Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogródek Iwony 19:12, 31 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Iwonko, wpadłam zobaczyć co u Ciebie, ale widzę, że mam sporo do nadrobienia.
Jestem bardzo ciekawa czy ruszyłaś już z czerwoną rabatą i chętnie popatrzę co na niej się znajdzie, może się poinspiruję, bo zorientowałam się niedawno, że w projekcie na jednej z rabat dominuje u mnie imperata red baron w towarzystwie rozplenicy hammeln, ale wydaje mi się, że te 2 gatunki to troche za mało. Chętnie zobaczę co Ty tam zaplanowałaś.

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

Działka wkoło Lubczyka :) 23:14, 30 mar 2015

Do góry
I zapomniałam się pochwalić w Intermarche kupiłam 2 bordowe lilie, mam nadzieję, że to takie, co na zimę nie trzeba ich wykopywać muszę się douczyć!
Lawendowy zawrót głowy 13:57, 30 mar 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Ładny prostokąt, bardzo i widzę, że oświetlony będzie? a co to jest co wygląda jak lilie kiełkujące?

Czosnek gigant u mnie Wszystko zastrajkowalo on jeden nadrabia )) i dzieki niemu tylko jeszcze mam jakies szanse na marzenia o ogrodzie hihihi
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 13:36, 30 mar 2015

Do góry
Karol99- dziękuję- rzeczywiście jest fajnie i po zmroku. Oczywiście to także zasługa ogrodwiska bo mąż chciałzrobić typowy pas startowy - czyli lampki idealnie po obu stronach ścieżki, wszystko symetrycznie i ble. Na szczęście poczytałam ogrodowisko, rady Danusi i uparłam się na reflektorki, ktore oświetlają punktowo rośliny a lampy starałam się jak najbardziej "ochować" wśród roślin.

bartek_luberda- tak zrobiłam. Znaczy wywaliłam szmatę, okopałam róże, rozsypałam nawóz i kompost, zagrabiłam rabatkę, wsadziłam lilie między róże (taki mi się pomysł spontanicznie urodził w głowie) i na razie zostawiłam. Jest na rabatce trochę kory ale przekompostowanej bo takiej sprzed 2 lat. Pomiędzy róże dam gazety a na to będę sypać skoszoną trawę. Trochę się bojędawać korę- zwłaszcza świeżą, bo róże tego za bardzo nie lubią. Ale chętnie wykorzystam Twój pomysł na inne rabatki

Wracając do tych róż i szmaty- przyznaję, że skruchą, że o ile w niektórych miejscach mi się włóknina sprawdza o tyle przy różach absolutnie nie! Jest szalenie trudno nawozić róże, kopczykować, rozgrabiać itp. Oczywiście o jakimkolwiek wzruszeniu ziemi nie ma mowy. Zdjęłam i bardzo się cieszę. Będę plewić (i kląć ) i wierzę, że moje róże mi za to podziękują.

p.s. moja trzyletnia córcia wczoraj takie zdanie wygłosiła ( i rozłożyła mnie tym na łopatki) "Mamo Ty tak dbasz o te kwiatuszki, kopiesz, plewisz, dajesz im jeść, pić- TY JE MUSISZ BARDZO KOCHAĆ I ty masz mamo dobre serduszko bo jak ktoś kocha nawet takie maleńkie kwiatuszki to musi mieć bardzo dobre serduszko!
Lawendowy zawrót głowy 12:38, 30 mar 2015

Do góry
Ładny prostokąt, bardzo i widzę, że oświetlony będzie? a co to jest co wygląda jak lilie kiełkujące?
"W kolorze blue" 12:11, 30 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Rama dla wody- a zatrzeć po prostu betonem, albo fugą szarą, taka jak do płytek? czy ma być bardziej wyeksponowany brzeg?
Dookoła oczka docelowo ma być taras z drewna egoztycznego, tak trochę nadwieszony nad wodą. W środku 2 plumkające fontanny, a na środku lilie wodne. Plumkadełka po bokach
Rododendronowy ogród II. 10:55, 30 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Dzięki za info; mam nadzieję lilie się przyjmą i wytrzymaja to zimno. Sadziłam w dużej ilosci kompostu z worka, może nie będzie źle Miłego dnia! u nas w nocy popadało, teraz się słonko przebija, ale jest zimno i wietrznie...

Mysle ze nic im nie bedzie. U mnie to samo z pogoda tylko słonka brak.
Rododendronowy ogród II. 08:18, 30 mar 2015

Do góry
Dzięki za info; mam nadzieję lilie się przyjmą i wytrzymaja to zimno. Sadziłam w dużej ilosci kompostu z worka, może nie będzie źle Miłego dnia! u nas w nocy popadało, teraz się słonko przebija, ale jest zimno i wietrznie...
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:03, 29 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
cudna wiosna!! a te czerwone kły, to co to? lilie jakieś czy cuś?

e tam cudna marniutko a czerwone kły to piwonie
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 22:54, 29 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
hmm ciekawe czy coś z nich wyrośnie, wyglądają dobrze

Nie ma piwonii drzewiastych!! Są wysokie lilie i do nich zaliczają się orientpety. To taki chwyt marketingowy.
Pytałaś o te lilie Renię, wiec odpowiadam u Ciebie.
Rododendronowy ogród II. 21:00, 29 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Ja posadzilam dzisiaj lilie drzewiaste.. za wcześnie??

Ziemia rzeczywiscie zimna , ja sadziłam jak było cieplej i nie myślałam ze zimno wróci. Moje drzewiaste są w ziemi i pewnie nic im nie bedzie ale kupne mogą byc przetrzymywane w cieple i kto wie jak sie zachowaja? Trudno mi powiedziec czy dobrze zrobiłas ale ja tez zawsze dosc wczesnie sadziłam , w tym roku nowych nie kupiłam poza dwiena cebulkami pomyłkowo kupionymi za martagony i też sa posadzone.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:18, 29 mar 2015

Do góry
cudna wiosna!! a te czerwone kły, to co to? lilie jakieś czy cuś?
Rododendronowy ogród II. 18:41, 29 mar 2015

Do góry
Ja posadzilam dzisiaj lilie drzewiaste.. za wcześnie??
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:35, 29 mar 2015

Do góry
Lilie już się pchają do góry

Liliowce nie chcą być gorsze
Ogrodowe przygody 19:50, 28 mar 2015

Do góry
Motylki się pochowały bo słońca niet.
Dziś podziałałam troszkę ogrodowo:
wsadziłam róże
opryskałam rodki
uprzątnęłam truskawki i maliny
podsypałam troszkę potasem mączką rogową roślinki
wsadziłam kilka liatr białe 2 paczki i fioletowe
2 lilie orientale
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:42, 28 mar 2015

Do góry
Madrzen - dostaliśmy wytyczne, że mamy zrobić piaskownicę, bo Muminek uwielbia bawić się w piasku.. pozostaje problem kotów.. chyba trzeba kupić taka muszlę zamykaną, bo do zwykłej zaraz narobią.

Jola - w następnej przerwie w pracy zajrzę do Ciebie .. i za kciuki dziękuję.. przydaje się A róże są fajne jak kwitną, a tak poza tym na rabacie jest smutno, pusto i nijako. Muszę to jakoś urozmaicić. Zadanie na przyszłość.. ruch w interesie musi być.. ogród stagnacji nie lubi

Jola lojalna - wiem, że do Was też dotarły ślizgacze. W zeszłym roku zjadły mi wszystkie lilie na jednej rabacie.. oczywiście cebule, zostały się tylko puste dziury w ziemi. Lilie były ogromne i cudne.. powalona partyzantka podziemna... To na gorze to się łapie, ale problem jest z tymi pod ziemią.

Przycięte.. zagęszczają się pięknie.. będą ogromne kępy

Pasja posiadania ogródka 23:09, 27 mar 2015

Do góry
Bukszpany,lawendę, ostróżkę, liatrę, marcinki, odętkę, budleję (nie wiem czy będzie), lilie,liliowce, jeżówkę, złocień, zawilce (nie wiem czy będą), róze, funkie o liściach biało-zielonych, przetacznik i inne ale wszystko kwitnące na biało i z kroplą żółtego (np. środki kwiatów).

Jako uzupełnienie trawy, werbena patagońska, deczko niebieskiego...
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:58, 26 mar 2015

Do góry
Madżen - tak jest co roku.. u Ciebie szybciej wiosna, a potem się wyrównuje..

Jola - jaki traktor??? Dostałaś wolne i już nie orzesz??? Koloru spranych majtek nie lubię.. dlatego blady róż u mnie ma słabe wzięcie.. takie PRL-owe majtki .. czyli majtkowy róż.
Na rabacie w obwódce bukszpanowej mam dwa rzędy róż.. w tle wyższe, a na przodzie niższe. Przed niskimi mam lawendę.. ale nie podoba mi się lawenda i bukszpan.. wiec lawenda idzie out... nie wiem co tam dam.. może kocimiętkę taką jak ma Viva?
Pomiędzy miejsca za dużo nie ma.. gęsto posadzone. Szerokość rabaty ok 2m..to mało. Róże też posadzone gęsto, bo Bonice są co ok 70cm. Pomiędzy nic już się nie mieści.
Pomiędzy rzędami mam lilie.. dużo lilii bo wysokie. I jakieś różne .. floksy, miałam liatrę ale wyciepałam, bo byłą za wielka. Są dzwonki, przesadziłam na tył jesienią serduszki Aurora. Ogólnie aby zrobić fajnie to jest za wąsko.. Dlatego pomiędzy różami mam dużó krokusów.. bo potem tam tylko lilie maja racje bytu. I ogólnie rabata nie do końca mi się podoba Powiem więcej.. nie podoba mi się. Za dużo różowości.. jest mdła i stłamszona. Ale przyjdzie i na nią pora Pomysła mam... ale to za rok..
Lawenda stłamszona i też taka blada.. nic tu nie wciśnie Jak były róże małe to mieściły się granatowe astry, szałwie.. i jakoś to było.. a teraz tragedia Majtkowo aż miło.

A tak z liliami.. zapałki tu nie wciśnie

Ogród z łezką II 10:02, 26 mar 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)
Ale piękna wiosna u ciebie ,u mnie sasanka też ruszyła.

To południowa rabata, blisko domu. Tam najcieplej u mnie, wszystko szybciej zaczęło niż gdzie indziej. Tam jeżówki i lilie już spore, gdzie indziej ani widu, ani słychu.
Co i jak? Nowicjuszka 22:02, 25 mar 2015

Do góry
Skarpa, zresztą jak i ogród, a właściwie to jego brak spędzają mi sen z powiek Zamykam oczy i zamiast spać to myślę co i jak było by dobrze zrobić. I kiedy wydaje mi się że już mam pomysł i wejdę na ogrodowisko to moje skrzydła opadają. Na razie obsadziłam skarpę pod płotem tujami- są malutkie, ale z 2 strony kupione po 60 gr za szt. Dogadałam się też z ogrodnikiem od sąsiada i przejedzie mi część działki glebogryzarką. Obornik z torfem też już zamówiłam (za 60 l -7 zł), jeszcze piasek płukany muszę załatwić. Skarpę chciałam zrobić w podkładach kolejowych, ale odradzono mi. Kamień też mi się za bardzo nie podoba, więc chyba pomyślę nad palisadą z gazobetonu kolorowego. Co do pieska to border collie ona uwielbia frisby, patyki i zakopywać w skarpie kości. Kilka zdjęć mojego ścierniska

będę musiała znaleźć sposób na ukrycie grządki, oczywiście jest to tymczasowa grządka

skarpa od wsch-pd strony, a na niej perukowiec czerwony, hortensja biała, budleja, pięciorniki. Z kwiatów to lilowce, kosaćce, marcinki, lilie i jakaś drobnica zdobyta przy okazji "kawki" przez moja mamę

i na koniec moi pomocnicy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies