Asiu, rzeczywiście, tuja została wsadzona trzy lata temu od początku była duża - dostałam ją w prezencie i wtedy jeszcze nie miałam pomysłu na swój ogród. Przedogródek cały będzie zmieniony i miejsca dla tui tutaj nie ma. Dlatego zostanie przeniesiona na tył domu, obok tarasu.
Mąż do takich prac niezbędny
Asiu, moja hortensja przy Twoich to jeszcze maluszek Może kiedyś będzie taka piękna jak Twoje
Szałwie kocham. To bylinki zupełnie bezproblemowe. Same się rozsiewają, można je dzielić, ładnie i szybko się rozrastają i zaczynają kwitnąć. Z obu stron tarasu mam posadzone na rabatach (każda około metr na metr) i pochodzą z jednej mateczne sadzonki kupionej dwa lata temu. Sadziłam je pojedynczo co 20-30 cm, bo jeszcze małe, ale gdy podrosną,nic nie stoi na przeszkodzie, aby je przesadzić w inne miejsce. Nie sądzę, by im to zaszkodziło, biorąc pod uwagę, co ja z nimi wyczyniam
Lawenda rośnie obok szałwii i ładnie się z nią komponuje
Zdjęcie pokazuje stan na dziś na jednej rabatce, na drugiej szałwia trochę mniejsza.
Szałwię polecam gorąco! W moim ogrodzie rośnie najbardziej popularna fioletowa oraz biała, ale jest jeszcze niebieska, też śliczna.
Miłego wieczoru i długiego weekendu