Przesadziłam brzozy. Również pendulę.
Teraz są co 2,7m i 2,4m. W zamyśle ma powstać zagajnik.
Nie wiem czy coś będzie widać na zdjęciach bo ponuro dzisiaj.
Między Doorenbosami postawię ławeczkę, koło penduli zrobię mini oczko, a kiedyś może fontannę.
Oby jutro było słońce choć na ogród nie będę już miała tyle czasu.
Śliwy w zeszłym roku nie kwitły więc tym bardziej cieszą te kwiatuszki. Kiepskie miejsce do fotografowania.
Masz poidełka dla wiewiórek?
W sobotę byłam na zakupach i musiałam się mocno powstrzymywać żeby nie wykupić sklepu. Ceny mnie przed tym skutecznie powstrzymywały. Dobroci wszelakiej mnóstwo.
Obornik granulowany jest dobry ale ja potrzebuję nie tylko nawozu ale i próchnicy. Kociołek fajna sprawa, też mam odziedziczony, od trzech lat robię w nich kompozycje. 1/3 to keramzyt. Tam są też lilie. W zeszłym roku miałam żurawki i różne trawy.
Tak fajnie wyglądają teraz kwiaty oczara Jelena
I dokupiłam cisy i kolejne bylinki do kompozycji. Bakopy fioletowe i bordowe, niemal czarne bratki do nich.
Kochana do Holandii bardzo, bardzo daleko- bardziej u Ciebie widzę Holandię. Kurczę szkoda że aż tyle cebulek zgniło. Ja zaraz w sierpniu będę sadziła - bo we wrześniu nic nie będzie z cebulowych - zaraz zatoki mnie łapią, nerki dokuczaja- ostatniej jesieni nastawilam się na promocję i wielkie zakupy - i nic z tego Ale w sierpniu udało się i mam nowinki w ogródeczku ...... jedne kwitną a inne jeszcze w przedbiegach.
Jesienią kilka moich poziomek zaczęło marnieć i usychać, myślałem ze może przed zimą tak się dzieje. Teraz na wiosnę niestety już nie wypuściły nowych liści, wykopałem kilka uśniętych i takie okazy były w glebie, jedne to krocionogi ale tych długich kremowych nie jestem w stanie rozpoznać. Czy one mogły spowodować usychanie krzaczków, jeżeli tak to jak z nimi walczyć ?
Witam serdecznie
Z uwagi na dosyć mały ogródek a duży niewykorzystany taras moim konikiem na zimowe była uprawa truskawki w rurach.
Wykonane jest już 99 %projektu, truskawki posadzone czekam na efekty
Pozdrawiam Arek
O tej porze roku jest bardzo skromna kolorystycznie, z czego jestem dumna Później dominuje wściekły róż Laguny, mocne liście krzewuszki i różowe malwy, plus chmurki ostróżeczki. Zaczęło mi się podobać po dorzuceniu roślin cieniolubnych - epimedium i ciemierników, dosadziłam też dwie nieduże kulki bukszpanowe, które mam z własnego chowu. Dojdzie jeszcze jedna, większa kulka, której już ciasno na innej rabacie.
Ech, zanim wrzucę swoje zdjęcia, napatrzę się na forumowe, wtedy moje wydają mi się takie zapóźnione i nieaktualne. No, trudno, gwoli pamiętnikarskiego obowiązku, wrzucam.
Zaczynam od rabaty wejściowej, pod oknem kuchennym, prowadzącej od wejścia w ogród - bo ona wreszcie mi się podoba Wszystko poniżej to na niej:
Tulipany J.Strauss i Exotic Emperor - jednych i drugich przybywa
No właśnie u mnie na tych przy ziemi grubych konarach puszczają.
Zobaczymy jak z kwitnieniem.
W zeszłym roku tak Gret Star przycięłam to wybuściła grube długie badyle ale słabo kwitła.
Justynka czy ten rozchodnik co kupiłaś wygląda jak mój ?
Bo ja go kilka lat temu kupiłam jako Matrona a przecież nim nie jest ale co on za jeden ?
Tu bardziej kolor prawdziwy.
I taki jeszcze mam bez nazwy
Jak zobaczysz zdjęcia zabiorę.