Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród przy lesie początek 2012/2013 11:16, 30 maj 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Piwonia ładnie się zapowiada, ta roślinka nad którą dumałyśmy, ta pod piwonią to czyściec wielkokwiatowy. Miałam zapytać o nazwy róż na pergoli, pokazałaś je tu powyżej, znasz je, ta jedna pięknie już poszła do góry.

Agtko ,tak mi coś chodziło,że to czyściec lub szałwia .Jeśli Ci się ,podoba to ci troszkę uszczknę ?
Zakochana w ogrodach 10:40, 30 maj 2014

Do góry
Jagoda dziękuję, sprawdzę stanowisko. Co do magnolii masz rację.
Kasya, pierwsze to szałwia, drugie nn.
Miło, że wpadłyście.
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:13, 30 maj 2014

Do góry
Sylwia, masz niespożytą energię i ogrom sił, podziwiam. Kostka wygląda pięknie, o ogrodzie niewspomnę, nawet w miejscu ze zrujnowaną trawą. Czy szałwia odstrasza ślimaki? Muszę ratować moje funkie i coś koło nich podsadzić.
Miłego piątki życzę
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:08, 29 maj 2014

Do góry
Kilka fotek z ogrodu
szałwia omszona "(wieloletnia) - pod taką nazwą kupowałam w zeszłym roku i pięknie wyrosła tej wiosny

moja czerwona pnąca róża, która przez moją nieuwagę wypuściła z podkładki dzikie pędy i tym sposobem jest biało-czerwona nie wiem co to za kwiatki ale pachną pięknie, czerwonych pąków jest ok 30 szt. reszta to białe drobne ...chyba różyczki?

i graby
Moja "przyziemna" :) pasja 22:07, 29 maj 2014

Do góry
Tu jeszcze moja szałwia z zeszłorocznego siewu

I postępy przy budowie muru obronnego, żeby nie było, że pomysł upadł

Mój mały skrawek ziemi 22:01, 29 maj 2014

Do góry
Urszullo szałwia na pewno jest lekarska , ale odmiany dokładnie nie znam .
trawa niedźwiedzia chyba lubi sucho , u mnie rośnie na wzniesieniu i specjalnie się nią nie przejmuję
Wygląda pięknie , po roku się rozrasta pięknie i wychodzą kłosiki
pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:08, 29 maj 2014

Do góry
Agdnieszko dziękuje.. aż się zarumieniłem Spotkanie było cudne, a na opis ogrodu w polskim słwoniku słów brakuje.
Cieszę się, że rewolucja się podoba, jeszcze będę łądował tam smaczki i dodatki

Gosiu nie zrobiłem zdjęcia, ale ja to skromnie... szałwia i bordowe rozchodniki. Kasia robiła zdjęcia i na pewno pokaże. Dzisiaj byłem bardziej obserwatorem zakupów i jak mnie to cieszy jak widze osoby, które mają te same problemy a miejsca nie ma, a kolor nie taki... coś na miare bieganiny w szkółce blisko Bożenki. Bardzo miłe popołudnie również dzięki właścicielom szkółki co na pewno Bogusia i Kasia potwierdzą.
Czekam również na fotki, bo chyba nawet zostałem uwieczniony
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:56, 29 maj 2014

Do góry
W poniedziałek , szałwia łączna zaczęła się rozkręcać ......

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:05, 29 maj 2014

Do góry
Wiecie co może dolegać moim wierzbom? Nie ma szczególnie dużej ilości deszczu, ani suszy....

Ehhh żurawka green spice piękna jest!

A i klonik też niczego sobie

i dzisiejsze nasadzenia, czy szałwia się rozsiewa i kwitnie w następnym roku? Bardzo bym chciała

I jeszcze raz piękna kostrzewa golden toupee, jest jak żarówka, oby ładnie zimowała!

i donice, wiszące się nieźle rozrosły

a klonik acer aconitifolium w donicy dostał trawkę carex brunnea jenneke
Ogród do kwadratu 17:53, 29 maj 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Ewelina - majowa zieleń jest chyba najpiękniejsza

Justynko - ty eMa na takie emocje nie narażaj... bo męska pomoc w ogrodzie jest na wagę złota

Agatko macham .... stipy ubiegłoroczne i dlatego dorodne... ciekawe jak będą wyglądać w kolejnym roku... jeśli przezimują

Magdziu... ze mnie marny fachowiec, bo ja nie jestem projektantem... ale wpadnę z miłą chęcią

Aguś...

Po deszczu...

I znów cudnie jest! Jak nie w deszcz to i po deszczu.
A na tym zdjęciu to piękna szałwia jest? Ona się rozrasta/rozsiewa czy tyle co roku jej kupujesz? Piknie, no piknie jest!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:33, 29 maj 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Piekne te kolory.
Co to za rosliny o jasno zielonym kolorze przed szałwia?
Pokazesz jak juz zakwitna?

To przywrotnik ostroklapowy, tak właśnie kwitnie W tym jego urok
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:16, 29 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Anuś na foto to nie szałwia Finki.. Finki zaczyna dopiero kwitnąć.
Powojnik to nie Arabella (bo go mam też), szybciej Sizaia Ptitsa .. z opisu się zgadza, u mnie rośnie w cieniu, pod drzewem, nie podlewam nigdzie nie znalazłam wielkości kwiatów, a nie mam czasu szukać..

to Arabella

A to być może Sizaia Ptitsa.

Tak bo płatki jej się skręcają i ma środek brązowawy po rozwinięciu
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:07, 29 maj 2014

Do góry
Dziś mamy święto, ale chwilę w ogródku popracowałam. Niemniej jednak nie mam jakoś do tego głowy dziś...
Dokończyłam prostą rabatę, potem posadziłam zielone żurawki, odnalazłam i przesadziłam dwie jeżówki które coś zasłoniło i w dodatku podżarły ślimaki [małe sadzonki czegoś innego mi całkiem zeżarły!! świnie jedne!] Sypię ten niebieski preparat bo ślimaków u nas masa
Przy okazji stwierdziłam że szałwia jest super. Mam 2 szałwie, jedna niska już kwitnie, a druga jakaś super wysoka.

Po drodze zauważyłam że na jeżówkach zrobiła się miejscami taka jakby piana, taka jakby ze śliny czy czegoś.... czym to powinnam potraktować? Kiedyś coś podobnego widziałam na wierzbie.

A wierzbom jakoś tak brązowieją nowe listki....

Ehhh bez chemii się nie obejdzie niestety. Kwestia tylko czym to traktować.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:06, 29 maj 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Piekne te kolory.
Co to za rosliny o jasno zielonym kolorze przed szałwia?
Pokazesz jak juz zakwitna?
Moja "przyziemna" :) pasja 12:31, 29 maj 2014

Do góry
tusiawka napisał(a)
Jagoda zaglądałam do Ciebie po cichu ostatnio.

Szałwie moje też mnie denerwują, że takie niskie, jak w tym roku się nie zbiorą to je na inne wymienię. Miały być trzy piętra fioletu lawenda, szałwia i werbena, a szałwia się z lawenda praktycznie zlewa.

O werbenę się nie martw, długo jest mała ale jak już ruszy to ekspresem. Tylko w słoneczku ją posadź.
Bardzo dobrze toleruje przesadzanie więc śmiało zmieniaj jej miejsce jeśli tak Ci pasuje. I jeśli chcesz uzyskać efekt podobny jak u mnie, to w jedno miejsce kilkanaście sztuk obok siebie posadź.

Dziewczyny nas pocieszają, więc pewnie będzie dobrze . Ja wybierałam tę odmianę, aby uniknąć pustych gniazd w środku kępy szałwii omszonej. Omszona przepięknie kwitnie, ale jak pisze Marzenka, jednocześnie bardzo się pokłada i po ścięciu przekwitłych kwiatostanów kępa wygląda paskudnie. U mnie wcale nie powtarzała kwitnienia... Nie wiem, może coś źle robiłam. Jednak ten fiolet przez max 2tyg i tak rekompensował inne wady.

Moja werbena dalej rośnie w skrzynce, jeszcze nie nadaje się do pikowania. Liczę, że niebawem ruszy i będę mogła działać. Będę sadzić tak, jak radzisz, dzięki.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:17, 29 maj 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Jagoda - szałwia będzie wyższa. Jeśli nie w tym roku, to w przyszłym. Ja sadziłam co 40-50 cm. Liczę, że w przyszłym roku się połączą... W tym sezonie będę zachwycać się Twoim fioletowym pasem startowym.

Dobrze, że wstawiłaś porównanie turzycy silver. Szukam czegoś jasnego, wpadającego w cytrynowy kolor i chyba jednak na evergold postawię... skoro silver to taki kameleon...

Wg moich obserwacji takie właśnie odstępy powinnam zachować...

Moja Silver w lecie była tak jasna (jasno kremowa, prawie biała), że aż świeciła na rabacie, dlatego tak bardzo jestem zaskoczona tą totalną przemianą po zimie . Ciekawe co z kolorami będzie dalej. Na szczęście taka zielona, piórkowa też mi się podoba . I naprawdę mocno już się rozrosła.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:12, 29 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Mam szałwię niebieska i białą ale nie wiedzialam że jest jeszcze rózowa?
Ja też chyba za bardzo ją ścisnęłam skoro się tak rozrasta hmmmmm.

Mnie by się biała podobała, ale jeszcze nie mam, będe u Ciebie podglądać .

Sadziłam co ok 30cm, bo tak mi wypadło i nie chciało mi się póść sprawdzić, jakie ona osiąga rozmiary , no i skoro już kępy włażą na siebie, to w przyszłym roku chyba będę co drugą wywalać w inne miejsce. No ale to akurat żaden problem, szałwia znosi przesadzanie bez problemu.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:08, 29 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja się tak nie bawie mnie nie poinformowano, że ładniejsze sadzonki są w mniejszych doniczkach... mam gniazda w Amazonach, ale urosną przecież, muszą
Taka szałwia przydałaby się, ale ja muszę bardzo przystopować z sadzeniem i pomyśleć co dalej.

Urosną, ja swoje cięłam nożem na pół, bo okazało się w trakcie, że będzie mi więcej sadzonek potrzebne.
Na szałwię zawsze masz czas, gdzieś, kiedyś miejsce się znajdzie. Ja bardzo lubię te wyraźne fioletowe plamy .
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:06, 29 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu a nie jest to Arabella albo Sizaia Ptitsa? nie widzę dobrze środka czy biały czy ciemniejszy? a szałwia od Finki śliczna pozdrówka

Anuś na foto to nie szałwia Finki.. Finki zaczyna dopiero kwitnąć.
Powojnik to nie Arabella (bo go mam też), szybciej Sizaia Ptitsa .. z opisu się zgadza, u mnie rośnie w cieniu, pod drzewem, nie podlewam nigdzie nie znalazłam wielkości kwiatów, a nie mam czasu szukać..

to Arabella

A to być może Sizaia Ptitsa.

Mój wymarzony ogród 08:47, 29 maj 2014

Do góry
W donice gdzie będą cisy dałabym np same trawki - jakieś zwiewne... i ewentualnie coś plamkami kolorowymi rzucone....typu szałwia albo zawciąg - on długo kwitnie.

Oj...mozliwości Madzia jest mnóstwo nic tylko szaleć...a wiem, że ciężko się zdecydować bo dużo ładnych roślin jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies