Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:56, 02 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Szałwia cardonna zakupiona u Szmitów, ma piękne ciemne pędy, jest wysoka i wyprostowana

Cudowne ujęcie!!! Uwielbiam szałwie i trawki... a u ciebie takie boskie połączenie! I dzwonki też koffam ... Idę dalej się delektować twoimi foteczkami...

Anitko - karate to bardzo fajny sport. Świetnie wyrabia hart ducha Może kiedyś spotkamy sie na zawodach
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:32, 02 cze 2014

Do góry
Szałwia cardonna zakupiona u Szmitów, ma piękne ciemne pędy, jest wysoka i wyprostowana

I zapłakane dzwonki które zaczynają kwitnąć

Zakątek z fioletową ławeczką 01:04, 02 cze 2014

Do góry
Zakwitła szałwia

Lawenda pomalutku...

Dzwonek od Bogusi

Trzykrotka
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:29, 01 cze 2014

Do góry
Alisonek napisał(a)
szałwia ma ekstra kolor i same kwiatki są ładne!

Kwiaty ma faktycznie w takim kolorze, który bardzo lubię no i są naprawdę duuuże! Pozdrawiam Alu
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:22, 01 cze 2014

Do góry
szałwia ma ekstra kolor i same kwiatki są ładne!
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 21:59, 01 cze 2014

Do góry
Gocha napisał(a)

BusyBee dzięki za pochwały, miło mi. Carexy kupiłam w Kurowie w Centrum Ogrodniczym po 7 zł. I bardzo ładne , duże rośliny. W Puławach były też po 7 zł. Ale troche gorsze i nie było zbyt dużo ich , nie można było wybierać. Te wcześniej kupione to były z targu pod zamkiem i też płaciłam 7 zł a były dużo mniejsze. W tym sklepie w Puławach- Ogród Marzeń to warto kupować bo cena przynajmniej niektórych roślin dosyć dobra np szałwia po 5 zł., Trawy brązowe chyba po 6 zł.Zurawki 8,50 zł.

Dziękuję za informacje Ceny fajne- szczególnie żurawek. U mnie powyżej 10 zł
Warto porównać ceny, bo często różnią się dość mocno. To istotne, szczególnie gdy kupuje się po kilka, kilkanaście sztuk.
Dwa ogrody 21:57, 01 cze 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

czosnek Ostrowskiego

i zaczyna śliczny błękitny

Oba piękne
Podoba mi się też różowa szałwia
Ogród w budowie - nieustającej 21:46, 01 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Czytam, że nie opędzimy sie od fotek.. i co?????
U Sebka wypatrzyłam przewrotnik z szałwia.. cudne zestawienie... na nowo zaczyna kochać przewrotnik
ostatnie siewki szlag trafił w szklarni, zapomnialam otworzyć ja i sie ugotowały.. wstyd mi prosić jesienia o kolejne nasionka ... ale jak będą zbywać to chętnie jeszcze raz spróbuję... taka dupa ze mnie a nie ogrodnik Ostatnie 3 walczą o przetrwanie, ale marne szanse .... szlag by to wziął Takie dudo poszło sie paśc .. buuu
(

Próbuję Cię zadowolić.

Nie płacz za ośmiałem, skoro zostały Ci trzy, to przecież będą, tylko nie daj ich zjeść ślimakom.

Przywrotnik z różnymi roślinami świetnie się komponuje, mam też z przetacznikiem pagórkowatym

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 21:34, 01 cze 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

No piękne te nowe rabaty- uporządkowane ale kolorowe. To duża sztuka nie narobić bałaganu. Bardzo mi się podoba
I fajne zakupy Powiedz jeśli możesz, jakie drogie były carexy- bo to naprawdę duże sadzonki.

BusyBee dzięki za pochwały, miło mi. Carexy kupiłam w Kurowie w Centrum Ogrodniczym po 7 zł. I bardzo ładne , duże rośliny. W Puławach były też po 7 zł. Ale troche gorsze i nie było zbyt dużo ich , nie można było wybierać. Te wcześniej kupione to były z targu pod zamkiem i też płaciłam 7 zł a były dużo mniejsze. W tym sklepie w Puławach- Ogród Marzeń to warto kupować bo cena przynajmniej niektórych roślin dosyć dobra np szałwia po 5 zł., Trawy brązowe chyba po 6 zł.Zurawki 8,50 zł.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:45, 01 cze 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
A stipa mi zaczyna kwitnąć. I szałwia od Finki

delikatność tej trawy jest fascynująca...
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:30, 01 cze 2014

Do góry
wiunia napisał(a)
Kilka fotek z ogrodu
szałwia omszona "(wieloletnia) - pod taką nazwą kupowałam w zeszłym roku i pięknie wyrosła tej wiosny

moja czerwona pnąca róża, która przez moją nieuwagę wypuściła z podkładki dzikie pędy i tym sposobem jest biało-czerwona nie wiem co to za kwiatki ale pachną pięknie, czerwonych pąków jest ok 30 szt. reszta to białe drobne ...chyba różyczki?

i graby

Wiuniu zerknij do mnie to zobaczysz jaki potwór z niej może wyrosnąć.
Żywopłotki cisowe. 17:24, 01 cze 2014

Do góry
Haniu i ja zaglądam fotki z ogrodu zobaczyć a tu nic.Czy Haniu kwitnie ci już szałwia bo z tych nasionek co mi przysłałaś sadzonki mam duże ale jeszcze nie kwitną pozdrówka zostawiam
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 31 maja 2014 11:35, 01 cze 2014

Do góry
Dzięki Haniu za relację a chabra o takich liściach ja mam różowo wrzosowy kolor i ciemny fiolet prawie czarny i szałwia Caradonna była, ech jestem ciekawa jak było u Gosi i Izy
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 31 maja 2014 01:12, 01 cze 2014

Do góry
Prawie każde z nas zainteresowało się tą nowością:

Co prawda zdania różnych osób na temat koloru kwiatów były bardzo podzielone - od żółtego, przez niebieski do fioletowego - ale wygladał tak super, że trzeba przetrzymac go w doniczce do czasu zakwitniecia i potem wsadzić tam gdzie będzie pasował - a ile będzie radości z czekania na ten kolor.
Ciekawe komu pierwszemu zakiwtnie...

Dalej oczywiści przebój tegorocznej Chelsea

Poza tym z bylin zabrakło na placu czarnych orlików, szałwia Cardonna tez cieszyła się powodzeniem bo były naprawdę ładne sadzonki ( i po co było tachać z Anglii ze trzy lata temu?), różne klony, trochę traw.

Koniecznie musimy się tam spotkać latem - wtedy ogród zmienia swoje oblicze a na placu są zupełnie inne rośliny.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:45, 31 maj 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Kasiu,
zapomniałam Ci wczoraj napisac żebyś roslinki już wysadziła. Ale mądra ogrodniczka sama wiedziała co zrobic!
Naparstnice mają być białe.
Zakupy takie sobie. Donicy nie kupiłam bo te ktróre mi się podobają kosztują majątek. Będę szukała dalej.
Trochę roślinek wpadło mi w ręce, niebieska szałwia i jeżówki bo cena była atrakcyjna, a rosliny ogromne.
I jeszcze surfinie do donic.
Zdarliśmy dzisiaj darń pod nowa rabatę, roslinki nie posadzone bo noc nas prawie zastałą. Wsadziłam tylko pomidory i wysiałam buraczki na późniejszy zbiór. Jutro pewnie sie nie ruszę bo dzisiaj już czuję kości.

Czyli popracowałaś solidnie zdejmowanie darni to nie jest moje ulubione zajęcie w ogrodzie
Na niebieską szałwię też mam ochotę. A jeżówki jakie kupiłaś? Pamiętasz nazwę? Ja niedawno posadziłam trochę zwykłych- prairie splendor i pełne- southern belle. Wszystkie różowe próbuję być konsekwentna
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 31 maja 2014 21:41, 31 maj 2014

Do góry
Dziękuję Państwu Szmit za przemiłe przyjęcie, za sympatyczne rozmowy, spacer po ogrodzie, za poczęstunek i babeczki - wypiek młodszej córki, rewelacyjne!!!
Dziękuję również wszystkim ogrodomaniakom za wspólnie spędzony czas i Kuklikowi za własnoręczny wypiek
Pogodę mieliśmy wprost wymarzoną. Roślinki jak zwykle piękne, sadzonki wypasione. Przywiozłam dwa wózki roślin, nie wspomnę o tym co zamówiłam na poniedziałek... Część zdążyłam już posadzić Ogromnym powodzeniem cieszyła się Tojeść Ciemnopurpurowa Beaujolais hit z Chelsy, Nowe odmiany orlików czarnych i różowych, Szałwia Caradonna, Chaber Pulchra Major (Haniu według googla jest fioletowy )
Dziewczyny kupiły ładne klony o różowo-zielonych liściach (dziewczyny podajcie jego nazwę)
fotek nie mam bo tradycyjnie nie wziełam aparatu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:22, 31 maj 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
Asiu posadziłam dziś roślinki od Ciebie Ładnie się rozrosły i mam nadzieję, że dadzą radę w gruncie.
Wyjeżdżam na kilka dni i chyba lepiej im będzie w ziemi. Zostały jeszcze naparstnice. Szukam dla nich dobrego miejsca, bo są wysokie. Czy pamiętasz jaki to będzie kolor?

Jak dzisiejsze zakupy? Udane?

Kasiu,
zapomniałam Ci wczoraj napisac żebyś roslinki już wysadziła. Ale mądra ogrodniczka sama wiedziała co zrobic!
Naparstnice mają być białe.
Zakupy takie sobie. Donicy nie kupiłam bo te ktróre mi się podobają kosztują majątek. Będę szukała dalej.
Trochę roślinek wpadło mi w ręce, niebieska szałwia i jeżówki bo cena była atrakcyjna, a rosliny ogromne.
I jeszcze surfinie do donic.
Zdarliśmy dzisiaj darń pod nowa rabatę, roslinki nie posadzone bo noc nas prawie zastałą. Wsadziłam tylko pomidory i wysiałam buraczki na późniejszy zbiór. Jutro pewnie sie nie ruszę bo dzisiaj już czuję kości.
Dwa ogrody 01:22, 31 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mariola, fizys masz bardzo jak należy
Rabaty chociaz nowe, wyglądają na dojrzałe.. a kocimiętka zajedzie ci na 2 kostki... teraz obcięta do trnasportu, ale ta ma szerokość zacna
Z szałwia poczekaj aż przekwitnie trochę, przytniesz i przesadzisz.
Mam też sporo nie tak wzrostem posadzone i chodzę i dumam.... ale ogród nie z gumy Żebyś słuszałą jak mi sie westchnęło teraz

I białego orlika nie mam.... i nie widziałam.. ogród nie z gumy.... nie będę mieć

Aniu, z ust Królowej Bylinowej miło słyszeć pochwałę rabat
Poprawki będą, to rzecz nieunikniona, wiem Orlik biały jak przekwita, na początku jest bardziej limonkowy, mam nadzieję, że się wysieje, bo on jako jedyny w ubiegłym roku przetrwał z całej paczki wysianych nasion.
Moja piwonia w ubiegłym roku miała bordowe maźnięcie, czyżby coś jej się pomyliło
Dwa ogrody 01:11, 31 maj 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Jaki busz hostowy! Cudnie W ogóle szaleją Ci te rośliny! Drugi rok ogrodu nowego, prawda? Nieźle

pozdrawiam!!

Hosty mam w starym, w nowym nie mam jeszcze cienia.
Karolina, to podzielę się z Tobą tym buszem wypieliłam dziś wszystkie siewki, w tym roku nie pozwolę się jej rozsiać, bo mam jej już wystarczającą ilość.

za chwilę zakwitną przetaczniki po prawej, a na razie cieszy szałwia

mam wrażenie, że różowa jest bardziej kompaktowa

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:59, 30 maj 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Syla szałwia żurawki piękne zestawienie jaka odmiana tej szałwi pamiętasz może? Miłego weekendu bez deszczu życzę

Kupowałam jako szałwię omszoną ale Dana mi podpowiedziała , że to szałwia łączna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies