.. już różne..
Na brzeg słoneczny nadaje się rdest, za nim koniecznie niskie różowe jeżówki (razem wyglądają bomba), moje nowe odkrycie bodziszek kantabryjski Karmina.

Szałwia, kocimiętka jak przekwitnie jest brzydka... nie na brzeg..

Pysznogłówki ale małymi plamami, bo jak przekwitną to też są brzydkie.. ale jak kwitną to są fajne

Ogólnie chyba taki układ będzie lepszy.. i wiadomo, że wszytko będzie się przenikać góra dół.
Dla mnie roślin na rabatę nie jest za dużo.. Ale widziałeś mój ogród i wiesz co ja mam

Edit.. dałam na brzeg rabat obwódki bukszpanowe, ale ogólnie wolałabym bez nich.. niestety z powodu psa muszę coś dać by zasłonić płotki Jak bukszpan urośnie to siatki założę za bukszpanem. Najbardziej lubię jak z rabat się wylewa i widać do samego dołu kfiotki...
Wyjątek stanowi obwódka przy różach białych.. z szałwią od Finki i niskim przywrotnikiem.. to możesz skopiować
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:29, 28 sty 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Bogusiu, trochę się uzbierało
stokrotka afrykańska
przetacznik kłosowy
ryż ozdobny
dzwony irlandzkie
stipa
werbena patagońska
kosmos czekoladowy
kosmosy: zwykły i muszelkowy ale od razu do gruntu
papryka półostra ROKITA
Chyba nic nie pominęłam

...sporo...będzie dużo doniczek.Kosmos muszelkowy bardzo ciekawy...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies