Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Madzenka 23:21, 17 cze 2014

Jagodaa napisał(a)

Już będzie z półtora tygodnia... Chyba w piątek 6 czerwca... pytałam u siebie, czy tak można, ale u mnie nie ma dużego ruchu ludności . Nie pomyślałam, żeby w popularnym wątku np. Marzenowym zapytać.

Nawet mnie nie straszcie, że cały ogródek ukatrupiłam .

Spytaj w wątku dot. Opryskow lub chorob, może sie Mazan odezwie.
Jak chcesz to zapytam mojego specjalistę od porad, czy zaszkodziłaś roślinom....ale skoro nie padly w tych upałach od razu to ja jestem dobrej myśli
Jagodaa 23:50, 17 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ja musłalam, że znalzalaś taką gotowa mieszankę, juz prawie u mnie mieszałam w opryskiwaczu razem
Wiem, że niektore substancje p/grzybicze można mieszać z p/robalowymi. Ale trzyba dokładnie wiedziec co z czym aby nie postała chemia wypalajaca liście.... Skoro jeszcze nic się złego roslinom nie stalo tzn ze przeżyly to ja powtórzę po tobie, bo najbardziej nie lubię robic oprysków...

Znalazłam na szybko informację, że Topsinu nie można mieszać z miedzianami i taką tabelę mieszania http://nanoactive.pl/upload/files/55149a71d71cac.pdf

Danusia piała w wątku bukszpanowym, że nie wie, czy taka mieszanka jest ok. Ja już też wolę nie wiedzieć i tak nic nie zrobię.

Na następny dzień po oprysku zaczęły się upały, więc myślę, że coś już wtedy zaczęłoby się dziać. Opryski połączyłam, bo też nie lubię tego robić i do tego wiecznie coś z pogodą nie pasuje.

Myślę, że to nie tylko kwestia zaszkodzenia rośliną, ale ewentualnego osłabienia działania środków/środka.

Madzenka 06:49, 18 cze 2014

A widzisz w tej tabeli jest już taka mieszanka jako dozowlona. Więc raczej mało prawdopdoobne , że zaszkodziłaś roślinom. Jednkaźe opryski czy nawożenie w upałach nie jest wskazene dla roslin, samo palące slońce potrafi je zniszczyć.
Madzenka 06:49, 18 cze 2014

A widzisz w tej tabeli jest już taka mieszanka jako dozowlona. Więc raczej mało prawdopdoobne , że zaszkodziłaś roślinom. Jednkaźe opryski czy nawożenie w upałach nie jest wskazene dla roslin, samo palące slońce potrafi je zniszczyć.

Na rynku dostępny jest Substral 2w1 i można mieszać Topsin z Kohinorem. Oba środki mam w dużych ilosciach i zamierzam je zastosować razem
http://www.fungichem.pl/substral-roze-2w1-topsin-12-5ml-kohinor-4ml.html

Znalazlam też Sunstral kwiaty 2w1 ktory zawiera skladnik. Mospilanu i triticonazole (nie moge znależć dostępnego w Polsce produktu o tej nazwie) czyli środek przeciwgrzybiczy. Będzie dobrze, mało prawdopodobne abyś zaszkodziła roślinom
Sonka 08:21, 18 cze 2014

Jagoda, w jakiej odległości masz posadzone serby? Moje posadziłam co 120 cm i już wiem, że za gęsto, bo nie będę ich ciąć, mam sporo miejsca i chcę by rosły naturalnie ew, drobne korekty.
Przeczytałam o oprysku, ja kiedyś randapem opryskałam drzewa, bo wydawało mi się ,że tam środek grzybobójczy mam jak się zorientowałam to wodą lałam pól dnia. Teraz mam oddzielne opryskiwacze.
Juzia 10:05, 18 cze 2014

Jagoo... murek wpasowany idealnie! Otynkowany ładne tło daje dla roślin i rabata z wiśniami od razu lepiej wygląda...bo ją widać!
Bardzo fajnie to wyszło...i wcale nie niechcący

Szałwia u Ciebie bardziej mi się podoba niż u innych...nie wiem czemu?
Przez połączenie z innymi roślinami???
Chyba sobie zafunduję

Jagodaa 11:53, 18 cze 2014

Wpada, czytam, podglądam, czasem skrobnę coś u kogoś - tak w biegu między pakowaniem. Jedziemy w moje jurajskie lasy, przepraszam, ale odpowiem Wam około niedzieli.

Życzę wszystkim udanego długiego lub krótkiego weekendu, czy tak, czy siak, udany ma być!

Pozdrawiam Was urlopowo .
Juzia 12:08, 18 cze 2014

Miłej wycieczki
agam 12:35, 18 cze 2014

Miłego wypadu bez komarów .
Ja ruszam w Bieszczady, Bieg Rzeźnika czeka na eMa .
Jagodaa 12:41, 18 cze 2014

U mnie też ekstremalnie, wspinaczka skałkowa, pM od lat uprawia, a ja mam zacząć .