Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:31, 29 wrz 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ależ piękności pokazujesz, cudne.
Jesteście niesamowici, tyle pracy, podziwiam.
Pozdrawiam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:27, 29 wrz 2021

Do góry
AgataM napisał(a)
Na razie nie .... Jeszcze troszkę cierpliwości
Dzięki Agatko za pomoc.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:23, 29 wrz 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Cos juz wiadomo?
Uprawiam partyzantkę na Ogrodowisku. Założyłam drugi wątek, ale jest pusty. W ten sposób mogę się zalogować na forum. Jak wszystkim odpiszę to chyba zacznę tam wklejać zdjęcia, bo do tego wątku nie mogę się zalogować.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:19, 29 wrz 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
To czekamy na nowe fotki.
Mało mam fotek, bo jesień u mnie nijaka.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:17, 29 wrz 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Bardzo dziwny ten komunikat!
Bardzo dziwny i nie do przeskoczenia.

Wschód słońca

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:15, 29 wrz 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Dorotko! Pozdrawiam i czekam na zdjęcia.
Cieszę się , że zaglądasz.Dla Ciebie moje odkrycie tego roku czyli Kosmosy.

Ptasi gaj 16:14, 29 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Nad hortensja to dąb blotny Grinn pilar posadzone w szeregu tam 8 drzewek pięknie się przebarwiają.

To jest fota z zeszłego roku koniec września liście zrobią się amarantowe

Elu! Pięknie u Ciebie w każdym zakątku, chociaż to już prawie jesień.
Ten dąb jest piękny, kolor i kształt liści, na tle traw wygląda świetnie.
Wyciągu z czystka nie spotkałam, ale piłam swego czasu herbatkę z suszu. Zielony jęczmień też miałam, taki zielony proszek, ale jakoś mi nie przypadł go gustu, chociaż podobno bardzo zdrowy.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:12, 29 wrz 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Takiego komunikatu to jeszcze nie widziałam - czekamy zatem cierpliwie na fotki. Buziamy Mocno Kolezankę.
Basiu w moim ogrodzie tej jesieni mało kwiatów. Byłam wczoraj u Agatki z przedziwnego ogrodu, tam to dopiero moc kwiatów. Jej ogród wygląda cudownie, kolorowo i elegancko.
Buziaczki.

Dębowe zakątki 16:06, 29 wrz 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Róża Emilien Guillot

Róża rabatowa Rhapsody in Blue

Takie piękne róże o tej porze roku, niesamowite. W ogóle tyle kwiatów u Ciebie, trudno uwierzyć, że to już jesień. Skrzypaczka też bardzo ładna.
Zachwyty zostawiam.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:00, 29 wrz 2021

Do góry

Podniecenie rośnie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:40, 29 wrz 2021

Do góry
Po słonecznym weekendzie powróciły pochmurne i deszczowe dni. Dzisiaj na szczęście bez opadów. Poczyściłam niektóre róże i zaczęłam wycinkę bylin, które z powodu nadmiaru wilgoci straciły na w miarę przyzwoitym wyglądzie.
Jest tendencja, aby nie wycinać bylin przed zimą, bo dają schronienie pożytecznym owadom.
U siebie je wycinam. Z kilku powodów. Najważniejszym jest rodzaj gleby. Mam ciężką, gliniastą glebę i dosyć gęste nasadzenia. Gdyby je zostawić w całości, to te roślinne resztki byłyby siedliskiem chorób grzybowych, ślimaków i świetną kryjówką dla nornic. Byliny wycinam. Kępy mogą ładnie przeschnąć, a pożyteczne żyjątka znajdują schronienie między liśćmi opadłymi z krzewów i drzew. Na wiosnę gleba szybciej wysycha. Łatwiej mi robić przycinkę nieformowanego żywopłotu. Za zimową dekorację ogrodu robią zimozielone akcenty i krzewiasto= drzewiaste szkielety. Mam ich sporo.

Po astrach będą chryzantemy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:27, 29 wrz 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Chyba ciężko byłoby mi wybrać ulubioną porę roku w Twoim ogrodzie . Od wiosny niezmiennie zachwyca. I to jest właśnie coś, co chcemy uzyskać u siebie. Żeby ogród był piękny, niezależnie od tego, który aktualnie mamy miesiąc.

Bardzo miłe memu serce spostrzeżenie.
Aguś, błąd w postaci nasadzeń na dwumiesięczną atrakcyjność popełniłam na swoim pierwszym niewielkim kawałku ziemi.
Przy tworzeniu tego ogrodu brałam już pod uwagę mniejszą lub większą całoroczną atrakcyjność oraz swój wiek. To ostatnie z dopiskiem : niestety.
Bardzo nie lubię narzekać. Nie chciałam zaczynać kolejnych dni tekstem, że coś muszę w ogrodzie. Starałam się sadzić proste rośliny z czegoś tam atrakcyjne. To mi się sprawdziło. Widok przez okna jest miły dla oka. Zasłoniłam się przed wzrokiem sąsiadów. W ogrodzie mogę coś robić, ale bez napięcia.
Wyszła dosyć zgrabna proza ogrodowa.
Są miejsca uładzone.

Są też puszczone na żywioł.

Ptasi gaj 15:20, 29 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mój też nie ogrodowy ale coś tam robi nawet sam od siebie. Bez problemu zajmuje się koszeniem.
Nie ogrodowy ale widzi co się dzieje nie ma opaski na oczach. Jak posadzone to się nie czepia wmawiam, że od dawna rośnie.

O jęczmieniu ekstrakcie jeszcze nie słyszałam aby go spożywać. Kupiłam dzisiaj czystek w płynie.

Mój eMuś nic nie robi w ogrodzie, bo po pierwsze to moje hobby, a po drugie nie pozwalam mu nic robić, bo nie odróżna chwastów od roślin.
No i nie patrzy, gdzie stawia nogi /kajaki nr 45/ i wszystko by mi podeptał.

Wrzuć sobie w google "młody jęczmień", znajdziesz mnóstwo wiadomości.
A ja już namierzyłam ekstrakt do oczek i zamówiłam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:08, 29 wrz 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ja to chyba nie byłam u Ciebie ze 3 lata! Ogród rozrósł się niesamowicie. Piękne naturalistyczne/krajobrzowe rabaty potworzyłaś!
Ambrowiec to moje ulubione drzewo i planuję ich kilka, w tym wersji slim tylko po to żeby móc więcej ich upchać .

Czy gaura zimuje w gruncie?

Gaurze zima nie jest straszna. Szkodzą jej zastoiny wody (nadmiar wilgoci). Jeśli się ma ciężką glebę, to przed sadzeniem warto w dołki podsypać trochę żwirku lub białego piasku.

Niewiele mam w ogrodzie roślinnych rarytasów. Ogród tworzony był zaraz po zakończeniu budowy. Budżet na zakupy był bardziej niż minimalny. A potem już zostałam przy tej budżetowej wersji zakupów. Najdroższa roślina to była brzoza Youngi. Kosztowała 50 zł. Dużo we mnie lęku, że wydam na coś kilkaset złotych, a to mi wypadnie i zostanę z wyrzutem sumienia.
Ambrowce są cudne. Życzę powodzenia w ich uprawie.

W reprezentacyjnej roli występują u mnie graby Fastigiata. Nie zamierzam ich ciąć. Mam ich 5; po jednym dla każdego członka rodziny plus jeden dla niespodziewanego gościa.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:56, 29 wrz 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Piekna jesien u ciebie

Jesień najpiękniejsza jest w słoneczne dni lub podczas mgły.
Czekam na przebarwienia drzew i krzewów.

A tymczasem doczekałam się kwiatów na oczarze wirginijskim.

Czerwonych korali na kalinie koralowej.

Liście jeszcze nieśmiało wchodzą w jesień.

dereń biały

Ładnie przebarwiają się hortensje.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:47, 29 wrz 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Haniu, ogląda się przyjemnie i błogo ... aż do momentu, w którym pada ta nazwa: tojad mordownik. Ostre brzmienie na chwilę wybija oglądającego ze stanu upojenia, sprawdzamy szybko, co on za jeden, wygląd nas uspokaja i znów zanurzamy się w podziwy, by przy ostatnim zdjęciu stwierdzić: jak to, dlaczego już koniec??? Kolorowe plamy rozchodników są zachwycające, zaczynam je lubić i cały ogród, połączenia i przejścia - z ogromnym wyczuciem i fantazją, no nie chce się stąd wychodzić... Hamaczek nie próżnuje ostatnio, mam nadzieję 

Wielbię inwencję słowotwórczą w nazewnictwie roślin i zwierząt u botaników i zoologów. Nieodmiennie od lat zachwycam się szczeżują, twardzioszkiem czosnaczkiem i eugleną zieloną. O pantofelku nie wspomnę.
Tojad mordownik budzi respekt. Dawniej jego sokiem smarowano końcówki strzał i ostrza mieczów. Ma moc, a jednocześnie jest uosobieniem subtelności. Ciekawe połączenie. Rośnie od początku i nigdy się na mnie nie zamachnął.
Rozwinął się.

Rozchodniki olbrzymie to bylina idealna, zważywszy na czas jej atrakcyjności. Wypełnia rabaty już w czerwcu i atrakcyjna jest do zimy. Dobrze współpracuje z trawami, różami, hortensjami i innymi bylinami. Wbrew pozorom radzi sobie też w cieniu.

Na frontowej wtopiły się w róże i berberysy. Na zdjęcie załapało się moje zaplecze ogrodnika (prawy górny róg).

Jeżówka - Echinacea 14:37, 29 wrz 2021

Do góry
Jeżówka - Echinacea 14:26, 29 wrz 2021

Do góry
Pokażę i ja kilka swoich piękności.

Wymarzony sielankowy ogród..... 14:24, 29 wrz 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Rozmach, głębokość rabat i wysokość roślin widoczne dopiero w zestawieniu z człowiekiem

Przepięknie
Co to za miskant na 3 zdjęciu ?
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:16, 29 wrz 2021

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Dziękuję za tyle miłych słów, niby pamiętamy jak wyglądamy, ale wspomnienia blakną w naszej pamięci.
Zdjęcia zazwyczaj robi mi najmłodszy syn.

No fajnie, że tu już jesteś Dorotko
Ogród piękny. Jak zawsze
Dekoracje świetne. Mi czasu i brakuje na takie rzeczy
Pozdrawiam miłą panią gospodynię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies