Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 22:41, 18 cze 2014

asiach napisał(a)

Agnieszko, co znaczy, że ona trochę urosła? Ile lat tam rośnie i jaka ona jest duża, bo z tej perspektywy to ciężko ocenić jej wielkość. A tak szczerze mówiąc to wielkie okazy przesadzają to myślę, że i z nią sobie poradzicie, bo do tej operacji wzięłabym na Twoim miejscu męża. Trzba dobrze okopać i myślę, że bryła będzie duża. Skoro napiasłaś, że trochę podrosła to domniemam, że rośnie 2-4 lat w tym miejscu. Z tego co sama zauważyłam przez pierwsze dwa lata roślina niewiele przyrasta nad ziemią za to ukorzenia się i w trzecim roku zaczyna bujny wzrost.
Dobrej nocy życzę

Asiu, rzeczywiście, tuja została wsadzona trzy lata temu od początku była duża - dostałam ją w prezencie i wtedy jeszcze nie miałam pomysłu na swój ogród. Przedogródek cały będzie zmieniony i miejsca dla tui tutaj nie ma. Dlatego zostanie przeniesiona na tył domu, obok tarasu.
Mąż do takich prac niezbędny
Napia 22:59, 18 cze 2014

asiach napisał(a)
Kwiaty masz piękne a widząc hortensję wymiękam. Dzięki ogrodowisku zauważyłam szałwie. Takich nie znałam. Pamiętałam tylko takie czerwone z ogrodu dziadków i czasami mieliśmy w skrzynkach na parapecie ale takich jak masz Ty czy inni z takii omszałymi listkami jeszcze nie. I myślę, że sa dużo piękniejsze niż lawenda. A gęsto je sadziaś w kępach czy pojedyńczo i czy szybko się rozrastają? Czy to jest bylina? czy jednoroczna a może dwuletnia roślina?
Ale wszystkiego się od Ciebie dowiem

Asiu, moja hortensja przy Twoich to jeszcze maluszek Może kiedyś będzie taka piękna jak Twoje
Szałwie kocham. To bylinki zupełnie bezproblemowe. Same się rozsiewają, można je dzielić, ładnie i szybko się rozrastają i zaczynają kwitnąć. Z obu stron tarasu mam posadzone na rabatach (każda około metr na metr) i pochodzą z jednej mateczne sadzonki kupionej dwa lata temu. Sadziłam je pojedynczo co 20-30 cm, bo jeszcze małe, ale gdy podrosną,nic nie stoi na przeszkodzie, aby je przesadzić w inne miejsce. Nie sądzę, by im to zaszkodziło, biorąc pod uwagę, co ja z nimi wyczyniam
Lawenda rośnie obok szałwii i ładnie się z nią komponuje
Zdjęcie pokazuje stan na dziś na jednej rabatce, na drugiej szałwia trochę mniejsza.

Szałwię polecam gorąco! W moim ogrodzie rośnie najbardziej popularna fioletowa oraz biała, ale jest jeszcze niebieska, też śliczna.
Miłego wieczoru i długiego weekendu
Napia 23:03, 18 cze 2014

marta_d napisał(a)

myślę, że przeżyje przesadzanie, w zeszłym roku przesadzałam żywotnik wschodni, który rósł kilka lat na jednym miejscu i jak na karłowy egzemplarz rozrosł się dosyć mocno, ale przesadzanie jak najbardziej przeżył

Marta, mam taką nadzieję, śliczny już jest Asia też pisze, że powinno się udać, więc proszę trzymajcie kciuki za sierpniowe przesadzanie
Napia 23:05, 18 cze 2014

marta_d napisał(a)

to świetnie też się podzielę, na co będziesz miała ochotę

Super
Chętnie się zamienię na niebieską szałwię, która rośnie u Ciebie przy warzywniku. Takiej nie mam, a bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam serdecznie
Napia 23:46, 18 cze 2014

Pierwszy raz będzie kwitła juka
Napia 23:49, 18 cze 2014

Zaczynają kwitnąć jednoroczne
Nallar 23:52, 18 cze 2014

Napia napisał(a)
Pierwszy raz będzie kwitła juka

Myślałam że tylko moje mają lumbagoale widzę że Twoja też.
Coś je w tym roku dziwnie wygina
Napia 23:55, 18 cze 2014

Róża pnąca najpiękniejsza jest własnie teraz

Napia 23:56, 18 cze 2014

Nallar napisał(a)

Myślałam że tylko moje mają lumbagoale widzę że Twoja też.
Coś je w tym roku dziwnie wygina

No proszę nawet nie pomyślałam, że coś jest nie tak, bo to pierwszy raz
Nallar 00:08, 19 cze 2014

Napia napisał(a)

No proszę nawet nie pomyślałam, że coś jest nie tak, bo to pierwszy raz

Wyprostuą się, tylko zaczną puszczac boczne szypułki.
Zdjęcie z ubiegłego roku.