Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Bogdzia 21:11, 25 cze 2014

Róże , lawenda , szałwia ,ostróżki, wszystko dorodne i piękne.Faktycznie romantycznie. Pozdrówka.
marta_d 21:28, 25 cze 2014

Napia napisał(a)

Na razie jeszcze niczym nie zasilam, bo gleba gliniasta i raczej żyzna, a roślinki młode, ale w przyszłym roku na pewno będę je nawozić

lawendy niczym nie zasilam, jeśli mogę się wtrącić, ona nie jest wymagająca, ważne żeby miała piaszczyste podłoże, zasadowe i przepuszczalne. podlewać raczek skąpo - nie lubi za dużo wilgoci, a jeśli jest posadzona w glebie gliniastej to przed wsadzeniem należy glebę zmieszać z dużą ilością dobrze przerobionego kompostu albo obornika, ale już przekompostowanego. Jeśli nie kwitnie obficie, to spróbuj wiosną mocniej ją przyciąć
Iwk4 21:48, 25 cze 2014

Cześć dziewczyny. Piszecie o lawendzie, to napiszę swoje odkrycie. Na lawendzie się nie znałam, w zeszłym roku zobaczyłam łan lawendy w donicy przy jakimś markecie i to było piękne. W tym roku najpierw kupiłam 6 krzaczków w szkółce i posadziłam przy różach, a potem zobaczyłam w Obi 6-paki po 11 zł i z głupoty kupiłam je. Nie miałam na nie planu, więc posadziłam w donicę i podlewałam, pięknie kwitła i wcześniej, niż ta ze szkółki. Podlewałam i wąchałam w tej donicy do dziś. Dziś podcięłam zawijasek bukszpanowy i zanim wysadziłam tę lawendę z donicy. Tam będą róże. Doznałam szoku, jak zobaczyłam w całej donicy rozrośnięte korzenie, a donica wielka. Nawet nie wiedziałam , że ma takie korzenie. Troche podcięłam i posadziłam do gruntu. Zabrakło mi 2 sztuk, ale nie przesadzałam tej z gruntu, skoro ma tak wielkie korzenie. A i przy przesadzaniu i podlewaniu unosił się cuuuudowny zapach.
marta_d 22:36, 25 cze 2014

Napia napisał(a)

Nie ma pośpiechu Przy moich szałwiach rośnie już mnóstwo małych , gdy trochę urosną i się wzmocnią, myślę pod koniec lata, wyślę sadzonki Zobacz Martuś, czy przypadkiem koło Twoich nie rosną malutkie szałwie One same się rozsiewają i takie są najsilniejsze.
Jeżeli chodzi o nasiona, to słabo mi wykiełkowały. Z paczuszki mam dwie maciupeńkie sadzonki, jeszcze nie wiem jakiego koloru Będzie niespodzianka. Ale rosną słabiej niż te, które same się wysiały, oraz wyglądają na delikatniejsze

muszę zerknąć czy są, jakiś czas temu widziałam jedną, mam nadzieję, że będzie ich więcej tylko niech przestanie padać zimno na dworze.. piękną mamy jesień tego lata
Napia 22:39, 25 cze 2014

Gardener27 napisał(a)

Witaj Agnieszko

Wracam po dłuższej nieobecności Twój ogród rośnie w oczach Podoba mi się jak łączysz kolory Ta szałwia z lawendą wyglądają zjawiskowo

Czas na cięcie Hakuro Nożyce w dłoń i do dzieła

Pozdrawiam

Witaj Przemku, długo Cię nie byłoWiem, bo podglądałam w Twoim wątku Bardzo się cieszę, że podobają się Tobie moje pomysły Za rok, gdy młode roślinki trochę podrosną, mam nadzieję, widok będzie ładniejszy
Z cięciem Hakuro z nieba mi spadłeś Postanowiłam, że w sobotę nożyce w ręce i robię postrzyżyny, ale nie byłam pewna, ile tak naprawdę mogę przyciąć
Bardzo dziękuję za wskazówki
Napia 22:42, 25 cze 2014

Bogdzia napisał(a)
Róże , lawenda , szałwia ,ostróżki, wszystko dorodne i piękne.Faktycznie romantycznie. Pozdrówka.

Bogdziu, dziękuję ślicznie. Nawet nie wiesz, jak cieszą mnie Twoje słowa Pozdrówka i zdrówka dla Ciebie
Napia 22:46, 25 cze 2014

marta_d napisał(a)

lawendy niczym nie zasilam, jeśli mogę się wtrącić, ona nie jest wymagająca, ważne żeby miała piaszczyste podłoże, zasadowe i przepuszczalne. podlewać raczek skąpo - nie lubi za dużo wilgoci, a jeśli jest posadzona w glebie gliniastej to przed wsadzeniem należy glebę zmieszać z dużą ilością dobrze przerobionego kompostu albo obornika, ale już przekompostowanego. Jeśli nie kwitnie obficie, to spróbuj wiosną mocniej ją przyciąć

Marta, ja obok lawendy mam też szałwię Na szczęście obie sucholubne i jak piszesz, nie wymagają za wiele pracy. Lawendę tnę wiosną i po przekwitnięciu, robi się wtedy ładna i taka zwarta, szałwię zostawiam w spokoju Jeżeli wystarczy kompostu, to na pewno podsypię i szałwii i lawendzie
Napia 22:48, 25 cze 2014

marta_d napisał(a)

muszę zerknąć czy są, jakiś czas temu widziałam jedną, mam nadzieję, że będzie ich więcej tylko niech przestanie padać zimno na dworze.. piękną mamy jesień tego lata

U nas nie pada i pogoda nie najbrzydsza, ale kto to widział, żeby pod koniec czerwca w nocy było tylko 8 stopni. Pogoda rzeczywiście jesienna
Napia 22:50, 25 cze 2014

Iwk4 napisał(a)
Cześć dziewczyny. Piszecie o lawendzie, to napiszę swoje odkrycie. Na lawendzie się nie znałam, w zeszłym roku zobaczyłam łan lawendy w donicy przy jakimś markecie i to było piękne. W tym roku najpierw kupiłam 6 krzaczków w szkółce i posadziłam przy różach, a potem zobaczyłam w Obi 6-paki po 11 zł i z głupoty kupiłam je. Nie miałam na nie planu, więc posadziłam w donicę i podlewałam, pięknie kwitła i wcześniej, niż ta ze szkółki. Podlewałam i wąchałam w tej donicy do dziś. Dziś podcięłam zawijasek bukszpanowy i zanim wysadziłam tę lawendę z donicy. Tam będą róże. Doznałam szoku, jak zobaczyłam w całej donicy rozrośnięte korzenie, a donica wielka. Nawet nie wiedziałam , że ma takie korzenie. Troche podcięłam i posadziłam do gruntu. Zabrakło mi 2 sztuk, ale nie przesadzałam tej z gruntu, skoro ma tak wielkie korzenie. A i przy przesadzaniu i podlewaniu unosił się cuuuudowny zapach.

Ślicznej i pachnącej lawendy nigdy dość Ale one mają spore korzenie, ja przesadzam sadzonkę z całą bryłą korzeniową. Nie zdarzyło się, żeby zmarniała
asiach 22:54, 25 cze 2014

Agnieszko wierzbę tniem pozostawiając kilka oczek (np.5) kilka razy do roku. Wierzba lubi cięcie a ostatnie do końca lipca tak aby zdążyła się zregenerować. A pierwsze na wiosnę po przekwitnięciu kwiatków
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies